30.11.2018 | A
Slovenija v pričakovanju žreba kvalifikacij za EP 2020

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v nedeljo ob 12. uri po slovenskem času v Dublinu izžrebala kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo 2020. Na žrebu bo tudi slovenska delegacija z novim selektorjem Matjažem Kekom, ki posebnih želja pred plesom kroglic nima.

"Položaj, v katerem je Slovenija, ne dopušča razmišljanja o tem, da bomo favoriti v skupini. A v tem trenutku moramo razmišljati najprej o sebi, koliko bo možno narediti, pa bomo videli. Vsekakor pa velja, da moraš imeti visoke cilje, da lahko napreduješ," je po drugem imenovanju za selektorja dejal Kek in dodal, da za sam žreb nima posebne želje.

"Vsi imamo radi privlačne tekmece, a najprej je treba spoštovati sebe," meni Kek, ki je reprezentanco vodil že med letoma 2007 in 2011 in jo pripeljal na svetovno prvenstvo 2010 v Južnoafriško republiko.

To je bilo tudi zadnje veliko tekmovanje, na katerem je igrala Slovenije. Zdaj pa bo iskala pot do Eura 2020, na katerem bo nastopilo 24 ekip. Na tej poti zagotovo ne bo igrala s tekmicami iz četrtega bobna, v katerem so ob Sloveniji še Madžarska, Romunija, Grčija, Albanija, Črna gora, Ciper, Estonija, Litva in Gruzija.

Zato pa so potencialni tekmeci vsi drugi, v kvalifikacijah bo namreč nastopilo vseh 55 članic Uefe. V tako imenovanem bobnu finalistov lige narodov so Švica, Portugalska, Nizozemska in Anglija. V bobnu 1 so Belgija, Francija, Španija, Italija, Hrvaška in Poljska, v bobnu 2 so Nemčija, Islandija, BiH, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Avstrija, Wales in Češka, v bobnu 3 pa so Slovaška, Turčija, Irska, Severna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bolgarija in Izrael.

V bobnu 5 so Makedonija, Kosovo, Belorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar in Ferski otoki, v bobnu 6 pa Latvija, Liechtenstein, Andora, Malta in San Marino.

Štiri ekipe iz bobna finalistov lige narodov bodo izžrebane na prvi položaj v skupinah od A do D. To pa zato, da bodo imele te ekipe proste junijske termine za finalni turnir lige narodov.

Ekipe v bobnu 1 bodo zasedle prve položaje v skupinah od E do J. Iz bobna B bodo ekipe izžrebane na druge položaje v skupinah, podobno pa bo tudi v bobnih 3, 4 in 5. Ekipe iz bobna 6 pa bodo izžrebane v skupine od F do J. Te bodo imele po šest ekip.

Na EP 2020 se bodo uvrstile prvo- in drugouvrščene ekipe iz vsake skupine. Preostale štiri udeležence EP pa bodo dali zaključni turnirji oziroma "play-off" lige narodov v ligah A, B, C in D. Če določena liga ne bo imela po štirih ekip na turnirju (če si bo katera pač EP 2020 zagotovila prek kvalifikacij), bodo turnirje dopolnile ekipe iz drugih lig, glede na skupni "ranking" lige narodov.

Prvi krog tekem kvalifikacij za EP 2020 bo med 21. in 23. marcem 2019, drugi krog bo med 24. in 26. marcem 2019, tretji krog bo 7. in 8. junija 2019, četrti krog bo 10. in 11. junija, peti med 5. in 7. septembrom, šesti med 8. in 10. septembrom, sedmi med 10. in 12. oktobrom, osmi med 13. in 15. oktobrom, deveti med 14. in 16. novembrom, deseti pa med 17. in 19. novembrom 2019.

Petega in šestega junija 2019 pa bo polfinale lige narodov, devetega junija pa še finale. Novembra 2019 bo žreb "play-offa", polfinale bo od 26. do 28. marca 2020, finale tega pa bo med 29. in 31. marcem 2020.

Žreb skupin za EP 2020 bo 1. decembra 2019, samo prvenstvo pa bo med 12. junijem in 12. julijem 2020 v 12 mestih in 12 evropskih državah. Tekme bodo v Londonu, kjer bo tudi finale, Münchnu, Rimu, Bakuju, St. Peterburgu, Bukarešti, Amsterdamu, Dublinu, Bilbau, Budimpešti, Glasgowu in Koebenhavnu. Naslov prvaka bo branila Portugalska.

Bobni za žreb kvalifikacijskih skupin za EP 2020:

- boben finalistov lige narodov (4): Švica*, Portugalska*, Nizozemska*, Anglija*
- boben 1 (6): Belgija, Francija, Španija, Italija, Hrvaška, Poljska
- boben 2 (10): Nemčija, Islandija, BiH*, Ukrajina*, Danska*, Švedska*, Rusija, Avstrija, Wales, Češka
- boben 3 (10): Slovaška, Turčija, Irska, Severna Irska, Škotska*, Norveška*, Srbija*, Finska*, Bolgarija, Izrael
- boben 4 (10): Madžarska, Romunija, Grčija, Albanija, Črna gora, Ciper, Estonija, Slovenija, Litva, Gruzija*
- boben 5 (10): Makedonija*, Kosovo*, Belorusija*, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Ferski otoki
- boben 6 (5): Latvija, Liechtenstein, Andora, Malta, San Marino

* Z zvezdico so označene so označene ekipe, ki so zmagale svojo skupino lige narodov in so si zagotovile "play-off".

Tekst: STA
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 14.01.2019 | A
  Bezjak na Ciper
  Roman Bezjak se z Jagiellonio spomladi ne bo boril za naslov poljskega državnega prvaka. Reprezentančni napadalec se je odločil zamenjati sredino, naslednje leto in pol bo član najuspešnejšega ciprskega kluba APOEL-a.
 • 03.01.2019 | A
  Jan Oblak četrtič slovenski nogometaš leta
  Slovenski športni časnik EkipaSN je izbrala najboljšega nogometaša leta 2018, četrtič po vrsti je najprestižnejše priznanje prejel vratar Jan Oblak. Mladi nogometaš leta je postal Jaka Bijol, najboljši trener je postal Oliver Bogatinov, nogometaš leta v Prvi ligi Telekom Slovenije pa Rok Kronaveter.
 • 31.12.2018 | A
  Oblak: "Imamo zelo izenačeno skupino"
  Selektor Matjaž Kek je bil v času božično-novoletnih praznikov zelo dejaven. V Sloveniji se je vnovič sestal z Janom Oblakom, ki je že v pričakovanju marčevskih kvalifikacij za UEFA Euro 2020.
 • 31.12.2018 | A
  Matjaž Kek prvič proti Kitajski
  Slovenska reprezentanca v marcu pričenja s kvalifikacijami za vseevropski UEFA Euro 2020, selektor Matjaž Kek, ki je reprezentanco prevzel po nastopih v Ligi narodov, pa bo že pred tem pričel še drugi selektorski mandat na slovenski klopi.
 • 26.12.2018 | A
  Struna iz Palerma v Houston
  Slovenski nogometaš Aljaž Struna bo kariero nadaljeval v ZDA pri ekipi Houston Dynamo. Ameriška ekipa je na božični večer sporočila, da je z italijanskim drugoligašem sklenila dogovor o prestopu 28-letnega slovenskega branilca, ki pa mora še opraviti zdravnike preglede in počakati na ustrezne dokumente za selitev.
 • 17.12.2018 | A
  Peterica zadnjič letos
  Nekateri reprezentanti že uživajo v veselem decembru, spet drugi tudi v zadnjem mesecu leta ne bodo imeli pravega počitka. Konec minulega tedna so zadnjo tekmo leta sicer odigrali klubi Mihe Blažiča, Jake Bijola, Petra Stojanovića, Benjamin Verbič in Domna Črnigoja.
 • 11.12.2018 | A
  Oblak znova kandidat za idealno enajsterico leta
  Slovenski nogometni vratar v dresu španskega Atletica iz Madrida Jan Oblak se je prebil med 50 najboljših igralcev stare celine, ki se bodo potegovali za idealno enajsterico Evropske nogometne zveze (Uefa).
 • 10.12.2018 | A
  Šporar in Zahović spet med strelci
  Minuli teden je ponudil zadetek Andraža Šporarja in Luke Zahovića, med asistenti pa sta se znašla Amir Dervišević in Miha Zajc.
 • 03.12.2018 | A
  Kek videl sedem zadetkov
  Članska izbrana vrsta Slovenije je v začetku minulega tedna dobila novega selektorja. Na reprezentančno klop se je vrnil Matjaž Kek, ki je že videl z goli bogat konec tedna. Če prištejemo tudi zadetka Jasmina Kurtića, so reprezentanti v minulem tednu v polno merili kar sedemkrat.
 • 03.12.2018 | A
  Sloveniji UEFA Euro do 21 let
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveza (UEFA) je na današnji seji odločil, da bo Evropsko prvenstvo za nogometaše do 21. leta 2021 odigrano v Sloveniji in na Madžarskem, potem ko je skupna kandidatura NZS in MLSZ prepričala člane izvršnega odbora.

DELI NA