13.06.2022 | U21
Slovenci zadali Angležem prvi poraz in končali kvalifikacije kot tretji

Slovenska reprezentanca do 21 let je v Huddersfieldu premagala angleško izbrano vrsto z 2:1(1:0). Slovenija je kvalifikacijsko skupino G končala na tretjem mestu za Anglijo in Češko.

Kvalifikacije za EP U21 2023:

Anglija – Slovenija 1:2 (0:1)

Glavni sodnik: Krzysztof Jakubik (Pol)
Strelci: Archer 90+1; Spence 1' (ag), Zabukovnik 64.
Rumeni kartoni: Cresswell, Gibbs-White, Garner, Aarons, Elliott, Gomes; Zec, Markuš
Rdeči kartoni: /

Anglija: Bursik, Spence (od 61. Aarons), Cresswell, Harwood-Bells, Johnson, Ramsey (od 61. Elliott), Garner (od 74. Lewis-Potter), Jones, Gibbs-White, Balogun (od 61. Archer), Smith Rowe (od 78. Gomes).
Slovenija: Turk, Španring, Zec, Stojinović (od 46. Feratović), Ilenič, Zabukovnik, Vešner Tičič (od 80. Antolin), Markuš, Matko (od 71. Kurtović), Flakus Bosilj (od 71. Prelec), Žugelj (od 83. Trontelj).

Slovenska reprezentanca do 21 let je za konec kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 gostovala v angleškem Huddersfieldu in dosegla eno izmed najbolj prestižnih zmag mlajših slovenskih reprezentančnih selekcij. Izbranci Milenka Aćimovića so favoriziranim Angležem zadali šele prvi poraz v kvalifikacijah in zaključili svojo skupino na tretjem mestu.

Slovenci so navijače v Huddersfieldu utišali že kmalu po uvodnem sodnikovem žvižgu. V 1. minuti je Luka Vešner Tičić poslal nevaren predložek iz prostega strela v kazenski prostor gostiteljev, kjer je Spence skušal razčistiti, a z glavo poslal žogo v mrežo nemočnega Bursika. Angleži se po hladnem tušu niso uspeli pobrati, medtem ko je hitro vodstvo dodatno podžgalo naše mladeniče, ki so s taktično dovršeno in disciplinirano igro ohranili prednost do konca prvega polčasa.

V drugem delu se dogajanje na zelenici ni bistveno spremenilo. Slovenci so podvojili vodstvo v 64. minuti po zelo podobni akciji kot pri prvem zadetku. Tudi tokrat se je z odlično asistenco izkazal Vešner Tičič, ki je lepo zaposlil Marka Zabukovnika. Ta je z glavo matiral Bursika in nakazal, da se bo večer zaključil po slovenskih notah. Angleži so v končni tekme uspeli znižati zaostanek preko Archerja, ki je v 91. minuti po prodoru in strelu z leve strani premagal Turka ter postavil končni rezultat tekme.

Na evropsko prvenstvo se je s 25 osvojenimi točkami uvrstila Anglija, 2. mesto in dodatne kvalifikacije pa je pripadlo Češki. Slovenija je končala kot tretja s 16. točkami na računu, medtem ko so se od 4. do 6. mesta v skupini razvrstile reprezentance Kosova, Albanije in Andore.

Milenko Aćimović, selektor Slovenije: »Čestitke igralcem in strokovnemu štabu za veliko zmago v Angliji. To je velika zmaga za slovenski nogomet, fantje so bili fenomenalni. Je velika stvar za to generacijo, saj je Anglija zelo kvalitetna. Kvalifikacije so končane. Želeli smo si uvrstitve na evropsko prvenstvo, vendar nam je za kaj več zmanjkal tudi kanček športne sreče predvsem na gostovanjih, kjer smo bili pogosto dominantni v polju a ostajali brez točk. V nogometu se vedno vse vrne, nam se je tokrat v Angliji. Lepo je končati kvalifikacije s tako zmago, tako da se vračamo domov zelo veseli.

Tekst: MKo
Foto: JB

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA