21.12.2022 | Futsal AA
S pozitivno izkušnjo iz Španije

Tomislav Horvat, selektor članske reprezentance in selektor izbrane vrste do 19 let, je ta mesec teden dni preživel v Španiji na strokovnem izpopolnjevanju v prvoligaškem klubu Noia Portus Apostoli.

Odhod na strokovno izpopolnjevanje sodi v okvir širšega načrta šolanja in izobraževanja futsal kadrov. NZS je načrtovala tovrsten način izobraževanja strokovnega kadra že pred pojavom COVID-19, a objektivne okoliščine tega niso omogočale. S podobno prakso želi NZS nadaljevati tudi v prihodnje.

„To je bila izjemna izkušnja. Hvaležen sem gostitelju, klubu Noia Portus Apostoli, ker sem lahko vse faze treninga spremljal in pridobival dragocene izkušnje. Veliko sem se pogovarjal tudi s trenerjem članske ekipe Marlonom Velascom,“ začne selektor Horvat.

Vnovično vabilo

„Lahko rečem, da smo že prej poznali delo na tako visoki ravni. Razlika pa nastaja, saj se v Španinji trenira več in boljše. Boljše tudi zato, ker tu igrajo najboljši igralci na svetu. Vsaka vaja izgleda na precej višji ravni kot pri nas. Tudi njihove postavitve v igri se ne razlikujejo od naših. Se pa vse skupaj izvaja precej hitreje, z večjo kontrolo žoge, igre. Igralci hitreje razmišljajo in reagirajo. Videoanalize so podobne, kot jih delamo mi. Jih pa delajo v Španiji pogosteje, zato so tudi krajše. Video koristijo tudi pri pripravi igralcev na trening, da vedo, kakšne vaje jih čakajo. Če bomo hoteli v Sloveniji narediti korak naprej in futsal dvigniti na višjo raven, bo treba povečati količino treninga,“ dodaja Horvat, ki so se mu Španci zahvalili za sodelovanje in obisk, v svojo sredino pa so ga povabili še v letu 2023.

„V spominu so mi ostale tudi trenerjeve kratke izjave in misli. Tako je dejal, da se futsal hitro menja. Danes velja nekaj, jutri bo mogoče nekaj drugega. Danes se igra tako, morda se bo v naslednjih mesecih drugače,“ je še povedal selektor.

Hozjan okreva

„Menim, da smo naredili dobro podlago na krepitev sodelovanja,“ je še dodal Horvat, ki se je v tem času srečal tudi z našim reprezentantom Nejcem Hozjanom, ki igra v tej španski ekipi. Nejc dobro okreva, čez dva tedna bo začel trenirati z ekipo. „Največji napredek je najlažje doseči, če treniraš s takimi igralci, kot vadi Nejc Hozjan. Pri takem delu in treningu je napredek neizbežen,“ je za konec dejal selektor.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 31.03.2023 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec do 14. gola v Italiji
  Tilen Gajser se je v Švici uvrstil v polfinale, nocoj zadnji krog rednega dela igrajo naši legionarji na Hrvaškem. Na Poljskem nova zmaga za Mateja Fiderška. Med strelci Jeremy Bukovec in Alen Fetić.
 • 30.03.2023 | Futsal AA
  Po uspešnem marcu v pričakovanju žreba
  Za našima reprezentancama članov in reprezentanco do 19 let je uspešen mesec marec, obe zasedbi pa sta v pričakovanju žreba. Članska futsal reprezentanca bo tekmece dobila 8. junija, reprezentanca do 19 let pa 16. maja.
 • 21.03.2023 | Futsal AA
  Osredkar in Turk s podajo
  V derbiju 16. kroga, prve in druge ekipe lige, je na Hrvaškem vodilna Makarska (31 točk) doma s 3:1 porazila dubrovniški Sqaure (28 točk), za katerega sta vidno odigrala tudi naša reprezentanta Teo Turk (podaja in rumeni karton) in Denis Totošković.
 • 08.03.2023 | Futsal AA
  Slovenija v elitnem delu kvalifikacij za SP
  Futsal reprezentanca se je uvrstila v elitni del kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu. To ji je uspelo, potem ko je v skupini 5 osvojila drugo mesto (po nocojšnjem remiju proti Kazahstanu) in se kot ena najboljših štirih drugouvrščenih reprezentanc prebila med najboljšo dvajseterico.
 • 08.03.2023 | Futsal AA
  Futsal spektakel v Mariboru
  „Želim si, da se pokažemo v vrhunski luči, na nivoju tako tekaško kot taktično. Zato na tem mestu poziv vsem, da se nam pridružijo v Športni dvorani Tabor in nam pomagajo do točk, ki bi nam omogočile direktno uvrstitev v naslednji del kvalifikacij za SP 2024,“ se tudi Žiga nadeja dobre podpore s tribun.
 • 07.03.2023 | Futsal AA
  Proti Kazahstanu po napredovanje v kvalifikacijah
  V Mariboru je vse pripravljeno za sredin futsal spektakel. Naša članska futsal reprezentanca bo v sredo, 8. marca, ob 18. uri v zadnji tekmi 1. dela kvalifikacij za SP 2024 v dvorani Tabor gostila Kazahstan.
 • 05.03.2023 | Futsal AA
  V Mariboru proti polfinalistu svetovnega prvenstva
  Pred našo člansko reprezentanco je v sredo, 8. marca, še zadnja tekma prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2024. Po treh tekmah ima Slovenija dve zmagi in poraz, na vrhu skupine je Kazahstan, ki je v treh tekmah zbral tri zmage.
 • 03.03.2023 | Futsal AA
  Po zmagi proti Črni Gori v Maribor po 1. mesto
  Naša moška futsal reprezentanca si je v prvem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2024 priigrala še drugo zmago. V sredo, 8.3., ob 18. uri za 1. mesto v skupini v Mariboru gosti Kazahstan.
 • 03.03.2023 | Futsal AA
  Proti Črni gori po nove tri točke
  Slovenija in Črna gora danes v Podgorici nadaljujeta kvalifikacije za SP 2024. Slovenija lovi svojo 2. zmago in potrditev napredovanja, tekma se začne ob 18. uri.
 • 02.03.2023 | Futsal AA
  Turk in Totošković na vrhu, Gajser za zmago
  Pred reprezentančno akcijo, jutri naša reprezentanca igra v kvalifikacijah za SP 2024 proti Črni gori, so se izkazali tudi naši igralci na tujem.

DELI NA