19.06.2024 | EURO 2024
Sodelovanje športa, gospodarstva in države za učinkovito promocijo Slovenije

V Münchnu, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel, je danes potekal slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki je povezal vrhunski šport, posel, diplomacijo, znanost in turizem ter omogočil krepitev sodelovanja med nemškimi in slovenskimi partnerji.

Poslovno-investicijski kongres v organizaciji Nogometne zveze Slovenije (NZS), SPIRIT Slovenija, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter ob podpori Slovenske turistične organizacije, Veleposlaništva Republike Slovenije v Nemčiji, Generalnega konzulata Republike Slovenije v Münchnu in Slovensko-nemške gospodarske zbornice velja za eno največjih slovensko-nemških poslovnih konferenc v zadnjem času. Povezal je vrhunski šport, posel, znanost in turizem ter krepil sodelovanje med slovenskimi in nemškimi partnerji. Nove gospodarske in poslovne priložnosti na obeh tržiščih je vzpostavljalo in krepilo več kot 150 predstavnikov slovenskih in nemških podjetij, gospodarskih združenj in institucij.

Uvodoma so udeležence nagovorili predsednik Vlade RS dr. Robert Golob, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, bavarski minister za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo ter podpredsednik vlade Hubert Aiwanger, predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović ter veleposlanica RS v Nemčiji dr. Ana Polak Petrič.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v svojem uvodnem nagovoru poudaril, da dogodek potrjuje pomen bavarskega trga za Slovenijo in je izjemna priložnost za utrjevanje povezav med slovenskim in nemškim gospodarstvom. »Posebej vesel sem, da lahko prisostvujem dogodku, ki povezuje šport, gospodarstvo in politiko, da lahko izkoristimo priložnost, ki so nam jo odprli naši nogometaši s svojim trdim delom in odličnimi rezultati,« je povedal premier dr. Golob. »Bavarska je bila vedno ena izmed naših prvih zunanjepolitičnih in trgovskih partneric. Prihodnje leto obeležujemo 50. obletnico Stalne mešane slovensko-bavarske komisije. Potrebe po sodelovanju z Bavarsko se tudi zaradi nove geopolitične realnosti samo še povečujejo,« je dejal in dodal Slovenija in Bavarska še nikoli nista bili tako povezani z vidika bodočih potreb, kot sta danes.

Zbrane je nagovoril tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. »Športni dogodki, kot je evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji, predstavljajo odlično priložnost za športno, turistično in gospodarsko promocijo naše države ter za krepitev vsestranskega sodelovanja. Z Bavarsko imamo dolgo tradicijo sodelovanja in sodi med naše največje in najpomembnejše zunanje trgovinske partnerice, samo v letu 2023 smo ustvarili 2,8 mrd EUR blagovne menjave,« je povedal minister Matjaž Han. Dodal je, da je kot minister, pristojen tako za gospodarstvo kot šport, ponosen na slovenske športnike in njihove vrhunske dosežke prav tako pa tudi na slovenske gospodarstvenike. 

Hubert Aiwanger, bavarski minister za gospodarstvo, deželni razvoj in energijo ter podpredsednik vlade, je spomnil na dobre odnose med obema državama in poudaril pomen slovenskih podjetij v bavarski industriji. »So zanesljiv partner, ki med bavarskimi podjetniki uživa velik ugled, odlično pa je tudi sodelovanje na področju turizma in energetike,« je povedal. Ocenil je, da se bo sodelovanje še poglobilo, o čemer priča tudi podatek, da je v Sloveniji navzoči veliko podjetij z nemškim kapitalom. Slovenski nogometni reprezentanci je čestital za uvrstitev na EURO 2024 in ji zaželel veliko uspeha.

Predsednik NZS Radenko Mijatović je poudaril, da program in udeležba na konferenci, ki poteka ravno v času velikega evropskega tekmovanja, poudarjata pomembnost nogometa v širšem družbenem okviru ter njegove poslovne vidike in priložnosti, tako v nacionalnem kot mednarodnem okolju. »Nogomet je resnično dinamična panoga, ki ima številne socialne in ekonomske učinke na globalni in lokalni ravni. Trendi kažejo, da se nogomet hitro razvija in postaja še privlačnejša športno-poslovna dejavnost z nedvomnim vplivom na sodobno družbo,« je povedal predsednik NZS.

»Današnje srečanje je odličen primer, kaj je mogoče storiti za promocijo Slovenije ob dobrem sodelovanju športa, gospodarstva in države ter kako približati poslovne priložnosti domači in mednarodni javnosti,« je izpostavil Radenko Mijatović. »Prepričan sem, da bo konferenca utrdila razumevanje o širšem pomenu in vplivu nogometa, njegovih poslovnih priložnostih in ekonomskih učinkih ter o pomembnosti za ugled države,« je dodal.

Dr. Ana Petrič Polak, veleposlanica RS v Nemčiji, je povedala, da gre za na eno največjih in najbolj odmevnih poslovnih konferenc, ki jih je Slovenija kadarkoli gostila v Nemčiji. »Tako številna udeležba najvišjih političnih predstavnikov, direktorjev in predstavnikov najbolj pomembnih podjetij na današnji konferenci dokazuje, da Nemčija kljub vsemu ostaja za nas najpomembnejša gospodarska partnerica,« je povedala veleposlanica, ki je izpostavila tudi močno povezovalno vlogo športa. »Videli smo, kako pomemben vpliv imata nogomet in uvrstitev slovenske reprezentance na letošnje evropsko prvenstvo na vse druge sfere delovanja – tudi na gospodarsko povezovanje in sodelovanje,« je dejala.

Udeleženci kongresa so imeli priložnost prisluhniti panelom o uspešnih partnerstvih, priložnostih in izzivih slovensko-nemškega poslovnega sodelovanja, avtomobilski industriji kot paradnem konju sodelovanja med državama ter prihodnosti sodelovanja med gospodarstvoma na področjih visokih tehnologij in inovacij.

Rok Capl, direktor SPIRIT Slovenija, je predstavil slovensko poslovno okolje, odličen geostrateški položaj Slovenije, nišne priložnosti slovenskega gospodarstva, visoko izobraženo delovno silo in inovativnost, znanstvene dosežke in izpostavil potencial poslovnega sodelovanja s Slovenijo.

Vodja predstavništva STO v Nemčiji Rebeka Kumer Bizjak je na dogodku predstavila Slovenijo kot eno najbolj zelenih, varnih in raznolikih držav na svetu z odlično srednjeevropsko lego. Slovenija ponuja aktivne in zdrave počitnice v naravi skozi vse leto, ponaša se z bogato kulturno in poslovno ponudbo, obenem pa je tudi vrhunska gastronomska destinacija. Kombinacija slovenskega karakterja in čudovite narave našo državo dela tudi športno velesilo.

Andrea Traverso, direktor za finančno vzdržnost in raziskave pri UEFA, je predstavil vlogo krovne evropske nogometne zveze v sodobnem svetu in globalnem vplivu nogometa na družbo oz. gospodarstvo.

V sklopu kongresa je potekala razprava predsednikov uprav oz. direktorjev največjih slovenskih podjetij, ki največjih podpornikov slovenskega športa. Marta Bulhak, glavna direktorica Pivovarne Laško Union, predsednik uprave Telekom Slovenije Boštjan Košak, predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar, predsednik uprave Mercator Tomislav Kramarič, predsednik uprave Petrola Sašo Berger in predsednik NZS Radenko Mijatović so razpravljali o podpori gospodarstva športu in vlaganju v šport, sinergijah, ki jih imata gospodarstvo in šport ter možnostih, ki jih to povezovanje odpira.

V nadaljevanju so v panelisti razpravljali o primerih dobrih praks slovensko-nemškega sodelovanja, partnerstvih, priložnostih in izzivih. Predstavniki nemških podjetij Knauf KG, MAN Truck & Bus Slovenija d.o.o., Bosch Rexroth d.o.o. in Siemens so v pogovoru s predsednico Slovensko-nemške gospodarske zbornice Dagmar Von Bohnstein predstavili primere dobrih praks.

V panelu o avtomobilski industriji, paradnem konju slovensko-nemškega sodelovanja, so razpravljavci, med katerimi je bil udi Robert Lešnik, govorili o prihodnosti avtomobilske industrije in priložnostih, ki se na tem področju še odpirajo.

V zaključnem pogovoru kongresa so se panelisti osredotočili na prihodnost slovensko-nemškega sodelovanja. Slovenija ima pri tem številne priložnosti v segmentu visoko tehnološkega pristopa in inovativnosti.  

Tekst: InvestConnect
Foto: Jure Malovrh/STA

SORODNE NOVICE

 • 23.06.2024 | EURO 2024
  Utrip v angleškem taboru pred tekmo s Slovenijo
  Po dveh krogih v skupini C nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji najbolje kaže prvemu favoritu Angliji, ki je praktično že v osmini finala. A po zmagi proti Srbiji in remiju z Dansko je zvezdnikov polna zasedba priznala, da to še ni to, kar pričakujejo od igre, a niso panični pred torkovim obračunom v Kölnu s Slovenijo.
 • 20.06.2024 | EURO 2024
  Danci in Angleži neodločeno
  Nogometni reprezentanci Danske in Anglije sta se v drugi tekmi 2. kroga v slovenski skupini C na evropskem prvenstvu v Nemčiji v Frankfurtu razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
 • 19.06.2024 | EURO 2024
  Posebna nogometna izkušnja za otroke na Pediatrični kliniki
  Pediatrična klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bo v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije otrokom na kliniki virtualno približala vzdušje in evforijo Evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji.
 • 17.06.2024 | EURO 2024
  Poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch
  Za slovensko nogometno reprezentanco je že prva tekma na evropskem prvenstvu v nogometu, v Stuttgartu so naši nogometaši remizirali z Dansko. Naslednja priložnost je že 20. junija v Münchnu, dan prej pa vabljeni na slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki bo v sredo, 19. junija 2024, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel v Münchnu.
 • 17.06.2024 | EURO 2024
  Angleži z golom Bellinghama premagali Srbe
  Angleška nogometna reprezentanca je v prvem krogu evropskega prvenstva v Nemčiji danes v Gelsenkirchnu premagala Srbijo z 1:0 (1:0) in se zavihtela na prvo mesto v skupini C. V tej skupini nastopa tudi Slovenija, ki se je danes v Stuttgartu z Dansko razšla z neodločenim izidom 1:1.
 • 13.06.2024 | EURO 2024
  Vrhunski šport: Priložnost za poslovne preboje slovenskih podjetij
  Šport pomembno prispeva k promociji Slovenije in povečanju njene mednarodne prepoznavnosti, hkrati pa nudi odlično priložnost za sklepanje poslov. Ena takšnih priložnosti se obeta udeležencem gospodarske delegacije in poslovno-investicijskega kongresa Invest & Connect: Slovenian Business Pitch v Münchnu ob robu prihajajočega evropskega prvenstva v nogometu.
 • 11.06.2024 | EURO 2024
  Na Euru pričakujejo od 40.000 do 50.000 slovenskih navijačev
  Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da se bo na evropsko prvenstvo v Nemčijo odpravilo med 40.000 in 50.000 slovenskih navijačev, največ v München na tekmo s Srbijo. Ta je med tekmami slovenske reprezentance označena tudi z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. V Nemčiji bo delovalo tudi 10 slovenskih policistov.
 • 03.06.2024 | EURO 2024
  Navijaj z nami na prostem
  Vas je zajela nogometna vročica, a ne morete v Nemčijo? Brez skrbi, Nogometna zveza Slovenije je poskrbela, da se bo Euro utrip čutil tudi v slovenskih mestih.
 • 04.05.2024 | EURO 2024
  Na Euru 2024 možnost za 26 igralcev
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) se je odločil povečati kvoto igralcev za posamično reprezentanco na prihajajočem Uefa Evropskem prvenstvu 2024.

DELI NA