27.08.2019 | U21
S Francozi v Ljudskem vrtu

V začetku septembra nova pripravljalna preizkušnja čaka tudi reprezentanco do 21 let. Mlada izbrana vrsta, ki se pripravlja na domače evropsko prvenstvo, se bo 8. septembra v Mariboru pomerila s selekcijo Francije do 20 let.

"Francija bo v Sloveniji gostovala z generacijo 1999. Tudi sami imamo reprezentanco, ki je v večini sestavljena iz fantov letnika 1999, torej imamo praktično reprezentanco U20, ki jo sestavlja še šest ali sedem fantov generacije 1998. To je ena večjih težav, ki se pojavlja v zadnjem obdobju, saj se parni letniki ne uspejo prebijati v člansko konkurenco. Tako je bilo tudi v prejšnji generaciji, ko smo kvalifikacije, ki smo jih končali na drugem mestu, izpeljali z generacijama 1997 in 1998. To je trenutna težava, s katero se soočamo, zato smo se dogovorili, da se bomo pomerili s francosko selekcijo do 20 let," poudarja selektor Primož Gliha in opozarja, da gre za izredno kakovostnega tekmeca.

Prvi mož mlade izbrane vrste je na seznam za prihajajočo preizkušnjo uvrstil osemnajsterico nogometašev. "Povabljenih je bilo 18 igralcev, saj nas čaka le ena tekma in želim, da je čimmanj igralcev, ki ne bodo igrali. Upam, da so Francija, Anglija, Portugalska in Madžarska, s katerimi se bomo pomerili v letošnjem letu, nasprotniki, na katere bomo pripravljeni na evropskem prvenstvu," poudarja Gliha.

Reprezentanca do 21 let z dvobojem proti Franciji nadaljujejo serijo tekem proti kakovostnim tekmecem, kar je bila želja selektorja Glihe: "Vodstvu zveze se zahvaljujem, da nam je omogočilo tekme z najtežjimi nasprotniki. Vodstvo zveze je prisluhnilo moji želji, da igramo z najbolj kakovostnimi reprezentancami, v bodoče pa nas čaka še dvoboj z Nemčijo. Izgovorov ne bo, to bo pokazatelj dejanskega stanja. Premagali smo Švico, ki je osma na mednarodni lestvici reprezentanc do 21 let. To je privilegij ekipe, ki je ni imela še nobena generacija doslej."

Nekaj fantov že ima izkušnje s Francijo, saj so bili mladi galski petelini nasprotnik v zadnjih kvalifikacijah. Prav Slovenci so ob koncu kvalifikacij kot edini odščipnili točko polfinalistu evropskega prvenstva: "V minulih kvalifikacijah smo se dobro kosali s francosko reprezentanco do 21 let. V Franciji smo remizirali, v Domžalah smo se dobro kosali do enajstmetrovke in izključitve. Gre za generacijo, ki je pred tedni igrala v polfinalu evropskega prvenstva. Če si pravi in izpolnjuješ vse pogoje tekmovalnosti, ki jih zahteva nogometna igra, lahko stremiš k uspehu."

Mlada reprezentanca bo Francijo gostila v Ljudskem vrtu, ki bo eno od štirih slovenskih prizorišč evropskega prvenstva. "Najbolj pomembno je, da ljudje živijo za reprezentanco in začutijo pozitiven odnos fantov do igre. To je en faktor, drugi pa je tudi nasprotnik, o katerem ni potrebno izgubljati besed," zaključuje selektor.

Obračun med Slovenijo in Francijo bo v nedeljo, 8. septembra ob 18.00. Vstopnice so že v prodaji na standardnih prodajnih mestih Nogometne zveze Slovenije.(www.nzs.si; www.eventim.si; Petrol, Trgovina NZS)

Seznam vabljenih igralcev:

Žiga Frelih (Inter Zaprešič / CRO), Arian Rener (Tabor Sežana), Matija Rom (Domžale), Sven Šoštarič Karič (Domžale), Žan Zaletel (Celje), David Zec (Benfica / POR), Adam Gnezda Čerin (Domžale), Tomi Horvat (Mura), Egzon Kryeziu (Triglav), Jakob Novak (Celje), Dejan Petrovič (Aluminij), Janez Pišek (Domžale), Žan Rogelj (Triglav), Leon Sever (Tabor Sežana), Vitja Valenčič (Olimpija), Žan Celar (Cittadella / ITA), Jan Mlakar (QPR / ENG), Luka Štor.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 08.09.2019 | U21
  Ljudski vrt videl remi Slovencev in Francozov
  Mlada reprezentanca Slovenije je v sklopu priprav na evropsko prvenstvo, ki bo leta 2021 odigrano tudi na slovenskih tleh, odigrala novo prijateljsko srečanje. Varovanci Primoža Glihe so v Ljudskem vrtu gostili Francoze ter z goloma Dejana Petrovića in Jana Mlakarja prišli do remija.
 • 08.09.2019 | U21
  Mladi danes s Francijo v Ljudskem vrtu
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo danes ob 18.00 v Mariboru odigrala prijateljsko tekmo s Francijo v Ljudskem vrtu.
 • 10.06.2019 | U21
  V Lendavi brez zmagovalca
  Slovenska reprezentanca do 21 let se je v Lendavi razšla z Gruzijo z rezultatom 1:1 (0:1).
 • 09.06.2019 | U21
  Proti Gruziji brez Mlakarja in Celarja
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo jutri v Lendavi ob 17.30 odigrala novo mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Gruzije. Selektor Primož Gliha optimistično pričakuje nov dvoboj z Gruzijci, saj so naši fantje nedavno slavili odmevno zmago v Švici.
 • 07.06.2019 | U21
  Mladi Slovenci uspešni v Švici
  Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let, ki jo vodi Primož Gliha, je v prijateljski tekmi v mestu Aarau z izidom 2:1 premagala Švico. Za slovensko zmago pred okrog tri tisoč gledalci sta zadela Jan Mlakar in Žan Celar.
 • 06.06.2019 | U21
  Jutri s Švico
  Članska izbrana vrsta se bo jutri v Celovcu udarila z Avstrijo, nova preizkušnja pa čaka tudi reprezentanco do 21 let. Aarau bo ob 19. uri gostil spopad mladih Švicarjev in Slovencev, ki bodo prijateljski obračun izkoristili kot pripravo na domače evropsko prvenstvo.
 • 04.06.2019 | U21
  Švica bo pravi pokazatelj
  Slovenska reprezentanca do 21 let se intenzivno pripravlja na prihajajoči prijateljski tekmi s Švico in Gruzijo. Slovenski selektor Primož Gliha v primerjavi s prvotnim seznamom ne bo računal na poškodovanega Žana Kolmaniča in Roka Vodiška, ki ureja klubski status
 • 27.05.2019 | U21
  Gliha izbral za Švico in Gruzijo
  Slovenska reprezentanca do 21 let bo 7. in 10. junija odigrala mednarodni prijateljski tekmi proti reprezentancama Švice in Gruzije.
 • 22.03.2019 | U21
  U21: Poraz v Gruziji
  Slovenska reprezentanca do 21 let je na prijateljski tekmi v Goriju izgubila z Gruzijo z 0:3 (0:1).

DELI NA