19.04.2024 | NZS
Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.

Minister Poklukar je povedal, da je bil Ministrstvu za pravosodje že posredovan predlog za spremembe in dopolnitve Kazenskega zakonika. Predlagana je dopolnitev z novim členom, ki bi opredelil novo kaznivo dejanje Ogrožanja varnosti na športnih prireditvah s svojimi kvalificiranimi oblikami, ko nastanejo posledice.

Pripravljajo se spremembe in dopolnitve Zakona o nalogah in pooblastili policije. Te gredo v smeri širjenja pogojev za izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi v primeru zalotenosti pri prekršku po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (uporaba pirotehničnega izdelka na športni prireditvi), zvišanje glob in podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Prav tako se pripravlja nov Zakon o varstvu javnega reda in miru. Pri tem ministrstvo preučuje možnost umestitve novega prekrška v zvezi z nasiljem in ogrožanjem varnosti na športnih prireditvah.

Ministrstvo za notranje zadeve je Nogometni zvezi Slovenije podalo več priporočil s področja varovanja in storitev varnostnih služb, kot so na primer zagotovitev zadostnega števila varnostnikov in varnostnic, pisna potrditev o opravljenem pregledu varovanega območja in odstranitev nevarnih stvari, striktno opravljanje površinskih pregledov in personalizacijo vstopnic.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je med drugim predlagal pripravo usposabljanja s področja zagotavljanja varnosti na športnih prireditvah za organizatorje, klube in varnostne službe. Pri usposabljanju bi sodelovali Nogometna zveza Slovenije, Ministrstvo za notranje zadeve, varnostni strokovnjaki in predstavniki Združenja evropskih nogometnih zvez (angleško Union of European Football Associations – UEFA). Minister Poklukar je predlog podprl.

Tekst: NZS, MNZ
Foto: MNZ

SORODNE NOVICE

 • 04.07.2024 | NZS
  Četrta izvedba Fifa izpita za nogometne agente
  Po razpravah med člani delovne skupine FIFA Football Agent Working Group junija 2024 se je FIFA odločila skrajšati obdobje, v katerem je mogoče oddati prijave na posamezen izpit za FIFA Agenta na 45 dni in od leta 2025 izvajati zgolj po en izpit na leto.
 • 21.06.2024 | NZS
  Poslovil se je dr. Marko Ilešič
  V 77. letu starosti je umrl nekdanji nogometni funkcionar in eden zadnjih predsednikov Nogometne zveze Jugoslavije, v zadnjih letih pa sodnik sodišča EU, dr. Marko Ilešič. Globok pečat v nogometu je pustil kot nepogrešljiv del pri osamosvajanju Nogometne zveze Slovenije in njenem vključevanju pod okrilje Fife in Uefe.
 • 30.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
  Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
 • 28.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
  Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.

DELI NA