28.03.2023 | Sodniki
Slovenski sodniki na Evropsko prvenstvo U21 v Gruziji in Romuniji

Sodniški komite UEFA je imenoval dvanajst sodniških trojk (glavnega sodnika in dva pomočnika sodnika) ter štiri četrte sodnike za zaključni turnir 24. Evropskega prvenstva do 21 let, ki bo od 21. junija do 8. julija 2023 potekal v Gruziji in Romuniji.

Na zboru najboljših 16 mladih reprezentanc v Evropi na žalost ne bo izbrancev Milenka Ačimovića, bo pa na Euro U21 štiri dni pred uradnim začetkom potovala slovenska sodniška ekipa, ki ji bo poveljeval Rade Obrenović (32). 

Ob Ljubljančanu, ki nosi grb Mednarodne nogometne zveze (FIFA) od leta 2017 bosta še njegova pomočnika 37-letni Jure Praprotnik (član DNS Ljubljana - stoji levo zgoraj) in 40-letni Grega Kordež iz Raven na Koroškem (član MDNS Maribor- stoji desno).

Slovenci bodo v skupinskem delu tekmovanja sodili v skupini A in C, ki bo potekal v treh gruzijskih mestih (Tbilisi, Batumi, Kutaisi). Delivci pravice bodo nastanjeni v pristaniškem mestu Batumi ob Črnem morju v njihovi družbi pa bodo še sodniški timi iz Azerbajdžana, Hrvaške, Francije, Norveške in Romunije poleg katerih bosta še četrta sodnika iz Albanije in Gruzije.

Uvodno tekmo Evropskega prvenstva do 21 let 2023 (UEFA Under-21 Euro 2023) bo gostila Romunija, v kateri je Euro U21 že potekal leta 1998, veliki finale pa bo v prestolnici Gruzije na stadionu Boris Paichadze v Tbilisiju. Na zaključnem turnirju bo igralo skupno 16 ekip, do nastopa pa so upravičeni igralci rojeni po 1. januarju 2000. Tako kot prejšnja prvenstva do 21 let, ki so potekala eno leto pred olimpijskimi igrami, bo tudi ta turnir služil kot evropski kvalifikacijski turnir za nastop na poletnih OI leta 2024 v Parizu.

Zadnji naslov evropskega prvaka je na finalni tekmi Eura U21, ki je potekalo na Madžarskem in v Sloveniji na stadionu Stožice v Ljubljani osvojila Nemčija, ki je z 6. junija 2021 pred 4.883 gledalci premagala portugalsko izbrano vrsto (1-0). 

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: m24.si (24.06.2020 finale pokala v NNC Brdo Mura-Nafta)

SORODNE NOVICE

 • 06.06.2023 | Sodniki
  Vlado Šajn kontrolor sojenja na finalu Konferenčne lige
  V finalni temi 2. izdaje Konferenčne lige, ko se bosta v glavnem mestu Češke ob reki Vltavi pomerila italijanska Fiorentina in angleški West Ham United bo naloge kontrolorja sojenja opravljal 64-letni Vlado Šajn iz Ljubljane. Za slovenskega sodniškega eksperta bo to 7. finalni obračun v evropskih pokalnih tekmovanjih, saj je bil doslej štirikrat v vlogi kontrolorja sojenja na finalni tekmi Lige prvakov (2005, 2012, 2018, 2020), dvakrat pa tudi v finalu Evropske lige (liga Europa) v letih 2002 in 2019.
 • 06.06.2023 | Sodniki
  Po 12. seji komisije za sodniške zadeve
  Po zaključnem sodniškem pomladanskemu seminarju je bila včeraj na sedežu NZS na sporedu 12. seja Komisije za sodniške zadeve pri NZS.
 • 04.06.2023 | Sodniki
  Na kampu v Grosupljem 19 novih sodnikov
  Po koncu tekmovanj v ligah Medobčinske nogometne zveze Ljubljana se je letošnji sodniški pozdrav poletju včeraj zgodil na območju, kjer se začenja Dolenjska. V Grosuplju je bil na programu uvodni letošnji sodniški kamp s tečajem za nogometne sodnike. Vse skupaj se je začelo ob Grosupeljščici v VIP prostoru stadiona NK Brinje, kjer se je v sobotnem jutru zbralo 19 mladih potencialnih kandidatov za sodnike pripravnike.
 • 03.06.2023 | Sodniki
  Primorski sodniki združeni v Dekanih
  Medobčinski društvi nogometnih sodnikov iz zahodnega dela države MDNS Koper in MDNS Nova Gorica sta se včeraj v slovenski Istri srečali na družabnem sodniškem dogodku vseh primorskih delivcev pravice. Na stadionu Ivan Gregorič v Dekanih so se člani sodniških organizaciji iz severne in južne Primorske udeležili prijetnega druženja sodnikov obeh organizacij. V vlogi selektorja sta bila oba predsednika in člana UO ZNSS Žarko Vidali iz Gračišča (predsednik MDNS Koper) in Borut Kopač iz Idrije (predsednik MDNS Nova Gorica).
 • 31.05.2023 | Sodniki
  Evropski teden boja proti raku s sodniki na kolesih
  Po zaključnem petkovem seminarju na posestvu Brdo so sodniki, ki se ob torkih in četrtkih pripravljajo na organiziranih fizičnih treningih v Ljubljani na prav poseben način obeležili tradicionalni Evropski teden boja proti raku, ki poteka od 25. do 31. maja 2023 pod okriljem Zveze evropskih društev proti raku (ECL).
 • 29.05.2023 | Sodniki
  Glavne spremembe Pravil igre 2023/24
  Na svojem 137. rednem letnem zasedanju 4. marca 2023 v Londonu je Mednarodni odbor nogometne zveze, ki določa pravila nogometne igre IFAB (International Football Association Board) sprejel nekaj dopolnitev Pravil igre, ki stopijo v veljavo s sezono 2023/24. 
 • 28.05.2023 | Sodniki
  Na futsal kampu v Ribnici 10 novih sodnikov
  V prestolnici rokodelstva in izdelave suhe robe v Ribnici je včeraj potekal premierni Futsal sodniški kamp s tečajem za nove nogometne sodnike. Na Futsal sodniški kamp, ki je potekal v sejni sobi Športnega centra Ribnica je prišlo 10 fantov, ki so po uspešnih predavanjih in opravljenem izpitu želijo preizkusiti v vlogi sodnikov.
 • 27.05.2023 | Sodniki
  Zaključni seminar sodnikov s humanitarno akcijo zbiranja sredstev za počitnice otrok na morju
  Poleg strokovnega dela programa so udeleženci ponovno sodelovali v humanitarni akciji, kjer so sodniki, sodnice in kontrolorji sojenja svojo družbeno odgovornost izkazali s prostovoljnimi prispevki pri zbiranju sredstev za donacijo MZK Debeli rtič za financiranje poletnih počitnic socialno ogroženih otrok na morju.
 • 26.05.2023 | Sodniki
  V četrtfinalu EP U17 tudi naša sodnika
  Na Madžarskem se jutri začenjajo izločilni boji na 20. Evropskem prvenstvu v kategoriji kadetskih reprezentanc do 17 let. Na žalost so varovanci slovenskega selektorja Miša Brečka že zaključili z nastopi, ima pa Slovenija vseeno svoja predstavnika tudi v sklepni fazi tekmovanja. Že jutri jutri (20.00) zvečer bosta v četrtfinalnem izločilnem boju naša internacionalca delovala na obračunu med Španijo in Irsko, ki bo odigran na stadionu MTK-ja oz Hidegkuti stadionu v madžarski prestolnici (5.322 sedežev), ki se imenuje po nekdanjem nogometašu MTK Budimpešta Nándorju Hidegkutiju.
 • 25.05.2023 | Sodniki
  Sodniški kamp v Grosuplju - 03.06 ob 8.30 uri
  Z dobro organiziranostjo procesov in inovativnim pristopom v Nogometnem klubu Brinje-Grosuplje skrbijo za kvalitetno vadbo, zdravo okolje in dobro počutje vseh njihovih članov ter drugih, ki sodelujejo z njihovo sredino. V povezavi z dolgoročnim razvojem nogometne dejavnosti smo se s klubom iz Grosuplja povezali pri sodniškem oddelku, kjer bomo v partnerskem odnosu organizirali uvodni poletni sodniški kamp s tečajem za nogometnega sodnika. Sodniški kamp je namenjen vsem fantom in dekletom nad 15. let, ki se želijo preizkusiti v vlogi sodnikov(-ic), spoznati Pravila igre in opraviti sodniški tečaj.

DELI NA