10.11.2021 | Sodniki
Teoretično izobraževanje nove VAR generacije sodnikov in VAR seminar

Član sodniškega odbora UEFE in častni predsednik ZNSS g. Vlado Šajn je kot vodja VAR izobraževanja sodnikov včeraj v NNC Brdo začel s teoretičnim izobraževanjem nove generacije VAR sodnikov.

V konferenčni dvorani upravne stavbe NZS se je v zgodnje dopoldanski uri zbralo 21 glavnih sodnikov, ki predstavljajo naslednjo generacijo sodnikov kandidatov, predvideno za postopkovno certificiranje in pridobivanje licence Mednarodne nogometne zveze Fifa za sojenje z uporabo VAR tehnologije. V letu 2022 bodo sodniki, ki se bodo najbolj izkazali nadaljevali tudi s praktičnim delom usposabljanja sojenja v sistemu VAR na igrišču. 

Na teoretičnem delu izobraževanja je bilo govora o protokolu, principih, praktični nasvetih in splošni uporabi postopka. Sodniki so se podrobno seznanili z dogodki, ki se jih sme pregledati, praktičnimi vidiki uporabe VAR tehnologije, razumevanjem protokola in njegovih načel ter splošnimi postopki v obliki prvotne odločitve sodnika na igrišču, ogledov »check«, pregledov »review« in končne odločitve.

VAR-i, AVAR-i in sodniki na igrišču morajo v celoti razumeti vse podrobnosti protokola VAR ter njegova načela, uporabnost in splošne postopke, da jih lahko učinkovito in pravilno uporabljajo, kadar so pod pritiskom. Zlasti morajo jasno poznati dejavnike, zahteve in omejitve, ki se nanašajo na:

• katere incidente, prekrške je mogoče pregledati in katere ne

• razliko med »check« (vključno s »silent check«) in »pregledom«

• določanje »jasne in očitne napake«

• določanje »zamujenega pomembnega dogodka«

• koliko časa pred in/ali po prekršku ali incidentu je dovoljen pregled, vključno z natančno identifikacijo APP

• presojanje »nevtralne cone / situacije«, če je treba za pregled posnetka ustaviti igro

• kako se začne, izvaja in zaključi pregled

• določitev, ali je OFR primeren ali lahko sodnik poda odločitev, ki temelji samo na informacijah od VAR-a - to je dejanskih odločitev

• koristi in potencialne nevarnosti pregleda počasnega posnetka

• določanje položaja, gibanja in odgovornosti/pristojnosti vseh sodnikov na tekmi med pregledom posnetka

• izračun časa, ki je bil "izgubljen", ko se je aktivna igra ustavila zaradi »check-a« in / ali pregleda, in

• komunikacijski protokol

Teoretično izobraževanje je izredno pomembno pri vzpostavljanju jasnega in enostavnega razumevanja, katere incidente ali prekrške je mogoče pregledati in za te določiti ali je šlo za »jasno in očitno napako« ali »spregledan pomemben dogodek«. To so namreč temeljna in ključna vprašanja ter posledično odločitve.

V popoldanskih urah pa je bil na sporedu že tretji jesenski VAR seminar, kjer so se zbrali VAR in AVAR licencirani sodniki. Analizirale so se kompleksne situacije iz domačih in mednarodnih tekem, obravnavala se je statistika in poraba povprečnega in skupnega merjenja časa VAR ogledov, direktnih korekcij in pregleda dogodka na igrišču (OFR).

Na izobraževalnem in kasnejšem VAR seminarju sodnikov so se dosledno preverjali PCT pogoji in nosile kirurške zaščitne maske.

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 12.08.2022 | Sodniki
  V Kisovcu zaključni poletni sodniški kamp - četrtek 18. avgust
  Za konec poletja in pred začetkom šole Sodniški kamp v Kisovcu kot uvod v praznovanje 90. letnice delovanja NK Svoboda Kisovec. Gre za kultni nogometni klub iz Zasavja- član Medobčinske nogometne zveze Ljubljana-, ki nastopa v Regionalni Ljubljanski ligi, kjer meri moči s tradicionalnimi tekmeci kot so Zagorje, Termit Moravče in trboveljski Rudar. Postani sodnik v Kisovcu in pridi v četrtek 18. avgusta ob 15. uri na stadion.
 • 10.08.2022 | Sodniki
  Po 14. letih vrnitev Čeferina na Ferske otoke
  Pred playoff fazo tekmovanja za uvrstitev v UECL 2022/23, se na otočje v severnem Atlantskem oceanu po skoraj štirinajstih letih vrača naš znani kontrolor sojenja Darko Čeferin (53), ki je 11. oktobra 2008 na kvalifikacijski tekmi za SP 2010 v Južni Afriki sodil tekmo Ferski otoki : Avstrija (1-1). Jutri bo na tekmi 3. kroga kvalifikacij za uvrstitev v Konferenčno ligo 2022/23 na tekmi ferskega in kosovskega prvaka nadziral sojenje sodniške ekipe iz Gruzije.
 • 09.08.2022 | Sodniki
  Matej Jug začenja evropsko avanturo v Craiovi
  Član prve kakovostne skupine evropskih sodnikov Uefa 41- letni Tolminčan Matej Jug bo svojo evropsko popotovanje v novi sezoni začel na jugozahodu Romunije. V Craiovi, ki je šesto največje mesto v deželi grofa Drakule in se nahaja 229 km zahodno od prestolnice Bukarešte, bo v okviru 3. kvalifikacijskega okna za uvrstitev v Konferenčno ligo sodil na povratni tekmi med romunsko Universitatea Craiova in ukrajinsko Zoryo Lugansk. Z izkušenim severnim Primorcem bodo potovali še pomočnika sodnika Matej Žunič (39) in Manuel Vidali (41) ter četrti sodnik 46-letni Koprčan Roberto Ponis.
 • 08.08.2022 | Sodniki
  Sodnice za uvodni krog Ženske nogometne lige Triglav Zdravje
  Nadarjena sodnica iz DNSG Kranj Vanja Janković (na sliki levo) bo za uvod v novo izdajo 1. SŽNL, ki se bo s sezono 2022/23 uradno imenovala Ženska nogometna liga Triglav Zdravje, sodila sobotni večni derbi v prestolnici med ŽNK Olimpija in ŽNK Nona Pomurje Beltinci na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški (13.8. ob 17h, prenos Sportklub 3). Za Jankovićevo bo to premierni derbi dveh največjih ženskih klubov in njena 33 tekma v 1. ženski nogometni ligi.
 • 02.08.2022 | Sodniki
  Začetek evropske poti za Obrenovića na Slovaškem
  Enaintridesetletni Ljubljančan Rade Obrenović, ki je z letom 2022 napredoval v prvo kakovostno skupino sodnikov Evropske nogometne zveze (Uefa) se danes odpravlja na Slovaško, kjer bo jutri vodil tekmo 3. predkroga Konferenčne lige med DAC 1904 iz Dunajske Strede in romunskim velikanom Steauo iz Bukarešte.
 • 01.08.2022 | Sodniki
  Šmajc pod Kalvarijo na 2. večnem derbiju in 57 tekmi Prve lige
  V najbolj zanimivi tekmi 4. kroga slovenskega državnega prvenstva 2022/23 bo soj žarometov v nedeljo zvečer usmerjen v štajersko prestolnico. V prvem od štirih prvenstvenih večnih derbijev v novi sezoni Prve lige Telemach, se bosta v nedeljskem večernem terminu ob 20.15 uri na stadionu Ljudski vrt pomerila šestnajstkratni državni prvak Maribor in ljubljanska Olimpija s šestimi naslovi najboljšega kluba v državi. Za red na igrišču bo skrbel 33-letni mednarodni sodnik David Šmajc iz Predoselj pri Kranju, ki bo sodil na svojem drugem večnem derbiju in 57. tekmi v 1. SNL.
 • 30.07.2022 | Sodniki
  Po koncu ženskega EP intervju s Stašo Špur
  Po ponedeljkovi vrnitvi iz EP za ženske v Angliji (Uefa Women's Euro 2022) smo se pogovarjali z edino slovensko predstavnico Stašo Špur, ki je na Otoku po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja, ob vzdolžni liniji delovala tudi na spektakularni četrtfinalni tekmi med Francijo in aktualno prvakinjo izpred petih let Nizozemsko. "Tricolorke" so slavile z izidom 1-0 v 103. minut z zadetkom iz kazenskega udarca na podlagi VAR intervencije in ponovnega ogleda dogodka na igrišču (OFR), zadetek pa je dosegla letošnja okrepitev Chelsea iz francoskega Bordeauxa branilka Ève Josette Noëlle Périsset.
 • 29.07.2022 | Sodniki
  V Frankurtu poletni seminar najboljših evropskih sodnikov Uefe
  Med povabljenimi 29 imi elitnimi sodniki iz starega kontinenta, je seveda tudi najbolj prepoznaven slovenski sodniški obraz, Mariborčan Slavko Vinčić, med 36-imi sodniki prve kakovostne skupine pa sta na seminarju prisotna še Tolminčan Matej Jug in Ljubljančan Rade Obrenović. V vlogi predavatelja je eden najvidnejših članov Uefine sodniške komisije in častni predsednik ZNSS Vlado Šajn, ki najboljšim evropskim delivcem pravice na seminarju podaja smernice uporabe in interpretacije pravil igre.
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 27.07.2022 | Sodniki
  Darko Čeferin kontrolor sojenja v Nikoziji
  V prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v Ligo prvakov je bil naš priznani nekdanji vrhunski sodnik in Uefa mednarodni kontrolor sojenja najvišje ravni Darko Čeferin (53) iz Kranja dejaven v prestolnici Litve na povratni tekmi med Žalgirisom iz Villniusa in kosovskim prvakom Ballkani, tokrat pa bo aktiven na vročem otoku Cipru na tekmi 2. predkroga Konferenčne lige v Nikoziji, kjer bo nadziral sojenje danske sodniške ekipe na tekmi ciprskega Apoela iz Nikozije in bolgarskega Boteva iz Plovdiva.

DELI NA