17.05.2023 | Sodniki
Šmajc in Gabrovec na Madžarskem začenjata s tekmo Hrvaška - Anglija

Danes se začenja turnir najboljših 16 reprezentanc do 17. leta starosti, ki bo pri naših vzhodnih sosedih na Madžarskem potekal med 17. majem in 2. junijem. Na 20. Evropskem prvenstvu do 17 let bo za red na igrišču skrbelo tudi 8 glavnih sodnikov in 8 pomočnikov, med katerimi sta tudi dva Slovenca.

V nedeljo so delivci pravice pripotovali v madžarsko prestolnico, kjer se na turnir pripravljajo v sodniški bazi, naša predstavnika pa bosta svoj uvodni nastop imela na drugi igralni dan turnirja. V jutrišnjem večernem terminu (20.00) bo približno 220 km vzhodno od Budimpešte v mestu Balmazújváros 34-letni David Šmajc iz Predoselj pri Kranju (na sliki zgoraj levo) glavni sodnik srečanja v skupini D med Hrvaško in Anglijo, eden od dveh pomočnikov sodnika iz Gorenjske pa bo 36-letni David Gabrovec iz Markovcev pri Ptuju (na spodnji sliki).

V sodniški ekipi z našima predstavnikoma bosta še drugi pomočnik Bartosz Heinig iz Poljske in četrti sodnik David Dickinson iz Škotske. Kontrolor sojenja bo 47-letni nekdanji FIFA sodnik med leti 2003 in 2019 Viktor Kassai iz mesta Tatabanya, ki leži 70 km zahodno od Budimpešte.

Skupinski del prvenstva v kategoriji do 17 let pri naših vzhodnih sosedih bo trajal med 17. in 24. majem, četrtfinalne tekme bodo odigrane 27., polfinalne pa 30. maja. Evropski prvak bo znan 2. junija, turnir pa bo potekal na sedmih stadionih v šestih mestih in sicer na dveh objektih v mestu Debrecen, ter na stadionih v Budimpešti, Balmazujvarosu, Budaorsu, Felcsutu in Telkiju.

Spomnimo, da je leta 2012 Evropsko prvenstvo do 17 let potekalo v Sloveniji, ki je tedaj turnir gostila med 4. in 16. majem. V starostni kategoriji najbolj nadarjenih igralcev v Evropi do 17 let je najuspešnejša reprezentanca Španije z 9 lovorikami, naslov prvaka pa brani Francija (3. naslovi), ki je v zadnjem finalu 1. junija 2022 v Izraelu premagala tedanjo prvakinjo Nizozemsko z 2-1 (najboljša v Evropi v letih 2018 in 2019), saj EP U-17 zaradi zdravstvene krize v letih 2020 in 2021 ni potekalo.

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 31.05.2023 | Sodniki
  Evropski teden boja proti raki s sodniki na kolesih
  Po zaključnem petkovem seminarju na posestvu Brdo so sodniki, ki se ob torkih in četrtkih pripravljajo na organiziranih fizičnih treningih v Ljubljani na prav poseben način obeležili tradicionalni Evropski teden boja proti raku, ki poteka od 25. do 31. maja 2023 pod okriljem Zveze evropskih društev proti raku (ECL).
 • 29.05.2023 | Sodniki
  Glavne spremembe Pravil igre 2023/24
  Na svojem 137. rednem letnem zasedanju 4. marca 2023 v Londonu je Mednarodni odbor nogometne zveze, ki določa pravila nogometne igre IFAB (International Football Association Board) sprejel nekaj dopolnitev Pravil igre, ki stopijo v veljavo s sezono 2023/24. 
 • 28.05.2023 | Sodniki
  Na futsal kampu v Ribnici 10 novih sodnikov
  V prestolnici rokodelstva in izdelave suhe robe v Ribnici je včeraj potekal premierni Futsal sodniški kamp s tečajem za nove nogometne sodnike. Na Futsal sodniški kamp, ki je potekal v sejni sobi Športnega centra Ribnica je prišlo 10 fantov, ki so po uspešnih predavanjih in opravljenem izpitu želijo preizkusiti v vlogi sodnikov.
 • 27.05.2023 | Sodniki
  Zaključni seminar sodnikov s humanitarno akcijo zbiranja sredstev za počitnice otrok na morju
  Poleg strokovnega dela programa so udeleženci ponovno sodelovali v humanitarni akciji, kjer so sodniki, sodnice in kontrolorji sojenja svojo družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki pri zbiranju sredstev za donacijo MZK Debeli rtič za financiranje poletnih počitnic socialno ogroženih otrok na morju.
 • 26.05.2023 | Sodniki
  V četrtfinalu EP U17 tudi naša sodnika
  Na Madžarskem se jutri začenjajo izločilni boji na 20. Evropskem prvenstvu v kategoriji kadetskih reprezentanc do 17 let. Na žalost so varovanci slovenskega selektorja Miša Brečka že zaključili z nastopi, ima pa Slovenija vseeno svoja predstavnika tudi v sklepni fazi tekmovanja. Že jutri jutri (20.00) zvečer bosta v četrtfinalnem izločilnem boju naša internacionalca delovala na obračunu med Španijo in Irsko, ki bo odigran na stadionu MTK-ja oz Hidegkuti stadionu v madžarski prestolnici (5.322 sedežev), ki se imenuje po nekdanjem nogometašu MTK Budimpešta Nándorju Hidegkutiju. Glavni sodnik srečanja bo Miloš Milanović, z našima sodnikoma pa bo še njegov rojak pomočnik Milan Šutulović.
 • 25.05.2023 | Sodniki
  Sodniški kamp v Grosuplju - 03.06 ob 8.30 uri
  Z dobro organiziranostjo procesov in inovativnim pristopom v Nogometnem klubu Brinje-Grosuplje skrbijo za kvalitetno vadbo, zdravo okolje in dobro počutje vseh njihovih članov ter drugih, ki sodelujejo z njihovo sredino. V povezavi z dolgoročnim razvojem nogometne dejavnosti smo se s klubom iz Grosuplja povezali pri sodnipkem oddelku, kjer bomo v partnerskem odnosu organizirali uvodni poletni sodniški kamp s tečajem za nogometnega sodnika. Sodniški kamp je namenjen vsem fantom in dekletom nad 15. let, ki se želijo preizkusiti v vlogi sodnikov(-ic), spoznati Pravila igre in opraviti sodniški tečaj.
 • 25.05.2023 | Sodniki
  Odprte prijave na sodniški kamp v Murski Soboti - 24.06.2023
  Zveza nogometnih sodnikov Slovenije vabi vse nogometne zanesenjake na brezplačen Poletni sodniški kamp, ki bo potekal v Murski Soboti v soboto 24. junija od 9. ure na stadionu Fazanerija, kjer domače tekme igra prvoligaš NK Mura. Postani sodnik
 • 24.05.2023 | Sodniki
  Šajn in Čeferin v Nici na Uefa seminarju kontrolorjev sojenja
  Seminarja v 7. ciklu tovrstnih usposabljanj, ki potekajo od leta 2006 se med 58 kontrolorji sojenja iz 47 držav v francoskem obmorskem letovišču udeležuje tudi naš predstavnik Darko Čeferin iz Kranja. V njihovi družbi je še 9 UEFA-inih TV-spoterjev, t.j. sodniških analitikov. Vse skupaj poteka pod vodstvom članov sodniškega komiteja Uefa, kjer predavajo Roberto Rosetti iz Torina (predsednik), Carlos Velasco Carballo iz Madrida in častni član NZS in častni predsednik ZNSS Vlado Šajn iz Ljubljane.
 • 23.05.2023 | Sodniki
  EP U17: Slovenca na tekmi Francija - Portugalska in Nizozemska - Hrvaška
  David Šmajc bo na tekmi Francija - Portugalska tokrat četrti sodnik v sodniški ekipi, ki ji bo poveljeval glavni sodnik Adam Ladeback skupaj s prvim pomočnikom Danielom Yngom (oba iz Švedske), drugi pomočnik sodnika pa bo David Gabrovec. Že jutri pa bosta oba Slovenca ponovno na zelenici, saj bosta po današnji tekmi prenočila v Balmazújvárosu z namenom opravljanja funkcije pomočnika sodnika in četrtega sodnika še na jutrišnji zadnji tekmi v skupini D med Nizozemsko in Hrvaško, kjer bo glavni sodnik Radoslav Gidzhenov iz Bolgarije.
 • 22.05.2023 | Sodniki
  Pridi na sodniški kamp v Lendavo - 17. junij ob 9h
  Pred koncem šolskega leta in začetkom poletnih počitnic lahko v enem dnevu postaneš nogometni sodnik ali sodnica in spoznaš zakonitosti tega čarobnega in vznemirljivega poklica, katerega prispevek v korist nogometne igre je lahko izjemen. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije vabi vse nogometne zanesenjake na Poletni sodniški kamp, ki bo potekal v Lendavi v soboto 17. junija ob 9h na Dvojezični srednji šoli Lendava.

DELI NA