29.09.2022 | Trenerji
Spremenjena struktura trenerskih usposabljanj

Oddelek za usposabljanje trenerjev NZS nadaljuje s prenovo programov na osnovi Uefine trenerske konvencije 2020. V letu 2023 se bodo v skladu z omenjeno konvencijo tudi uvedla nekatera nova usposabljanja in sicer specialna šolanja za mlade ter nogometna kondicijska priprava.

Za novo strukturo usposabljanj bo značilno, da bosta nogometni diplomi UEFA C in UEFA B temelj s katerimi si kandidati tudi pridobijo državni diplomi Strokovni delavec 1 in Strokovni delavec 2 v skladu z Zakonom o športu RS. Kandidati se bodo po opravljeni diplomi UEFA B morali profilirati in se odločiti v katero smer bodo nadaljevali njihovo trenersko pot. Trenerji, ki se bodo videli v delu z mladimi bodo tako imeli krajšo in tudi cenejšo pot z usposabljanjem UEFA MLADI B in UEFA MLADI A. Članski trenerji pa bodo ob ustrezni praksi v nogometu 11:11 lahko nadaljevali na usposabljanje UEFA A, ki bo po novem zajemalo tudi nekatere kompetence iz usposabljanja Trener PRO. S tem bo imela diploma UEFA A v prihodnje tudi večjo veljavo, saj v članskem nogometu bodo lahko tudi pomočniki v 1.SNL.

Iztok Kavčič, vodja usposabljanja trenerjev na NZS, je glede sprememb povedal: »Z novo strukturo usposabljanj sledimo UEFINI konvenciji in skušamo poenotiti model nogometnih usposabljanj, kot ga ima večina držav v Evropi. V preteklih letih smo zaznali težavo, da se je pojavljal prevelik vpis na usposabljanje UEFA A. Veliko kandidatov je posledično odpadlo, ker imamo omejeno število mest. V ta namen ponujamo alternativo, da se trenerji profilirajo ali se v bodoče vidijo bolj v članskem nogometu ali pri delu z mladimi. Tako bomo z dodatnimi šolanji omogočali večjemu številu kandidatov, da se naprej usposabljajo. Za delo z mladimi tako uvajamo specialni diplomi UEFA MLADI B in UEFA MLADI A, ki bo nadomestila diplomo Trener PRO pri delu z mladimi.«

Na osnovi nove strukture in novih usposabljanj za mlade je po sestanku z vodstvom ZNTS-ja pripravljen predlog licenčnega sistema za vodenje moštev v različnih tekmovanjih v prihodnje.

 V tekmovanjih MNZ zahteve glede usposobljenosti trenerjev iste kot dosedaj:

Na usposabljanje UEFA MLADI B se bo mogoče prijaviti že v letošnjem letu in bo izvedeno v prvi polovici leta 2023. V prihodnje (od sezone 2023/24) bo diploma UEFA MLADI B omogočala vodenje 1. lige U15, 2.SML in vlogo pomočnika trenerja v 1.SML. Usposabljanje UEFA MLADI A se bo pričelo v letu 2024 in bo nadomestek za usposabljanje Trener PRO, ki se v skladu s TK UEFA 2020 ukinja. Z diplomo UEFA MLADI A bo mogoče voditi moštva v 1. SML/SKL in biti strokovni vodja nogometnih šol v 1. in 2. ligi.

Za vse imetnike usposobljenosti Trener PRO se nič ne spreminja, saj se licenca ne ukinja. Tako bo tudi sistem licenciranja omogočal vodenje 1.SML in mladinskih šol z usposobljenostjo Trener PRO ali po novem sistemu usposabljanj z diplomo UEFA MLADI A. Imetniki Trener PRO diplome bodo imeli 3 leta prehodnega obdobja, da zaključijo usposabljanje UEFA PRO po starem sistemu – torej s kandidaturo na osnovi točk za zaključno nalogo z mentorstvom. Po tem obdobju pa bodo imeli prednost pri vpisu na redno usposabljanje UEFA PRO v obliki dodatnih točk in sorazmerno zmanjšani šolnini.

Matjaž Jaklič, vodja tehničnega sektorja NZS: »Tako kot se dinamično spreminjajo zakonitosti nogometne igre, se spreminjajo tudi zahteve na področju usposabljanj trenerjev. Osnovni namen prenove usposabljanj v okviru Nogometne zveze Slovenije je zagotoviti trenerju čim bolj kvalitetna in specifična znanja glede na njegovo potrebo v praksi. Poglobljena in kakovostna znanja, ki jih bodo kandidati pridobili v obdobju usposabljanja predstavljajo predpogoj za načrtno in usmerjeno delo trenerjev s posameznimi starostnimi kategorijami

Bojan Prašnikar, predsednik ZNTS: »Tudi v ZNTS stremimo k napredku v iskanju znanja in sposobnosti trenerske stroke, ki je pomemben dejavnik v nogometni igri. Sodelujemo v usklajevanju modela nogometnih usposabljanj v evropskem prostoru in  tako omogočamo vsem trenerjem nemoteno delovanje.«


Tekst: IK
Foto: Arhiv nZS

SORODNE NOVICE

 • 25.09.2023 | Trenerji
  Trenerski oddelek NZS kot primer dobre prakse na trenerskem kongresu Uefe
  Predstavniki trenerskega oddelka NZS so se udeležili trenerskega kongresa Uefe, ki je tokrat potekal v Švici. Sodelovalo je vseh 55 članic Uefe, poleg pa so bili še predstavniki Concacafa in gosti iz FIFE. Slogan letošnjega kongresa se je glasil »Obikujemo prihodnost igre: sodelovanje trenerske ekipe pri pripravi treninga.« NZS na kongresu predstavljen kot primer dobre prakse.
 • 28.08.2023 | Trenerji
  Seminarji v septembru 2023
  V septembru bosta potekala Letni izpopolnjevalni praktični seminar za trenerje velikega nogometa ter licenčni in izpopolnjevalni seminar futsal.
 • 13.06.2023 | Trenerji
  Licenciranje trenerjev v tekmovalni sezoni 2023/24
  Na podlagi novega Pravilnika o izdaji licenc in strokovnih seminarjev Zveze nogometnih trenerjev Slovenije podajamo kratka navodila in obrazložitve pri podajanju zahtevkov za izdajo licenc.
 • 28.03.2023 | Trenerji
  Izvedena redna letna Skupščina ZNTS
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je včeraj potekala redna letna skupščina ZNTS. Delegati posameznih društev so potrdili vsa podana poročila organov in komisij ZNTS ter zaključni račun za leto 2022, kakor tudi vsebinski in finančni plan dela za leto 2023.
 • 12.03.2023 | Trenerji
  Vrednotenje Regijskih centrov
  Obveščamo vse trenerje, da bomo v spomladanskem delu tekmovalne sezone 2022/23, pričeli z vrednotenjem prisotnosti obiskov treningov, ki se izvajajo v Regijskih centrih.
 • 14.02.2023 | Trenerji
  Sklicana redna letna Skupščina ZNTS
  Upravni odbor ZNTS je na podlagi drugega odstavka 22. člena v povezavi z 21. in 23. členom Statuta ZNTS na svoji 6. seji dne 13.1.2023 sprejel sklep o sklicu redne letne Skupščine ZNTS, ki bo 20.3.2022 ob 17.00 uri v prostorih Nacionalnega nogometnega centra Brdo.
 • 17.01.2023 | Trenerji
  Izveden licenčni seminar UEFA A, PRO in UEFA PRO
  V Portorožu se je minuli konec tedna v organizaciji ZNTS odvil dvodnevni licenčni seminar trenerjev UEFA A, PRO in UEFA PRO z nazivom Teoretične osnove in metodika učenja sodobne nogometne igre. Seminarja se je udeležilo skoraj 500 trenerjev, ki so prisostvovali odličnim predstavitvam predavateljev in izvedbam praktičnih vsebin.
 • 08.12.2022 | Trenerji
  Licenčni seminar Uefa A, PRO in Uefa PRO 2023
  Zveza nogometnih trenerjev Slovenije objavlja razpis za prijavo na Licenčni seminar PRO, UEFA PRO in UEFA A, ki bo potekal 14.1. in 15.1. 2023, v prostorih Grand hotela Bernardin Portorož. Licenčni seminar prinaša v točkovalnem pomenu 50 točk, ki so potrebne za izdajo redne licence v tekmovalnem letu 2023/2024. Prijave na seminar so možne do vključno 20.12.2022, podrobne informacije in navodila so podane v priloženem razpisu.
 • 14.11.2022 | Trenerji
  Izpopolnjevalni seminar za trenerje ženskih ekip
  V soboto, 3. decembra 2022 bo v NNC Brdo, izpopolnjevalni seminar za trenerje in trenerke, ki delujejo v slovenskem ženskem nogometu. Za udeležbo na seminarju se morajo trenerji predhodno prijaviti v informacijskem sistemu Regista.

DELI NA