23.03.2024 | Sodniki
Spoznaj sodnika - Grega Kordež

Tokratni pogovor v rubriki #spoznaj sodnika# prinaša pogovor s sodnikom državne A1 liste pomočnikov, ki od leta 2017 na prsih nosi grb svetovne nogometne zveze (FIFA), sicer pa je del sodniške ekipe katero na mednarodnih tekmah vodi Rade Obrenović iz Ljubljane. Enainštiridesetletni magister znanosti Fakultete za družbene vede Grega Kordež iz Raven na Koroškem (živi v Dolu pri Ljubljani) je član Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Maribor, ki je sodniški izpit opravil leta 2005. Potem ko je regijski izpit opravil leta 2009, je bil z letom 2010 uvrščen na najvišjo državno A1 listo pomočnikov sodnika.

Leta 2014 je bil udeleženec izobraževanja za mlade nadarjene evropske sodnike UEFA Core (Centre of Refereeing Excellence), od leta 2017 pa je med izbranimi desetimi Slovenci s statusom mednarodnega pomočnika sodnika, Njegov prvi veliki zaključni turnir je bilo Mladinsko evropsko prvenstvo (Euro U -19), ki je potekalo julija 2019 v Armeniji, kjer je bil s strani Uefe uvrščen med 8 pomočnikov sodnika ter na koncu sodil tudi v velikem finalu, kjer je bil glavni sodnik Irfan Peljto iz BiH, ki bo v torek (20.45) vodil prijateljsko tekmo med Slovenijo in Portugalsko v Stožicah.

Predtem je v vlogi četrtega sodnika v sodniški ekipi upokojenega Damirja Skomine 2. oktobra 2018 kot četrti sodnik sodeloval na tekmi Hoffenheim - Manchester City, ko je šlo za zgodovinski večer saj sta prvič v zgodovini samostojne države kar dva Slovenca v istem večeru delovala na tekmi Lige prvakov, saj je na otoku tedaj s piščalko upravljal tudi Slavko Vinčić z ekipo na tekmi ManUtd -Valencia. Kot specialist upravljanja z zastavico ob vzdolžni črti je imel 28. oktobra 2020 debi v Ligi prvakov na tekmi Manchester United - Leipzig, ki jo je vodil Matej Jug. V letu 2021 je bil Grega Kordež pri FIFA certificiran še za opravljanje vloge pomočnika sodnika in AVAR sodnika na tekmah pod nadzorom video tehnologije VAR, doslej pa je zbral 82 mednarodnih tekem (brez vloge 4 sodnika) skupaj s turnirji U17 in U19.

Na nivoju 1. SNL je Kordež debitiral 30. marca 2014 na tekmi v Novem mestu med NK Krka in NK Zavrč, skupno pa je na najvišjem nivoju slovenskega državnega prvenstva zbral 177 tekem kot pomočnik sodnika, četrti sodnik in AVAR sodnik od tega je na 163. tekmah deloval ob vzdolžni črti.

Spomladi 2023 je Grega Kordež ob vzdolžni črti prvič deloval v zaključnih dvobojih evropskih tekmovanj na tekmi Basel - Slovan Bratislava in kasneje še an povratni tekmi četrtfinala konferenčne lige Fiorentina - Lech iz Poznan. V juniju 2023 je bil del sodniške ekipe na 24. Evropskem prvenstvu do 21 let v Gruziji in Romuniji, kjer je skupaj z Radetom Obrenovićem in Aleksandrom Kasapovićem sodil na treh tekmah kasneje pa je v novembru jv ekipi z Radetom Obrenovićem in Juretom Praprotnikom sodil še na 19. Svetovnem prvenstvu do 17 let v Indoneziji, kjer je v skupinskem delu kadetskega SP sodil azijsko-srednjeameriški dvoboj Indonezija - Panama in azijsko-afriški spopad Japonska - Senegal. 

V 69. izvedbi elitnega evropskega klubskega tekmovanja (32. sezone Lige prvakov), ko je 4. oktobra 2023 Rade Obrenović kot najmlajši peti Slovenec po vrsti vodil dvoboj v eminentni ligi prvakov je bil asistent na dvoboju v Belgiji med Royal Antwerp - Šahtjar Donjeck in decembra še na dvoboj v Berlinu med Unionom in Realom iz Madrida.

Tekst in video: NZS/ ŽD

Foto: Kylo

 

SORODNE NOVICE

 • 13.04.2024 | Sodniki
  Močnik Perič, Božič in Borošak v Poreču
  Na posebno povabilo organizatorjev za potek igre v skladu s pravili skrbita 37-letni mednarodni FIFA sodnik Aleš Perič Močnik iz Šenčurja (član DNSG Kranj) in in 33-letni Alen Božič iz Vipave (MDNS Nova Gorica), z njima pa je na zahodu Istre tudi nekdanji mednarodni sodnik med leti 1996-2006 in Uefa kontrolor sojenja Silvo Borošak iz Maribora (predsednik SO za Futsal pri ZNSS).
 • 12.04.2024 | Sodniki
  Večni derbi bo sodil Martin Matoša
  Odgovorni pri komisiji za odrejanje sodnikov so sporočili, da bo večni derbi med Olimpijo in Mariborom v okviru zaostale tekme 26. kroga 1. SNL v prestolnici vodil najmlajši slovenski mednarodni sodnik Martin Matoša iz Loga pri Brezovici, kar bo zanj jubilejna 30 tekma v elitni slovenski nogometni ligi.
 • 11.04.2024 | Sodniki
  Pomladanski seminar z analizo sodnikov in pomočnikov
  Po koncu prvega dela pomladanskih tekmovanj NZS in pred zaključnimi prvenstvenimi dvoboji, so se na sončno četrtkovo popoldne na izobraževalnem seminarju na sedežu NZS zbral del sodnikov A liste iz 2 in 3. SNL, pomočniki sodnikov iz A1 liste ter sodnice in pomočnice ŽNL A in A1 liste.
 • 10.04.2024 | Sodniki
  Zahović v Avstrijo na turnir predkroga za futsal EP 2026
  Najbolj izkušeni mednarodni slovenski sodnik dvoranskega nogometa enainštiridesetletni Admir Zahović (FIFA od 2011) se danes odpravlja 53 km južno od avstrijske prestolnice, kjer bo med četrtkom in nedeljo v kraju Eisenstadt potekal turnir predkroga kvalifikacij za Futsal evropsko prvenstvo 2026 skupine B. Na turnirju poleg gostiteljev nastopajo še izbrane vrste Izraela, San Marina in Bolgarije.
 • 09.04.2024 | Sodniki
  Šajn v Liverpool na tekmo lige Europa
  Častni predsednik ZNSS in član Uefa sodniškega odbora Vlado Šajn iz Ljubljane se jutri odpravlja v mesto ob reki Mersey, kjer bo v četrtek na prvi tekmi četrtfinala evropske lige (liga Europa) na tekmi Liverpool-Atalanta ocenjeval sojenje sodniške ekipe iz Turčije. Glavni sodnik srečanja bo 37-letni član Uefine elitne skupine sodnikov Halil Umut Meler iz mesta Selcuk na zahodu Turčije, ki je od leta 2017 uvrščen na seznam mednarodnih sodnikov FIFA.
 • 09.04.2024 | Sodniki
  Sodniške smernice za klube 2. SNL
  Po tem, ko je sodniška organizacija nacionalne nogometne zveze na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre obiskala člane Prve lige Telemach in ženske ekipe iz lige SŽNL Triglav-Zdravje ob vzporednem projektu "spoznaj sodnico", so včeraj v konferenčni dvorani upravne stabe NZS izobraževanje iz sodniških smernic imeli še klubi 2. slovenske nogometne lige.
 • 08.04.2024 | Sodniki
  Pridi na futsal kamp na Škofije - 20.4 ob 9. uri
  Če prihajaš iz Slovenske Istre, potem imaš izvrstno priložnost, da se udeležiš sodniškega kampa s tečajem za nove sodnike dvoranskega nogometa (futsal). Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju s KMN Bronx vabita na Futsal sodniški tabor na Obali, ki bo v soboto 20. aprila na Škofijah od 9. ure.
 • 07.04.2024 | Sodniki
  Pridi na nov sodniški tečaj v Lendavo
  Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava - Községközi  labdarugó játékvezetők egyesülete, ki deluje drugem največjem mestu v Prekmurju, že sedaj poziva vse zainteresirane kandidate, da se prijavijo na brezplačni seminar za sodnike začetnike, ki bo potekal v mesecu maju.
 • 06.04.2024 | Sodniki
  Slovenke v Prekmurju na turnirju za dekliško mladinsko EP 2024
  Med 2. in 10. aprilom Slovenija na stadionu v Radencih in Gornji Radgoni poteka Liga B kvalifikacijske skupine 3 za uvrstitev na 25. Evropsko prvenstvo žensk do 19 let v Litvi. Poleg slovenskih deklet nastopajo še reprezentantkeDanske, Grčije in Španije, med aktivnimi udeleženkami v Pomurju pa sta tudi slovenski sodniški predstavnici in sicer nadarjena sodnica iz ženske A liste 19-letna Tajda Hlebec iz Vrhnike (na sliki levo), ki opravlja vlogo četrte sodnice in pomočnica sodnice 21-letna Kaja Škrban iz Lendave (na sliki druga levo).
 • 05.04.2024 | Sodniki
  Trening ofsajda za pomočnike sodnikov
  Pred zaključnimi dvoboji na zelenicah v prvenstvenih tekmovanjih NZS so včeraj v NNC Brdo mladi pomočniki sodnikov iz A1 liste sodnikov in ženske A1 listi sodnic opravili specialen praktičen trening ofsajda (Pravilo igre št: XI). Na osrednjem igrišču je uradni trening pred današnjo kvalifikacijsko tekmo za EP 2025 proti Moldaviji (Spodnja Šiška, 16.30) sočasno opravljala tudi ženska A izbrana vrsta zato je 45 specialistov z zastavico, ki delujejo ob vzdolžnih črtah trening presoje in signalizacije ofsajda vadilo na igrišču št. 3.

DELI NA