17.03.2023 | Sodniki
Simpozij predsednikov sodniških organizacij in inštruktorjev pod okriljem Uefa

Po dveh letih spletnih On_line seminarjev na daljavo se je UEFA odločila, da bo po lanski prestaviti zaradi zdravstvene krize, letos v prestolnici Romunije organizira 15. seminar za tehnične inštruktorje sojenja in 14. seminar po vrsti za strokovnjake za telesno pripravo sodnikov. Med sredo in soboto se v Bukarešti tako mudijo Darko Čeferin kot nacionalni inštruktor za sojenje in Mitja Novak, ki je odgovoren za fizično pripravo sodnikov pri ZNSS, včeraj pa se jima je pridružil tudi predsednik ZNSS David McDowell. Vsi skupaj so v družbi častnega predsednika ZNSS in člana sodniškega komiteja Uefe Vlada Šajna.

Na strokovnem seminarju za 54. inštruktorjev sojenja udeleženci govorijo predvsem o enotni, uniformni in dosledni uporabi Pravil igre, poleg tega pa se inštruktorji seznanjajo z novim UEFA učnim gradivom, nadaljujejo s krepitvijo mreže medsebojnega povezovanja, del seminarja pa je namenjen tudi razpravi video posnetkov in specifičnih temah v povezavi z videotehnologijo VAR iz rezidenčnih držav udeležencev, ki so jih morali inštruktorji vnaprej pripraviti in poslati UEFI.

Sodniški fitness inštruktorji so pregledali zahteve glede fizične priprave, ki izhajajo iz sodniške konvencije, načinov in ciljev aerobnega treninga v povezavi s fizično pripravo in uspešnostjo na tekmi, optimiziranju ogrevanja pred tekmo, obravnavi mišično-funkcionalnih zahtev pri sojenju, uporabi video posnetkov za ustvarjanje kinograma za analizo tehnike teka in sprinta, o organiziji funkcionalnega hotelskega treninga moči, o posodobljenem pregledu za preprečevanje poškodb UEFA20+ in o uporabi tehnologije integracije svetlobnega trenerja pri vključitvi reaktivne agilnost v treningu odločanja

Včeraj pa se je začel tudi dvodnevni premierni 1. sodniški simpozij predsednikov nacionalnih zvez sodniških organizacij širom Evrope. Na kongresu je v družbi 54. (Rusija ni bila povabljena) predsedujočim sodniškim odborom na stari celini tudi tudi prvi mož Zveze nogometnih sodnikov Slovenije David McDowell. 

Ključni cilji konference simpozija predsednikov so:
• Vzpostaviti mrežo in povezovanje predsednikov nacionalnih zvez sodniških organizacij pod zastavo UEFA
• Izmenjava mnenj in izkušenj o konceptualnih organizacijskih modelih v povezavi z najvišjim nivjem sojenja v posamezni državi
• Razprava o pomembnih izzivih in vprašanjih v zvezi z nasiljem nad sodniki, pridobivanjem in rekrutacijo novih kadrov ter zadrževanjem obstoječih sodnikov

Simpozija v Bukarešti se kot eden vodilnih predavateljev za videtehnologijo VAR in izobraževanje najboljših evropskih sodnikov udeležuje tudi častni predsednik ZNSS Vlado Šajn, ki je vzporedno vodja izobraževanja slovenskih arbitrov v sistemu VAR.

Tekst: NZS/ŽD 

SORODNE NOVICE

 • 01.04.2023 | Sodniki
  Spoznaj sodnika - Žan Jazbec
  V nadaljevanju projekta in priljubljeni rubriki #spoznaj sodnika# smo se pogovarjali s sodnikom državne A liste, ki je tudi član I. nivoja programa mentorji in talenti pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS).
 • 31.03.2023 | Sodniki
  Sodniške smernice in Pravila igre za klube 2. SNL
  Po tem, ko je sodniška organizacija nacionalne nogometne zveze na podlagi določil Pravilnika o licenciranju v delu sodniške zadeve in pravila nogometne igre obiskala prvoligaške klube slovenske nogometne lige Telemach in ženske nogometne klube iz lige SŽNL Triglav-Zdravje ob vzporednem odmevnem projektu "spoznaj sodnico", so včeraj v paviljonu športnega kompleksa NNC Brdo gostovali še klubi 2. slovenske nogometne lige.
 • 30.03.2023 | Sodniki
  Obrenović na Fakulteti za šport
  Potem ko so v zadnjih dveh mesecih mednarodne sodnice v družbi vodje sodniškega oddelka obiskale ženske nogometne klube v ligi Triglav-Zdravje se je v sklopu projekta #spoznaj sodnika# danes na Univerzi v Ljubljani na Fakulteti za Šport mudil najmlajši slovenski mednarodni sodnik 32-letni Rade Obrenović iz Ljubljane.
 • 30.03.2023 | Sodniki
  Marjan Tompa ostaja predsednik MDNS Lendava
  Nogometni sodniki in sodnice iz najbolj vzhodnega dela države, kjer vse od leta 1971 deluje Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Lendava (Községközi Labdarúgó Játékvezetők Egyesülete Lendva) je v marcu izvedlo volilno skupščino, kjer je novi - stari predsednik postal nekdanji vrhunski prvoligaški pomočnik sodnika Marjan Tompa (130 tekem v 1. SNL in tekmah Pokala med prvoligaškimi ekipami).
 • 29.03.2023 | Sodniki
  Video test s treningom in analizo sojenja talentov
  Športni kompleks NNC Brdo je bil včeraj prizorišče seminarja nadarjenih sodnikov talentov v deželi na sončni strani Alp, kjer so se zbrali glavni sodniki I., II, in III. nivoja programa »Mentorji in talenti«. Na sporedu je bil trening visoke intenzivnosti (high intensity) z video testom na igrišču, ki je oblika praktičnega testa v kombinaciji s fizičnim treningom, saj video test ob primerjalni ravni fizičnega napora na sami tekmi simulira dejansko situacijo presoje dogodka na igrišču.
 • 28.03.2023 | Sodniki
  Slovenska sodniška ekipa na EURO U21
  Sodniški komite UEFA je imenoval dvanajst sodniških trojk za zaključni turnir Evropskega prvenstva do 21 let, kamor bodo potovali tudi Rade Obrenović, Jure Praprotnik in Grega Kordež. Evropsko prvenstvo mladih reprezentanc bo potekalo v Gruziji in Romuniji od 21. junija do 8. julija 2023.
 • 27.03.2023 | Sodniki
  Čeferin na Nizozemskem na turnirju za Euro U17
  V elitnem delu kvalifikacij za uvrstitev na letošnje UEFA Evropsko prvenstvo do 17. let (EURO U17 2023), ki bo pri naših vzhodnih sosedih na Madžarskem potekalo med 17. majem in 2. junijem, slovenske barve v vlogi kontrolorja sojenja na mini turnirju na Nizozemskem zastopa Darko Čeferin (54) iz Kranja.
 • 26.03.2023 | Sodniki
  Vinčiću Poljska - Albanija
  Na predzadnji dan marčevskega programa kvalifikacijskega cikla za naslednje veliko tekmovanje (Evropsko prvenstvo v Nemčiji leta 2024), ki se bo zaključil s torkovimi tekmami bo na prvi delovni dan tedna v glavnem mestu Poljske ob reki Visli dejaven tudi Slavko Vinčić.
 • 25.03.2023 | Sodniki
  Aleš P. Močnik na Portugalskem v zadnjem krogu kvalifikacij za EP U19
  Šestintridestletni Aleš Perič Močnik (po poklicu inšpektor za okolje) iz Šenčurja pri Kranju se je zadnjo sredo odpravil na najbolj zahodni del stare celine. V elitnem krogu kvalifikacij za uvrstitev na Evropsko prvenstvo v futsalu do 19 let, gorenjski delivec pravice sodi v skupini 3, ki ga gosti mesto Fafe, ki se nahaja 40km vzhodno od mesta Braga na severu Portugalske.
 • 25.03.2023 | Sodniki
  Šmajc in Černe na mini turnirju v Španiji za EP U-19
  Med 22. in 28. marcem v Španiji poteka mini turnir kvalifikacij za Evropsko prvenstvo do 19. let 2023. Na turnirju slovenske barve zastopata David Šmajc (34) iz Predoselj pri Kranju in pomočnik sodnika Tomaž Černe (35) iz Celovca.

DELI NA