Sobočani v Bolgarijo z jasno željo

Nogometaše Mure čaka nova evropska preizkušnja. Črno-bela zasedba je v torkovem jutru odpotovala v Bolgarijo, v Razgradu pa bo v sredo napadla nov mednarodni podvig. Lahko Sobočani pripravijo presenečenje in v drugem krogu kvalifikaciij UEFA Lige prvakov izločijo ekipo Ludogorca?

Prvi obračun v Fazaneriji ni dal zmagovalca, srečanje se je končalo z začetnim izidom, pristaši Mure pa so videli dva različna polčasa. V prvem so bili podjetnejši gostje, ki pa terenske pobude niso znali pretvoriti v zadetek, po odmoru pa so pogumneje zaigrali tudi Prekmurci. Najlepša priložnost se je ob koncu tekme ponudila Žigi Kousu, a mu je veselje preprečil prečnik. Bolgari v 90 minutah srečanja niso sprožili udarca v okvir domačega gola.

Potnika v tretji krog kvalifikacij najelitnejšega klubskega tekmovanja bo dala povratna tekma v Razgradu. Ante Šimundža pričakuje uvodni pritisk gostitelja tako s tribun kot na igrišču, a poudarja, da je ekipa tudi mentalno pripravljena na prihajajoči izziv. "Kot sem dejal že pred prvo tekmo, je več možnosti, da se tekma konča brez uspešnega rezultata, če si ne naložiš pritiska. Tudi mi smo pod pritiskom dokazovanja in napredovanja, dejstvo pa je, da je Ludogorec favorit. Na njihovi strani je pritisk morda nekoliko večji," je pred letom v Bolgarijo dejal strateg Mure.

Serijski prvak Bolgarije in redni udeleženec skupinskega dela evropskih tekmovanj je za razliko od Mure, ki po dveh krogih še nima točke, uspešno zakorakal v domače prvenstvo. "Orli" so v Plovdivu s 3:1 premagali domačo Lokomotivo, ob tem pa je trener Valdas Dambrauskas posegel po nekaj taktičnih spremembah. "Ludogorec je zadnjo tekmo odigral v drugem sistemu, zato se poraja vprašanje, kako bodo igrali proti nam. Nasprotnik je igral popolnoma enako kot Mura, Ludogorec pa je prilagodil sistem. Iz tega stališča imam nekaj idej, kako jih presenetiti," napoveduje Šimundža.

Matko Obradović na treh tekmah kvalifikacij UEFA Lige prvakov še ni prejel zadetka, Sobočani pa želijo to serijo podaljšati tudi v Razgradu. V napadu bo veliko odvisnega od idejnega vodje Mure Luke Bobičanca. "Vzdušje v ekipi je dobro. Vemo, kakšno tekmo igramo in kakšen nasprotnik nas čaka. V Bolgarijo se gremo boriti, zagotovo pa se ne bomo predali vse do konca," priznava Medžimurec.

Dolgoletni nogometaš črno-belih verjame, da lahko s soigralci preskoči še eno evropsko oviro: "Bolje so nas spoznali, po prvi tekmi sem dobil občutek, da so bili razočarani in v Fazaneriji niso naredili tega, kar so želeli. Res pa je, da na igrišču ni zgolj eno moštvo, nekaj je potrebno vprašati tudi nas. Pogumno gremo v povratno tekmo, menim, da smo dobra ekipa in s takšnim načinom lahko pridemo do dobrega rezultata."

Šimundža na povratni preizkušnji še ne more računati na povratnika, Nika Lorbka in Mitjo Lotriča, v Bolgarijo pa je odpotovalo 23 nogometašev. Sedeže na letalu so zasedli Matko Obradović, Marko Zalokar, Lan Erjavec, Matic Maruško, Mihael Klepač, Jan Gorenc, Žan Karničnik, Žiga Kous, Kai Cipot, Klemen Šturm, Nino Kouter, Tomi Horvat, Alen Kozar, Marko Brkić, Andrija Filipović, Marin Karamarko, Luka Bobičanec, Amadej Maroša, Tio Cipot, Klemen Pucko, Dragan Lovrić, Staniša Mandić in David Đurak.

Mura bi se ob morebitnem napredovanju v tretjem krogu kvalifikacij za UEFA Ligo prvakov pomerili z grškim Olympiacosom ali azerbajdžanskim Nefčijem. Prva tekma v Pireju je pripadla Grkom, ki imajo pred gostovanjem v Bakuju gol prednosti. Če bo slovenski prvak v Bolgariji doživel poraz, se bo preselil v tretji krog kvalifikacij UEFA Evropske lige. Tam ga čaka poraženec v spopadu Ferencvaroša in Žalgirisa, pred povratno tekmo je v slabšem položaju litovski prvak. Madžari so v Budimpešti slavili z 2:0.

Povratni spopad Ludogorca in Mure se bo pričel ob 20. uri, tudi z neposrednim prenosom na prvem programu Sportkluba.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Mura
    Radomlje bodo nove točke v boju za obstanek iskale proti Muri, ki jo naslednji teden čaka pokalni polfinale. Kakšno tekmo bomo videli ob Kamniški Bistrici?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Goliada v Domžalah pripadla Muri
    Nogometaši Mure so v 28. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale s 5:3 (2:0).
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Mura
    Petkov spored sklepa spopad domžalske in soboške ekipe, ki ju na sredini lestvice ločita le dve točki. Komu bo pripadel?

DELI NA