24.05.2010 | A
Šuler: Proti nam so vsi favoriti

27-letni Korošec Marko Šuler velja za enega stebrov slovenske obrambe, čeprav v defenzivnih vlogah navadno sodeluje celotno moštvo. O koncu sezone, ki je bilo zanj v belgijskem Gentu več kot uspešno ter o prihajajočem SP, smo se pogovarjali tik preden je Kekova izbrana vrsta zapustila Slovenijo in se podala na zadnje skupne priprave pred največjim nogometnim dogodkom na svetu.

Za reprezentantom je dolga sezona, ki pa mu je ob naslovu pokalnega zmagovalca Belgije  ter drugega mesta v prvenstvu prinesla kar nekaj razlogov za veselje ter pravo mero razpoloženja pred 19. SP, kamor se je Slovenija udeležila drugič v svoji zgodovini. »Naj se igra nadaljuje v tem tempu,« si je zaželel nogometaš, ki je prepričan, da, kljub temu, da Slovenija velja za outsiderja skupine C, lahko pomeni trn v peti marsikateremu selektorju. »Proti nam so vsi favoriti, a dejstvo, da so boljši, bodo morali dokazati na igrišču. Fakti, napisani na papir v takšnem tekmovanju, kot je svetovno prvenstvo, ne štejejo mnogo.«

Nekdanji nogometaš Dravograda in Gorice pa veliko časa za slavje ni imel. Klubska sezona se nadaljuje z reprezentančno, ki bo to poletje še posebej pestra. »V kasnejših letih bodo ti dogodki in spomini okoli SP prišli še bolj do izraza,« je prepričan. Medtem, ko je bil nekaj dni odsoten s travnatih površin pa zavoljo možnosti poškodb ni počel nič posebnega. »Nisem počel nič nenavadnega. Zakaj bi spreminjal nekaj, kar je dobro? Tu smo, da nadaljujemo zgodbo, ki smo jo pisali zadnji dve leti.« Tudi pričakovanje nogometnega praznika 32 najboljših reprezentanc na svetu je tisto, ki fante žene naprej. »Mislim, da lahko ogromno naredimo. Ne strinjam se s tistimi, ki pravijo, da nimamo kaj izgubiti. Ogromno lahko izgubimo, obenem pa tudi ogromno pridobimo.«

Da se okoli nogometa te dni že vrti domala cel svet, je vidno na vsakem koraku. Reklame, plakati, mediji, ki najbolj razširjeni igri na planetu namenjajo izdatne minute, pričajo o tem, da se bo junija res dogajalo nekaj velikega. »Lep občutek je, ko vidiš vso kampanijo okoli nogometa. Je uresničitev sanj vsakega nogometaša, a treba je ostati na tleh, počakati, da se prvenstvo začne.

V Afriki je reprezentant s 16 nastopi in dvema zadetkoma že bil, katero od preteklih SP pa se mu je najbolj vtisnilo v spomin? »Veliko je bilo dobrih SP, eni organizirani bolje, drugi manj. Finale med Francijo in Brazilijo leta 1998  mi ostalo še najbolj  v spominu. Upam, da bo to še boljše, kot ostala, gledana preko malih zaslonov.« In kot enemu od stebrov slovenske obrambe se samo od sebe ponuja vprašanje, katerega napadalca želi videti, ko bo drvel proti Handanovičevim vratom. »Proti vsakemu bo v izziv igrati. Rad imam take stvari. Ne bi izbiral, bom pa dal vse od sebe, ne glede na to, kdo se bo poskusil prebiti do našega gola.«

Nestrpnost med reprezentanti je že čutiti, pozitivno pri vsem tem pa je, da gre pri tem za pravo mero radovednosti in želje po začetku prvenstva in nogometu, zaradi katerega so nogometaši pravzaprav sploh tukaj.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Sportida.com

SORODNE NOVICE

 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 06.09.2023 | A
  Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem
  Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.
 • 05.09.2023 | A
  Če hočemo šest točk, se moramo zavedati svoje kakovosti
  Slovenska nogometna reprezentanca se na Brdu pri Kranju še naprej pripravlja na nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Večina misli in napotkov je usmerjenih v četrtkovo tekmo v Stožicah proti Severni Irski, ki bo v marsičem odgovorila na to, ali so Slovenci resno v igri za preboj na prvi velik turnir po svetovnem prvenstvu 2010.

DELI NA