27.05.2023 | Sodniki
Sodniki na zaključnem seminarju zbrali 5.092 EUR za počitnice depriviligiranih otrok na morju

Na zadnji delovni dan tedna so se sodniki, sodnice in kontrolorji v izobraževalnem sistemu ZNSS včeraj zgodaj zjutraj zbrali na zaključnem pomladanskem seminarju, ki se je začel z dopoldanskim preverjanjem telesne pripravljenosti na umetni travi stadiona Stanka Mlakarja v Kranju.

Strokovni del seminarja je od 11. ure potekal posebej za del sodnikov v sistemu VAR v Nacionalnem nogometnem centru, za vse ostale sodnike, pomočnike, sodnice ŽNL A in A1 liste, talente vseh nivojev in kontrolorje sojenja pa je seminar kasneje vzporedno potekal v največji dvorani Grandis v osrčju Kongresnega centra na posestvu Brdo.

Poleg strokovnega dela programa so udeleženci ponovno sodelovali v humanitarni akciji, kjer so sodniki, sodnice in kontrolorji sojenja svojo družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki pri zbiranju sredstev za donacijo MZK Debeli rtič za financiranje poletnih počitnic socialno ogroženih otrok na morju in zbrali 5.092 EUR.

V osrednji kongresni dvorani Grandis so po napornih in uspešnih dopoldanskih testiranjih telesne pripravljenosti pod vodstvom Mitje Novaka z analizo delovanja sprva pričeli sodniki in sodnice, ki so pod vodstvom podpredsednika ZNSS Roberta Krajnca in UEFA kontrolorja sojenja Darka Čeferina obravnavali več izobraževalnih posnetkov z delom po skupinah in nato skupaj s predavateljema prišli do enotnih zaključkov.

Po koncu prvega dela analize zadnjega dela prvenstva je seminar uradno otvoril predsednik ZNSS David McDowell, ki je uvodoma lepo pozdravil vse sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in kontrolorje. Sledila je svečana podelitev zlatih piščalk za več kot 150. odsojenih tekem v 1. slovenski nogometni ligi, do katere so po 9. členu Pravilnika o priznanjih ZNSS upravičeni dva nekdanja vrhunska sodnika in sodnica na najvišji ravni tekmovanja v državi.

Roberto Ponis (46) iz MDNS Koper je v sedemindvajset let dolgi karieri skrbel za red na igrišču na 154 temah Prve lige, zbral pa je tudi 7 arbitraž v Pokalu Slovenije, ko sta se pomerili dve prvoligaški ekipi. Na mednarodni sceni je kot četrti sodnik in dodatni pomočnik sodnika za vrati deloval na več kot 60 tekmah v Ligi prvakov, pokalu Uefa, ligi Europa, ligi narodov, konferenčni ligi in v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. 

Tanja Subotić (46) članica DNS Ljubljana je pospravila piščalko potem ko je upravljala s piščalko na 221 tekmah slovenske ženske nogometne lige vodila pa je tudi 84 tekem 3. slovenske nogometne lige, kjer je debitirala 4. junija 2005 v Mariboru v Športnem parku Tabor na tekmi med Železničarjem in Ormožem. Leta 2005 je postala prva Slovenka, ki je bila uvrščena na mednarodno listo ženskih FIFA sodnic. 

Robert Vukan (46) član MDNS Murska Sobota iz Gornje Radgone je v 22. let dolgi karieri pomočnika sodnika zbral natanko 222 tekem na najvišjem rangu tekmovanja v Sloveniji, za tem ko je debitiral 3. aprila 2010 na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški na tekmi med Olimpijo in Gorico. V svoji karieri je odsodil preko 30 tekem Lige Evropa in Lige prvakov, V sodniške almanahe se je zapisal kot udeleženec prve sodniške ekipe iz Slovenije, ki jo je Mednarodna nogometna zveza (FIFA) imenovala za sojenje na Svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2018 v Rusiji, sodil pa je tudi na največjih tekmovanjih (Evropsko prvenstvo 2016 v Franciji, finale Lige Europa 2017 med ekipama ManUtd in Ajax, turnir za Pokal Konfederacij 2007, Svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji in na največji klubski tekmi v finalu Lige prvakov 1. junija 2019 med angleškima ekipama Tottenham in Liverpool).

Vsi omenjeni trije so že aktivni kontrolorji sojenja, ki prenašajo svoje bogato znanje in izkušnje na mlajše sodnike. Ponis je uvrščen na listo VAR sodnikov, deluje v programu mentorji in talenti ter opravlja vlogo vodje strokovnega odbora koprskih sodnikov. Subotićeva je edina ženska, ki opravlja funkcijo kontrolorja sojenja, deluje v ženskem programu mentorji in talenti in je članica strokovnega odbora v Društvu nogometnih sodnikov Ljubljana. Vukan pa je aktiven kot kontrolor sojenja in mentor v programu talentov, vodi pa tudi strokovni odbor v društvu murskosoboških nogometnih sodnikov.

Štirje nekdanji kontrolorji sojenja (Meho Avdagić, Jože Klinc, Drago Koletnik, Roman Tomšič), so prejeli spominska priznanja s sodniško piščalko po prenehanju delovanja konec lanskega leta zaradi starostne omejitve, predsednik MDNS Nova Gorica Borut Kopač pa je iz rok prvega moža sodniške organizacije prejel stekleni krožnik v čast obeležitve letošnje 70. obletnice delovanja novogoriških nogometnih sodnikov.

Po svečani podelitvi priznanj se je nato udeležencem predstavilo Mladinsko in klimatsko zdravilišče Debeli rtič (MKZ RKS Debeli rtič) s katerim Nogometna zveza Slovenija in Zveza nogometnih sodnikov Slovenije letos praznujeta 10. obletnico sodelovanja. V družbi vodje otroškega zdravilišča mag. Nina Golob in sodelavke ga. Ane Žerjal je bil tudi socialno-pedagoški delavec iz zdravilišča Blaž Kamnik, ki je sicer nogometni sodnik na državni A1 listi pomočnikov.

Častni predsednik ZNSS Vlado Šajn je sodnike med prvimi seznanil s spremembami Pravil igre, ki stopijo v veljavo s 1. julijem 2023, vodja varnosti in integritete na NZS Marko Brelih pa je imel nato specialno enourno predavanje z naslovom varnost in integriteta sodnikov.

V zadnjem delu seminarje so analizo sojenja iz vseh segmentov pravil igre nadaljevali še nekdanja mednarodna FIFA sodnika Robert Krajnc, Darko Čeferin ter nekdanji mednarodni FIFA pomočnik Zoran Novarlić. Ko so sodniki in sodnice že zaključili seminar in se odpravili na skupno večerjo, je posebej kontrolorjem predaval še član komisije za sodniške zadeve Ivan Žunič.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 08.12.2023 | Sodniki
  Sagrković pospravil piščalko
  Včeraj odigrana zadnja tekma 18. kroga Prve lige Telemach 2023/24, ko sta se točno na polovici 33. sezone državnega nogometnega prvenstva v mestnem derbiju na stadionu ŠRC Stožice (16.028 sedežev) pomerila Olimpija in Bravo, je predstavljala prav poseben večer za 45-letnega glavnega sodnika iz Vrhnike, ki je zaradi starostne omejitve zaključil z uradnim sojenjem na tekmah Prve lige.
 • 05.12.2023 | Sodniki
  7 sodnikov opravilo futsal Državni izpit
  Zadnji dan novembra so minuli četrtek na sedežu NZS pod vznožjem Kamniških in Savinjskih Alp imeli na sporedu Futsal državne izpite za sodnike dvoranskega nogometa (futsal). V sejni sobi upravne stavbe krovne nogometne organizacije je izpit opravljalo 7 kandidatov. Izpitno komisijo v odsotnosti člana SO za futsal pri ZNSS Svetislava Miljića sta sestavljala Silvo Borošak (predsednik) in vodja strokovnega izobraževanja Futsal sodnikov Štefan Tivold iz Kranja.
 • 02.12.2023 | Sodniki
  O dnevu ženskih sodnic
  Po koncu jesenskega dela ženske nogometne lige Triglav zdravje, ki se je zaključil z odigranimi tekmami 13. kroga minuli vikend, je na včerajšnje deževno petkovo popoldne potekal Ženski dan sodnic, kjer so se v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju zbrale predstavnice nežnejšega spola iz celotne države.
 • 01.12.2023 | Sodniki
  Veselič na elitnem delu futsal lige prvakov na Majorki
  Po tem, ko je v mesecu oktobru na Majorki v sklopu glavnega dela 22. sezone Futsal lige prvakov deloval Aleš P. Močnik, najboljših 16 ekip razdeljenih v 4 skupine igra v elitnem krogu, zato se je z nalogo upravljanja s pravili igre v torek na Majorko odpravil Dejan Veselič iz Žalca (član MDNS Maribor).
 • 30.11.2023 | Sodniki
  Šmajc na Bešiktaš - Club Brugge
  Štiriintridesetletni član DNSG Kranj (na sliki zgoraj v sredini) je oktobra dvoboj mladinskih ekip Galatasaray-Bayern München vodil na stadionu Recep Tayyip Erdogan v carigrajski soseski Kasimpaša, kjer se nahaja objekt turškega prvoligaša za 14.234 gledalcev, drevi pa bo ob 18. 45 uri prav tako na evropski strani Carigrada na stadionu Bešiktaš park (Tüpraş stadion) s kapaciteto 42.590 gledalcev upravljal še dvoboj 5. kroga konferenčne lige med ekipama Bešiktaš in Club Brugge.
 • 29.11.2023 | Sodniki
  Jug v Toulouse na tekmo lige Europa
  V letošnji sezoni je 43-letni mednarodni sodnik Matej Jug iz Tolmina (FIFA od 2007) v evropski ligi že vodil dva dvoboja tudi v 5. krogu pa bo na delu izkušeni delivec pravice iz severne Primorske. Potem ko je v 2. krogu v skupini B evropske lige sodil dvoboj AEK - Ajax in v 3. krogu tekmo West Ham United - Olympiakos, bo v predzadnjem krogu jutri deloval v za Parizom, Marseillom in Lyonom četrtem največjem mestu v Franciji, kjer bo sodil dvoboj skupine E med ekipama Toulouse in Union Saint Gillloise iz Belgije.
 • 28.11.2023 | Sodniki
  Leanpay in ZNSS za pošteno igro
  Podjetje Leanpay, ki svojim strankam ponuja Fair play finanče storitve z nakupom na obroke se odločilo, da v letu 2024 kot sponzor podpre delovanje Zveze nogometnih sodnikov Slovenije.
 • 28.11.2023 | Sodniki
  Čeferin v Zagreb na Mladinsko ligo prvakov
  Po 7. juniju 2021, ko je opravljal vlogo kontrolorja sojenja v 1. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov 2022/23 med GNK Dinamo in Valurj Reykjavik, se danes po avtocesti A2 k našim južnim sosedom na drugo stran Kolpe v hrvaško metropolo odpravlja Darko Čeferin (55) iz Kranja z nalogo ocenjevanja sojenja na sredini tekmi Mladinske lige prvakov med ekipama Dinamo Zagreb in Basel 1893.
 • 28.11.2023 | Sodniki
  Vlado Šajn na analizo sojenja v Marseille
  Mednarodno uveljavljeni strokovnjak iz Ljubljane, ki je od leta 2000 član sodniškega odbora Uefe zadolžen za izobraževanje elitnih sodnikov in vodja VAR izobraževanja sodnikov pri ZNSS bo na tekmi zmagovalca lige prvakov iz sezone 1992/93 in ekipe iz Amsterdama, ki je naslov najboljšega v Evropi osvojila štirikrat, analiziral sojenje italijanske sodniške ekipe, ki jo bo vodil glavni sodnik 36-letni Simone Sozza iz Milana.
 • 27.11.2023 | Sodniki
  Matković za Maribor- Olimpija, Jug na Celje- Koper
  Tričlanska komisija za delegiranje sodnikov je danes sporočila delivce pravice za prihajajoče 17. kolo Prve lige Telemach, ko bo v središču pozornosti nedeljski 154. večni derbi med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu (12.702 sedežev). V Ljudskem vrtu, ko se bosta pomerila šestnajstkratni državni prvak Maribor in ljubljanska Olimpija s sedmimi naslovi najboljšega kluba v državi, bo za red na igrišču skrbel 34-letni Aleksandar Matković iz Raven na Koroškem. Zanj bo to prvi derbi večnih rivalov v njegov karieri in 43. tekma v 1. slovenski nogometni ligi, kjer je sodil prvič 19. avgusta 2018, ko sta se v Fazaneriji pomerila Mura in Krško, v letošnji sezoni Prve lige Telemach 2023/24 pa je sodil 5 tekem.

DELI NA