04.07.2024 | Sodniki
Sodniške smernice za NK Slovan in NK Drava kot nova člana 2. slovenske lige

Med šestnajstčlansko zasedbo klubov 2. slovenske nogometne lige, ki se z 34. izvedbo tekmovanja v sezoni 2024/25 prične drugi konec tedna v avgustu, sta v uvodnem tednu priprav tudi novuvrščeni ekipi NK Drava Ptuj in NK Slovan iz Ljubljane. V torek in včeraj je sodniški oddelek obiskal oba kluba in izvedel strokovno-izobraževalno aktivnosti s predavanju iz Pravil igre in interpretacijo sodniških smernic.

Licenčnih kriterij za 2. SNL v tekmovalni sezoni 2024/25 glede na določbe Pravilnika o licenciranju v delu S.06 – sodniške zadeve in pravila nogometne igre, predpisuje obvezno udeležbo kluba z igralci in strokovnim vodstvom na strokovnem predavanju glede uporabe Pravil igre in predstavitve smernic z navodili sodnikom za delovanje in ukrepanje.

Za preostalih štirinajst nastopajočih klubov, ki bodo tudi letos nastopili v novi že 34. sezoni po vrsti v 2. slovenski nogometni ligi 2024/25, je sodniški oddelek v sodelovanju z licenčnim in tekmovalnim sektorjem NZS organiziral  predavanje o sodniških zadevah in praktični uporabi Pravilih igre že konec marca v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju.

Potem ko se je v torek vodja sodniškega oddelka in član komisije za sodniške zadeve pri NZS Žiga Dobrun mudil na obisku v najstarejšem mestu v Sloveniji pri prvaku vzhodne skupine 3. slovenske nogometne lige NK Drava (na sliki spodaj), kjer je predavanje potekalo v prostorih na Mestnem stadionu Ptuj, je bil včeraj dogodek izpelan še v prestolnici na Kodeljevem pri podprvaku minule sezone 3. SNL zahod NK Slovan (član MNZ Ljubljana).

Igralci in strokovna vodstva obeh ekip so se seznanili s spremembami Pravil igre ter interpretacijo različnih posnetke dogodkov iz evropskih klubskih in reprezentančnih tekmovanj Uefa. Tolmačenja številnih raznovrstnih situacij pri apliciranju odločitev sodnika so obsegala posnetke o (ne) dovoljenih dejanjih- prekrški-, dogodkih v kazenskem prostoru, igri z roko, presoji ofsajda, simuliranju, čisti in obetavni akciji ter primere resnih in brezobzirnih prekrškov.

Darko Čeferin bo po vrnitvi iz evropskega prvenstva v Nemčiji, strokovno predavanje opravil tudi za igralce in strokovni vodstvi novouvrščenih ekip v 1. SNL. Jutri se bo mudil pri NK Nafta v Lendavi, prihodnjo sredo pa še pri nogometaših Primorja v Ajdovščini. 

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 11.07.2024 | Sodniki
  Postani del moštva krvodajalcev - Aleksandra Česen
  Aleksandra Česen je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
 • 10.07.2024 | Sodniki
  Tjaša Misja na mednarodni debi v Luksemburg
  Tjaša Misja iz Gornje Radgone (MDNS Murska Sobota) bo imela svojo prvo meddržavno tekmo kot glavna sodnica z emblemom Mednarodne nogometne zveze FIFA. Devetindvajsetletna dipl. ekonomistka, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista) se odpravlja v žepno državo Luksemburg, kjer bo vodila kvalifikacijsko tekmo za ženski Euro 2025 (UEFA Women's Euro 2025) v Ligi C5 med Luksemburgom in Estonijo.
 • 09.07.2024 | Sodniki
  Martin Matoša na Kosovu debitira v evropskih pokalih
  Na mednarodnih zelenicah bo premiero v evropskih klubskih pokalnih tekmovanjih na Kosovu v četrtek imel najmlajši slovenski FIFA sodnik. Osemindvajsetletni Martin Matoša po izobrazbi univ. dipl. inž. strojništva bo v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v 4. izdajo Konferenčne lige 2024/25 sodil prvi dvoboj med kosovsko ekipo Mališevo in črnogorsko Budučnostjo iz Podgorice.
 • 08.07.2024 | Sodniki
  Borošak in Sagrković kot VAR sodnika na 1. predkrog za Ligo prvakov
  V tednu, ko bo Evropa dobila novega kontinentalnega prvaka se pričenjajo tudi Uefine kvalifikacije za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja. Danes sta se na nekaj več kot 500 km oddaljeno pot v tretjo najmanjšo državo v Evropi odpravila dva slovenska video sodnika.
 • 07.07.2024 | Sodniki
  Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
  Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
 • 07.07.2024 | Sodniki
  Blaž Prelog na Referee Abroad v Španiji
  Med 1. in 7. julijem se na Pirenejskem polotoku v mestu San Sebastián na turnirju za 32. Pokal Donosti nahaja mladi nadarjeni sodnik iz programa mentorji & talenti. Zatem ko je Blaž Prelog (MDNS Ptuj) julija 2023 na poziv sodniške organizacije Referee Abroad Academy sodil na svetovnih igrah mladih v Parizu- Paris World Games- se je letos udeležil enega največjih mladinskih turnirjev. 
 • 03.07.2024 | Sodniki
  Postani del moštva - Staša Špur
  Staša Špur je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
 • 30.06.2024 | Sodniki
  Darko Čeferin v osmini finala EP 2024
  Po štirih tekmah skupinskega dela tekmovanja v Hamburgu, kjer je Darko Čeferin na tekmah Poljska - Nizozemska (Soares Dias), Hrvaška - Albanija (Letexier), Gruzija - Češka (Siebert), Češka in Turčija (Kovacs), že opravljal vlogo kontrolorja sojenja na Euru 2024, se slovenski sodniški strokovnjak jutri odpravlja na dvoboj osmine finala v prestolnico Bavarske.
 • 29.06.2024 | Sodniki
  ZNSS v Bohinjski Bistrici izpeljal še tretji sodniški kamp
  Na začetku poletnih počitnic je bil danes v Bohinjski Bistrici prvič na Zgornjem Gorenjskem organiziran poletni sodniški tabor s tečajem za nove sodnike. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je v sodelovanju z NK Bohinj, ki šestindvajseto leto zapored v teh dni gosti nogometni kamp programa Otroške nogometne šole Ljubljana v osrčje Triglavskega narodnega parka pritegnil 6 fantov.

DELI NA