19.08.2014 | 1. SŽNL
Slovenke v ligi prvakinj niso rekle zadnje, v petek žreb v Nyonu

V Beltincih so upravičeno ponosni na minulo delo, zadnji uspeh pa je v tabor aktualnih državnih prvakinj priromal v četrtek. ŽNK Teleing Pomurje, v klubu vadi več kot 100 deklet, nad njimi bdi osem trenerjev, se je v tretjem poizkusu zavihtel med evropsko elito – med 32 najboljših ženskih ekip Stare celine.

Tja v ligo prvakinj, kjer so dosedaj dvakrat nastopile tudi igralke ŽNK Krka. Leta 2004 so bile med 16 najboljših v tedaj še v t.i. Uefinem ženskem pokalu (predhodnica današnje lige prvakinj), pred štirimi leti so Dolenjke prišle med 32 najboljših.

V Beltincih ali Lendavi

Pomurke so si uspeh priigrale po 2. mestu v kvalifikacijski skupini 3. Po dveh prepričljivih zmagah so za konec tesno z 1:2 izgubile proti madžarskim prvakinjam, a je bilo to dovolj za napredovanje.

V petek, 22.8., bo ob 13.30 v Nyonu že potekal žreb šestnajstine finala, tekmi, ena doma, ena na tujem, bosta na sporedu oktobra (8. ali 9. ter 15. ali 16.). Pomurke bodo igrale v Beltincih. Če pa Uefa tega ne bo dovolila, pa je rezervna lokacija štadion v Lendavi.

Liga prvakinj se zaključi 14. maja prihodnje leto s finalom v Berlinu, naslov prvakinj brani nemški Wolfsburg, ki je bil najboljši dvakrat zapored, pred tem je takisto uspelo Olympique Lyonu, ki je bil prvak v leti 2012 in 2011.

Liga prvakinj, kvalifikacije:

1. krog, 9.8.
ŽNK Teleing Pomurje – WFC Nikšić 4:0 (3:0)
1:0 Vrabel (13.), 2:0 Zver (25.), 3:0 Zver (43.), 4:0 Vrabel (58.)

2. krog, 11.8
ŽNK Teleing Pomurje – WFC Parnu 4:0 (1:0)
1:0 Vrabel (17.), 2:0 Vrabel (70.), 3:0 Kolbl (79.); 4:0 Rogan (83.)

3. krog, 14.8.
ŽNK Teleing Pomurje - MTK 1:2 (1:1)
1:0 Papp (23./ag); 1:1 Gal (29.), 1:2 Padar (87./11-m)

Spogledujejo se z osmino finala

»To je velik uspeh za vse nas,« je preboja med evropsko elito vesela Mateja Zver, ki se takole spominja turnirja v Črni gori: »Prvi dve tekmi smo odigrale zelo dobro. Na zadnji proti Madžarkam nam je popustila zbranost. Na srečo se nam je nasmehnila sreča in je bilo dovolj za napredovanje.« Zverova hvali soigralke: »Imamo mlado, a zelo perspektivno ekipo, ki je cel čas priprav trdo in zaveto trenirala. To se nam je moralo obrestovati.«

Svoje je k preboju med 32 v Evropi dodala tudi Tjaša Tibaut.
»Zasluženo smo napredovale. Na koncu smo precej pomagale Madžarkam, ki pa so nam prišle čestitat, ko so izvedele, da smo tudi mi v ligi prvakinj.«

Pred petkovim žrebom Tjaša posebnih želja nima. Če bi se njo vprašalo, bi tako kot trener Jančar, igrala proti Avstrijkam. »Če bo tako, se lahko prebijemo tudi med 16 najboljših!«

Proti Avstrijkam

Tvorec uspeha je zagotovo Bojan Jančar. »Vesel sem, ker nam je uspelo,« za začetek nekdanji igralec Olimpije in Beltincev. Prizna, da so na pot v Črno goro, kjer so se veselili preboja v ligo prvakinj, odšli z jasnim ciljem:
»Hoteli smo med evropsko elito, dvakrat nam je malce zmanjkalo.« To pot se je izšlo. Tudi zavoljo izkušenj. Jančar pravi, da so se jih nabrali v minulih sezonah. Z okrepitvami je zadovoljen. Prepričan je, da so upravičile svoj prihod. Ali bodo ostale, bo jasno po petkovem žrebu.

»Če dobimo ekipo, ki bi jo lahko odpravili, potem se bomo skušali domeniti za nadaljnje sodelovanje,« še izvemo o Jančarju, ki si želi, da bi bil njihov tekmec kar avstrijski prvak. Razlog je jasen – Pomurke so letos v času priprav že ugnale SV Neulengbach. »Pa še blizu nas so, ne bomo imeli veliko stroškov prevoza,« Jančar hitro spomni še na ekonomsko plat lige prvakinj, ki je klubu prinesla tudi 20.000 evrov nagrade. Vsak evro pa bodo pametno in vestno naložili v nogometni jutri.

»Načrtno delo se nam je obrestovalo,« pravi direktor kluba Štefan Kozic. »Uvrstitev v ligo prvakinj je določena nagrada za vse nas, ki delujemo v klubu. Prinaša pa tudi nove obveznosti in naloge, vendar tudi obilo zadovoljstva. Čez dober mesec in pol bomo v ligi prvakinj gostili enega od velikanov ženskega nogometa in pričakujem, da bo stadion na tej tekmi pokal po šivih. Vemo, da bomo v bobnu eden najbolj zaželjenih nasprotnikov, vendar ekipa, ki nam jo bo namenil žreb, v beltinski športni park ne bo prišla na izlet. Zagotavljam, da se bodo morali za ugoden rezultat maksimalno potruditi, kajti naša dekleta se bodo borila do zadnjega atoma moči!« opozarja Kozic, ki deluje v klubu, ki je po 16 letih prišel do lige prvakinj zavoljo dobrega dela z mladimi.

Zaščiti domače klube

»Združili smo tri generacije igralk v eno ekipo. To pomeni, da so v ekipi igralke, ki so začele s treningi nogometa nekje pri svojih 12, 13 letih, ko smo komaj začeli v ŽNK Pomurju igrati nogomet, potem je tu srednja generacija, ki je s treningi začela dokaj zgodaj, vendar naša mladinska in otroška šola nogometa še ni bila tako razvita, tu je tudi mlada generacija, ki je šla skozi vse naše selekcije.«

»Moja največja želja je, da bi UEFA spremenila pravila glede odhodov v tujino, saj z odhodi mladih igralk izgublja naše domače prvenstvo na kvaliteti, premalo močnih tekem v domačem prvenstvu pa pomeni tudi določen hendikep v Evropi. Mogoče bi se splačalo razmisliti o igranju kake mednarodne lige, vendar to za sabo potegne določene probleme, tu mislim predvsem na finance. Bi pa bila ta liga dolgoročno zadetek v polno, saj imajo podobne težave kot v Sloveniji tudi na Hrvaškem, BiH, Srbiji, Slovaški, nekoliko manj na Madžarskem in Avstriji, to pa so države, ki bi lahko tvorile to mednarodno ligo,« še doda Kozic, ki je z mislimi že pri prihodnosti kluba in ženskega nogometa v Sloveniji.  Upa, da se za domačo žensko ligo najde sponzor in nekaj več medijske pozornosti, ki bi si jo ženski nogomet zaslužil.

Tekst: D.P.
Foto: B.R./ŽNK Teleing Pomurje

SORODNE NOVICE

  • 21.04.2024 | 1. SŽNL
    Muri derbi, točke še Ajdovkam in Ptujčankam
    Murašice so doma s 3:1 premagale ŽNK Olimpijo Ljubljana. V Kopru so se treh točk na tekmi proti ŽNK Gažonu razveselile nogometašice WFC Drave Ptuj (0:1). V tretji tekmi današnjega dne je v Ajdovščini domači Primorje Gaia Naturelle s 3:2 odpravil ŽNK Cerklje. Ekipa ŽNK Krim je to pot prosta.
  • 21.04.2024 | 1. SŽNL
    Primorski dvojec želi do točk in podpore s tribun
    Nedelja prinaša tri tekme 20. kroga  Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. O derbiju v Murski Soboti smo že pisali, v nedeljo pa se bo igralo še v Ajdovščini in v Kopru. Tekma ŽNK Radomlje Medex – ŽNK Ljubljana je preložena na 2.5.
  • 19.04.2024 | 1. SŽNL
    Trenerja pripravila ekipi na derbi
    Pred ekipama ŽNK Mura Nona in ŽNK Olimpija Ljubljana je derbi v Murski Soboti, tekma 20. kroga bo v nedeljo ob 13. uri. Murašice imajo pet krogov pred koncem prvenstva osem točk prednosti pred Olimpijo.
  • 15.04.2024 | 1. SŽNL
    Remi na ljubljanskem derbiju
    Končana je še zadnja, četrta tekma 19. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Ljubljanski derbi se je končal z delitvijo točk: ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana 1:1. Omenjen rezultat je še najbolj razveselil vodilno ŽNK Muro Nono, katere prednost pred Olimpija znaša osem točk.
  • 15.04.2024 | 1. SŽNL
    V pričakovanju mestnega derbija
    S tekmami 19. kroga se je začel zadnji del državnega prvenstva Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Danes je na sporedu še ljubljanski derbi – ŽNK Olimpija Ljubljana gosti ŽNK Ljubljana.
  • 14.04.2024 | 1. SŽNL
    Krimovke odnesle točke s Ptuja
    V ligi za prvaka danes do zmag vodilna ŽNK Mura Nona, v spodnjem delu se treh točk veselijo nogometašice ŽNK Cerklje ter ŽNK Krim. Ljubljanski derbi ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana bo v ponedeljek, tudi s prenosom na Planet TV2.
  • 13.04.2024 | 1. SŽNL
    Četverica v ligo za prvaka, peterica za razvrstitev
    Štiri ekipe v ligi za prvaka igrajo za naslov, peterica v spodnjem delu pa za razigravanje od 5. do 9. mesta. V nedeljo so na sporedu tekme ŽNK Cerklje – ŽNK Gažon, ŽNK Mura Nona – ŽNK Radomlje Medex in WFC Drava Ptuj – Krim. Ljubljanski derbi ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Ljubljana bo v ponedeljek.
  • 08.04.2024 | 1. SŽNL
    Krimovkam in Radomljankam točka
    V Ljubljani sta se v zaostali tekmi 16. kola Ženske nogometne lige Triglav Zdravje pomerili ŽNK Krim in ŽNK Radomlje. Tekma se je končala z neodločenim rezultatom (1:1).
  • 06.04.2024 | 1. SŽNL
    Krimovke in Radomljanke za ligaške točke
    V nedeljo bo v Ljubljani na sporedu že zaostala tekma 16. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Zaradi aktivnosti igralk v reprezentanci DU17 je bila tekma ŽNK Krim – ŽNK Radomlje Medex preložena na nedeljo, 7.4.
  • 28.03.2024 | 1. SŽNL
    Prvakinje in Ajdovke suverene
    Danes sta bili na sporedu še dve tekmi 18. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Vodilna ŽNK Mura Nona je z visoko domačo zmago proti WFC Dravi Ptuj (10:0) potrdila 1. mesto po rednem delu, ajdovski Primorje Gaia Naturelle pa je bil s 7:0 boljši od ŽNK Gažona.

DELI NA