01.09.2022 | Sodniki
Staša Špur potuje v Indijo na Fifa svetovno prvenstvo deklet do 17. let

Med 11. in 30. oktobrom letos bo v Indiji potekalo 7. Svetovno prvenstvo za nogometašice do 17. leta starosti (FIFA Women's World Cup U-17 2022). Pečat udeležbi na zboru 16-ih reprezentanc iz šestih konfederacij z najbolj nadarjenimi nogometašicami na planetu bo dala tudi Slovenka, saj na drugi konec sveta v južno Azijo potuje 33- letna Staša Špur iz Murske Sobote.

Naša sodnica je bila s strani Mednarodne nogometne zveze (Fifa) izbrana med 28 pomočnic, ki poleg 14 sodnic, 16 video sodnikov (VAR) in 3 rezervnih sodnic prihajajo iz 25-ih držav. Po 13. ženskem evropskem prvenstvu v Angliji, ki se je končalo zadnji mesec letošnjega julija je za Sobočanko to že drugo letošnje veliko tekmovanje na katerem bo delovala ob vzdolžni črti v tem zanjo nepozabnem letu.

Med FIFA konfederacijami prihajajo po 4 iz Evropske nogometne zveze (Uefa), po 3 prispevata Azijska nogometna konfederacija (AFC) in Nogometna zveza Severne, Srednje Amerike in Karibov (CONCACAF), po 2 pa Južnoameriška nogometna konfederacija (Conmebol) in Afriška nogometna zveza (CAF).

Naša internacionalka je predvidena, da bo delovala v paru s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in Poljakinjo Paulino Baranowsko. Z Martinčićevo je Špurova sodila vse 3 letošnje tekme na Euru 2022 vključno s četrtfinalno tekmo "knock-out" faze med Francijo in Nizozemsko in aprilsko prvo polfinalno tekmo Lige prvakinj med ekipama Olympique Lyon - PSG. 

FIFA Women's World Cup U-17 bi Indija prvotno morala gostiti že leta 2020, vendar je bilo prvenstvo zaradi pandemije COVID-19 odpovedano. Indija bo drugič gostila turnir FIFA po svetovnem prvenstvu FIFA U-17 za moške leta 2017, na katerem so bili tudi Slavko Vinčić, Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.

Tekme šestnajstih reprezentanc bodo potekale v 4. skupinah s po 4. ekipami, ki se bodo pomerile na treh prizoriščih. Skupinski dvoboji bodo odigrani v mestu Bhubaneswar na stadionu Kalinga, ki je najmanjši objekt na prvenstvu (15000 sedežev), v kraju Margao, kjer bosta tudi obe polfinalni tekmi na objektu Pandit Jawaharlai Nehru za 19000 obiskovalcev ter v Mumbaju, ki je s 14 miljoni prebivalcev drugo največje mesto na svetu. Prav v prestolnici zvezne države Maharaštra bo na stadionu DY Patil za 55000 gledalcev odigrana finalna tekma in tekma za 3. mesto.

Mundial v tej starosti kategoriji poteka na vsaki dve leti. Na turnirju bosta prvi nastop zabeležila Maroko in Tanzanija, Španke pa bodo branile naslov iz zadnjega prvenstva leta med 13. novembrom in 1. decembrom 2018 v Urugvaju.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.
 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.

DELI NA