02.05.2023 | Ženska A
Slovenija dobila tekmice v Ženski ligi narodov

Evropska nogometna zveza Uefa je danes v Nyonu izvedla žreb skupin za prvo izvedbo ženske lige narodov. Pri žrebu je osrednja vloga pripadla izvrstni španski nogometašici Verónici Boquete.

Slovenija bo tekmovanje začela v ligi B, točneje v Ligi B4, tekmice pa Češka, BiH in Belorusija. Tekme bodo od septembra do decembra letos. Tekmovanje bo potekalo po sistemu tekem doma in v gosteh.

Žreba sta se udeležila selektor Borut Jarc in Uroš Juračič, tehnični vodja ženske reprezentance.

Ženska liga narodov:

A1:
Anglija, Nizozemska, Belgija, Škotska

A2:
Francija, Norveška, Avstrija, Portugalska

A3:
Nemčija, Danska, Islandija, Wales

A4:
Švedska, Španija, Italija, Švica

B1:
Republika Irska, Severna Irska, Madžarska, Albanija

B2:
Finska, Romunija, Slovaška, Hrvaška,

B3:
Poljska, Srbija, Ukrajina, Grčija

B4:
Češka, Slovenija, Bosna in Hercegovina, Belorusija


C1:
Malta, Moldavija, Latvija, Andora

C2:
Turčija, Luksemburg, Litva, Gruzija

C3:
Azerbajdžan, Črna gora, Ciper, Ferski otoki

C4:
Izrael, Estonija, Kazahstan, Armenija

C5:
Severna Makedonija, Kosovo, Bolgarija

Odziv po žrebu:

 

Borut Jarc, selektor:
„Dobili smo zanimivo skupino, kjer ima Češka najvišji rating, saj zasedajo 27. mesto na Fifini lestvici. Slovenija, kot druga po moči s Fifine lestvice v tej skupini, napada 1. mesto, kar bo tudi naš osrednji cilj. Poleg Češke sta tu še Bosna in Hercegovina in Belorusija. Obe ekipo poznamo, prijateljskih tekem pa ni več. Zadeva je popolnoma jasna, vsaka tekma ima svoj naboj. Na vsaki tekmi so možne tri točke, kar nas najbolj zanima. Verjamem pa, da bo tekma z Bosno in Hercegovino imela še dodaten naboj, gre za reprezentanco iz naše soseščine, naše regije.“

Mateja Zver, kapetanka:
„Skupina je kar zahtevna, v preteklosti smo že igrale proti tem reprezentancam. Moramo se zelo dobro pripraviti na vsako tekmo, ker vemo, kako kakovostne so reprezentance. Vsako tekmo moramo biti stoodstotno fokusirane, agresivne, taktično disciplinirane. Z garanjem do zadnje minute moramo slediti zastavljenemu cilju, ki smo si ga zadale. Že zdaj pa seveda apeliram na navijače, da nas bodo na vsaki tekmi v velikem številu na tribunah vzpodbujali in nam dajali dodatno motivacijo in energijo, ki jo bomo zelo potrebovale.“

Dominika Čonč, reprezentantka:
„Po mojem mnenju je žreb dober. Češka je sicer zelo dobra reprezentanca, vendar pa tako kot za nas ni lahkih tekem proti na papirju lažjim nasprotnikom, tako smo sedaj vedno znova dokazale, da se lahko uspešno kosamo z vsakim. Vse tekme bodo zahtevne, vendar pa se zavedamo naše moči in seveda štartamo na vrh.“

51 držav

Reprezentance je žreb razdelil v lige glede na uvrstitev na Uefini lestvici po koncu skupinskega dela evropskih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Slovenija je na tej lestvici zasedla 23. mesto. Države so razdeljene v tri lige, A, B in C. V ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc v štirih skupinah. Enaka razdelitev bo tudi v ligi B. Liga C bo s štirimi skupinami s po štirimi ekipami ter eno s tremi.

V ligi A bodo igrale Anglija, Nemčija, Francija, Švedska, Španija, Nizozemska, Norveška, Danska (boben 2), Italija, Belgija, Avstrija, Islandija, Švica, Wales, Portugalska in Škotska.
V ligi B bodo igrale Republika Irska, Poljska, Češka, Finska, Slovenija, Severna Irska, Romunija, Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska, Grčija, Hrvaška, Belorusija in Albanija. V ligi C pa bodo Malta, Izrael, Azerbajdžan, Turčija, Severna Makedonija, Kosovo, Črna gora, Luksemburg, Estonija, Moldavija, Litva, Kazahstan, Latvija, Bolgarija, Ciper, Ferski otoki, Gruzija, Armenija in Andora.

Napredovanje

Štirje zmagovalci skupin lige A bodo nastopili v finalu lige narodov, oba finalista se bosta uvrstila tudi na olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selile četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige.

Termini tekem

Tekme 1. kroga bodo med 20. in 23. septembrom, 2. kroga med 23. in 26. septembrom, 3. kroga med 25. in 28. oktobrom, 4. kroga med 28 in 31. oktobrom, 5. kroga med 29. novembrom in 2. decembrom, 6. kroga pa med 2. in 5. decembrom.

Povečati konkurenčnost in zanimanje

Moško izvedbo lige narodov so prvič izvedli 2018 z namenom, da bi namesto mednarodnih prijateljskih tekem zagotovila bolj smiselne in konkurenčne tekme. Takšen je namen tudi v ženski različici.  Tekst: D.P.
  Foto: Uefa.com

  SORODNE NOVICE

  • 26.09.2023 | Ženska A
   Prva točka članic v ligi narodov
   Slovenska ženska nogometna reprezentanca je na drugi tekmi lige narodov v ligi B in skupini 4 v Zenici z Bosno in Hercegovino igrala 1:1 (0:1). Izbranke Saše Kolmana naslednji tekmi čakata konec oktobra, obe proti Belorusiji.
  • 26.09.2023 | Ženska A
   V Zenici po prve tri točke v ligi narodov
   „Na petkovi tekmi proti Češki je bilo kar nekaj prilik, ki pa jih nismo izkoristile. Bosna in Hercegovina je po prvi tekmi pri treh točkah, mi na ničli. Upam, da se to danes po tekmi menja in da bomo realizirali, kar bomo imeli,“ se Kaja Korošec nadeja boljšega izkoristka priložnosti, ki si jih naša reprezentanca ustvari.
  • 25.09.2023 | Ženska A
   Pokazati, da znajo zmagovati
   Ženska nogometna reprezentanca v torek proti Bosni in Hercegovini lovi prve točke v ligi narodov. Tekma v Zenici se začne ob 16. uri.
  • 24.09.2023 | Ženska A
   Optimistično v Bosno in Hercegovino
   Ženska članska reprezentanca je danes odpotovala v Bosno in Hercegovino, kjer v torek varovanke selektorja Saše Kolmana čaka 2. tekma lige narodov. Slovenija se bo v torek, 26.9., ob 16. uri pomerila z domačinkami, ki so v 1. krogu z 2:1 premagale Belorusijo.
  • 22.09.2023 | Ženska A
   Kljub pogumni in podjetni igri brez točk
   Varovanke selektorja Saše Kolmana so kljub podjetni in napadalni igri po dveh napakah klonile z rezultatom 0:2. Slovenija ostaja brez zmage proti Češki, ki je sebi v prid odločila vseh šest dosedanjih medsebojnih obračunov.
  • 22.09.2023 | Ženska A
   Ligo narodov začenjajo proti Češki
   Slovenija in Češka bosta danes v Krškem ob 16. uri tudi pred kamerami Sportkluba odigrali tekmo 1. kroga Lige narodov, novoustanovljenega tekmovanja za evropske ženske članske reprezentance. Slovenija v tekmovanje vstopa z novim selektorjem Sašo Kolmanom in željo po uspešnem nastopu.
  • 21.09.2023 | Ženska A
   Po prve tri točke v ligi narodov
   V Krškem je vse pripravljeno, da v petek ob 16. uri gosti uvodno tekmo slovenske ženske reprezentance v ligi narodov. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo ob 16. uri pomerile s Češko. V prvem sklopu tekmovanja sledi še gostovanje v Zenici, kjer Slovenija v torek, 26.9., gostuje pri Bosni in Hercegovini.
  • 20.09.2023 | Ženska A
   Brez strahu po zmago
   Ženska članska nogometna reprezentanca bo v petek v Krškem ob 16. uri odigrala prvo tekmo v novoustanovljenem tekmovanju Uefini ligi narodov. V Posavje prihaja Češka, to bo tekma 40. in 27. reprezentance na Fifini jakostni lestvici.
  • 19.09.2023 | Ženska A
   Motivirane v pričakovanju Češke
   Ženska članska nogometna reprezentanca se pripravlja na skorajšnji začetek tekmovanja v ligi narodov. V petek, 20.9., ob 16. uri Slovenija v Krškem gosti Češko, prihodnji torek, 26.9., pa Slovenija gostuje v Zenici pri Bosni in Hercegovini.
  • 18.09.2023 | Ženska A
   Selektor Kolman izpostavlja velik potencial reprezentantk
   Novi selektor ženske nogometne reprezentance Saša Kolman, danes bo popoldan zbral svoje varovanke, je izpostavil velik potencial, ki ga imajo članice ekipe. Na klopi selekcije bo prvič že ta petek, ko bo Slovenija začela tekmovanje v ženski ligi narodov B.

  DELI NA