11.02.2021 | NZS
S ponedeljkom dovoljeni treningi za klube 2. SNL in 1. SML

Vlada Republike Slovenije je na četrtkovi seji sprejela spremembe pri Odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj. Po spremembah se lahko s ponedeljkom k treningom vrnejo nogometaši 2. SNL in 1. SML.

Odlok skladno z uradnimi razlagami in dodatnimi pojasnili obsega naslednje novosti, ki vplivajo na izvajanje tekmovanj in treningov:

 1. TEKMOVANJA

Skladno z doslej veljavnim odlokom je bilo dovoljeno izvajanje članskih tekmovanj na najvišji ravni, t.j. 1. SNL, SŽNL, 1. SFL in 1. ŽFL. Po novem se dovoli tudi izvajanje drugih tekmovanj na nacionalni ravni, in sicer:

 • 2. slovenska nogometna liga  in 1. slovenska mladinska liga ter
 • 2. slovenska futsal liga in Futsal državno prvenstvo U19.

Še naprej je dovoljeno tudi sodelovanje klubov v evropskih in mednarodnih tekmovanjih.

Za vse igralce, strokovno vodstvo in drugo organizacijsko osebje, ki sodelujejo pri organizaciji tekem v vseh zgoraj dovoljenih tekmovanjih, je po novem obvezno testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 (s PCR ali HAG testi) vsakih 7 dni. Posameznikom je torej dovoljeno sodelovanje le v primeru predložitve negativnega testa, ki ni starejši od 7 dni. Testiranje ni potrebno za posameznike, ki so Covid-19 že preboleli in navedeno lahko dokažejo s potrdilom o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od 6 mesecev, ali z zdravniškim potrdilom, iz katerega izhaja, da od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev.

Klubi, udeleženci tekmovanj, bodo o podrobnostih glede testiranja in  morebitnem povračilu stroškov testiranj iz proračuna države obveščeni, ko bodo podana dodatna pojasnila pristojnih organov v zvezi z interpretacijo veljavne zakonodaje.

Trenažni proces v zgoraj navedenih tekmovanjih poteka pod enakimi pogoji, kot je to veljalo za tekmovanja, ki so bila dovoljena doslej, oziroma brez omejitev, ki so navedena v točki 2. Podrobne protokole varovanja zdravja na tekmah bo strokovna služba NZS pred pričetkom tekmovanj posredovala sodelujočim klubom.

Tekmovanja se bodo, pod pogojem da bodo to dovoljevali takrat veljavni ukrepi, nadaljevala predvidoma 20. marca 2020. O točnih terminih nadaljevanja prvenstev bodo odločali pristojni organi.

 1. TRENINGI

Po novem so dovoljeni treningi vseh registriranih igralcev (po definiciji Zakona o športu) v starostnih kategorijah od 12. leta starosti dalje, pri čemer je športna vadba dovoljena individualno ali v skupinah do 10 igralcev, med katerimi se mora ves čas vzdrževati minimalna razdalja 2 m. Omejitev števila oseb velja za posamezno skupino, ne za prostor (igrišče), pri čemer mora biti med skupinami zagotovljena ustrezna varnostna razdalja, vsaka skupina pa mora imeti svoje strokovno vodstvo oziroma trenersko osebje.

Testiranje na prisotnost virus SARS-CoV-2 vsakih 7 dni (ali dokazilo o preboleli bolezni, kot opredeljeno v točki 1) je obvezno za vse trenerje in drugo strokovno osebje, ki sodelujejo v trenažnem procesu, medtem ko se za igralce, ki se udeležujejo treningov, ne pa tudi tekmovanj, negativni test ne zahteva.

Vsi navedeni ukrepi pričnejo veljati v ponedeljek, 15. februarja 2021.

 

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 26.02.2021 | NZS
  Po 5. seji IO NZS: Znan datum nadaljevanja 2. SNL
  V četrtek se je na svoji 5. seji sestal izvršni odbor NZS in sprejel koledar za nadaljevanje tekmovanj v 1. SNL, 2. SNL, Pokalu Slovenije in futsal tekmovanjih v spomladanskem delu sezone 2020/21. Sprejeta sta bila še finančni načrt in program dela, na predlog športnega direktorja Mirana Pavlina pa sta bila imenovana selektorja reprezentanc U19 in U17.
 • 22.02.2021 | NZS
  UEFA in nogometne legende na pomoč prizadetim v potresu
  Predsednik Uefe Aleksander Čeferin in predsednik HNS in član Uefinega izvršnega odbora, Davor Šuker sta neposredno po grozovitem potresu 29. decembra 2020 v siško-moslavaški županiji, z epicentrom blizu Petrinje, začela pogovore o pomoči na območju, močno poškodovanem zaradi potresnih sunkov. Na njuno pobudo bo v Petrinji 13. marca odigrana dobrodelna tekma nogometnih legend Hrvaške in Slovenije.
 • 30.01.2021 | NZS
  Po 4. seji IO NZS
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS) je na 4. seji sprejel sklepe o pomoči klubom v spomladanskem delu sezone 2020/21. NZS bo za pomoč klubom namenila skupno 345.068 evrov. Prav tako so v prvi in drugi ligi ter pokalu Slovenije podaljšali tudi možnost petih menjav na tekmo.
 • 06.01.2021 | NZS
  Štiri panožne zveze s pozivom za odpiranje kolektivnega športa
  Predstavniki štirih panožnih zvez (nogometne, rokometne, košarkarske in odbojkarske) so se podpisali pod poziv postopnega odpiranja kolektivnega športa v času pandemije COVID-19 ter ga poslali na Direktorat za šport Republike Slovenije.
 • 31.12.2020 | NZS
  Postani eReprezentant 2021
  NZS je leta 2019 izbrala prva eReprezentanta, ki sta Slovenijo predstavljala v kvalifikacijah za e-Evropsko prvenstvo v nogometni simulaciji Pro Evolution Soccer 2020. To je lani prvič potekalo v organizaciji Uefe. Slednja tudi letos organizira e-Evropsko prvenstvo, tokrat v igri Pro Evolution 2021, kvalifikacije pa letos potekajo preko spleta. Kvalifikacijski turnir 5. januarja.
 • 27.12.2020 | NZS
  Izšla knjiga NZS 100 in dokumentarni film
  Nogometna zveza Slovenije bo jubilejno leto 2020, v katerem praznuje 100-to obletnico delovanja, sklenila z izdajo knjige NZS 100 in dokumentarnim filmom.
 • 23.12.2020 | NZS
  Po 3. seji izvršnega odbora NZS
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije se je sestal na svoji 3. seji po imenovanju novega izvršnega odbora. Kot je že v navadi, je seja potekala v spletnem okolju, člani izvršnega odbora pa so obravnavali enajst točk dnevnega reda. Med njimi tudi imenovanje selektorjev in selektork ženske in dekliških reprezentanc.
 • 17.12.2020 | NZS
  Pomagaj športu, pomagaj nogometu!
  Zaradi pandemije koronavirusa so se številne slovenske športne organizacije znašle v nezavidljivem položaju. To velja tudi za slovenske nogometne klube, ki jim lahko pomagate z delom odmerjene dohodnine.
 • 27.11.2020 | NZS
  Nogometna zveza med prejemniki Častne listine OKS-ZŠZ
  Predsednik NZS, Radenko Mijatović, je v imenu Nogometne zveze Slovenije sprejel najvišje priznanje olimpijskega komiteja Slovenije, Častno listino, ki ga je slovenska krovna športna organizacija ob 100-letnici olimpizma na slovenskem podelila štirinajstim panožnim zvezam.

DELI NA