28.03.2023 | Sodniki
Slovenski sodniki na Evropsko prvenstvo U21 v Gruziji in Romuniji

Sodniški komite UEFA je imenoval dvanajst sodniških trojk (glavnega sodnika in dva pomočnika sodnika) ter štiri četrte sodnike za zaključni turnir 24. Evropskega prvenstva do 21 let, ki bo od 21. junija do 8. julija 2023 potekal v Gruziji in Romuniji.

Na zboru najboljših 16 mladih reprezentanc v Evropi na žalost ne bo izbrancev Milenka Ačimovića, bo pa na Euro U21 štiri dni pred uradnim začetkom potovala slovenska sodniška ekipa, ki ji bo poveljeval Rade Obrenović (32). 

Ob Ljubljančanu, ki nosi grb Mednarodne nogometne zveze (FIFA) od leta 2017 bosta še njegova pomočnika 37-letni Jure Praprotnik (član DNS Ljubljana - stoji levo zgoraj) in 40-letni Grega Kordež iz Raven na Koroškem (član MDNS Maribor- stoji desno).

Slovenci bodo v skupinskem delu tekmovanja sodili v skupini A in C, ki bo potekal v treh gruzijskih mestih (Tbilisi, Batumi, Kutaisi). Delivci pravice bodo nastanjeni v pristaniškem mestu Batumi ob Črnem morju v njihovi družbi pa bodo še sodniški timi iz Azerbajdžana, Hrvaške, Francije, Norveške in Romunije poleg katerih bosta še četrta sodnika iz Albanije in Gruzije.

Uvodno tekmo Evropskega prvenstva do 21 let 2023 (UEFA Under-21 Euro 2023) bo gostila Romunija, v kateri je Euro U21 že potekal leta 1998, veliki finale pa bo v prestolnici Gruzije na stadionu Boris Paichadze v Tbilisiju. Na zaključnem turnirju bo igralo skupno 16 ekip, do nastopa pa so upravičeni igralci rojeni po 1. januarju 2000. Tako kot prejšnja prvenstva do 21 let, ki so potekala eno leto pred olimpijskimi igrami, bo tudi ta turnir služil kot evropski kvalifikacijski turnir za nastop na poletnih OI leta 2024 v Parizu.

Zadnji naslov evropskega prvaka je na finalni tekmi Eura U21, ki je potekalo na Madžarskem in v Sloveniji na stadionu Stožice v Ljubljani osvojila Nemčija, ki je z 6. junija 2021 pred 4.883 gledalci premagala portugalsko izbrano vrsto (1-0). 

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si (24.06.2020 finale pokala v NNC Brdo Mura-Nafta)

SORODNE NOVICE

 • 30.09.2023 | Sodniki
  Kamp na Vrhniki prinesel novih 5 sodnikov
  Pet mladih futsal sodnikov opravili sodniški izpit in sodilo svojo prvo tekmo v dvorani OŠ Antona Martina Slomška na Vrhniki.
 • 27.09.2023 | Sodniki
  Talenti opravljali video test in analizo odločitev
  Talenti so po seminarju 7. septembra v Ljubljani, ko je bilo na sporedu preverjanje telesne pripravljenost in seminar z analizo prvega dela jesenskega dela tekmovanj, tokrat opravljali intenzivno vadbo v obliki praktičnega testa v kombinaciji s fizičnim treningom (video test) in imeli analizo posnetkov tekem na katerih so sodili.
 • 24.09.2023 | Sodniki
  Futsal sodniki v Sodražici
  Po 1. septembru 2007, ko je v slovenski Istri na Škofijah potekal prvi je bil včeraj v Sodražici na sporedu že 17. Dan slovenskega futsala. Pred večernim vrhuncem za jubilejno 20. lovoriko superpokala med aktualnim državnim prvakom in zmagovalcem pokala Terme Olimia Dobovcem in Silikom iz Vrhnike, so se v kraju na Notranjskem poleg slovenskih futsal sodnikov zbrali tudi delegati, trenerji (licenčni seminar), kontrolorji sojenja in časomerilci.
 • 23.09.2023 | Sodniki
  Dan slovenskega športa - Postani nogometni sodnik
  Evropski teden športa, ki se začenja z današnjim Dnevom slovenskega športa bo potekal med 23. in 30. septembrom. Pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije poleg izobraževalno- strokovnih aktivnosti z izvedbo seminarjev in usposabljanj, velik poudarek namenjamo tudi telesni pripravljenosti sodnikov.
 • 23.09.2023 | Sodniki
  Postani sodnik v knežjem mestu
  V četrtem največjem slovenskem mestu Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Celje organizira tečaj za nove sodnike pripravnike, zato ne zamudi velike karierne priložnosti in postani nogometni sodnik. Če imaš rad nogomet in bi se rad preizkusil kot nogometni sodnik te vabijo, da se udeležiš informativnega sestanka pred začetkom tečaja, ki bo v torek, dne 26.09.2023 ob 18.00 na sedežu društva v prostorih Medobčinske nogometne zveze Celje na naslovu Ulica XIV. divizije 14 v Celju.
 • 21.09.2023 | Sodniki
  Kajtazović kot AVAR s sodniki iz Nemčije in Italije
  Z nalogo opravljanja vloge pomočnika video sodnika (AVAR) v prvem krogu 69. elitnega evropskega klubskega tekmovanja (32. sezone Lige prvakov) in 53. drugega najmočnejšega Uefinega tekmovanja (15. sezona lige Europa) je v torek na sedež Uefe ob Ženevsko jezero odpotoval Nejc Kajtazović iz Novega mesta.
 • 20.09.2023 | Sodniki
  Futsal: Borošak na Portugalskem
  V drugem delu kvalifikacij za uvrstitev na 10. Futsal svetovno prvenstvo (FIFA Futsal World Cup 2024), ki bo potekalo med 14. septembrom in 6. oktobrom prihodnje leto v Uzbekistanu bo na tekmi skupine E med reprezentancama Portugalske in Gruzije deloval tudi slovenski kontrolor sojenja.
 • 19.09.2023 | Sodniki
  Šmajc v Zürich
  Po debiju v reprezentančnih kvalifikacijah za naslednje veliko tekmovanje (EURO 2024 v Nemčiji) z arbitražo v Varšavi na tekmi Poljska - Ferski otoki, se 34-letni mednarodni sodnik David Šmajc iz Predoselj pri Kranju jutri odpravlja v največje mesto dežele Švice, kjer bo v majhni alpski državi v gorovju srednje Evrope sodil prvič še v skupinskem delu Uefa konferenčne lige. V severozahodnem delu Züricha na stadionu Letzigrund z 26104 sedeži, ki vsako leto gosti finale atletske diamantne lige in na katerem so bile tri tekme skupine C na EP 2008, bo sodnik iz Gorenjske nadzoroval dvoboj med ekipo Lugana in norveškim FK Bodø/Glimt.
 • 18.09.2023 | Sodniki
  Vinčić v Rim na Lazio - Atletico Madrid
  Najboljši slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) bo jesensko evropsko pot v najprestižnejšem klubskem tekmovanju začel v enem najstarejših mest na svetu, ki se razprostira na bregovih reke Tibere in na sedmih mestnih gričih. V italijanski prestolnici bo na stadionu Olimpico Mariborčan jutri sodil dvoboj Lazio - Atletico Madrid.
 • 17.09.2023 | Sodniki
  Sodniki obiskal ptujski vikend športa
  Zavod za šport Ptuj med 14. in 19. septembrom organizira 29. Ptujski športni vikend, ki se tudi tokrat odvija na objektih v neposredni bližini Mestnega stadiona Ptuj. Včeraj se je na množičnem športnem dogodku med številnimi športnimi društvi, klubi in zvezami, ki delujejo na širšem območju najstarejšega slovenskega mesta s sodniško info točko predstavila tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije z lokalnim Medobčinskim društvom nogometnih sodnikov Ptuj.

DELI NA