12.09.2022 | Sodniki
Šajn v sredinem večeru lige prvakov kontrolor sojenja v Varšavi

Eden od petih članov sodniškega komiteja Uefe- med katerimi so Italijan Roberto Rosetti (predsednik), Čehinja Dagmar Damkova, Španec Carlos Velasco Carballo, Nizozemec Björn Kuipers in častni predsednik ZNSS- Vlado Šajn se jutri preko brniškega letališča odpravlja v deveto največjo evropsko državo.

V sredinem zgodnje večernem terminu (18.45) bo na Poljskem v Varšavi znotraj 2. kroga skupine F Lige prvakov na tekmi med ukrajinskim Šahtarjem iz Donjecka in škotskim Celticom iz Glasgowa bo Šajn kontrolor sojenja na dvoboju, ki ga bo vodil 33-letni Šved Glenn Nyberg s svojimi pomočniki.

Glenn Nyberg je FIFA sodnik od leta 2016, sodil pa je tudi na lanskem 23. Evropskem prvenstvu do 21- let (Uefa Euro U-21) v Sloveniji in na Madžarskem. Za Nyberga bo to prva tekma v skupinskem delu Lige prvakov, potem ko je doslej sodil v kvalifikacijah za uvrstitev najmočnejše klubsko tekmovanje ter na tekmah lige Europa in Konferenčne lige.

Šahtar Donjeck iz vzhodne ukrajinske regije Donbas je 13-kratni prvak tamkajšnje Premier lige (v 2021/22 prvak ni bil razglašen), ki je zbral tudi 13 pokalov Ukrajine, 8 naslovov ukrajinskega superpokala, 4 sovjetske pokale in en sovjetski superpokal. Leta 2009 so v Carigradu dosegli največji mednarodni uspeh, ko so po podaljšku (2-1) proti nemškemu Werderju iz Bremna osvojili Pokal Uefa.

Poleti se je avgusta v sklopu letnih priprav mudil tudi v Sloveniji in se pripravljal v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju. Na klopi Šahtjara od julija sedi Igor Jovičević, ki je med oktobrom 2016 in junijem 2017 sedel na klopi Celja.

Celtic Glasgow je eden najstarejših klubov na svetu, ustanovljen leta 1888, ki se je v škotskem nogometu uveljavil v šestdesetih in sedemdesetih letih, ko je osvojil 9 zaporednih naslovov škotskega prvaka in leta 1967 v Lizboni proti Interju postal prva britanska ekipa, ki je slavila v Pokalu državnih prvakov oziroma v evropskem pokalu.

Gre za enega izmed 5 klubov na svetu, ki ima v svojih vitrinah več kot 100 lovorik. Pohvalijo se lahko z 52 naslovi prvaka škotske Premier lige, 40 nazivi škotskih pokalnih prvakov in 20 trofejami škotskega ligaškega pokala. Leta 1970 so izgubili finale Evropskega pokala, prav tako pa so bili poraženi tudi v finalu Pokala Uefa leta 2003, ko je v Sevillo na finalno tekmo proti Portu (2-3, 115min- srebrni gol Derlei) romalo več kot 80000 Škotov, klub pa je zavoljo vzornega in športnega vedenja navijačev prejel nagrado Fair play s strani FIFA in UEFA.

Sredin dvoboj bo zaradi vojne v Ukrajini odigran na stadionu Miejski (31.800 sedežev), ki je sedmi največji stadion na Poljskem in dom kultne Legie iz Varšave, kjer bo Šahtjar gostil vse domače tekme v Ligi prvakov. 

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 01.10.2022 | Sodniki
  Gopro video - Preizkus fizične pripravljenosti
  Na tretjem letošnjem preizkusu fizične pripravljenosti sodnikov v Ljubljani, ki je potekal v četrtek 22. septembra na umetni travi stadiona ŽAK v Spodnji Šiški, je bila v družbi mož in deklet v črnem tudi Gopro kamera. Ekskluzivni videoposnetek si lahko ogledate tudi ti.
 • 29.09.2022 | Sodniki
  Tečaj za nove sodnike v Mariboru
  Si želiš postati novi sodnik ali sodnica v Mariboru? Potem pohiti in se prijavi na tečaj za nove sodnike , ki bo potekal v mesecu oktobru. Več informacij in prijave na 041-748-675 (Zoran Novarlić).
 • 27.09.2022 | Sodniki
  Čeferin ponovno v St. Gallen
  Darko Čeferin bo drevi v deželi sira in čokolade v zadnjem krogu tretje izvedbe Lige narodov (Nations League 2023) v skupini A2, opravljal vlogo kontrolorja sojenja sodniški ekipi iz Bosne in Hercegovine na tekmi med Švico in Češko v St. Gallnu.
 • 26.09.2022 | Sodniki
  Obrenović v Dublin na ligo narodov
  Ljubljančan Rade Obrenović (32) bo jutri zvečer na vzhodnem delu prestolnice Irske v Dublinu sodil svojo drugo tekmo v prvem krogu 3. izvedbe Lige narodov (Nations League 2022/23). Na stadionu Aviva, ki je bilo prizorišče finalne tekme Evropske lige leta 2011 (liga Europa), bo naš najmlajši mednarodni FIFA sodnik v ligi B sodil dvoboj zadnjega kroga v skupini 2 med Irsko in Armenijo. 
 • 25.09.2022 | Sodniki
  Kos v Češke Budejovice
  Drago Kos bo na Češkem v Čeških Budejovicah v play-offu kvalifikacij za Evropsko prvenstvo U-21 leta 2023 kontrolor sojenja na tekmi Češka - Islandija, ki jo bodo sodili sodniki iz Danske.
 • 23.09.2022 | Sodniki
  Preizkus fizične pripravljenosti z analizo prvega dela jesenskega dela prvenstva
  V Ljubljani je včeraj potekal letošnji tretji preizkus fizične pripravljenosti ter analiza prvega dela jesenskega dela prvenstva za sodnike, sodnice, pomočnike, pomočnice in talente vseh nivojev vključno s kandidati. Vse skupaj je zabeležila nova tehnološka pridobitev sodnikov, t.i. dron.
 • 22.09.2022 | Sodniki
  Vrnitev Vinčića v Leipzig na tekmo Lige narodov
  V septembrskem ciklu tretje izvedbe Lige narodov Slavka Vinčića čaka prva tekma na vzhodu Nemčije, kjer bo v petek zvečer v Leipzigu sodil dvoboj Nemčija - Madžarska. Šlo bo za reprizo mitskega dvoboja iz leta 1954, ko je Zahodna Nemčija v finalu Svetovnega prvenstva v Švici premagala tedaj izjemno močno Madžarsko nogometno reprezentanco s 3-2, tisti večer pa je v nogometnih almanahih zapisan in poznan tudi kot "čudež v Bernu".
 • 21.09.2022 | Sodniki
  Po 8. seji komisije za sodniške zadeve
  Pred četrtkovim fizičnim preizkusom telesne pripravljenosti sodnikov, ki se bo nadaljeval s skupnim velikim seminarjem sodnikov, pomočnikov in kontrolorjev po 1. sklopu jesenskega dela prvenstva o katerem bomo več poročali v petek, je predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in predsednik Komisije za sodniške zadeve NZS g. David McDowell za torek 20. septembra sklical 8. sejo Komisije za sodniške zadeve pri NZS.
 • 20.09.2022 | Sodniki
  Česen na seminar top 41-ih Uefa sodnic na Azurno obalo
  Mondena Nica na Azurni obali v jugovzhodni francoski regiji Provansa-Alpe-Azurna obala bo med 21. in 23. septembrom prizorišče seminarja top 41-ih evropskih sodnic. Udeleženke prihajajo iz 29-ih držav na stari celini, tja pa bodo pripotovalo 14. članic elitne kategorije in 27 sodnic članic 1. kakovostne kategorije sodnic pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) med katerimi je tudi naša najboljša sodnica Aleksandra Česen.
 • 19.09.2022 | Sodniki
  Staša Špur v Glasgowu
  Mednarodna pomočnica in najboljša slovenska linijska sodnica Staša Špur (33) iz Murske Sobote začenja sezono ženske lige prvakinj 2022/23 na Škotskem. V Glasgowu bo s hrvaško sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice in Poljakinjo Paulino Baranowsko sodila na prvi tekmi 2. kroga Lige prvakinj med škotskim Glasgow Rangers in portugalsko Benfico iz Lizbone.

DELI NA