04.06.2021 | A
Slovenci v mrežo Gibraltarja pospravili šest žog

Reprezentanca Slovenije je v Kopru dobila drugo junijsko prijateljsko tekmo. V mreži Gibraltarja je končalo šest žog, dvakrat sta bila uspešna Andraž Šporar in Josip Iličić, prvega zadetka v dresu z državnim grbom pa sta se razveselila Jan Mlakar in Jon Gorenc Stankovič. 

MEDNARODNA PRIJATELJSKA TEKMA

SLOVENIJA - GIBRALTAR 6:0 (4:0)

Stadion Bonifika, 1000 gledalcev, sodniki: Kaljanac, Dujak in Lazić (vsi BiH).
Strelci: 1:0 Šporar (11.), 2:0 Iličić (17.), 3:0 Šporar (34.), 4:0 Mlakar (38.), 5:0 Iličić (57.), 6:0 Gorenc Stanković (61.).
Rumeni kartoni: Belec, Šoštarič Karić; Bosio, Morgan.
Rdeči kartoni: /.
Slovenija: Belec, Šoštarič Karić, Mevlja, Gorenc Stanković, Stojanović (od 46. Rogelj), Kouter (od 46. Lovrić), Štulac (od 62. Bijol), Mlakar (od 62. Črnigoj), Zahović (od 62. Zajc), Iličić, Šporar (od 46. Šeško).
Gibraltar: Coleing, Annesley, R. Chipolina, Torilla, K. Chipollina (od 38. Pons), Wiseman, Bosio, Mouelhi (od 68. Santos), De Barr (od 68. Morgan), Ronan (od 68. Badr), Britto (od 37. Valarino).

Slovenska vrsta je kljub dodobra spremenjeni postavi upravičila vlogo favorita proti skromnemu Gibraltarju. Reprezentanca z repa lestvice Mednarodne nogometne zveze ni bila dorasel tekmec slovenskim igralcem, ki so na obračunu iskali rešitve za nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Na prvi medsebojni tekmi z ekipo z juga Evrope, so že v prvem polčasu opravili svoje delo, v drugem pa ga dokončali.

Sloveniji sicer ni uspelo priti do rekordne zmage, ta je še vedno iz 8. februarja 1999, ko so Slovenci slavili s 7:0 proti Omanu, s šestimi zadetki razlike pa so doslej premagali še Islandijo 7. februarja 1996 (7:1) in San Marino 27. marca 2015 (6:0). Tudi za Gibraltar to ni bil rekorden poraz, tega še vedno drži Belgija iz avgusta 2017 (9:0).

Slovenci so pričakovano hitro prevzeli pobudo, Leo Štulac je v 10. minuti že nevarno streljal, minuto zatem pa je za vodstvo poskrbel Andraž Šporar, ko je sam prišel pred vratarja gostov. Le malce zatem je Šporar iz ugodnega položaja streljal čez gol.

V 14. minuti pa je Vid Belec ob lovljenju žoge odrinil Grahama Torillo, nakar so se sodniki odločili za najstrožjo kazen za Gibraltar. Izvedel jo je Kenneth Chipollina, izkazal pa se je slovenski vratar. Le malce zatem so gostje zapravili novo priložnost prek Torille.

Neizkoriščeni priložnosti Gibraltarja je v 17. minuti kaznoval Josip Iličić, ki je zadel s približno 20 metrov za 2:0. V 23. minuti je Iličić spet streljal, z roko pa je igral Jamie Bosio, nakar so se sodniki odločil za novo najstrožjo kazen. Z bele pike je streljal prav Iličić, toda vratar gostov Dayle Coleing je njegov ležeren strel obranil.

Ta se je izkazal tudi v 30. minuti po strelu Luke Zahovića malce z desne strani, priložnosti Slovenije so se še naprej vrstile, v 34. minuti pa je Šporar iz bližine po Zahovićevi podaji z desne strani zadel za 3:0. Že na 4:0 je v 38. minuti povišal Jan Mlakar, ki je spet praktično sam prišel pred vratarja gostov.

V drugem polčasu je v 57. minuti po novi Zahovičevi podaji z desne pred golom spet zadel Iličić za 5:0, v 61. minuti pa je Jon Gorenc Stanković po kotu z glavo dosegel svoj reprezentančni prvenec za 6:0.

Kek je opravil številne menjave, kar pa se na igrišču ni posebej poznalo. Promet je bil še naprej pričakovano enosmeren, a s to razliko, da Slovenci niso bili posebej nevarni, tako da je končalo s pol ducata golov v mreži Gibraltarja.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Visoka zmaga. Tekmec, ki nas je prisilil, da smo v nekaj trenutkih pokazali nekaj dobrih stvari, nekaj pa je tudi še za popraviti. Predvsem pa bi čestital vsem, da so zdržali to koronsko sezono. Mnogi so videli to tekmo kot nepotrebno, ampak vse je usmerjeno proti septembrskemu nadaljevanju kvalifikacij. Predstavili pa smo nekaj novih igralce v tem lepem ambientu. Igralcem sem to tudi povedal po koncu tekme, to je bilo slovo od sezone in napotek za čimprejšnji trening."

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
  • 22.03.2024 | A
    V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
    Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.
  • 21.03.2024 | A
    Na Malti do neodločenega rezultata
    Nogometna reprezentanca Slovenije je v Ta'Qaliju odigrala prvo pripravljalno tekmo v sklopu priprav na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Po presenetljivem vodstvu Maltežanov je za končnih 2:2 zadel Benjamin Šeško.
  • 21.03.2024 | A
    Slovenija danes z Malto
    Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 19. uri igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje evropsko prvenstvo v Nemčiji. Slovenci bodo gostovali na Malti.

DELI NA