27.09.2023 | Sodniki
Seminar z video testom in analizo sojenja talentov

Na sončno torkovo popoldne so v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pri Kranju svojo prvo samostojno jesensko aktivnost imeli najbolj nadarjeni mladi sodniki iz celotne države, ki so uvrščeni v I., II. in III. nivo talentov pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS). 

Na osrednjem igrišču treninga centra v športnem kompleksu NNC Brdo je seminar potekal v dveh delih, kjer je uvodoma 26 zbranih delivcev pravice pod vodstvom eksperta za telesno pripravo sodnikov Mitje Novaka opravilo trening visoke intenzivnosti z video testom na igrišču. Videotest je oblika praktičnega testa sodnikov v kombinaciji s fizičnim treningom, saj ob primerjalni ravni fizičnega napora na sami tekmi simulira dejansko situacijo presoje dogodka na igrišču. Namen treninga je pripeljati sodnika na raven »utrujenosti« v fizičnem naporu, ki je na primerjalni ravni napora, kateri je sodnik navadno izpostavljen na sami tekmi.

V skupini po 13 sodnikov so se fantje razdelili v 4 podskupine, pri čemer je pred vsako presojo (ogled videoposnetka na ekranu) posamezni sodnik ob zvočni spremljavi opravil tek v razdalji 2x 75m v 30 sekundah in sprejel odločitev pri 12 posnetkih v prvi seriji in 12 posnetkih v drugi seriji. Tehnične in disciplinske kazni nadarjenih sodnikov sta po ogledu posnetkov skrbno beležila sodniška trenerja, vodji II. nivoja talentov Emir Huselja in III. ravni Miran Bukovec, za tehnični suport in da je vse potekalo nemoteno pa je poskrbel vodja tehnične službe ZNSS Zoran Subotić.

Po končanem treningu  drugi del seminarja potekal v zgornjem delu paviljona športnega kompleksa, kjer je uvodoma zbrane nagovoril vodja programa talentov Jure Praprotnik (EP 2016, finale evropske lige 2017, pokal Konfederacij 2017, SP 2018, finale lige prvakov 2019), v nadaljevanju pa je vodja II. nivoja Emir Huselja iz Velenja (86. tekem 1. SNL), ki je zadolžen za  vodenje II. skupine talentov opravil pregled odločitev sodnikov iz video testa in analizo posnetkov njihovih tekem iz tekmovanj NZS.

Naslednja samostojna aktivnost nadarjenih sodnikov talentov sledi v prvi polovici meseca novembra, ko se bodo zopet zbrali in analizirali vmesno delovanje, že prej pa bodo z elitnimi sodniki na Brdu tudi 19. oktobra, ko bo na sporedu analiza sojenja drugega dela prvenstvenih tekmovanj NZS. 

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 05.12.2023 | Sodniki
  7 sodnikov opravilo futsal Državni izpit
  Zadnji dan novembra so minuli četrtek na sedežu NZS pod vznožjem Kamniških in Savinjskih Alp imeli na sporedu Futsal državne izpite za sodnike dvoranskega nogometa (futsal). V sejni sobi upravne stavbe krovne nogometne organizacije je izpit opravljalo 7 kandidatov. Izpitno komisijo v odsotnosti člana SO za futsal pri ZNSS Svetislava Miljića sta sestavljala Silvo Borošak (predsednik) in vodja strokovnega izobraževanja Futsal sodnikov Štefan Tivold iz Kranja.
 • 02.12.2023 | Sodniki
  O dnevu ženskih sodnic
  Po koncu jesenskega dela ženske nogometne lige Triglav zdravje, ki se je zaključil z odigranimi tekmami 13. kroga minuli vikend, je na včerajšnje deževno petkovo popoldne potekal Ženski dan sodnic, kjer so se v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju zbrale predstavnice nežnejšega spola iz celotne države.
 • 01.12.2023 | Sodniki
  Veselič na elitnem delu futsal lige prvakov na Majorki
  Po tem, ko je v mesecu oktobru na Majorki v sklopu glavnega dela 22. sezone Futsal lige prvakov deloval Aleš P. Močnik, najboljših 16 ekip razdeljenih v 4 skupine igra v elitnem krogu, zato se je z nalogo upravljanja s pravili igre v torek na Majorko odpravil Dejan Veselič iz Žalca (član MDNS Maribor).
 • 30.11.2023 | Sodniki
  Šmajc na Bešiktaš - Club Brugge
  Štiriintridesetletni član DNSG Kranj (na sliki zgoraj v sredini) je oktobra dvoboj mladinskih ekip Galatasaray-Bayern München vodil na stadionu Recep Tayyip Erdogan v carigrajski soseski Kasimpaša, kjer se nahaja objekt turškega prvoligaša za 14.234 gledalcev, drevi pa bo ob 18. 45 uri prav tako na evropski strani Carigrada na stadionu Bešiktaš park (Tüpraş stadion) s kapaciteto 42.590 gledalcev upravljal še dvoboj 5. kroga konferenčne lige med ekipama Bešiktaš in Club Brugge.
 • 29.11.2023 | Sodniki
  Jug v Toulouse na tekmo lige Europa
  V letošnji sezoni je 43-letni mednarodni sodnik Matej Jug iz Tolmina (FIFA od 2007) v evropski ligi že vodil dva dvoboja tudi v 5. krogu pa bo na delu izkušeni delivec pravice iz severne Primorske. Potem ko je v 2. krogu v skupini B evropske lige sodil dvoboj AEK - Ajax in v 3. krogu tekmo West Ham United - Olympiakos, bo v predzadnjem krogu jutri deloval v za Parizom, Marseillom in Lyonom četrtem največjem mestu v Franciji, kjer bo sodil dvoboj skupine E med ekipama Toulouse in Union Saint Gillloise iz Belgije.
 • 28.11.2023 | Sodniki
  Leanpay in ZNSS za pošteno igro
  Podjetje Leanpay, ki svojim strankam ponuja Fair play finanče storitve z nakupom na obroke se odločilo, da v letu 2024 kot sponzor podpre delovanje Zveze nogometnih sodnikov Slovenije.
 • 28.11.2023 | Sodniki
  Čeferin v Zagreb na Mladinsko ligo prvakov
  Po 7. juniju 2021, ko je opravljal vlogo kontrolorja sojenja v 1. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov 2022/23 med GNK Dinamo in Valurj Reykjavik, se danes po avtocesti A2 k našim južnim sosedom na drugo stran Kolpe v hrvaško metropolo odpravlja Darko Čeferin (55) iz Kranja z nalogo ocenjevanja sojenja na sredini tekmi Mladinske lige prvakov med ekipama Dinamo Zagreb in Basel 1893.
 • 28.11.2023 | Sodniki
  Vlado Šajn na analizo sojenja v Marseille
  Mednarodno uveljavljeni strokovnjak iz Ljubljane, ki je od leta 2000 član sodniškega odbora Uefe zadolžen za izobraževanje elitnih sodnikov in vodja VAR izobraževanja sodnikov pri ZNSS bo na tekmi zmagovalca lige prvakov iz sezone 1992/93 in ekipe iz Amsterdama, ki je naslov najboljšega v Evropi osvojila štirikrat, analiziral sojenje italijanske sodniške ekipe, ki jo bo vodil glavni sodnik 36-letni Simone Sozza iz Milana.
 • 27.11.2023 | Sodniki
  Matković za Maribor- Olimpija, Jug na Celje- Koper
  Tričlanska komisija za delegiranje sodnikov je danes sporočila delivce pravice za prihajajoče 17. kolo Prve lige Telemach, ko bo v središču pozornosti nedeljski 154. večni derbi med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu (12.702 sedežev). V Ljudskem vrtu, ko se bosta pomerila šestnajstkratni državni prvak Maribor in ljubljanska Olimpija s sedmimi naslovi najboljšega kluba v državi, bo za red na igrišču skrbel 34-letni Aleksandar Matković iz Raven na Koroškem. Zanj bo to prvi derbi večnih rivalov v njegov karieri in 43. tekma v 1. slovenski nogometni ligi, kjer je sodil prvič 19. avgusta 2018, ko sta se v Fazaneriji pomerila Mura in Krško, v letošnji sezoni Prve lige Telemach 2023/24 pa je sodil 5 tekem.
 • 27.11.2023 | Sodniki
  Drago Kos v Carigrad
  Ob Bospor se na tekmo Mladinske lige prvakov (UEFA Youth League 2023/24) med moštvoma Galatasaray in Manchester United Youth jutri v vlogi Uefa kontrolorja sojenja odpravlja  Drago Kos (62) iz Prevalj.

DELI NA