31.05.2010 | A
Tim Matavž: Napadalec mora imet 'nos za gol'

Novogoričan se je v slovenski prvi ligi preizkusil že s 16 leti, nato pa Primorski zrak zamenjal za nizozemskega, od koder je prišel poziv za mladega napadalca. Kot pravi danes, je bila to zanj pomembna prelomnica, na še eno takšno pa čaka te dni, ko se z ostalo petindvajseterico pripravlja na pot v Afriko, kjer bi, kljub izvrstnim predstavam v Groningenu, lahko dodal še reprezentančni nastop. Do danes morda nekoliko zapostavljeni napadalec za slovensko izbrano vrsto namreč še ni nastopil.

Verjetno je želja vsakega nogometaša, da bi kdaj zaigral za člansko izbrano vrsto. Kakšni so občutki po tem, ko te je Kek uvrstil med 26?

Občutki so odlični. Če te selektor izbere med tiste, ki se lahko borijo za nastop na svetovnem prvenstvu, je to seveda nagrada zame. Potrudil se bom po svojih najboljših močeh, da ga prepričam še za skrčen seznam 23 najboljših.

Čeprav je Slovenija majhna, se verjetno ni lahko prebiti v izbrano vrsto? Kaj pričakuješ od povabila v Brunico? Se ti bodo izpolnile sanje?

Sanje se bodo izpolnile, v kolikor bom sedel na letalo in imel to srečo, da bi bil eden od 23 igralcev, ki bodo dejansko doživeli svetovno prvenstvo. V Brunicu je moja naloga dati vse od sebe in poskusiti prepričati selektorja, da sem prava izbira za Afriko.

Je to največ kar lahko športnik doseže v svoji karieri?

Če igraš za reprezentanco s ponosom oblečeš dres z državnim grbom. Definitivno pomeni igralcu več zastopati svojo državo, kot pa igrati za kakšen odmevnejši klub. Vseeno se mi zdi, da se lažje prebiješ v dobro klubsko sredino, kot pa dobiš selektorjevo povabilo. Tu je konkurenca na igralnih mestih še toliko večja.

Postaviti se ob bok Novakoviču, Dediču, Ljubijankiču in Pečniku, ki so vsak po svoje krojili reprezentančno zgodbo, ni vsakdanje doživetje.

Ni lahka naloga postaviti se ob bok takšnim igralcem, ki so si preko svojih iger ustvarili vsak svoje ime. Gre za nogometaše, ki so prispevali levji delež pri uvrstitvi Slovenije na SP, zatorej je biti med njimi velika čast.

Kaj pa je sicer odlika dobrega napadalca? Kaj mora imeti?

Imeti mora 'nos za gol', če se pošalim. Biti mora hiter, znati najti prazen prostor, se dobro postavljati.

V letošnji sezoni si enostavno eksplodirali. 13 prvenstvenih golov je za 21-letnika izjemen uspeh. Kje tiči skrivnost?

Skrivnost se skriva v samozavesti, ki mi daje na igrišču samozaupanje in drznost, ki ju napadalec mora imeti. Tudi trenerjevo zaupanje in več priložnosti na srečanjih pomaga, da rasteš kot nogometaš v  konici napada.

Kakšna je razlika med igro na slovenskih zelenicah in v tujini?

Razlika je predvsem v hitrosti in taktiki.

Prestop v Groningen se je zgodil hitro, dva dni pred koncem prestopnega roka – kako so to sprejeli domači?

To se je zgodilo v nekaj dneh. Občutki so bili mešani. Domači so bili na eni strani veseli, mi privoščili to izkušnjo in želeli vse najboljše, po drugi strani pa bi raje, da ostanem v domačem okolju. Zame je bila to odlična priložnost za nadaljevanje razvoja kot napadalca in iz tega razloga sem jo zgrabil z obema rokama.

Kakšna je bila prva razlika med igro v Sloveniji in novem klubu? Kje si medtem najbolj napredoval?

Agresivnost in taktika sta tisti dve vrlini, kjer sem v tujini najbolj napredoval. Tudi organiziranost kluba v tujini je neprimerljiva s Slovenijo, čeprav so razmere tudi doma za mlade nogometaše dobre. Je pa res, da je lažje 'dosanjati' sanje na tujem, kjer imaš na kupu več strokovnjakov, ki skrbijo za tvoj razvoj.

Si od nekdaj sanjal o tujini, ali te je tujina prehitela?

Od nekdaj sem sanjal o tujini, nenazadnje so to sanje vsakega športnika. Preizkusiti se na tujih zelenicah, najti svoje kvalitete in zmožnosti so izziv, ki izven meja Slovenije vleče vsakogar.

Kateri trener ti je do sedaj dal največ oz. od katerega si se največ naučil?

Trije trenerji so krojili mojo športno pot. Sprva je to bil Sandor Markič iz NK Bilje, nato Borivoje Lučič v članskem moštvu HIT Gorice in Ron Jans, moj zdajšnji trener, ki je pokazal toliko zaupanja vame, da sem dobil precej več priložnosti na zelenici ter ob tem rasel kot nogometaš in utrjeval svojo samozavest preko zadetkov, ki sem jih dosegel v letošnji sezoni.

Kateri nogometaš je tvoj vzornik?

Tisti, po katerem se oziram oz. nogometaš, ki bi se mu rad približal v svoji igri je Zlatan Ibrahimovič.

Je v nogometnem prostoru atraktivno kakšno posebno moštvo, za katerega bi želel igrati?

Želel bi igrati v Španiji ali Italiji, posebnega moštva, za katerega bi rad nastopil pa nimam. Tudi posebnega kluba, za katerega bi stiskal pesti nimam, več mi pomeni gledati dober nogomet, ne glede na to, v kakšen dres so oblečeni nogometaši.

Kateri je tvoj najljubši zadetek?

Najljubši mi je bil zadnji prvenstveni proti Sparti. Žogo sem pod svoje noge dobil precej stran od gola, se z nekaj 'fintami' otresel nasprotnikove obrambe in zadel.

Kaj razmišljaš v trenutku, ko sprožiš strel proti vratarju?

Nič. Samo iščem prostor, kje bi žogo najlažje spravil v gol. V teh trenutkih je potrebna maksimalna koncentracija in iskanje vratarjevih pomanjkljivosti.

Spremljaš še kateri drugi šport poleg nogometa?

Spremljam rokomet in košarko, predvsem ekipne športe, a na prvem mestu vsekakor stoji nogomet.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig/Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

 • 21.05.2024 | A
  Selektor Kek razkril širši seznam igralcev
  Slovenska reprezentanca prihodnji teden pričenja s pripravami pred nastopom Slovenije na drugem evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek je danes objavil širši seznam igralcev, ki si bodo na Brdu pri Kranju prizadevali, da se uvrstijo tudi na seznam šestindvajseterice.
 • 21.05.2024 | A
  Šeško klubsko sezono zaključil v svojem slogu, prvenstvo končala še sedmerica reprezentantov
  V pričakovanju evropskega prvenstva je osem slovenskih reprezentantov že zaključilo svoje klubske obveznosti. Strelsko se je znova izkazal Benjamin Šeško, v vlogi asistentov pa sta bila tokrat Žan Celar in Tomi Horvat.
 • 13.05.2024 | A
  Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
  En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
 • 07.05.2024 | A
  Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
 • 30.04.2024 | A
  Pred Eurom v dobri strelski formi
  V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
 • 23.04.2024 | A
  Šeško in Žugelj znova med strelci
  Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.

DELI NA