11.02.2021 | NZS
S ponedeljkom dovoljeni treningi za klube 2. SNL in 1. SML

Vlada Republike Slovenije je na četrtkovi seji sprejela spremembe pri Odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti za športnike in izvajanje športnih tekmovanj. Po spremembah se lahko s ponedeljkom k treningom vrnejo nogometaši 2. SNL in 1. SML.

Odlok skladno z uradnimi razlagami in dodatnimi pojasnili obsega naslednje novosti, ki vplivajo na izvajanje tekmovanj in treningov:

 1. TEKMOVANJA

Skladno z doslej veljavnim odlokom je bilo dovoljeno izvajanje članskih tekmovanj na najvišji ravni, t.j. 1. SNL, SŽNL, 1. SFL in 1. ŽFL. Po novem se dovoli tudi izvajanje drugih tekmovanj na nacionalni ravni, in sicer:

 • 2. slovenska nogometna liga  in 1. slovenska mladinska liga ter
 • 2. slovenska futsal liga in Futsal državno prvenstvo U19.

Še naprej je dovoljeno tudi sodelovanje klubov v evropskih in mednarodnih tekmovanjih.

Za vse igralce, strokovno vodstvo in drugo organizacijsko osebje, ki sodelujejo pri organizaciji tekem v vseh zgoraj dovoljenih tekmovanjih, je po novem obvezno testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 (s PCR ali HAG testi) vsakih 7 dni. Posameznikom je torej dovoljeno sodelovanje le v primeru predložitve negativnega testa, ki ni starejši od 7 dni. Testiranje ni potrebno za posameznike, ki so Covid-19 že preboleli in navedeno lahko dokažejo s potrdilom o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od 6 mesecev, ali z zdravniškim potrdilom, iz katerega izhaja, da od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev.

Klubi, udeleženci tekmovanj, bodo o podrobnostih glede testiranja in  morebitnem povračilu stroškov testiranj iz proračuna države obveščeni, ko bodo podana dodatna pojasnila pristojnih organov v zvezi z interpretacijo veljavne zakonodaje.

Trenažni proces v zgoraj navedenih tekmovanjih poteka pod enakimi pogoji, kot je to veljalo za tekmovanja, ki so bila dovoljena doslej, oziroma brez omejitev, ki so navedena v točki 2. Podrobne protokole varovanja zdravja na tekmah bo strokovna služba NZS pred pričetkom tekmovanj posredovala sodelujočim klubom.

Tekmovanja se bodo, pod pogojem da bodo to dovoljevali takrat veljavni ukrepi, nadaljevala predvidoma 20. marca 2020. O točnih terminih nadaljevanja prvenstev bodo odločali pristojni organi.

 1. TRENINGI

Po novem so dovoljeni treningi vseh registriranih igralcev (po definiciji Zakona o športu) v starostnih kategorijah od 12. leta starosti dalje, pri čemer je športna vadba dovoljena individualno ali v skupinah do 10 igralcev, med katerimi se mora ves čas vzdrževati minimalna razdalja 2 m. Omejitev števila oseb velja za posamezno skupino, ne za prostor (igrišče), pri čemer mora biti med skupinami zagotovljena ustrezna varnostna razdalja, vsaka skupina pa mora imeti svoje strokovno vodstvo oziroma trenersko osebje.

Testiranje na prisotnost virus SARS-CoV-2 vsakih 7 dni (ali dokazilo o preboleli bolezni, kot opredeljeno v točki 1) je obvezno za vse trenerje in drugo strokovno osebje, ki sodelujejo v trenažnem procesu, medtem ko se za igralce, ki se udeležujejo treningov, ne pa tudi tekmovanj, negativni test ne zahteva.

Vsi navedeni ukrepi pričnejo veljati v ponedeljek, 15. februarja 2021.

 

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 30.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
  Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
 • 28.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
  Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.

DELI NA