Srednješolsko svetovno prvenstvo v nogometu

Dijaki Nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška so se udeležili svetovnega nogometnega prvenstva srednjih šol, ki je potekalo pod okriljem ISF - International School Sport Federation. Turnir je letos potekal v Beogradu v Srbiji in sicer od sobote 6.4. do nedelje 16.4. 2019. Udeležilo se ga je 24 držav iz celotnega sveta.

Slovenijo oz.  gimnazijo Šiška so na prvenstvu zastopali sledeči dijaki:  JAKOMIN ROK, JANČIGAJ JAN, JOVIČ GAŠPER TIN, KOVAČIČ IAN, MAJCEN NIK, TERČEK TIM, VERČ ANDRAŽ, ZAKRAJŠEK MATEJ, ČERNOŠ ZALETEL VAL ( vsi letnik 2001), UJČIČ DOMEN, FRIDL JARC JON, BENEDETIČ SVIT TEODOR, ODER SVIT, CIPRLE DAVID, BRACOVIČ ŽAN, MEDICA THOMAS, ŽAUBI JURE, POPELAR TIMON.

Strokovni štab so sestavljali:

Trenerja: Primož Zver in Tomi Kostric

Vodja delegacije: Dejan Jelnikar

Fizioterapevtka: Aleksandra Jankovska

Sodnik: Dejan Balažič

Naši nogometaši so prikazali izjemne predstave na igrišču in nanizali zelo dobre rezultate ter na koncu osvojili četrto mesto. Žreb je našim fantom v predtekmovanju namenil kvalitetne nasprotnike in sicer Hrvaško, Francijo, Katar, Čile in Italijo.

S čvrsto igro so v skupinskem delu premagali Hrvate, Katar, Čile in Italijo ter remizirali s Francozi. Kot prvouvrščena ekipa skupine A so napredovali v četrtfinale brez prejetega zadetka. V četrtfinalu so se pomerili z Libanonci, ki so bili trd oreh, pa vendarle so gimnazijci iz Šiške prikazali eno najboljših predstav in zmagali z rezultatom 2:0 ter se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva. Sledila je tekma proti Slovakom, ki so na turnirju veljali za eno boljših ekip. Po rednem delu se je srečanje končalo z izidom 0:0 in sledili so kazenski streli. V izjemno hladnem in vetrovnem vremenu, so pri izvajanju le-teh imeli več sreče Slovaki ter se uvrstili v veliki finale z Brazilci, medtem ko so naši nogometaši igrali tekmo za tretje mesto proti Avstrijcem. To je bila že osma zaporedna tekma v sedmih dneh in hkrati izjemno zahtevna za obe ekipi. Po boljšem prvem polčasu Avstrijcev in vodstvu 1:0, je sledil preobrat v drugem delu. Slovenci so zaigrali bolje, pritisnili na gol naših sosedov in zasluženo izenačili. Tekma je po zadetku postala spet izenačena, pa vendar so proti koncu tekme Avstrijci povedli z 2:1 in rezultat se do konca srečanja ni več spremenil. Nogometaši Gimnazije Šiška so tako osvojili nehvaležno četrto mesto in za las zgrešili medaljo. Vendarle pa je to izjemen dosežek, saj so v močni konkurenci dosegli zelo odmeven rezultat. Naslov svetovnih prvakov, je na koncu zasluženo osvojila Brazilija, ki je v finalu premagala Slovaško.

Na prvenstvu smo imeli tudi zelo glasno navijaško skupino, ki je bila z nami od prvega dne naprej.

Poleg tekmovalnega dela, pa so srednješolci sodelovali na kulturnih prireditvah, sklepali prijateljstva in se družili z dijaki iz celotnega sveta. Vsekakor so fantje iz turnirja odnesli veliko novih spoznanj, prijateljstev ter spominov. Zato je bila za naše fante to izjemna in neprecenljiva izkušnja, ki jim bo nedvomno za vedno ostala v spominu. Redko kateremu nogometašu njihovih let se ponudi priložnost, da zaigra na tako kakovostnem nogometnem turnirju, na katerem sodeluje kopica tujih srednjih šol in odigra kar osem zahtevnih tekem v tako kratkem času. Mladim nogometašem naj bo to vzpodbuda za nadaljnje delo in njihov razvoj. Na koncu še čestitke dijakom Gimnazije Šiška za dosežen rezultat!

Tekst: TK
Foto: DJ

SORODNE NOVICE

  • 10.04.2024 | Nogomet za vse (splošno)
    Nogometni izziv za slovenske osnovne in srednje šole
    V zgodovinskem letu, ko bo naša reprezentanca nastopila na Evropskem nogometnem prvenstvu 2024, smo v sodelovanju z Zavodom za šport pripravili poseben promocijski izziv za popularizacijo nogometa v šolah.
  • 19.12.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    NZS uspešno izvedla štiri ključne projekte za mlade nogometaše
    V letu 2023 je Nogometna zveza Slovenije (NZS) izvedla štiri pomembne projekte na področju Nogomet za vse.
  • 26.10.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    Kategorizacija nogometnih klubov 2023/24
    . Strokovni programi v nogometu so med seboj povezani in prepleteni, zato je edini učinkovit pristop k spodbujanju razvoja slovenskega nogometa medresorsko povezovanje, saj lahko le tako dosežemo želene rezultate. Eden izmed takšnih programov je program Kategorizacije nogometnih klubov, ki je začel delovati v pretekli sezoni in zagotavlja jasen vpogled v stanje klubskega nogometa.
  • 25.09.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    UEFA in NZS teden množičnega nogometa
    Vsako leto konec septembra praznujemo Evropski teden športa, kjer športni delavci opozarjajo na pomen zdravega življenjskega sloga za prebivalce vseh starosti. Temu se kot vedno pridružujejo tudi nogometni delavci skupaj s krovno organizacijo UEFA.
  • 24.06.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    Zlato za naše nogometaše v Berlinu
    V finalu so s 6:1 premagali Nemce, domačine tega tekmovanja. Za Slovenijo so za zlato kolajno zadeli Gašper Zaviršek (2), Robert Vlah (2), Dejan Antolič in David Kozina. V polfinalu je bila Slovenija z 10:1 boljša od Indije.
  • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
    Na festivalnem dnevu 500 otrok
    Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
  • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
    Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
    Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
  • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
    UEFA Grassroots konferenca v Madridu
    V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
  • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
    Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
    Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
  • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
    Festivalni dan 2022
    V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.

DELI NA