23.08.2015 | 1. SŽNL
SŽNL: V Ljubljani kar dva kluba, Mariboru pomagajo prvakinje

Danes se tekmami 1. kroga začenja državno prvenstvo članice. Naslov prvakinj bo vnovič v tokrat desetčlanski ligi branila ekipa ŽNK Teleing Pomurja. V tekmovanje članic se vrača ŽNK Krka, novinke so igralke ŽNK Krima in ŽNK Olimpija Ljubljana, v tekmovanju pa ni več Slovenj Gradca in Jevnice.

SŽNL, 1. krog, 23.8.
ŽNK Maribor – ŽNK Krim (11.00)
ŽNK Teleing Pomurje – ŽNK Olimpija (11.00)
ŽNK Krka – Velesovo (17.00)
ŽNK Moje-lece.si Radomlje – ŽNK Ankaran Hrvatini (17.00)
ŽNK Rudar Škale – ŽNK Ajdovščina (17.00)

:: Več o SŽNL

ŽNK Maribor – ŽNK Krim (11.00)

Ljubljanski ŽNK Krim je novinec v ligi, ki pa stavi razvoj mladih domači igralk. Za trenerja članske vrste je bil izbran David Fekonja, pri delu bosta pomagali Nina Čebin in Tina Kelenberger.

David Fekonja, trener ŽNK Krim:
»Kot najmlajša ekipa v ligi (povprečna starost deklet je 17 let) želimo v krstni sezoni nadaljevati z razvojem igralk in dokončno postaviti celotno piramido razvoja igralk. Večjih rezultatskih ciljev letos ekipa nima, saj so klubski cilji oblikovani na daljši rok. Strategija kluba pa je, da razvijamo domače igralke, zato tudi v prestopnem roku nismo bili tako dejavni. Bomo pa skušali v prvenstvu tudi favoritom odščipniti kako točko.«

Precejšnje spremembe so doživeli v Mariboru, kjer trener Boštjan Kamenšek ne bo več mogel računati na Saro Ketiš, Dominiko Čonč, Karmen Ulbin, Nejo Uršič in Romano Ploj. Slednji dve sta kariero končali, ostale so si našle nov klub. Ketiševa je odšla na študij v ZDA (UTM), Čončeva je okrepila državne prvakinje iz Beltinec. Prav iz tabora državnih prvakinj je prišla šesterica, ki se bo kalila v vijoliščastem dresu. Novinke so Mihaela Horvat, Kaja Horvat, Melani Jelen, Staša Titan, Sara Belcl in Nika Nemec.

Boštjan Kamenšek, trener ŽNK Maribor:
»Cilj je jasen, en in edini: odigrati celo sezono. Spogledujemo se z mestom v zgornjem delu prvenstvene lestvice, predvsem pa moramo prebroditi krizo pomanjkanja igralk. Vključno z letnikom 2000 se tudi nam pišejo boljši časi.«

ŽNK Teleing Pomurje – ŽNK Olimpija (11.00)

Za Pomurkami je že prvi vrhunec sezone, a se jim vnovičen preboj v ligo prvakinj ni posrečil. Na zadnji tekmi so klonile proti romunski Olimpiji. Tokrat pa v 1. krogu SŽNL gostijo v svojem športnem parku ljubljansko Olimpijo. Novinke v ekipi Pomurja (trener bo Bojan Jančar) so vratarka Liljana Gardijan, obrambni igralki Valentina Lefort (nazadnje je igrala v Čilu) in Barbara Nagy ter vezistki Dominika Čonč (prihaja iz ameriške študentske lige NCAA) in Danka Podovac.

Štefan Kozic, direktor ŽNK Teleing Pomurje:
»Žal nam je, ker smo ostali brez lige prvakinj. Če bi uspeli priti med elito, bi zdaj gostili francoski PSG. V tem tednu smo ekipo osvežili in jo pripravili na državno prvenstvo, kjer ciljamo na naslov prvakinj. Našega tokratnega tekmeca ne poznamo, smo pa brali, da so sestavili solidno ekipo.«

Milan Petrovič (nazadnje je vodil ŽNK Jevnico) je s somišljeniki postavil novo zgodbo – ženski nogomet je dobil nov klub ŽNK Olimpijo, igranje in udejstvovanje kluba pa podpirajo tudi v moški vrsti Olimpije. V dresu Ljubljančank bosta igrali tudi reprezentantki Ines Špelič in Lucija Mori, iz Velenja je prišla Moria Murič.
 
Milan Petrovič, trener ŽNK Olimpija:
»Začenjamo novo zgodbo, želim si, da bi bili pri tem uspešni. Ekipo imamo, rabimo pa še treninge in uigravanje. S spodnjim domov se bomo lahko kosali. Kako bo s pravimi in resnimi ekipami, pa bo pokazal čas.«

ŽNK Krka – Velesovo (17.00)

Dolenjke, osemkratne državne prvakinje, se vračajo v SŽNL. Lani so del svojih igralk posodile, tokrat pa so vnovič sestavile ekipo, ki jo bo vodil Nebih Zeneli, ki je na svoji trenerski poti treniral tudi člane Krškega. Gorenjke začenjajo prvenstvo v identični postavi, kot so končale minulo sezono. Trener je ostal Primož Štrajhar, spremenile, bolje rečeno zrasle, pa so ambicije.

Nebih Zeneli, trener ŽNK Krka:
»Pričakujem, da uspešno stabiliziramo ekipo in jo pripravimo na tekmovanje. Zasedba je precej mlada, gradili bomo in v parih letih bi Krko radi spet vrnili tja, kjer je že bila.«

Primož Štrajhar, trener Velesovega:
»Smo leto izkušenejši. Mislim, da je naša ekipa zrela za preboj v ligo za prvaka. Igralke so sprejele to vizijo vedoč, da smo bili temu blizu že v zadnji sezoni. Smo pa imeli precej smole, saj smo ostali brez šesterice iz prve postave.«

ŽNK Rudar Škale – ŽNK Ajdovščina (17.00)

Dušan Uršnik bo tudi v novi sezono vodil ekipo iz Velenja (ŽNK Rudar Škale je tudi aktualni pokalni prvak), ki so jo zapustile Tina Marot, Amela, Moira Murič in Barbara Nagy. Novinki sta Sanja Malinič in Vanja Dunič.

Dušan Uršnik
, trener ŽNK Rudar  Škale:
»Menim, da smo več izgubili, kot pa dobili. Smo pa šli zavestno v to, da klub preobrazimo. Verjamemo, da nam uspe. Je pa pred nami zanimiva sezona, kjer bo prvih pet ekip enakovrednih, Pomurke pa zaradi kvalifikacij za ligo prvakinj v prvem delu poglavje zase. Skušali bomo, da se držimo vrha.«

V Ajdovščini so menjali trenerja. Namesto Marka Lulika bo zdaj igralke vodil Luka Kompara. Nekaj igralk je sklenilo s treningi, članice pa so okrepile igralke iz mladinskega pogona.

Luka Kompara, trener ŽNK Ajdovščina:
»Ostajam na realnih tleh. Čeprav je to naša druga sezona, bomo morali še naprej zbirati izkušnje in se učiti.«

ŽNK Moje-lece.si Radomlje – ŽNK Ankaran Hrvatini (17.00)

V Radomljah se vnovič spogledujejo z mestom pri vrhu. Temu primerno so okrepili zasedbo, klub pa je dobil novega sponzorja. Radomlje so zapustile Nina Predanič, Tara Komotar (posoja Krka), Marika Prošek (futsal klub ŠD Extrem), Lara Božič (posoja v ŽNK Krim), dve igralki (Adriana Obrovac in Neža Bizjak) pa sta posojeni Olimpiji. Novinke v ekipi so Anja Blažič, Kaja Jerina, Katarina Puš, Karmen Ulbin (poškodovana, mora na operaciji kolena), Petra Zalaznik in Irena Zupan.

Milomir Mandič, trener ŽNK Moje-lece.si Radomlje:
»Osnovni cilj so podobni kot zadnja leta: radi bi v ligo za prvaka, ciljam na tretje mesto, morda še kako več. So pa Pomurke nedotakljive na 1. mesti. Danes gostimo Ankaran, za nas so neugoden tekmec, čeprav imamo v obračunih z njimi pozitiven izkupiček.«

V svoji tretji sezoni pa ambicije premorejo tudi na Obali.

V Ankaranu so prevetrili svoje vrste. Športno pot so sklenile Ines in Martina Celin ter Helena Oblak. Zaradi študijskih obveznosti se je poslovila še Kaja Kalčič. Dres kluba pa bodo v novi sezoni nosile tudi novinke Polona Petrač, Italijanka Alessia Sarnatoro, Hana Škebec ter mladi igralki Lejka Dedič in Jasna Stanič. V klubu ostaja tudi Hrvatica Linda Piuca (poškodovana) in Italijanka Cristini Lofino. Iz Italije je prišla tudi mlada nogometašica albanskega rodu Elma Xhaferi, ki na dokumente še čaka, za igranje v prvi ligi pa je premlada. Tako kot Melanija Pasar, članica kadetske ekipe.

 Miha Gaberc, trener ŽNK Ankaran Hrvatini:
»Za nami so uspešne priprave, tudi letos bi radi bili konkurenčni, kot smo bili v zadnji sezoni. Pričakujem, da dekleta pokažejo napredek v igri. Izkušenj imamo dovolj. Povečali smo tudi konkurenco. Konec je časov, ko je vsaka igralka vedela, da bo igrala. Zdaj si bo treba mesto v ekipi priboriti ob resni konkurenci.«

Tekst: D.P.
Foto: B.R./ŽNK Teleing Pomurje

SORODNE NOVICE

 • 21.11.2021 | 1. SŽNL
  Upravičile vlogo favoritinj
  Pomurke so v 12. krogu SŽNL opravile s Ptujčankami (8:0), Radomlje so s 4:0 odpravile ŽNK Cerklje, najvišja zmaga kroga pripada Ljubljani, ki je s z 11:1 odpravila krimovke.
 • 21.11.2021 | 1. SŽNL
  Pika na i jeseni v SŽNL
  Z današnjim 12. krogom se formalno končuje z ligaškim ženskim klubskim nogometom za leto 2021. Pred nami so tri tekme – v Bratoncih, Ljubljani in Radomljah. V prihodnjih tednih bodo klubi odigrali še preložene tekme, v leto 2022 pa bodo s prvimi tekmami za točke vstopili 13. marca.
 • 14.11.2021 | 1. SŽNL
  Gostje do popolnega izkupička
  Predzadnji krog SŽNL v letu 2021 je postregel s štirimi zmagami gostujočih ekip. Kar 11 golov so dosegle Pomurke, polčas v Ajdovščini pa se je končal z 0:0.
 • 14.11.2021 | 1. SŽNL
  Pred kamerami udejaniti načrt s treninga
  Današnje tekme se v ekipi iz najstarejšega mesta v Sloveniji veselijo. »Kljub temu, da gre za favoriziranega, močnega nasprotnika menim, da smo dobro pripravljene tako kondicijsko kot tudi tehnično, vendar še je veliko prostora za izboljšave. Iz treningov in tekem vidimo velik napredek in mislim, da smo v dobri formi,« pove Nuša o stanju ekipe.
 • 13.11.2021 | 1. SŽNL
  Nedelja v znamenju prenosa s Ptuja
  V nedeljo je na sporedu 11. krog SŽNL. Za prvoligaške točke se bo igralo v Velesovem, Ljubljani, Ajdovščini in na Ptuju, kjer bodo tudi kamere Sportkluba. Le ta bo prenašal tekmo med ŽNK Doxakey – ŽNK Olimpija Ljubljana.
 • 07.11.2021 | 1. SŽNL
  Tri tekme, tri zmage ostale doma
  V 10. krogu so se novih treh točk veselili v taborih ŽNK Radomlje, ŽNK Nona Pomurje Beltinci in ŽNK Olimpija Ljubljana. Tekma v Ajdovščini je bila preložena.
 • 07.11.2021 | 1. SŽNL
  Radomljanke niso pozabile poraza v 3. krogu
  Danes so na sporedu tri tekme 10. kroga SŽNL. Tekmo iz Bratoncev boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani Nzs.si, za tem pa ob 14. uri sledita še dve tekmi: v Ljubljani Olimpija gosti Krim, v Radomlje pa odhajajo igralke ŽNK Ljubljana.
 • 06.11.2021 | 1. SŽNL
  Pred kamerami resno, v mislih tudi prestopni rok
  Tokratni 10. krog SŽNL prinaša tri tekme. Začenši s tisto v Bratoncih, kjer bodo tudi kamere NZS-ja. Od 11. ure naprej bo na spletni strani Nzs.si prenos tekme med ŽNK Nona Pomurje Beltinci in ŽNK Cerklje.
 • 31.10.2021 | 1. SŽNL
  Popolna prevlada gostij
  Deveti krog SŽNL je postregel s štirimi dobrimi tekmami in štirimi zmagami gostujočih vrst. V medsebojnih tekmah so vse bolje uvrščene ekipe svojo kvaliteto potrdile na terenu. S tremi goli se je na lestvici strelk na vrhu utrdila Ana Milović.
 • 31.10.2021 | 1. SŽNL
  Dopoldan dve in prenos, popoldan še dve
  Pred kamerami se ob 11. uri merita ŽNK Doxakey in ŽNK Radomlje. Ob isti uri se bo pričela tudi tekma ŽNK Cerklje – ŽNK Olimpija Ljubljana. Popoldan sta na sporedu še tekmi ŽNK Ljubljana – ŽNK Nona Pomurje Beltinci ter Krim – Primorje Gaia Naturelle.

DELI NA