25.03.2023 | Sodniki
Šmajc in Černe v Španiji na elitnem delu Uefa kvalifikacij za EP U-19

Spomladanski del na mednarodni sceni svoje 2. sezone z grbom FIFA sodnika na prsih začenja tudi David Šmajc (34). Potem ko je lani sodil na mini turnirju kvalifikacij za Evropsko prvenstvo do 17. let 2023 v Bolgariji se med 22. in 28. marcem mudi na Pirenejskem polotoku, kjer uveljavlja pravila igre v elitnem delu kvalifikacij za Evropsko prvenstvo do 19. let, ki bo potekalo med 3. in 16. julijem v sredozemlju na Malti (UEFA Euro U-19 2023).

V paru z gorenjskim delivcem pravice je tokrat v provinci Badajoz na jugozahodu Španije še njegov pomočnik Tomaž Černe (35) iz avstrijskega Celovca, Slovenca pa bosta vse tri tekme sodila na stadionu Francisco de la Hera (11.580 sedežev) v mestu Almendralejo, kjer svoje domače tekme igra Extremadura 1924, ki je dve sezoni (1996/97 in 1998/99) igrala v španski prvi ligi (Primera divison). Navedeno mesto se nahaja 45 km jugovzhodno od Badajoza, na glavni cesti in železniški poti med Mérido in Sevillo. Znano je predvsem po tem, da je bilo leta 1936 prizorišče bitke in pokola med špansko državljansko vojno.

Da na turnirju vse poteka v skladu s pravili skrbi 8 sodnikov od tega 3 glavni sodniki in po trije pomočniki, ki prihajajo iz Poljske, Turčije in Slovenije, v njihovi družbi pa sta še četrti sodnik in pomočnik sodnika iz Španije. Turnir poteka v Badajozu na mestnem stadionu Villanovense in v mestu Extremadura na stadionu Francisco de la Hera.

Slovenca sta turnir odprla v sredo ob 17. uri na tekmi Danske in Španije, ki jo je sodil Erkan Özdamar iz Turčije, pomočnika sta bila njegov rojak Murat Tugberk Curbay in naš Tomaž Černe, naloge četrtega sodnika pa je opravljal David Šmajc.

Naslednja obvezost čaka naša internacionalca danes popoldne ob 16. uri, ko bo Šmajc skupaj s pomočnikom Černetom sodil na tekmi drugega tekmovalnega dne med Ukrajino in Dansko. Z našima sodnikoma bosta še Španca in sicer pomočnik sodnika Iván Hervandez Ramos ter četri sodnik Javier Alberola Rojas.

V zadnjem krogu turnirja, ki je na sporedu v torek 28. marca, bosta Slovenca pred povratkom v domovino sodila še svojo zadnjo tekmo Luksemburg - Danska, z njima pa bosta pravtako Španca in sicer pomočnik sodnika Iván Hervandez Ramos ter četri sodnik Javier Alberola Rojas.

David Šmajc je bil marca lani prvič v vlogi sodnika na uradni meddržavni tekmi z grbom FIFA sodnika na prsih  na prijateljski meddržavni tekmi v Zenici med reprezentancama Bosne in Hercegovine in Luksemburga. V prvem letu na mednarodnem odru je sodil tekmi Mladinske lige prvakov Hajduk Split - Gabala in Atletico Madrid - Bayer Leverkusen, v evropskih pokalnih tekmovanjih pa je debitiral na Severnem Irskem v Belfastu na tekmi Crusaders - Basel 1893. V kvalifikacijah za EP mladih U-21 leta 2023 je sodil v Združenem kraljestvu dvoboj Wales - Nizozemska, prav tako je bil na turnirju za UEFA Pokal regij v Bakuju in na mini turnirju v Bolgariji v kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo do 17. let 2023 s pomočnikom sodnika Davidom Gabrovcem.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 06.06.2023 | Sodniki
  Vlado Šajn kontrolor sojenja na finalu Konferenčne lige
  V finalni temi 2. izdaje Konferenčne lige, ko se bosta v glavnem mestu Češke ob reki Vltavi pomerila italijanska Fiorentina in angleški West Ham United bo naloge kontrolorja sojenja opravljal 64-letni Vlado Šajn iz Ljubljane. Za slovenskega sodniškega eksperta bo to 7. finalni obračun v evropskih pokalnih tekmovanjih, saj je bil doslej štirikrat v vlogi kontrolorja sojenja na finalni tekmi Lige prvakov (2005, 2012, 2018, 2020), dvakrat pa tudi v finalu Evropske lige (liga Europa) v letih 2002 in 2019.
 • 06.06.2023 | Sodniki
  Po 12. seji komisije za sodniške zadeve
  Po zaključnem sodniškem pomladanskemu seminarju je bila včeraj na sedežu NZS na sporedu 12. seja Komisije za sodniške zadeve pri NZS.
 • 04.06.2023 | Sodniki
  Na kampu v Grosupljem 19 novih sodnikov
  Po koncu tekmovanj v ligah Medobčinske nogometne zveze Ljubljana se je letošnji sodniški pozdrav poletju včeraj zgodil na območju, kjer se začenja Dolenjska. V Grosuplju je bil na programu uvodni letošnji sodniški kamp s tečajem za nogometne sodnike. Vse skupaj se je začelo ob Grosupeljščici v VIP prostoru stadiona NK Brinje, kjer se je v sobotnem jutru zbralo 19 mladih potencialnih kandidatov za sodnike pripravnike.
 • 03.06.2023 | Sodniki
  Primorski sodniki združeni v Dekanih
  Medobčinski društvi nogometnih sodnikov iz zahodnega dela države MDNS Koper in MDNS Nova Gorica sta se včeraj v slovenski Istri srečali na družabnem sodniškem dogodku vseh primorskih delivcev pravice. Na stadionu Ivan Gregorič v Dekanih so se člani sodniških organizaciji iz severne in južne Primorske udeležili prijetnega druženja sodnikov obeh organizacij. V vlogi selektorja sta bila oba predsednika in člana UO ZNSS Žarko Vidali iz Gračišča (predsednik MDNS Koper) in Borut Kopač iz Idrije (predsednik MDNS Nova Gorica).
 • 31.05.2023 | Sodniki
  Evropski teden boja proti raku s sodniki na kolesih
  Po zaključnem petkovem seminarju na posestvu Brdo so sodniki, ki se ob torkih in četrtkih pripravljajo na organiziranih fizičnih treningih v Ljubljani na prav poseben način obeležili tradicionalni Evropski teden boja proti raku, ki poteka od 25. do 31. maja 2023 pod okriljem Zveze evropskih društev proti raku (ECL).
 • 29.05.2023 | Sodniki
  Glavne spremembe Pravil igre 2023/24
  Na svojem 137. rednem letnem zasedanju 4. marca 2023 v Londonu je Mednarodni odbor nogometne zveze, ki določa pravila nogometne igre IFAB (International Football Association Board) sprejel nekaj dopolnitev Pravil igre, ki stopijo v veljavo s sezono 2023/24. 
 • 28.05.2023 | Sodniki
  Na futsal kampu v Ribnici 10 novih sodnikov
  V prestolnici rokodelstva in izdelave suhe robe v Ribnici je včeraj potekal premierni Futsal sodniški kamp s tečajem za nove nogometne sodnike. Na Futsal sodniški kamp, ki je potekal v sejni sobi Športnega centra Ribnica je prišlo 10 fantov, ki so po uspešnih predavanjih in opravljenem izpitu želijo preizkusiti v vlogi sodnikov.
 • 27.05.2023 | Sodniki
  Zaključni seminar sodnikov s humanitarno akcijo zbiranja sredstev za počitnice otrok na morju
  Poleg strokovnega dela programa so udeleženci ponovno sodelovali v humanitarni akciji, kjer so sodniki, sodnice in kontrolorji sojenja svojo družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki pri zbiranju sredstev za donacijo MZK Debeli rtič za financiranje poletnih počitnic socialno ogroženih otrok na morju.
 • 26.05.2023 | Sodniki
  V četrtfinalu EP U17 tudi naša sodnika
  Na Madžarskem se jutri začenjajo izločilni boji na 20. Evropskem prvenstvu v kategoriji kadetskih reprezentanc do 17 let. Na žalost so varovanci slovenskega selektorja Miša Brečka že zaključili z nastopi, ima pa Slovenija vseeno svoja predstavnika tudi v sklepni fazi tekmovanja. Že jutri jutri (20.00) zvečer bosta v četrtfinalnem izločilnem boju naša internacionalca delovala na obračunu med Španijo in Irsko, ki bo odigran na stadionu MTK-ja oz Hidegkuti stadionu v madžarski prestolnici (5.322 sedežev), ki se imenuje po nekdanjem nogometašu MTK Budimpešta Nándorju Hidegkutiju.
 • 25.05.2023 | Sodniki
  Sodniški kamp v Grosuplju - 03.06 ob 8.30 uri
  Z dobro organiziranostjo procesov in inovativnim pristopom v Nogometnem klubu Brinje-Grosuplje skrbijo za kvalitetno vadbo, zdravo okolje in dobro počutje vseh njihovih članov ter drugih, ki sodelujejo z njihovo sredino. V povezavi z dolgoročnim razvojem nogometne dejavnosti smo se s klubom iz Grosuplja povezali pri sodniškem oddelku, kjer bomo v partnerskem odnosu organizirali uvodni poletni sodniški kamp s tečajem za nogometnega sodnika. Sodniški kamp je namenjen vsem fantom in dekletom nad 15. let, ki se želijo preizkusiti v vlogi sodnikov(-ic), spoznati Pravila igre in opraviti sodniški tečaj.

DELI NA