24.09.2019 | NZS
Slovenija po zasedanju Uefinega IO spet v ligi C lige narodov

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) je na zasedanju v Ljubljani spremenil sestavo lige narodov. Po novih kombinacijah bo Slovenija v ligi narodov jeseni 2020 namesto v najnižji ligi spet v ligi C.

Izvršni odbor je namreč odločil, da bo v ligah A, B in C po 16 reprezentanc, v ligi D pa le sedem. To za najvišjo ligo A pomeni, da bodo v njej še ostale Nemčija, Islandija, Hrvaška in Poljska, med najboljše pa so prišle Ukrajina, Švedska, Bosna in Hercegovina ter Danska.

Slovenija, ki je izpadla v prejšnji ligi narodov v skupino D, pa bo po novem spet v ligi C, torej se bo izognila igranju z najnižje uvrščenimi evropskimi ekipami. Pri tem velja trenutni kvalifikacijski postopek.

Potrdili so tudi, da bo v sezoni 2020/21 zaživela druga evropska liga, ki so jo poimenovali konferenčna evropska liga.

"Razmišljali smo o regionalni in konferenčni ligi in smo se odločili za slednjo. Ni še popolnoma jasno, v katero smer bo šlo. Ideja je konferenčna, da bi začeli regionalno in bi se tekmovanje ožalo proti finalu. To bilo bilo veliko ceneje za ekipe iz majhnih držav. Zato smo razmišljali o tem, nismo pa še tako daleč, da bi to lahko javno potrdili," je na novinarski konferenci pojasnil Čeferin in dodal, da bo tudi v tej ligi 32 ekip, kot tudi po novem v evropski ligi, kjer jih je zdaj 48.

Določili so tudi zapleten sistem žreba skupin evropskega prvenstva 2020, ki ga bo gostilo 12 mest v 12 evropskih državah. Osnova je ta, da bodo kvalificirani gostitelji igrali v domačih skupinah.

Na prvenstvu, ki bo med 12. junijem in 12. julijem v Londonu, kjer bo na Wembleyju tudi finale, Münchnu, Rimu, Bakuju, St. Peterburgu, Bukarešti, Amsterdamu, Dublinu, Bilbau, Budimpešti, Glasgowu in Koebenhavnu, bo tekmovalo 24 ekip.

Člani IO so izbrali tudi gostitelje finalnih tekem lige prvakov. Leta 2021 bo tako odločilna tekma elitnega evropskega klubskega tekmovanja na Zenitovem stadionu v Sankt Peterburgu, ki so ga odprli leta 2017 in sprejme približno 65.000 gledalcev. Rusija je nazadnje gostila finale lige prvakov leta 2008, takrat na stadionu Lužniki v Moskvi.

Leto pozneje bo finale gostil München z Allianz Areno (75.000), ta je finale gostila že leta 2012, München pa ga je gostil še v letih 1979, 1993 in 1997. Leta 2023 pa bo finale na londonskem Wembleyju (90.000), ki ga je gostil nazadnje 2013, pred tem pa še 1963, 1968, 1971, 1978, 1992 in 2011. To sovpada s stoletnico odprtja "izvirnega" Wembleyja. Finale te sezone bo v Istanbulu.

Določili pa so organizatorja finala evropske lige in evropskega superpokala 2021. Prvega bo gostila Sevilla, drugega pa Belfast. Znan je tudi prireditelj evropskega prvenstva v futsalu 2022, to je postala Nizozemska.

Novost je tudi ta, da bo videotehnologija VAR v sezoni 2019/20 na voljo tudi v izločilnih bojih evropske lige in naprej. Prav tako bo v tej sezoni v finalu lige prvakinj ter na ženskem zaključnem turnirju EP 2021.

Predlagali pa so tudi, da vseh 55 članic Uefe ne bi igralo tekme z državami, kjer imajo ženske omejen ali prepovedan vstop na tekme. V zadnjih letih to velja predvsem za Iran in Savdsko Arabijo. "Ne moremo nikomur prepovedati, da tega ne bi počeli, ne moremo biti pa tiho glede tega, da se ne spoštuje osnovnih ženskih pravic," je dejal Čeferin, ki ga je skupaj s člani IO dopoldne sprejel tudi predsednik države Borut Pahor.

Ljubljana, kjer so dopoldne zagnali tudi nov Uefin program Nogomet v šolah, je sicer drugič gostila zasedanje IO Uefe, prvič pa oktobra 2006, ko je bil predsednik Nogometne zveze Slovenije še Rudi Zavrl.

SORODNE NOVICE

 • 01.04.2020 | NZS
  Prestavljen junijski reprezentančni termin, prestavljena tekma s Portugalsko
  UEFA je na današnji video konferenci z generalnimi sekretarji petinpetdesetih nogometnih zvez predstavila posodobljen terminski načrt možnih nadaljevanj tekmovanj pod svojim okriljem. Zaradi epidemije korona virusa COVID-19 je izvršni odbor UEFA sprejel odločitev o prestavitvi junijskega reprezentančnega termina, ko bi Slovenija morala igrati s Portugalsko.
 • 27.03.2020 | NZS
  Mijatović: Vsi se soočamo z izpadom prihodkov, NZS v stiku s klubi
  Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane. Nekateri klubi so že najavili nižanje plač. Vse to namreč vpliva na prihodke, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, ki je pozval tudi državo, naj ne pozabi na šport.
 • 25.03.2020 | NZS
  Miran Pavlin od 1. aprila v vlogi direktorja reprezentanc
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 45. seji, ki je zaradi pandemije koronavirusa potekala dopisno, sprejel sklep, da na mesto direktorja reprezentanc s 1. 4. prihaja nekdanji reprezentant in strelec odločilnega zadetka za uvrstitev Slovenije na prvo veliko tekmovanje, Euro 2000, Miran Pavlin.
 • 23.03.2020 | NZS
  NZS o nadaljevanju klubske sezone
  Nogometna zveza Slovenije je na seji odbora za nujne zadeve sprejela sklep, da se prekinitev vseh tekmovanj pod okriljem NZS podaljša do preklica. V najboljšem primeru nadaljevanje Prve lige v začetku maja.
 • 17.03.2020 | NZS
  Video: Uefa preložila člansko EP na leto 2021
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je po videokonferenčnem sestanku s članicami zveze in drugimi nogometnimi deležniki ter po odločitvi izvršnega odbora tudi uradno preložila evropsko prvenstvo 2020 na leto 2021, in sicer med 11. junijem in 11. julijem. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa.
 • 12.03.2020 | NZS
  Tekmovanja prekinjena do konca marca
  Nogometna zveza Slovenije z današnjim dnem prekinja vsa tekmovanja pod svojim okriljem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) včeraj razglasila pandemijo koronavirusa, širom Slovenije pa se s ponedeljkom zapirajo tudi vse izobraževalne ustanove.
 • 03.03.2020 | NZS
  Čeferin na kongresu Uefe poudaril pomen enotnosti
  Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na letnem kongresu krovne organizacije danes v Amsterdamu poudaril pomen enotnosti evropskega nogometa. Pri tem je ocenil, da je ključno ohranjati dušo nogometa pred dobičkom.
 • 28.02.2020 | NZS
  Priporočila Nogometne zveze Slovenije klubom in obiskovalcem tekem
  Ker v javnosti v zadnjih dneh kroži veliko informacij o koronavirusu (COVID-19) in so v Sloveniji na sporedu javni športni dogodki, razmere in ukrepi za zajezitev virusa pa se hitro spreminjajo, podajamo nekatera osnovna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
 • 25.02.2020 | NZS
  Licenčni seminar NZS
  V ponedeljek, 24.2.2020, so se predstavniki klubov Prve lige Telekom Slovenije in Slovenske ženske nogometne lige na Brdu pri Kranju udeležili vsakoletnega licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.

DELI NA