12.12.2018 | Futsal AA
Slovenija kvalifikacije začenja v Ukrajini

Po žrebu v Nyonu so znane skupine predkroga in glavnega kroga kvalifikacij za futsal svetovno prvenstvo, ki bo leta 2020 v Litvi. Slovenska futsal reprezentanca se kvalifikacijam pridruži v glavnem delu (oktober 2019), kjer jo uvodoma čaka skupinski del v Ukrajini. Dva tekmeca bodo naši igralci dobili v predkrogu kvalifikacij (januar/februar 2019).

Predkrog kvalifikacij za SP 2020, 29.1. - 3.2. 2019
Skupina A: Latvija*, Anglija, Ciper, Gibraltar
Skupina B: Belorusija*, Norveška, Kosovo, Andora
Skupina C: Makedonija*, Albanija, Grčija, San Marino
Skupina D: Gruzija*, Danska, Nemčija, Izrael
Skupina E: Belgija, Švedska*, Armenija, Malta
Skupina F: Bosna in Hercegovina*, Turčija, Švica, Škotska
Skupina G: Nizozemska, Črna Gora, Bolgarija*, Estonija
Skupina H: Finska, Moldavija*, Wales, Severna Irska

Glavni del kvalifikacij za SP 2020, 22.10. - 27.10. 2019
Skupina 1: Španija, Poljska*, prvak predtekmovalne skupine D, druga ekipa predtekmovalne skupine H
Skupina 2: Ukrajina*, Slovenija, prvak predtekmovalne skupine C, druga ekipa predtekmovalne skupine B
Skupina 3: Azerbajdžan*, Slovaška, prvak predtekmovalne skupine H, druga ekipa predtekmovalne skupine G
Skupina 4: Italija*, Madžarska, prvak predtekmovalne skupine B, druga ekipa predtekmovalne skupine A
Skupina 5: Kazahstan, Romunija*, prvak predtekmovalne skupine G, druga ekipa predtekmovalne skupine C
Skupina 6: Srbija, Francija*, prvak predtekmovalne skupine E, druga ekipa predtekmovalne skupine F
Skupina 7: Rusija, Hrvaška*, prvak predtekmovalne skupine F, druga ekipa predtekmovalne skupine E
Skupina 8: Portugalska*, Češka, prvak predtekmovalne skupine A, druga ekipa predtekmovalne skupine D

* - gostitelj skupine

Izjavi po žrebu:

Andrej Dobovičnik, selektor Slovenije:
„Žreb je žreb, nanj se ne da vplivati. Nekaj žrebov je že za nami. Lahko rečem, da je žreb dober. Smo v skupini z Ukrajino, mislim, da smo lahko prvi ali drugi, kar nas vodi v naslednji krog. Bistveno pa je, da pridemo na kvalifikacije v optimalni formi.“

Stane Kokalj, referent za futsal pri Nogometni zvezi Slovenije:
„Med nosilci smo si najmanj želeli evropskega prvaka Portugalske, z vsemi ostalimi lahko igrano. Tudi z Ukrajino, s katero smo na zadnjih treh tekmah remizirali, jo ugnali in enkrat izgubili. Lahko se borimo za 1. mesto. Z optimizmom pa lahko gledamo tudi na žreb predtekmovanja, odkoder se nam bosta pridružili v skupini še dve moštvi.“

Trostopenjske kvalifikacije

V kvalifikacijah sodeluje 48 držav, najboljši pa bodo morali skozi tri sita. Pred krog kvalifikacij je na sporedu med 29.1. in 3.2. 2019, sodelovalo bo 32 držav, tiste, ki so na evropski rang lestvici uvrščene med 17. in 48. pozicijo na lestvici evropske nogometne zveze. Prvi in drugouvrščene ekipe predkroga (torej skupaj 16 skupin) se bo pridružilo 16 najboljšim evropskim reprezentancam Uefine liste. V tem glavnem delu kvalifikacij bodo ekipe delili v osem skupin (po štiri).

Po že preizkušenem ključu se po dve najboljši ekipi v skupinah glavnega dela uvrstita v elitni del kvalifikacij. Tam se 16 ekip deli v štiri skupine. Prvaki teh skupin (torej štiri najboljše ekipe) si v elitnem delu kvalifikacij zagotovijo neposredno mesto na SP 2020. Štirje drugouvrščeni pa na osnovi žreba tvorijo dva para, ki se v dodatnih kvalifikacijah (tekma doma in v gosteh) pomerita še za dve prosti mesti na SP 2020.

Kljubovali Špancem

Slovenska moška članska futsal reprezentanca dosedaj še ni nastopila na svetovnem prvenstvu. V zadnjih kvalifikacijah za SP 2016 je Slovenija navdušila – doma je z 1:0 porazila Špance, gol je dosegel Alen Fetić, potem pa klonila v gosteh brez pomoči poškodovanega kapetana Igorja Osredkarja.

Slovenija je dosedaj šestkrat nastopila na evropskih prvenstvih.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

 • 08.01.2019 | Futsal AA
  Leto začenjajo tudi futsal reprezentance
  Prvi bodo na delu igralci reprezentance do 19 let. Selektor Andrej Dobovičnik bo zasedbo zbral zadnji vikend januarja (26. in 27.1.) v Laškem.
 • 20.12.2018 | Futsal AA
  Futsal reprezentanca 3. ekipa leta v Sloveniji
  Na sedmo mesto med ekipami pa se je zavihtel slovenski državni in pokalni futsal prvak Dobovec Pivovarna Kozel, ki je prišel med 16 najboljših ekip v letošnji ligi prvakov, tekmovanje pa je sklenil na 5. oz. 6. mestu.
 • 19.12.2018 | Futsal AA
  Euro 2018 lep spomin, s Slovenijo hoče na SP 2020
  Kapetan slovenske futsal reprezentance Igor Osredkar končuje izredno uspešno leto. Začel ga je s četrtfinalom na Euru 2018 v Ljubljani, nadaljeval z naslovom državnega prvaka Hrvaške, za nameček pa je Makarsko popeljal med 16 najboljših ekip v Evropi.
 • 11.12.2018 | Futsal AA
  Slovenija čaka tekmece v kvalifikacijah za SP 2020
  „Na to svetovno prvenstvo se bo težko uvrstiti, saj gre za tri nivoje kvalifikacij. Konkurenca je močna, na žreb pa ni vpliva. Počakajmo do srede,“ pa dodaja selektor Andrej Dobovičnik.
 • 10.12.2018 | Futsal AA
  Članice trenirale v Podčetrtku
  „Zadovoljen sem s pripravami. Viden je napredek. Očitno je, da so dekleta v tekmovalnem ritmu, to se vidi pri izvedbi. V delo smo vključili tudi novinke, ki so hitro dojele in sprejele akcije, ki jih igramo in izvajamo v naši igri,“ je po vikendu v Podčetrtku povedal selektor Kramberger.
 • 03.12.2018 | Futsal AA
  Zbrala se bo ženska futsal reprezentanca
  „Cilj je jasen: ogrodju reprezentance, ki ga imamo, dodati še kako igralko, ki bi lahko nosila težje breme,“ pa selektor Dejan Kramberger o ciljih zborov, ki sledijo.
 • 31.10.2018 | Futsal AA
  S Hrvaške z izkušnjami in nagrado za fair play
  Pomlajena Slovenija je na turnirju dosegla končno 4. mesto, slavila je Madžarska, ki je na turnirju petih narodov zbrala štiri zmage. Zbrana vrsta selektorja Andreja Dobovičnika je po turnirju prejela tudi priznanje za najbolj fair ekipo turnirja!
 • 30.10.2018 | Futsal AA
  Proti BiH do prve točke
  Slovenska članska futsal reprezentanca je na turnirju v Poreću prišla do prve točke, saj je remizirala z Bosno in Hercegovino, ki je prišla na turnir v Istro v popolni zasedbi. Gole za končnih 4:4 so prispevali Gašper Vrhovec (pomlajeni reprezentanci se je pridružil danes), Nejc Hozjan, Jeremy Bukovec in Nik Zajc.
 • 29.10.2018 | Futsal AA
  Slovenska mladost obetavno z Madžari
  Slovenija je nastopila v spremenjeni postavi v primerjavi s prvo tekmo: v ekipi ni bilo Andreja Mohoriča in Luke Kanca, ki sta zbolela. Ekipi so se naknadno v skladu z dogovorom pridružili Nejc Hozjan, Timotej Debeljak, Jeremy Bukovec in Tilen Gajser.

DELI NA