12.12.2018 | Futsal AA
Slovenija kvalifikacije začenja v Ukrajini

Po žrebu v Nyonu so znane skupine predkroga in glavnega kroga kvalifikacij za futsal svetovno prvenstvo, ki bo leta 2020 v Litvi. Slovenska futsal reprezentanca se kvalifikacijam pridruži v glavnem delu (oktober 2019), kjer jo uvodoma čaka skupinski del v Ukrajini. Dva tekmeca bodo naši igralci dobili v predkrogu kvalifikacij (januar/februar 2019).

Predkrog kvalifikacij za SP 2020, 29.1. - 3.2. 2019
Skupina A: Latvija*, Anglija, Ciper, Gibraltar
Skupina B: Belorusija*, Norveška, Kosovo, Andora
Skupina C: Makedonija*, Albanija, Grčija, San Marino
Skupina D: Gruzija*, Danska, Nemčija, Izrael
Skupina E: Belgija, Švedska*, Armenija, Malta
Skupina F: Bosna in Hercegovina*, Turčija, Švica, Škotska
Skupina G: Nizozemska, Črna Gora, Bolgarija*, Estonija
Skupina H: Finska, Moldavija*, Wales, Severna Irska

Glavni del kvalifikacij za SP 2020, 22.10. - 27.10. 2019
Skupina 1: Španija, Poljska*, prvak predtekmovalne skupine D, druga ekipa predtekmovalne skupine H
Skupina 2: Ukrajina*, Slovenija, prvak predtekmovalne skupine C, druga ekipa predtekmovalne skupine B
Skupina 3: Azerbajdžan*, Slovaška, prvak predtekmovalne skupine H, druga ekipa predtekmovalne skupine G
Skupina 4: Italija*, Madžarska, prvak predtekmovalne skupine B, druga ekipa predtekmovalne skupine A
Skupina 5: Kazahstan, Romunija*, prvak predtekmovalne skupine G, druga ekipa predtekmovalne skupine C
Skupina 6: Srbija, Francija*, prvak predtekmovalne skupine E, druga ekipa predtekmovalne skupine F
Skupina 7: Rusija, Hrvaška*, prvak predtekmovalne skupine F, druga ekipa predtekmovalne skupine E
Skupina 8: Portugalska*, Češka, prvak predtekmovalne skupine A, druga ekipa predtekmovalne skupine D

* - gostitelj skupine

Izjavi po žrebu:

Andrej Dobovičnik, selektor Slovenije:
„Žreb je žreb, nanj se ne da vplivati. Nekaj žrebov je že za nami. Lahko rečem, da je žreb dober. Smo v skupini z Ukrajino, mislim, da smo lahko prvi ali drugi, kar nas vodi v naslednji krog. Bistveno pa je, da pridemo na kvalifikacije v optimalni formi.“

Stane Kokalj, referent za futsal pri Nogometni zvezi Slovenije:
„Med nosilci smo si najmanj želeli evropskega prvaka Portugalske, z vsemi ostalimi lahko igrano. Tudi z Ukrajino, s katero smo na zadnjih treh tekmah remizirali, jo ugnali in enkrat izgubili. Lahko se borimo za 1. mesto. Z optimizmom pa lahko gledamo tudi na žreb predtekmovanja, odkoder se nam bosta pridružili v skupini še dve moštvi.“

Trostopenjske kvalifikacije

V kvalifikacijah sodeluje 48 držav, najboljši pa bodo morali skozi tri sita. Pred krog kvalifikacij je na sporedu med 29.1. in 3.2. 2019, sodelovalo bo 32 držav, tiste, ki so na evropski rang lestvici uvrščene med 17. in 48. pozicijo na lestvici evropske nogometne zveze. Prvi in drugouvrščene ekipe predkroga (torej skupaj 16 skupin) se bo pridružilo 16 najboljšim evropskim reprezentancam Uefine liste. V tem glavnem delu kvalifikacij bodo ekipe delili v osem skupin (po štiri).

Po že preizkušenem ključu se po dve najboljši ekipi v skupinah glavnega dela uvrstita v elitni del kvalifikacij. Tam se 16 ekip deli v štiri skupine. Prvaki teh skupin (torej štiri najboljše ekipe) si v elitnem delu kvalifikacij zagotovijo neposredno mesto na SP 2020. Štirje drugouvrščeni pa na osnovi žreba tvorijo dva para, ki se v dodatnih kvalifikacijah (tekma doma in v gosteh) pomerita še za dve prosti mesti na SP 2020.

Kljubovali Špancem

Slovenska moška članska futsal reprezentanca dosedaj še ni nastopila na svetovnem prvenstvu. V zadnjih kvalifikacijah za SP 2016 je Slovenija navdušila – doma je z 1:0 porazila Špance, gol je dosegel Alen Fetić, potem pa klonila v gosteh brez pomoči poškodovanega kapetana Igorja Osredkarja.

Slovenija je dosedaj šestkrat nastopila na evropskih prvenstvih.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

 • 23.06.2019 | Futsal AA
  Italijani cenijo slovenski futsal
  Dejan Bizjak je sezono sklenil v dresu rimskega Lazia, s katerim je bil prvovrstno presenečenje. V boju za mesto med najboljšo osmerico so najprej s 3:2 ugnali Maritime Augusto, potem pa izvrstno kljubovali zasedbi Acqua&Sapone Unigross.
 • 16.06.2019 | Futsal AA
  Kapetan reprezentance ostaja na Hrvaškem
  „V Makarski smo zbrani ljudje, od predsednika pa do vseh nas v klubu, ki stremimo k zmagi,“ se še enkrat ozre nazaj, hkrati pa pogleduje v novo poglavje. Jesen prinaša tudi za slovenski futsal izredno pomembne kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2020.
 • 13.06.2019 | Futsal AA
  Oktobrski uspeh tlakuje pot do Eura 2022
  Naslednje evropsko prvenstvo bo na sporedu leta 2022. Po poročanju Uefe, evropske nogometne zveze, so v konkurenci za organizacijo tega odmevnega futsal tekmovanja ostale še tri države: Francija (v mestih Lille in Orchies), Nizozemska (Amsterdam in Groningen) ter Portugalska (Lizbona in Porto). Odločitev bo gostitelju bo obelodanjena 24. septembra letos.
 • 05.06.2019 | Futsal AA
  Po izjemni sezoni že pogleduje v kvalifikacije za SP 2020
  Za 32-letnim Igorjem Osredkarjem je izjemna sezona – tako v ligi prvakov (zmaga na turnirju glavnega dela tekmovanja) kot na Hrvaškem je vnovič opozoril nase, sezono pa kronal z vsemi odigranimi možnimi tekmami in naslovom državnega prvaka Hrvaške.
 • 27.05.2019 | Futsal AA
  Razume igralce, na vse računa oktobra
  V preteklih tednih se je sklenila klubska sezona, druga polovica leta pa prinaša zahtevne in ključne preizkušnje tudi za moško člansko futsal vrsto. Oktobra (med 22. in 27.10.) bo Slovenija igrala prvi krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2020 v Litvi.
 • 28.03.2019 | Futsal AA
  Po vozovnico za SP 2020 v Makedonijo
  Slovenska članska reprezentanca bo oktobra igrala prvi krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2020 v Litvi. Je pa z odločitvijo Uefe, evropske nogometne zveze, prišlo do spremembe organizatorja kvalifikacijskega turnirja.
 • 19.02.2019 | Futsal AA
  Bogato in uspešno 2018. napoveduje pomembno 2019.
  „Tudi leto 2019 je zelo pomembno za naš futsal! Marca gostimo v Podčetrtku kvalifikacije za prihajajoče Euro za ekipe do 19 let. To so sploh prve kvalifikacije v tej starostni kategoriji. Pomembno bo, kako in kam se bomo uvrstili. Zaželjen je dober rezultat, saj bi se tako tudi pri mlajših selekcijah dobro pozicionirali v Evropi,“ razmišlja selektor Andrej Dobovičnik.
 • 11.02.2019 | Futsal AA
  Slovenija 9. v Evropi in 17. na svetu
  V letu 2019 vrhunec članske reprezentance predstavljajo kvalifikacije za SP 2020. Kvalifikacije bodo na sporedu oktobra, Slovenija pa odhaja v Ukrajino po vsaj 2. mesto v skupini in vstopnico za naslednji kvalifikacijski cikel.
 • 07.02.2019 | Futsal AA
  Dobovičnik: Vsi smo potrebovali ta rezultat
  „Mi smo pokazali kvaliteto! Imeli smo težave z zbori, a sem velik optimist, tako dolgo sem že selektor, da te fante poznam in vem, da bomo prišli na kvalifikacije pripravljeni. Povsem zaupam tem fantom in se ne bojim 1. kroga kvalifikacij,“ je uvodoma povedal selektor Andrej Dobovičnik.
 • 06.02.2019 | Futsal AA
  Pred polno dvorano napolnili francosko mrežo
  Na svoji 253. uradni tekmi je Slovenija dosegla visoko zmago. Pred kar 450 gledalci so bili varovanci selektorja Andreja Dobovičnika z 8:1 boljši od Francije. S tremi goli se je izkazal Kristjan Čujec.

DELI NA