27.05.2023 | Sodniki
Sodniki na zaključnem seminarju zbrali 5.092 EUR za počitnice depriviligiranih otrok na morju

Na zadnji delovni dan tedna so se sodniki, sodnice in kontrolorji v izobraževalnem sistemu ZNSS včeraj zgodaj zjutraj zbrali na zaključnem pomladanskem seminarju, ki se je začel z dopoldanskim preverjanjem telesne pripravljenosti na umetni travi stadiona Stanka Mlakarja v Kranju.

Strokovni del seminarja je od 11. ure potekal posebej za del sodnikov v sistemu VAR v Nacionalnem nogometnem centru, za vse ostale sodnike, pomočnike, sodnice ŽNL A in A1 liste, talente vseh nivojev in kontrolorje sojenja pa je seminar kasneje vzporedno potekal v največji dvorani Grandis v osrčju Kongresnega centra na posestvu Brdo.

Poleg strokovnega dela programa so udeleženci ponovno sodelovali v humanitarni akciji, kjer so sodniki, sodnice in kontrolorji sojenja svojo družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki pri zbiranju sredstev za donacijo MZK Debeli rtič za financiranje poletnih počitnic socialno ogroženih otrok na morju in zbrali 5.092 EUR.

V osrednji kongresni dvorani Grandis so po napornih in uspešnih dopoldanskih testiranjih telesne pripravljenosti pod vodstvom Mitje Novaka z analizo delovanja sprva pričeli sodniki in sodnice, ki so pod vodstvom podpredsednika ZNSS Roberta Krajnca in UEFA kontrolorja sojenja Darka Čeferina obravnavali več izobraževalnih posnetkov z delom po skupinah in nato skupaj s predavateljema prišli do enotnih zaključkov.

Po koncu prvega dela analize zadnjega dela prvenstva je seminar uradno otvoril predsednik ZNSS David McDowell, ki je uvodoma lepo pozdravil vse sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in kontrolorje. Sledila je svečana podelitev zlatih piščalk za več kot 150. odsojenih tekem v 1. slovenski nogometni ligi, do katere so po 9. členu Pravilnika o priznanjih ZNSS upravičeni dva nekdanja vrhunska sodnika in sodnica na najvišji ravni tekmovanja v državi.

Roberto Ponis (46) iz MDNS Koper je v sedemindvajset let dolgi karieri skrbel za red na igrišču na 154 temah Prve lige, zbral pa je tudi 7 arbitraž v Pokalu Slovenije, ko sta se pomerili dve prvoligaški ekipi. Na mednarodni sceni je kot četrti sodnik in dodatni pomočnik sodnika za vrati deloval na več kot 60 tekmah v Ligi prvakov, pokalu Uefa, ligi Europa, ligi narodov, konferenčni ligi in v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. 

Tanja Subotić (46) članica DNS Ljubljana je pospravila piščalko potem ko je upravljala s piščalko na 221 tekmah slovenske ženske nogometne lige vodila pa je tudi 84 tekem 3. slovenske nogometne lige, kjer je debitirala 4. junija 2005 v Mariboru v Športnem parku Tabor na tekmi med Železničarjem in Ormožem. Leta 2005 je postala prva Slovenka, ki je bila uvrščena na mednarodno listo ženskih FIFA sodnic. 

Robert Vukan (46) član MDNS Murska Sobota iz Gornje Radgone je v 22. let dolgi karieri pomočnika sodnika zbral natanko 222 tekem na najvišjem rangu tekmovanja v Sloveniji, za tem ko je debitiral 3. aprila 2010 na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški na tekmi med Olimpijo in Gorico. V svoji karieri je odsodil preko 30 tekem Lige Evropa in Lige prvakov, V sodniške almanahe se je zapisal kot udeleženec prve sodniške ekipe iz Slovenije, ki jo je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) imenovala za sojenje na Svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2018 v Rusiji, sodil pa je tudi na največjih tekmovanjih (Evropsko prvenstvo 2016 v Franciji, finale Lige Europa 2017 med ekipama ManUtd in Ajax, turnir za Pokal Konfederacij 2007, Svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji in na največji klubski tekmi v finalu Lige prvakov 1. junija 2019 med angleškima ekipama Tottenham in Liverpool).

Vsi omenjeni trije so že aktivni kontrolorji sojenja, ki prenašajo svoje bogato znanje in izkušnje na mlajše sodnike. Ponis je uvrščen na listo VAR sodnikov, deluje v programu mentorji in talenti ter opravlja vlogo vodje strokovnega odbora koprskih sodnikov. Subotićeva je edina ženska, ki opravlja funkcijo kontrolorja sojenja, deluje v ženskem programu mentorji in talenti in je članica strokovnega odbora v Društvu nogometnih sodnikov Ljubljana. Vukan pa je aktiven kot kontrolor sojenja in mentor v programu talentov, vodi pa tudi strokovni odbor v društvu murskosoboških nogometnih sodnikov.

Štirje nekdanji kontrolorji sojenja (Meho Avdagić, Jože Klinc, Drago Koletnik, Roman Tomšič), so prejeli spominska priznanja s sodniško piščalko po prenehanju delovanja konec lanskega leta zaradi starostne omejitve, predsednik MDNS Nova Gorica Borut Kopač pa je iz rok prvega moža sodniške organizacije prejel stekleni krožnik v čast obeležitve letošnje 70. obletnice delovanja novogoriških nogometnih sodnikov.

Po svečani podelitvi priznanj se je nato udeležencem predstavilo Mladinsko in klimatsko zdravilišče Debeli rtič (MKZ RKS Debeli rtič) s katerim Nogometna zveza Slovenija in Zveza nogometnih sodnikov Slovenije letos praznujeta 10. obletnico sodelovanja. V družbi vodje otroškega zdravilišča mag. Nina Golob in sodelavke ga. Ane Žerjal je bil tudi socialno-pedagoški delavec iz zdravilišča Blaž Kamnik, ki je sicer nogometni sodnik na državni A1 listi pomočnikov.

Častni predsednik ZNSS Vlado Šajn je sodnike med prvimi seznanil s spremembami Pravil igre, ki stopijo v veljavo s 1. julijem 2023, vodja varnosti in integritete na NZS Marko Brelih pa je imel nato specialno enourno predavanje z naslovom varnost in integriteta sodnikov.

V zadnjem delu seminarje so analizo sojenja iz vseh segmentov pravil igre nadaljevali še nekdanja mednarodna FIFA sodnika Robert Krajnc, Darko Čeferin ter nekdanji mednarodni FIFA pomočnik Zoran Novarlić. Ko so sodniki in sodnice že zaključili seminar in se odpravili na skupno večerjo, je posebej kontrolorjem predaval še član komisije za sodniške zadeve Ivan Žunič.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 03.10.2023 | Sodniki
  Tečaj za sodnike - Maribor 9. oktober 2023
  Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Maribor začenja v ponedeljek 9. oktobra ob 17. uri na Zavarovalnici Sava (Zagrebška ulica 83 Maribor) tečaj za potencialne nove sodnike in sodnice. Dobrodošli so vsi kandidati in kandidatke, ki imajo strast do nogometne igre, želijo uveljavljati pravila in objektivno presojati situacije na nogometnih igriščih.
 • 03.10.2023 | Sodniki
  Slovenski video sodnik na tekmah v Ligi prvakov
  Od včeraj se na sedežu Uefa nahaja 41-letni Nejc Kajtazović iz Novega mesta, ki bo v drugem krogu Lige prvakov na nocojšnji tekmi v Milanu in jutrišnjem dvoboju v Belgiji v dveh zaoprednih večerih deloval v video operacijski sobi z nalogo opravljanja vloge video sodnika VAR in AVAR.
 • 02.10.2023 | Sodniki
  Debi Obrenovića v ligi prvakov
  Triintridesetletni Rade Obrenović iz Ljubljane (FIFA od 2017), ki je uvrščen med 82. najbolj kakovostnih sodnikov UEFA bo po spomladanskem debiju v zaključnih dvobojih evropskih tekmovanj (Basel - Slovan Bratislava) in arbitraži povratne tekme četrtfinala konferenčne lige (Fiorentina - Lech Poznan), v sredinem evropskem večeru sodil prvič še v najprestižnejšem klubskem tekmovanju (Uefa Champions League).
 • 01.10.2023 | Sodniki
  Čeferin na Mladinski ligi prvakov v Berlinu
  Mednarodni slovenski kontrolor sojenja Darko Čeferin (55) iz Kranja se jutri odpravlja v prestolnico Nemčije. Na tekmi Mladinske lige prvakov (Uefa Youth Champions League) bo naš kontrolor sojenja v torek v vzhodnem  Berlinu ocenjeval sojenje sodnikov iz Cipra, ki bodo vodili dvoboj mladih ekip Union Berlin in portugalske Brage. Glavni sodnik srečanja bo mladi 28-letni Kyriákos Athanasíou, ki je FIFA sodnik od leta 2023.
 • 30.09.2023 | Sodniki
  Kamp na Vrhniki prinesel novih 5 sodnikov
  Pet mladih futsal sodnikov opravili sodniški izpit in sodilo svojo prvo tekmo v dvorani OŠ Antona Martina Slomška na Vrhniki.
 • 27.09.2023 | Sodniki
  Talenti opravljali video test in analizo odločitev
  Talenti so po seminarju 7. septembra v Ljubljani, ko je bilo na sporedu preverjanje telesne pripravljenost in seminar z analizo prvega dela jesenskega dela tekmovanj, tokrat opravljali intenzivno vadbo v obliki praktičnega testa v kombinaciji s fizičnim treningom (video test) in imeli analizo posnetkov tekem na katerih so sodili.
 • 24.09.2023 | Sodniki
  Futsal sodniki v Sodražici
  Po 1. septembru 2007, ko je v slovenski Istri na Škofijah potekal prvi je bil včeraj v Sodražici na sporedu že 17. Dan slovenskega futsala. Pred večernim vrhuncem za jubilejno 20. lovoriko superpokala med aktualnim državnim prvakom in zmagovalcem pokala Terme Olimia Dobovcem in Silikom iz Vrhnike, so se v kraju na Notranjskem poleg slovenskih futsal sodnikov zbrali tudi delegati, trenerji (licenčni seminar), kontrolorji sojenja in časomerilci.
 • 23.09.2023 | Sodniki
  Dan slovenskega športa - Postani nogometni sodnik
  Evropski teden športa, ki se začenja z današnjim Dnevom slovenskega športa bo potekal med 23. in 30. septembrom. Pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije poleg izobraževalno- strokovnih aktivnosti z izvedbo seminarjev in usposabljanj, velik poudarek namenjamo tudi telesni pripravljenosti sodnikov.
 • 23.09.2023 | Sodniki
  Postani sodnik v knežjem mestu
  V četrtem največjem slovenskem mestu Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Celje organizira tečaj za nove sodnike pripravnike, zato ne zamudi velike karierne priložnosti in postani nogometni sodnik. Če imaš rad nogomet in bi se rad preizkusil kot nogometni sodnik te vabijo, da se udeležiš informativnega sestanka pred začetkom tečaja, ki bo v torek, dne 26.09.2023 ob 18.00 na sedežu društva v prostorih Medobčinske nogometne zveze Celje na naslovu Ulica XIV. divizije 14 v Celju.
 • 21.09.2023 | Sodniki
  Kajtazović kot AVAR s sodniki iz Nemčije in Italije
  Z nalogo opravljanja vloge pomočnika video sodnika (AVAR) v prvem krogu 69. elitnega evropskega klubskega tekmovanja (32. sezone Lige prvakov) in 53. drugega najmočnejšega Uefinega tekmovanja (15. sezona lige Europa) je v torek na sedež Uefe ob Ženevsko jezero odpotoval Nejc Kajtazović iz Novega mesta.

DELI NA