11.02.2021 | NZS
S ponedeljkom dovoljeni treningi za klube 2. SNL in 1. SML

Vlada Republike Slovenije je na četrtkovi seji sprejela spremembe pri Odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj. Po spremembah se lahko s ponedeljkom k treningom vrnejo nogometaši 2. SNL in 1. SML.

Odlok skladno z uradnimi razlagami in dodatnimi pojasnili obsega naslednje novosti, ki vplivajo na izvajanje tekmovanj in treningov:

 1. TEKMOVANJA

Skladno z doslej veljavnim odlokom je bilo dovoljeno izvajanje članskih tekmovanj na najvišji ravni, t.j. 1. SNL, SŽNL, 1. SFL in 1. ŽFL. Po novem se dovoli tudi izvajanje drugih tekmovanj na nacionalni ravni, in sicer:

 • 2. slovenska nogometna liga  in 1. slovenska mladinska liga ter
 • 2. slovenska futsal liga in Futsal državno prvenstvo U19.

Še naprej je dovoljeno tudi sodelovanje klubov v evropskih in mednarodnih tekmovanjih.

Za vse igralce, strokovno vodstvo in drugo organizacijsko osebje, ki sodelujejo pri organizaciji tekem v vseh zgoraj dovoljenih tekmovanjih, je po novem obvezno testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 (s PCR ali HAG testi) vsakih 7 dni. Posameznikom je torej dovoljeno sodelovanje le v primeru predložitve negativnega testa, ki ni starejši od 7 dni. Testiranje ni potrebno za posameznike, ki so Covid-19 že preboleli in navedeno lahko dokažejo s potrdilom o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od 6 mesecev, ali z zdravniškim potrdilom, iz katerega izhaja, da od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev.

Klubi, udeleženci tekmovanj, bodo o podrobnostih glede testiranja in  morebitnem povračilu stroškov testiranj iz proračuna države obveščeni, ko bodo podana dodatna pojasnila pristojnih organov v zvezi z interpretacijo veljavne zakonodaje.

Trenažni proces v zgoraj navedenih tekmovanjih poteka pod enakimi pogoji, kot je to veljalo za tekmovanja, ki so bila dovoljena doslej, oziroma brez omejitev, ki so navedena v točki 2. Podrobne protokole varovanja zdravja na tekmah bo strokovna služba NZS pred pričetkom tekmovanj posredovala sodelujočim klubom.

Tekmovanja se bodo, pod pogojem da bodo to dovoljevali takrat veljavni ukrepi, nadaljevala predvidoma 20. marca 2020. O točnih terminih nadaljevanja prvenstev bodo odločali pristojni organi.

 1. TRENINGI

Po novem so dovoljeni treningi vseh registriranih igralcev (po definiciji Zakona o športu) v starostnih kategorijah od 12. leta starosti dalje, pri čemer je športna vadba dovoljena individualno ali v skupinah do 10 igralcev, med katerimi se mora ves čas vzdrževati minimalna razdalja 2 m. Omejitev števila oseb velja za posamezno skupino, ne za prostor (igrišče), pri čemer mora biti med skupinami zagotovljena ustrezna varnostna razdalja, vsaka skupina pa mora imeti svoje strokovno vodstvo oziroma trenersko osebje.

Testiranje na prisotnost virus SARS-CoV-2 vsakih 7 dni (ali dokazilo o preboleli bolezni, kot opredeljeno v točki 1) je obvezno za vse trenerje in drugo strokovno osebje, ki sodelujejo v trenažnem procesu, medtem ko se za igralce, ki se udeležujejo treningov, ne pa tudi tekmovanj, negativni test ne zahteva.

Vsi navedeni ukrepi pričnejo veljati v ponedeljek, 15. februarja 2021.

 

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 07.05.2021 | NZS
  Po 10. seji IO NZS
  Na sedežu NZS je v četrtek popoldan potekala 10. seja Izvršnega odbora NZS. Na njej so člani IO potrdili strategijo NZS za obdobje 2021-2025, ki bo konec meseca predstavljena tudi na Skupščini NZS. Izvršniki so sprejeli tudi finančno vzpodbudo klubom, ki napredujejo v 1. SNL, sofinanciranje nogometne infrastrukture v letu 2021, spremembe tekmovalnega sistema v pokalnem tekmovanju, enotno pogodbo o trenerskem delu in imenovanje selektorja U17.
 • 20.04.2021 | NZS
  Po kongresu Uefe v Motreauxu
  Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v govoru na torkovem kongresu krovne evropske nogometne organizacije v Montreuxu vodstvom klubov, ki sodelujejo pri snovanju alternativne zaprte evropske klubske lige, potrkal na vest in jim ponudil možnost, da si premislijo. Članice Uefe pa so v izjavi soglasno obsodile poskus vzpostavitve superlige.
 • 19.04.2021 | NZS
  NZS podpira napore Uefe po ohranjanju ravnovesja
  Nogometni svet je pretreslo dogajanje v evropskem klubskem nogometu, kjer je dvanajsterica elitnih klubov odločila ustanoviti svoje zaprto tekmovanje, s tem pa so klubi obrnili hrbet načelom solidarnosti, ki so temelj uspeha današnjega nogometa kot celote.
 • 14.04.2021 | NZS
  Izvršni odbor odločal o tekmovanjih NZS
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev o nadaljevanju tekmovanj in spremembi tekmovalnih koledarjev za 1. SNL, 2. SNL, 3. SNL, Pokal, ter 1. SML/SKL in 2. SML/SKL, kakor v 1. SŽNL, ženskem pokalu, DU17, 1. SFL, 2. SFL, Ženski futsal ligi, Futsal ligi U19 in Futsal pokalu Terme Olimia.
 • 12.04.2021 | NZS
  Razstava 100 let NZS na Krakovskem nasipu
  Nogometna zveza Slovenije je na Krakovskem nasipu v Ljubljani pripravila krajšo verzijo razstave, ki je bila prvotno na ogled v ljubljanskem Tivoliju ob 100 letnici krovne slovenske nogometne organizacije.
 • 01.04.2021 | NZS
  NZS primorana ustaviti tekmovanja
  Kljub naporom vodstva NZS, da bi dosegli spremembo dikcije Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov objavljenem v Uradnem listu št. 47 z dne 29.03.2021, smo na NZS primorani prekiniti vsa tekmovanja pod okriljem NZS med 1. aprilom 2021 in do vključno 11. aprila 2021.
 • 30.03.2021 | NZS
  Javni poziv Vladi RS ob spremembi ukrepov na področju športa
  Nogometna zveza Slovenije je z željo, da se spremeni dikcija v uradnem listu ter s tem dovoljuje tudi nadaljevanje državnih prvenstev v nogometu in ostalih kolektivnih športih, na Vlado Republike Slovenije poslala naslednji dopis s podpisom predsednika NZS, Radenka Mijatovića.
 • 13.03.2021 | NZS
  Legende Hrvaške in Slovenije skupaj v pomoč Petrinji
  Nogometne legende Slovenije in Hrvaške so v Petrinji na pobudo predsednika UEFA Aleksandra Čeferina in člana IO UEFA ter predsednika HNS, odigrale dobrodelno tekmo s ciljem pomoči delom Hrvaške, ki jih je konec prejšnjega leta poškodoval katastrofalen potres.
 • 12.03.2021 | NZS
  Volitve v Nadzorni odbor in Arbitražni svet NZS
  Izvršni odbor NZS na podlagi 20. in 27. člena Statuta NZS ter 7. in 8. člena Pravilnika o volitvah in razrešitvah voljenih organov NZS razpisuje volitve za predsednika in člane Nadzornega odbora NZS ter predsednika in člane Arbitražnega sveta NZS za mandatno obdobje 2021 – 2025.
 • 26.02.2021 | NZS
  Po 5. seji IO NZS: Znan datum nadaljevanja 2. SNL
  V četrtek se je na svoji 5. seji sestal izvršni odbor NZS in sprejel koledar za nadaljevanje tekmovanj v 1. SNL, 2. SNL, Pokalu Slovenije in futsal tekmovanjih v spomladanskem delu sezone 2020/21. Sprejeta sta bila še finančni načrt in program dela, na predlog športnega direktorja Mirana Pavlina pa sta bila imenovana selektorja reprezentanc U19 in U17.

DELI NA