15.03.2023 | Sodniki
Sklenjen projekt "spoznaj sodnico" s prenosom sodniških smernic klubom SŽNL

Na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre in vzporedno v sklopu projekta "spoznaj sodnico", so v zadnjih dveh mesecih mednarodne sodnice v družbi vodje sodniškega oddelka obiskale ženske nogometne klube v ligi Triglav-Zdravje.

Pravilnik o licenciranju in finančni vzdržnosti klubov v kriteriju S.07 glede sodniških zadev in Pravil nogometne igre namreč predpisuje, da mora klub prosilec za licenco zagotoviti, da se vse članice prve ženske ekipe (igralke, trenerji in drugo tehnično osebje) udeležijo seminarja v zvezi s sodniškimi zadevami,

Sodniška organizacija je z večrajnšnji dogodkom za ŽNK Cerklje v upravni stavbi na sedežu NZS sklenila krog strokovnih predavanj na podlagi normativov Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre in vzporedno v sklopu projekta "spoznaj sodnico" za ženske nogometne klube v ligi Triglav-Zdravje.

V sklopu projekta #spoznaj sodnico# so na obiskih ženskih klubov sodelovale:

 • dipl. inženirka fizike Helena Buh iz Ljubljane (FIFA od 2011), ki je kot prva Slovenka delovala na tekmi Druge lige (2. SNL- Lendava 25. aprill 2018 med Nafto in Rogaško, 
 • Aleksandra Česen (FIFA od 2014), ki je edina slovenska sodnica, ki sodi na tekmah 2. slovenske nogometne lige, kjer je debitirala 30. oktobra 2021, spomladi 13. maja 2022 v predzadnjem krogu sezone 2021/22 pa je se je zapisala v zgodovino še kot glavna sodnica na dvoboju 2. SNL Krka- Drava Ptuj, ki ga je na stadionu Portoval v Novem mestu prvič v zgodovini Slovenije upravljala v celoti ženska sodniška ekipa. 
 • Sara Mask iz Bilj pri Novi Gorici- mag. inženir arhitekture-, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo (FIFA lista). Sedemindvajsetletnica iz Bilj pri Novi Gorici- po izobrazbi -  deluje ob vzdolžni črti na tekmovanjih pod okriljem NZS, kjer opravlja delo pomočnice na tekmah 3. slovenske nogometne lige, Mladinske lige in ženske nogometne lige Triglav-Zdravje
 • Vanja Janković iz Žabnice, ki je prejela FIFA grb z letom 2023 in sodi na tekmah 1. slovenske mladinske lige in ŽNL
 • Tjaša Misja iz Gornje Radgone, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista). Po izobrazbi diplomirana ekonomistka pod okriljem NZS sodi tekme 1. slovenske kadetske lige in 1. slovenske ženske nogometne lige Triglav Zdravje ter tekme pomurske nogometne lige v MNZ Murska Sobota. 
 • Staša Špur iz Murske Sobote - prof. športne vzgoje-, ki je aprila 2019 debitirala na nivoju 2. SNL in je edina Slovenka, ki deluje ob vzdolžnih črtah na tekmah Prve lige Telemach, v zanjo nepozabnem letu 2022 je bila na ženskem EP V Angliji in na 7. Svetovnem prvenstvu za dekleta do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), sicer pa redno sodi na tekmah ženske Lige prvakinj.

Mednarodne sodnice so sprva igralkam in strokovnemu vodstvu ženskih klubov opisale svojo sodniško pot, ki jih je popeljala na mednarodne odre, nato pa so nogometašicam predstavile kakšna je profesionalna etika sodnic, kako se pripravljajo na tekmo, kako delujejo pod pritiskom in s kakšnimi izzivi se vse srečujejo na zelenicah, govora pa je bilo tudi o vrsti aktivnosti in priprav, ki so potrebni za kakovostno sojenje v modernem nogometu.

V nadaljevanju specialnih seminarjev za ženske nogometne klube o praktični uporabi Pravil igre in tolmačenju sodniških smernic je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predstavil idejni koncept in strategijo izvajanja aktivnosti·Zveze nogometnih sodnikov Slovenije s ciljem rasti in razvoja za boljše delo obstoječih sodnic v ženskih tekmovanjih. Sledil je strokovni del z interpretacijo in tolmačenji situacij na podlagi analize posnetkov dogodkov v kazenskem prostoru, brezobzirne igre in resnih prekrškov, presoji igre z roko in interpretacije ofsajda (PNI št: XI).

Predavanja o izvajanju in uporabi sodniških smernic s praktično uporabo Pravil nogometne igre so v licenčnem postopku NZS ter vzporednem projektu #spoznaj sodnico# tako bile deležne nogometašice ŽNK Olimpija, ŽNK Primorje Gaia Nature, ŽNK Krim, ŽNK Ljubljana, ŽNK Mura Nona, ŽNK Cerklje, ŽNK Radomlje Medex, medtem ko ŽNK Ptuj ne bo pristopil k licenčnemu postopku NZS.

Tekst in foto: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 01.04.2023 | Sodniki
  Spoznaj sodnika - Žan Jazbec
  V nadaljevanju projekta in priljubljeni rubriki #spoznaj sodnika# smo se pogovarjali s sodnikom državne A liste, ki je tudi član I. nivoja programa mentorji in talenti pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS).
 • 31.03.2023 | Sodniki
  Sodniške smernice in Pravila igre za klube 2. SNL
  Po tem, ko je sodniška organizacija nacionalne nogometne zveze na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre obiskala prvoligaške klube slovenske nogometne lige Telemach in ženske nogometne klube iz lige SŽNL Triglav-Zdravje ob vzporednem odmevnem projektu "spoznaj sodnico", so včeraj v paviljonu športnega kompleksa NNC Brdo gostovali še klubi 2. slovenske nogometne lige.
 • 30.03.2023 | Sodniki
  Obrenović na Fakulteti za šport
  Potem ko so v zadnjih dveh mesecih mednarodne sodnice v družbi vodje sodniškega oddelka obiskale ženske nogometne klube v ligi Triglav-Zdravje se je v sklopu projekta #spoznaj sodnika# danes na Univerzi v Ljubljani na Fakulteti za Šport mudil najmlajši slovenski mednarodni sodnik 32-letni Rade Obrenović iz Ljubljane.
 • 30.03.2023 | Sodniki
  Marjan Tompa ostaja predsednik MDNS Lendava
  Nogometni sodniki in sodnice iz najbolj vzhodnega dela države, kjer vse od leta 1971 deluje Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava (Községközi Labdarúgó Játékvezetők Egyesülete Lendva) je v marcu izvedlo volilno skupščino, kjer je novi - stari predsednik postal nekdanji vrhunski prvoligaški pomočnik sodnika Marjan Tompa (130 tekem v 1. SNL in tekmah Pokala med prvoligaškimi ekipami).
 • 29.03.2023 | Sodniki
  Video test s treningom in analizo sojenja talentov
  Športni kompleks NNC Brdo je bil včeraj prizorišče seminarja nadarjenih sodnikov talentov v deželi na sončni strani Alp, kjer so se zbrali glavni sodniki I., II, in III. nivoja programa »Mentorji in talenti«. Na sporedu je bil trening visoke intenzivnosti (high intensity) z video testom na igrišču, ki je oblika praktičnega testa v kombinaciji s fizičnim treningom, saj video test ob primerjalni ravni fizičnega napora na sami tekmi simulira dejansko situacijo presoje dogodka na igrišču.
 • 28.03.2023 | Sodniki
  Slovenska sodniška ekipa na EURO U21
  Sodniški komite UEFA je imenoval dvanajst sodniških trojk za zaključni turnir Evropskega prvenstva do 21 let, kamor bodo potovali tudi Rade Obrenović, Jure Praprotnik in Grega Kordež. Evropsko prvenstvo mladih reprezentanc bo potekalo v Gruziji in Romuniji od 21. junija do 8. julija 2023.
 • 27.03.2023 | Sodniki
  Čeferin na Nizozemskem na turnirju za Euro U17
  V elitnem delu kvalifikacij za uvrstitev na letošnje UEFA Evropsko prvenstvo do 17. let (EURO U17 2023), ki bo pri naših vzhodnih sosedih na Madžarskem potekalo med 17. majem in 2. junijem, slovenske barve v vlogi kontrolorja sojenja na mini turnirju na Nizozemskem zastopa Darko Čeferin (54) iz Kranja.
 • 26.03.2023 | Sodniki
  Vinčiću Poljska - Albanija
  Na predzadnji dan marčevskega programa kvalifikacijskega cikla za naslednje veliko tekmovanje (Evropsko prvenstvo v Nemčiji leta 2024), ki se bo zaključil s torkovimi tekmami bo na prvi delovni dan tedna v glavnem mestu Poljske ob reki Visli dejaven tudi Slavko Vinčić.
 • 25.03.2023 | Sodniki
  Aleš P. Močnik na Portugalskem v zadnjem krogu kvalifikacij za EP U19
  Šestintridestletni Aleš Perič Močnik (po poklicu inšpektor za okolje) iz Šenčurja pri Kranju se je zadnjo sredo odpravil na najbolj zahodni del stare celine. V elitnem krogu kvalifikacij za uvrstitev na Evropsko prvenstvo v futsalu do 19 let, gorenjski delivec pravice sodi v skupini 3, ki ga gosti mesto Fafe, ki se nahaja 40km vzhodno od mesta Braga na severu Portugalske.
 • 25.03.2023 | Sodniki
  Šmajc in Černe na mini turnirju v Španiji za EP U-19
  Med 22. in 28. marcem v Španiji poteka mini turnir kvalifikacij za Evropsko prvenstvo do 19. let 2023. Na turnirju slovenske barve zastopata David Šmajc (34) iz Predoselj pri Kranju in pomočnik sodnika Tomaž Černe (35) iz Celovca.

DELI NA