13.04.2022 | Ženska A
Še drugič minimalno izgubile s Francijo

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v 8. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Avstraliji in na Novi Zelandiji leta 2023 v Le Mansu izgubila dvoboj proti vodilni reprezentanci skupine I Franciji z 0:1 (0:0).

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
FRANCIJA – SLOVENIJA 1:0
(0:0)
MMArena Le Mans (Francija). Sodnice: Bastos (POR), Sousa (POR), Tavares (POR), Amorim (POR)
Strelke: 1:0 Cascarino (47.)
Rumeni kartoni: Korošec
Rdeč karton: /
Francija: Peyraud-Magnin, Torrent, Tounkara, Renard, Perisset, Dali (Bilbault od 87.), Palis, Mateo (Toletti od 77.), Cascarino D., Katoto (Sarr od 77.), Baltimore (Asseyi od 77.)
Slovenija: Meršnik, Erman, Agrež, Golob, Eržen, Zver (Križaj od 84.), Korošec, Čonč (Makovec od 72.), Rogan, Milović (Kolbl od 72.), Prašnikar.

Slovenija tako ostaja pri 14 točkah, ker je Wales v gosteh premagal Kazahstan s 3:0, je spet padla na tretje mesto na lestvici. Za Walesom zaostaja za dve, za Francijo pa deset točk. Do konca kvalifikacij jih septembra čakata še Kazahstan doma in Wales v gosteh. Si je pa Francija z današnjim uspehom že zagotovila nastop na SP, prav tako je to že uspelo Španiji in Švedski.

Varovanke Boruta Jarca so v Francijo odpotovale po šestih zaporednih tekmah brez poraza in ker so na prvi medsebojni tekmi tretjo reprezentanco sveta dobro namučile ter z 2:3 izgubile po najstrožji kazni v sodniškem dodatku, jim optimizma ni manjkalo. Prvi polčas je pokazal, da upravičeno, v nadaljevanju pa so Francozinje vendarle pokazale, da so boljša ekipa in so tudi v svoji osmi tekmi osvojile vse tri točke. S tem so si tudi že zagotovile prvo mesto in nastop na prvenstvu.

Gostiteljice so sicer bile boljše že v prvem polčasu. Več so napadale, več streljale, toda izrazite priložnosti si niso pripravile. Slovenke so bile celo bližje zadetku, Mateja Zver je z odličnim strelom od daleč namučila francosko vratarko, po akciji in strelu Lare Prašnikar pa so odbito žogo celo spravile v mrežo, a gol zaradi nedovoljenega položaja ni veljal.

Slovenska obramba je v prvem polčasu delovala odlično, takoj po prihodu iz slačilnice pa ji je vendarle zmanjkalo nekaj zbranosti. Clara Mateo je iz leve strani mimo slovenskih nog poslala žogo v sredino, kjer je Kristina Erman nekoliko zamudila, tako da je pred njo Delphine Cascarino žogo potisnila v mrežo.

Zadetek je domačim vlil dodatnih moči, povsem so zagospodarile na igrišču, nizale nevarne akcije, zapravljale priložnosti, zadele tudi vratnico, a izid se ni spremenil.

Tekmo za Slovenijo so začele Zala Meršnik, Sara Agrež, Špela Rozmarič, Kaja Korošec, Kristina Erman, Mateja Zver, Dominika Čonč, Kaja Eržen, Manja Rogan, Ana Milović in Lara Prašnikar. Od 75. minute sta igrali še Sara Makovec in Špela Kolbl, od 87. pa Izabela Križaj.

Devet zmagovalk skupin se bo neposredno uvrstilo na svetovno prvenstvo, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za mundial. Tretja ekipa iz "play-offa" pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP 2023.

Prvič v zgodovini SP bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.

»Z vsemi 90 minutami, ki smo jih odigrali proti ekipi, ki ni le 3. na svetovni lestvici, ampak igra tudi zelo kvaliteten nogomet, od prve do zadnje igralke, smo lahko zadovoljni. Ampak ne bi se zdaj baziral toliko na Francijo. Vsak poraz je težak. Bom pa rekel takole: punce so pokazale, pa ne samo na tej tekmi, ampak tudi na prvi tekmi v Murski Soboti pravi borbeni odnos, tudi odnos do tega grba in kompletni strokovni štab je več kot ponosen na punce. Verjamemo v njih, da bomo lahko kljub danes tokrat sladko-kislim obrazom imeli nasmejane obraze po zadnji kvalifikacijski tekmi,« je po minimalnem porazu povedal selektor Borut Jarc.

»V 2. polčasu smo se bolj lovile. Nas je pa malce dotolkel tisti gol. V prvem polčasu smo držale »nulo«, kar je bil tudi cilj. Žal se ni razpletlo po naših željah. Se je pa potrdilo, Francija ima najboljše igralke, ki so hitre, tehnično podkovanje, zadaj smo morale biti zelo disciplinirane in zbrane. Veliko moči smo porabile v obrambi, zato je potem zmanjkalo v napadu,« je povedala branilka Lana Golob.

»Smo malce razočarane. V prvem polčasu smo zelo kompaktno stale. Zapirale smo prostor in vse napade. Minuto po začetku 2. dela smo prejele gol, kar je bilo neopisljivo. Vso zapiranje iz 1. polčasa je bilo uničeno. Proti Franciji je pa težko zabiti gol,« je dodala golmanka Zala Meršnik.

Tekst: D.P., STA
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Saro Ketiš, Melania Pasar z ekipo rekordno
    Danes se je zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo v petek, 5.4., v Ljubljani v Športnem Parku Ljubljana-Šiška čaka uvodna tekma kvalifikacij za EP 2025. Kako so se odrezale naše igralke na tujem, pa v spodnjih vrsticah.

DELI NA