Regijski centri za dekleta

Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.

Vse več mladih deklet se odloča za vadbo nogometa bodisi v okviru obšolskih dejavnosti bodisi na treningih v klubu. Zato se je Nogometna zveza odločila, da se vključi v proces treninga že v mlajših kategorijah. Tako je v letošnji sezoni zaživel projekt Regijski centri za dekleta (v nadaljevanju RCD).

Projekt RCD je nastal po vzoru projekta RC za fante, ki je dober pokazatelj, da je tako sodelovanje klubov in NZS zelo uspešno in učinkovito. Glavni namen NZS je mladim nogometašicam omogočiti dodatne možnosti za njihov nogometni in osebnostni razvoj, klubom pa ponuditi strokovno pomoč pri razvoju igralk.

Cilji projekta:

 • Poenotenje dela v mlajših starostnih kategorijah.
 • Povečanje števila treningov za igralke v mlajših kategorijah.
 • Izvajanje strokovno pripravljenega trenažnega procesa.
 • Vključevanje in povezovanje klubskih trenerk in trenerjev.
 • Spremljanje igralk že v mlajših kategorijah.

RCD je namenjen vsem nogometašicam v starostni kategoriji U12 in U13 ter tudi tistim nogometašicam kategorije U14, ki niso vključene v trenažni proces NZS centri U15. S tem je vsem nogometašicam omogočeno, da v mlajših kategorijah izvajajo trenažni proces, ki ga je pripravil tehnični sektor NZS.

Organizacija in strokovni kader:

RCD se izvajajo v treh skupinah: ZAHOD, VZHOD in CENTER. V te skupine so klubi razporejeni glede na zemljepisno lego. V skupinah VZHOD in ZAHOD vadijo dekleta v enem terminu, medtem ko v skupini CENTER izvajamo dva ločena treninga, in sicer za mlajšo in starejšo kategorijo. RCD za vsako skupino se izvaja dvakrat mesečno, proces treninga pa v sodelovanju s klubi skrbno pripravi tehnični sektor NZS. Pri izvajanju treningov sodelujejo vodje mladinskih programov klubov SŽNL, prav tako pa so na treningih navzoči nekateri ostali klubski trenerji. Da se vsebina na treningih kar najbolje izvaja, se vsi trenerji pred treningom seznanijo z vsebino, organizacijo in izvedbo vsakega treninga. Prav tako po vsakem treningu trenerji opravijo oceno in povzetek treninga z namenom, da bo vsebina vsakič še bolje pripravljena in izvedena.

Treningi:

Na treningih se trenerji posvečajo osnovnim nogometnim veščinam, ki so razdeljene v tri vsebinske sklope: 1. SPREJEMANJE IN PODAJANJE ŽOGE, 2. RAZVIJANJE IGRE 1:1 V FAZI NAPADA IN OBRAMBE in 3. SODELOVANJE MED IGRALKAMI V FAZI NAPADA IN OBRAMBE. Z vajami v okviru teh sklopov želijo nogometašicam približati moderni nogomet, jih spodbujati k izražanju svoje kreativnosti, samozavesti in igrivosti ter jim pomagati na njihovi športni poti.

Odziv deklet je zelo pozitiven, saj rade prihajajo na treninge. Vedno bolj so povezane tudi igralke iz različnih klubov, kar pa je tudi eden glavnih razlogov tega projekta, saj se dekleta na ta način ne le spoznavajo, temveč skupaj bogatijo svoje nogometno znanje. Tovrstni projekti so nujni za napredek ženskega nogometa v Sloveniji.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Tekst: Anja Milenkovič
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 24.06.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Zlato za naše nogometaše v Berlinu
  V finalu so s 6:1 premagali Nemce, domačine tega tekmovanja. Za Slovenijo so za zlato kolajno zadeli Gašper Zaviršek (2), Robert Vlah (2), Dejan Antolič in David Kozina. V polfinalu je bila Slovenija z 10:1 boljša od Indije.
 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.

DELI NA