22.03.2023 | U21
S Slovaki brez zadetkov

Reprezentanca Slovenije do 21 let je v turški Antalyji odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem. Četa Milenka Aćimovića se je s Slovaško razšla brez zadetkov, a je imela nekaj nevarnejših poskusov proti vratom. 

PRIPRAVLJALNA TEKMA:

SLOVENIJA U21 - SLOVAŠKA U21 0:0 (0:0)

Slovenija U21: Leban, Strajnar (50' Koderman), Feratović, Ratnik, Ajhmajer, Jevšenak (77' Zeljković), Antolin (65' Ostrc), Pišek (77' Sešlar), Cipot (77' Brest), Begić (77' Saitoski)), Flakus Bosilj (65' Pečar). Selektor: Milenko Aćimović.
Slovaška U21: Surovčik, Leitner, Tandara, Švidersky, Nebyla, Horvat, Olejnik, Kapralik, Veselovsky, Gomola, Selecky. Selektor: Jaroslav Kentoš.

Slovenci so dvoboj v skladu z napovedjo selektorja Milenka Aćimovića pričeli s premešano enajsterico, nekaj uvodnih minut pa je pripadlo Slovakom. Žan Luk Leban je v šesti minuti izbil nevaren predložek z desne stran, nekaj sekund kasneje pa je v kazenskem prostoru še pred strelom odlično posredoval Aljaž Antolin.

Nato so pobudo prevzeli naši fantje, ki so prvič zapretili v 13. minuti. Mark Strajnar je podal z leve, Tjaš Begić pa je žogo s prsmi nastavil Joštu Pišku, ki je z 20 metrov in ob stiku enega od Slovakov poslal mimo desne vratnice. Po kotu je bil na mestu vratar Jakub Surovčik. Čuvaj slovaške mreže je v 22. minuti ukrotil strel z razdalje Nejca Ajhmajerja, minuto zatem pa so bili nevarni tudi Slovaki. Sebastian Nebyla je po protinapadu meril preko vrat.

Slovenska zasedba je v zaključku polčasa odigrala še nekaj nevarnih akcij, v najbolj obetavni priložnosti pa se je po dolgi podaji v napad znašel David Flakus Bosilj, ki pa ni uspel dobiti soočenja z Jakubom Surovčikom, ki je strel napadalca Brava odbil. Tik pred odmorom je od daleč poskušal še Jošt Pišek, a je ostalo pri začetnem izidu.

Selektor Milenko Aćimović pred nadaljevanjem dvoboja ni posegel po menjavah, je pa bil v njo prisiljen v 49. minuti, ko je poškodovanega Marka Strajnarja na igrišču nasledil Vid Koderman. Le nekaj sekund prej je Martin Švidersky z 18 metrov ob stiku sprožil preko gola. Slovenci so do prvega poskusa v drugem polčasu prišli v 56. minuti, ko je po prostem strelu Jošta Piška eden od Slovencev sprožil z glavo, vendar meril preko vrat. Podobno nenatančen je bil tudi David Flakus Bosilj.

V 59. minuti je po preigravanju s 17 metrov udaril Tomaš Rigo, vendar streljal mimo gola Žana Luka Lebana. Po uri igre so znova prevladovali Slovenci, ki so nekaj časa pletli mrežo okoli kazenskega prostora tekmeca, ki pa se je s čvrsto postavitvijo dobro branil. David Flakus Bosilj po predložku Tjaša Begića ni prišel do konkretnejšega udarca. 

V 65. minuti je v igro vstopila Enrik Ostrc in Martin Pečar, od 77. minute pa so igrali še Emir Saitoski, Svit Sešlar in Marko Brest in Adrian Zeljković. Ravno član Tabora se je v 80. minuti znašel v obetavni priložnosti po kotu, ki ga je priigral Martin Pečar. Član dunajske Austrie je po protinapadu nastreljal vratarja Jakuba Surovčika, z drugim poskusom pa je priigral kot, po katerem je neovirani Zeljković z glavo meril čez gol Slovaške.

Sledil je zaključni pritisk Slovenije, ko je najresneje zapretil Emir Saitoski, a je njegov udarec s 17 metrov eden od Slovakov preusmeril v kot, po katerem je z glavo poskušal še Marcel Ratnik, vendar se izid ni spremenil. Mlada reprezentanca Slovenije se je z gostitelji prihodnjega evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let razšla z začetnim rezultatom.

"Tekma je bila zelo podobna tisti z Bolgarijo, saj je bila reprezentanca Slovenije dominantna skozi celotno srečanje. Ustvarili smo si kar nekaj izrednih priložnosti. Mislim, da smo dobro nevtralizirali Slovake in niso ogrožali naših vrat, naša prevlada pa ni bila kronana z zadetkom, tako se je ponovila tekma z Bolgari. Glede na to, da smo v Turčiji opravili samo en trening in smo v primerjavi s tekmo proti Bolgariji zamenjali pet igralcev, sem zelo zadovoljen s fanti in pristopom. Obžalujemo lahko to, da že na drugi tekmi zapored nismo izkoristili priložnosti. Veseli pa dejstvo, da že na tretji tekmi nismo prejeli zadetka. Sem optimističen, saj počasi prihajamo na raven, ki so ji želim od reprezentantce. Verjamem, da bomo v takšnem tempu nadaljevali tudi na naslednjih tekmah, že v nedeljo, proti Azerbajdžanu," je misli po tekmi strnil selektor Milenko Aćimović. 

V nedeljo bo v Antalyji odigrana še tekmah z Azerbajdžanom.

Tekst: PDo
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 08.06.2023 | U21
  Aćimović predstavil seznam za Finsko
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo 20. junija ob 17.00 v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odigrala prijateljsko tekmo s Finsko. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam vpoklicanih igralcev, ki se bodo zbrali 16. junija v Kranjski Gori, kjer bodo tudi trenirali.
 • 26.03.2023 | U21
  Mlada reprezentanca izgubila drugo pripravljalno tekmo
  Reprezentanca Slovenije do 21 let je na drugem pripravljalnem obračunu v Turčiji kljub boljši igri priznala premoč vrstnikom iz Azerbajdžana.
 • 25.03.2023 | U21
  Po Slovaški še z Azerbajdžanom
  Reprezentanca do 21 let bo v nedeljskem popoldnevu odigrala še drugo preizkušnjo v sklopu priprav na turških tleh. Mladi Slovenci se bodo po remiju s Slovaki pomerili še z Azerbajdžanci.
 • 21.03.2023 | U21
  Na turških tleh najprej s Slovaško
  Mlada reprezentanca do 21 let bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025 pričela septembra, zasedba selektorja Milenka Aćimovića pa marčevski termin izkorišča za priprave v Turčiji. Jutri bo odigrana tekma s Slovaki.
 • 14.03.2023 | U21
  Mlada reprezentanca v Turčiji s Slovaško in Azerbajdžanom
  V drugi polovici marca se bo prvič v letu 2023 zbrala reprezentanca Slovenije do 21 let. Mlada izbrana vrsta bo med 19. in 27. marcem aktivna v Turčiji. Selektor Milenko Aćimović je predstavil seznam reprezentantov.
 • 02.02.2023 | U21
  Mlada reprezentanca v skupini s Francijo, Avstrijo, BiH in Ciprom
  Reprezentance Francije, Avstrije, Bosne in Hercegovine ter Cipra bodo nasprotnice mlade izbrane vrste Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025, ki bo potekalo na Slovaškem. 
 • 05.01.2023 | U21
  Intervju: Milenko Aćimović
  Milenko Aćimović se po zamenjavi generacij ozira proti naslednjemu kvalifikacijskemu ciklu. Kar je videl do zdaj, ga upravičeno navdaja z optimizmom.
 • 21.11.2022 | U21
  Brez zadetkov v Fazaneriji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je v Murski Soboti remizirala z vrstniki iz Bolgarije z 0:0 (0:0).
 • 20.11.2022 | U21
  V Fazaneriji z Bolgari
  Soboška Fazanerija bo jutri gostila pripravljalni obračun mladih reprezentanc Slovenije in Bolgarije, s tem obračunom pa se bo zasedba Milenka Aćimovića poslovila od leta 2022.

DELI NA