25.03.2023 | Futsal U19
Slovenija se je uvrstila na evropsko prvenstvo

Futsal reprezentanca do 19 let je z odliko sklenila kvalifikacije za EP 2023. Varovanci selektorja Tomislava Horvata so na zadnji tekmi kvalifikacij s 5:0 premagali Kazahstan in prišli do sedmih točk. To pa je bilo tudi dovolj za 1. mesto v kvalifikacijski skupini in sploh prvo uvrstitev na mladinsko evropsko prvenstvo. Prvenstvo bo septembra v Poreču.

Po članih in U21

To je sicer tretja futsal reprezentančna selekcija, ki bo igrala na EP: leta 2003 je svoj krstni nastop doživela članska reprezentanca, leta 2008 je na neuradnem EP igrala reprezentanca do 21 let, sedaj pa nastop na prvenstvu stare celine čaka še mladince U19.

V drugem polčasu do visoke zmage

Slovenija je dobro odigrala še zadnjo tekmo turnirja. Golman Nik Ambrožič je bil še drugič nepremagan – tudi po svoji zaslugi, saj se je nekajkrat izredno izkazal. Tako v prvem kot drugem delu. Ob koncu tekme so Kazahstanci zaigrali z golmanom igralcem v polju, v dveh situacijah pa je Ambrožič izvrstno reagiral.

Slovenija je povedla v 7. minuti. Po prekinitvi, kot je izvajal Žiga Frank, je kapetan Alen Ruis mojstrsko zadel z udarcem iz prve, predtem pa še dobro izkoristil kar dve blokadi svojih soigralcev. To je bil tudi rezultat polčasa, Slovenija pa je imela še nekaj prilik.

Naši fantje so odlično začeli tudi 2. del. V 22. minuti je Ruis povišal na 2:0, v 29. je za 3:0 zadel Lovro Skrinjar. Tudi ob takem vodstvu naša ekipa ni popuščala. V 34. minuti sta zabila tako Ruis kot Skrinjar.

V 37. minuti so Kazahstanci ostali brez Meiirizhana Keshubayeva, ki je dobil rdeč karton. Pred igro z igralcem več v polju je selektor Horvat segel po minuti odmora, a se do konca tekme rezultat ni več menjal.

Tekme Slovenije na kvalifikacijah v Moldaviji:

22.3.
Slovenija – Moldavija 11:0
 (4:0)
1:0 Čop (1.), 2:0 Ruis (1.), 3:0 Skrinjar (9.), 4:0 Grm (16.), 5:0 Čop (21.), 6:0 Ruis (25.), 7:0 Žlindra (26.), 8:0 Grm (27.), 9:0 Gregorič (35.), 10:0 Kos (37.), 11:0 Gregorič (38.)

23.3.
Slovenija – Poljska 1:1
 (0:1)
0:1 Dmochiewicz (5.), 1:1 Ruis (39.)

25.3.
Kazahstan – Slovenija 0:5
(0:1)
0:1 Ruis (7.), 0:2 Ruis (22.), 0:3 Skrinjar (28.), 0:4 Ruis (34.), 0:5 Skrinjar (34.)

Slovenija FU19:
Luka Grm (FK Dobrepolje), Kristjan Čeh (KMN Miklavž), Nik Ambrožič (ŠD Extrem), Luka Čop (ŠD Extrem), Anže Žlindra (ŠD Extrem), Andraž Gregorič (ŠD Extrem), Lovro Skrinjar (FK Siliko), Gaj Križaj (FK Siliko), Žiga Frank (FK Siliko), Alen Ruis (KMN Meteorplast ŠIC bar), Luka Lovrec (KMN Meteorplast), Vid Kos (ŠD Mlinše), Lovro Trdin (ŠD Mlinše).

Sistem kvalifikacij

Glavni del kvalifikacij igra 28 reprezentanc (3 iz predkroga in 25, ki so že v glavnem delu), ki so razdeljene v sedem skupin po štiri. Prvaki posameznih skupin si zagotovijo nastop na EP, ki bo letos septembra na Hrvaškem.

70. uradna tekma

Slovenija U19 je danes odigrala jubilejno 70. uradno tekmo – prišla je do 29. zmage, prav toliko ima tudi porazov in 12 remijev.

Ponosen na fante

„Na tem mestu iskrene čestitke fantom. Eno leto smo preživeli skupaj in se učili. Čestitam jim za ta uspeh. Ni lahko biti igralec v ekipi, kjer sem trener. Visoke zahteve imam, tudi agresiven sem. Povem pa tudi zadeve, ki jih neradi slišijo. Danes so dosegli rezultat, oni so odgovorni zanj, jaz sem tu le, da jim pomagam. Če ne bi imel takih igralcev, nas ne bi bilo med osmimi najboljšimi reprezentancami v Evropi! Trener ne more narediti rezultata: ponavljam – igralci so zaslužni in jim še enkrat čestitam. Ne pozabimo, da smo na tem kvalifikacijskem turnirju dobili le en sam gol. Tudi to je dokaz, kako kakovostna ekipa smo. Preboj na evropsko prvenstvo je za slovenski futsal zelo pomemben. Dokazujemo, da držimo korak z najboljšimi v Evropi, tako s člani kot mlajšimi selekcijami. Lahko rečem, da sem danes zelo ponosen. Bi pa na tem mestu povabil vse na evropsko prvenstvo, ki bo septembra letos v Poreču. Prav v Poreču pa smo so reprezentanco lani tudi začeli skupno pot. Od Poreča do Poreča torej. Verjamem, da bodo naši navijači naredili pravo slovensko veselico, da bo tako, kot bi igrali v Sloveniji,“ je turnir ocenil selektor Tomislav Horvat.

Vrhunec dosedanje kariere

„Današnja tekma je bila zelo težka, morali smo zmagati. Proti Poljski nismo realizirali smo prilik, danes smo jih in zabili smo pet golov. Tekmo Moldavije in Poljske smo spremljali na tribuni in bili nervozni tja do 32. minute, potem pa je bilo jasno, da nas Poljaki ne morejo prehiteti. Z uvrstitvijo na EP smo dosegli nekaj velikega. Smo sploh prvi v tej starostni kategoriji, ki nam je uspelo. Na nekaj način je to tudi vrhunec dosedanje kariere,“ je bil uspeha vesel kapetan Alen Ruis.

„Na turnirju smo se imeli resnično super, dobro smo se razumeli in dobro funkcionirali. Na zadnji tekmi smo uživali in skušali zmagati, to nam je uspelo. Proti Poljakom smo imeli precej težav z njihovo aktivnostjo v obrambi in pritiskom na žogo. Kljub temu da nismo igrali atraktivno za gledalce, bi morali večkrat zabiti,“ se je na turnir ozrl Luka Čop.

Hvala vsem

„Fantje, tale reprezentanca, so izredna ekipa, tako na terenu kot izven terena. Ponosen sem in v veliko čast mi je bilo, da smo tule preživeli skupaj pet dni. Omenjena uvrstitev na evropsko prvenstvo pa je zelo pomembna za naš fustal. Hkrati pa je to tudi velika vzpodbuda vsem klubom in reprezentanci, da smo še tako ali še bolj aktivni v futsalu. Na tem mestu hvala vsem podpornikom in navijačem, ki so so bili z nami. Tako doma in seveda vsem tem, ki so prišli na tekme v Moldavijo,“ pa je dodal Vlado Močnik, predsednik komisije za futsal in član IO NZS.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 06.04.2024 | Futsal U19
    Po 3. mestu še pohvala selektorja
    Naša mladinska futsal reprezentanca je z zmago proti Slovaški (3:2) končala močan mednarodni turnir Istra Nations Cup 2024. Slovenija je v štirih tekmah vknjižila tri zmage in remi, kar je bilo dovolj za končno 3. mesto.
  • 05.04.2024 | Futsal U19
    Za 3. mesto proti Slovaški
    „Za današnjo tekmo lahko ekipo le pohvalim. Vsi so odigrali na visokem nivoju v vseh segmentih igre. Čestitam jim, tako se mora igrati na evropskem nivoju. Vesel sem, da so fantje odigrali tako in da bom tudi sam dobil še večji zagon in da bomo napredovali. Še enkrat jim čestitam,“ je povedal selektor Tomislav Horvat.
  • 03.04.2024 | Futsal U19
    Po preobratu boljši od ZDA
    Mladinska futsal reprezentanca je na turnirju v Novigradu zabeležila 2. zmago. Varovanci selektorja Tomislava Horvata so 4:3 premagali reprezentanco ZDA (U18). V četrtek je za Slovenijo prost dan, v petek pa jih čaka zadnja tekma predtekmovanja – tekmec bo domačin, Hrvaška (5.4. ob 18. uri).
  • 02.04.2024 | Futsal U19
    Po preobratu do zmage
    Mladinska futsal reprezentanca je turnir v Novigradu začela z zmago proti Severni Makedoniji (3:2). Za zmago sta zadela Urban Sevenšek (2) in Amar Velić. Slovenija bo jutri igrala proti ZDA.
  • 01.04.2024 | Futsal U19
    V Novigradu začenjajo proti Severni Makedoniji
    „V petih dneh bomo odigrali štiri tekme. Taki turnirji so izredno pomembni za našo ekipo, ki se še razvija, ki je v nastajanju,“ selektor Horvat izpostavi pomen turnirja za našo reprezentanco.
  • 25.03.2024 | Futsal U19
    Na turnir na Hrvaško
    Redni del turnirja Slovenija začenja v skupini B, ob njej še Severna Makedonija. ZDA U18 in Hrvaška. V skupini A bodo igrale ZDA U19, Črna gora in Francija. Zadnji dan turnirja sledijo tekme za razigravanje za končna mesta od 1. do 6.
  • 15.02.2024 | Futsal U19
    Na drugi tekmi boljši od Črne gore
    Mlada futsal reprezentanca do 19 let je na drugi tekmi s 5:0 premagala Črno goro. Dan prej so varovanci selektorja Tomislava Horvata slavili zmago z rezultatom 5:4.
  • 14.02.2024 | Futsal U19
    V 39. minuti do zmage proti Črni gori
    Mlada futsal reprezentanca do 19 let je na prvi tekmi s 5:4 premagala Črno goro. V sredo se bosta reprezentanci pomerili še enkrat.
  • 13.02.2024 | Futsal U19
    Danes in jutri dve preizkušnji za mladinsko reprezentanco
    Futsal reprezentanca do 19 let nadaljuje z delom. Pred varovanci selektorja Tomislava Horvata sta dve novi preizkušnji. Danes in jutri se bodo dvakrat pomerili z vrstniki iz Črne gore. Današnja tekma se začne ob 17.30, jutrišnja ob 17.00.
  • 11.02.2024 | Futsal U19
    Dvakrat proti Črni gori
    Pred futsal reprezentanco do 19 let sta dve novi preizkušnji. Izbranci selektorja Tomislava Horvata se bodo zbrali v Podčetrtku, kjer jih v torek, 13.2., in v sredo, 14.2., čakata tekmi s črnogorskimi vrstniki.

DELI NA