01.01.2017 | NZS
Radenko Mijatović: V življenju mi ni bilo nič podarjeno

Radenko Mijatović je na decembrski volilni skupščini postal novi predsednik Nogometne zveze Slovenije za mandatno obdobje 2016-2020. V zanimivem intervjuju je prvi mož krovne slovenske nogometne organizacije predstavil svoj pogled na aktualno problematiko in izpostavil načrte za prihodnost.

Kakšni so bili občutki jutro po izvolitvi?

Pred volitvami sem bil pripravljen na oba scenarija, tako da se tudi po izvolitvi ni nič bistvenega spremenilo. Ni nobene evforije, saj se zavedam, da je to resna in odgovorna funkcija, ki prinaša veliko več dela kot ugodnosti.

So vas morda ob objavi rezultatov vseeno nekoliko prevzela čustva?

Ne bi rekel. Res je, da sem prejel veliko število čestitk od različnih ljudi, kar te navdaja s pozitivnimi občutki. Ko se podaš v določen dvoboj, skušaš narediti vse, seveda v skladu s fair-playem, da zmagaš. Ko na koncu tekmo dobiš, je precej lepši občutek, kot če bi jo izgubil.

Je bilo veliko čestitk?

Bilo jih je resnično ogromno. Predvsem SMS-sporočil, tako sporočil podpore pred volitvami kot samih čestitk po volitvah. Teh je bilo res nenormalno veliko, tako iz sveta športa kot iz gospodarske sfere.

Kaj vam pomeni biti predsednik Nogometne zveze Slovenije, kakšna je vloga predsednika pri povezovanju športa in gospodarstva?

Biti predsednik NZS pomeni veliko čast, predvsem pa tudi veliko odgovornost. Šport brez gospodarstva težko preživi, zato je povezovanje na tem področju normalno. Po drugi strani pa ima gospodarstvo možnost odlične promocije in utrjevanja blagovne znamke skozi šport.

Sami imate veliko izkušenj iz gospodarstva. Vam bo to koristilo v novi vlogi?

Seveda. Z dobrim športnim produktom je treba vzbuditi zanimanje posameznih gospodarskih družb in jih prepričati, da vlagajo v šport. Teh izkušenj imam veliko. Doslej sem bil sicer na drugi strani, ampak menim, da imam potrebno znanje.

Vaša zmaga na volitvah z rezultatom 23 : 7 je bila zelo prepričljiva. Ste mislili da bo šlo tako gladko?

Nisem pričakoval, da bo zmaga tako prepričljiva. Predvsem zaradi zelo intenzivnih aktivnosti protikandidatov na začetku in ob koncu kampanje. Kljub temu sem vseskozi čutil podporo MNZ-jev, članov IO in nogometne javnosti, zato je bila zmaga tudi pričakovana.

Kakšen je sicer Radenko Mijatović v zasebnem in nogometnem življenju?

V zasebnem življenju sem skromen in delaven človek. Sem načelen, spoštujem vrednote, ob tem pa se znam tudi odločati. Brez tega ni možno voditi večje gospodarske družbe oziroma organizacije z večjim številom ljudi. Nisem konflikten, raje delujem povezovalno in ne izključujem. Moja športna pot pa je vsem dobro poznana.

Ste tudi uspešen poslovnež. Kako se je razvijala vaša poklicna pot?

Poklicna pot je bila zanimiva in obenem relativno težka. Začel sem kot fizični delavec s srednjo ekonomsko šolo. Skozi različna delovna mesta v podjetju in študiju ob delu sem prišel do mesta predsednika uprave velikega podjetja, ki sem ga vodil 11 let. Trenutno sem član tričlanske uprave v podjetju, ta pot pa ni bila lahka. Nič mi ni bilo podarjenega. Kar se tiče izobrazbe sem najprej naredil višjo ekonomsko šolo, zatem še ekonomsko fakulteto, kasneje sem opravil specializacijo in še magisterij znanosti na ekonomski fakulteti. Ta pot tudi na tem področju ni bila lahka.

Organizacijo in organiziranost NZS dobro poznate. Kakšni bodo vaši prvi koraki na mestu predsednika?

Naloge in zadolžitve predsednika NZS so mi dobro poznane, seveda pa bomo prioritetne zadolžitve dorekli še v naslednjih dneh. Najprej je potrebno pogledati, kaj je v načrtu in programu za prve mesece novega leta, nato pa pripraviti načrt aktivnosti, se usmeriti h klubom in njihovi pripravi na novo sezono. Za reprezentance je pod okriljem NZS dobro poskrbljeno, moramo pa izboljšati komunikacijo z medobčinskimi nogometnimi zvezami. Tu imamo kar veliko prostora za izboljšave.

Sodelovanje z nogometnimi deležniki, kot ste omenili z MNZ-ji, pa klubi, sodniki, trenerji in ostalimi, bo pomembno. Kako se boste lotili te naloge?

V odnosu z deležniki je komunikacija seveda naše najmočnejše orodje. Potrebno se je več pogovarjati, prisluhniti idejam naših deležnikov in spreminjati posamezne stvari, če je to potrebno. Na regionalnih ravneh je idej veliko, vendar je še vedno potrebno narediti ločnico med nogometom na vrhunski ravni in nogometom na ravni medobčinskih nogometnih zvez.

Slovenska članska reprezentanca je pod vodstvom Srečka Katanca zelo dobro začela kvalifikacije. Kako ste doživljali začetek kvalifikacij in razvoj reprezentance? Menite, da ji lahko uspe preboj na veliko tekmovanje?

Že v prejšnjem, še posebno pa z začetkom tega kvalifikacijskega ciklusa, prihaja do postopne zamenjave generacij v članski reprezentanci. Začetek kvalifikacij je bil zelo obetaven, skupina pa nikakor ni lahka. Glede na trenutno stanje, ko se nahajamo na drugem mestu v skupini, se nam nasmiha relativno dober rezultat. Absolutno lahko črpamo dodaten optimizem iz igre, ki je bila na zadnjih štirih tekmah zelo všečna. Moramo nadaljevati ta proces, zaupati strokovnemu vodstvu in pričakovati ustrezne rezultate.

Kako pa vidite naslednjo reprezentančno akcijo, ko bo v Abu Dhabiju nastopila B reprezentanca, sestavljena iz prvoligaških nogometašev?

Menim, da je ideja vsekakor dobra. Ni veliko priložnosti, da bi videli kakšne sposobnosti in potenciale imajo naši prvoligaški igralci. To je možnost, da selektor oceni delo večjega števila igralcev, ter si na ta način olajša tudi kasnejšo izbiro.

Kakšni pa so naslednji koraki na prvoligaškem področju?

V začetku mandata bova z generalnim sekretarjem obiskala vse prvoligaške klube in se individualno pogovorila z njimi o njihovih željah, težavah in predlogih za spremembe. Vsekakor je poleg A reprezentance Prva liga Telekom Slovenije najbolj tržni produkt in nikakor nam ne more biti vseeno, kaj se z njo dogaja. Skozi licenciranje moramo zagotoviti ustrezne pogoje in regularno tekmovanje. Ko pa se pogovarjamo o trženju, pa si moramo prizadevati pripeljati še kakšnega novega pokrovitelja in tako vrniti več denarja v klube.

Vrhunski produkt PLTS je ponovno derbi med Mariborom in Olimpijo, ki podira rekorde o gledanosti, privlači navijače obeh klubov in skrbi za zanimivost lige. Je tu, na tako visokem nivoju, prostor še za tretji klub?

Prostor vsekakor obstaja, vendar to, glede na nivo organiziranosti ostalih klubov v bližnji prihodnosti težko pričakujem. A možno vsekakor je, vidimo velik napredek nekaterih klubov, na primer Domžalčani igrajo zelo dobro, konstantno so med prvimi štirimi v ligi. Morda se lahko pridruži še kdo, ampak klubi morajo narediti še kakšen korak naprej na organizacijskem področju kluba.

V mlajših reprezentančnih kategorijah Slovenija drži stik s širšim evropskim vrhom. Kakšen podmladek ima Slovenija?

Naš podmladek je zelo dober. Če pogledamo reprezentance od U15 do U21 vidimo, da so naše reprezentance na mlajših ravneh zelo konkurenčne, tudi takrat ko igramo z nogometnimi velesilami. Potenciala je v mladinskih kategorijah čedalje več, veliko število mladih, ki organizirano trenira od samega začetka, počasi prihaja v članske ekipe. Mislim, da je naš mladinski nogomet v vzponu.

UEFA posveča vse več pozornosti tudi ženskemu nogometu. Kakšen pa je potencial ženskega nogometa pri nas?

Tudi na področju ženskega nogometa se je v Sloveniji v zadnjem obdobju marsikaj spremenilo. Imamo stabilno ligo z desetimi klubi, imamo tudi lige mlajših kategorij, obe naši mlajši dekliški reprezentanci pa sta se uvrstili v naslednji krog tekmovanj. Napredek je očiten. NZS in UEFA sicer vlagata primerna sredstva za spodbudo razvoja ženskega nogometa in ta vložena sredstva se relativno hitro tudi obrestujejo.

Slovenija bo leta 2018 gostila Evropsko prvenstvo v futsalu. Futsal zelo dobro poznate, za kako pomemben projekt pa gre v tem primeru?

S tem, ko je UEFA Nogometni zvezi Slovenije zaupala organizacijo prvenstva, nam je izkazala še eno obliko zaupanja. Menim, da je to največji organizacijski projekt na NZS in priprave nanj se bodo nadaljevale že takoj po novem letu. Verjamem, da bomo z ekipo sodelavcev na NZS in ob podpori Uefe ta projekt izpeljali tako kot je potrebno. Infrastrukturo in znanje imamo, ob zagnanosti strokovne službe NZS, ki jo pričakujem, pa vem, da bo to uspešen projekt. Zelo pomembno je, da ga izpeljemo na najvišjem možnem kakovostnem nivoju, saj lahko na podlagi tega kandidiramo še za kakšno večje tekmovanje.

Kakšno je za konec še vaše sporočilo zaposlenim na NZS?

Povsod, kjer sem delal doslej, od zaposlenih pričakujem lojalnost organizaciji, za katero delajo in angažiranost, da se projekti, ki se delajo v okviru NZS, izpeljejo na vrhunski ravni. Sem socialno naravnan, vendar pri delu zahtevam tudi rezultate. To je popolnoma normalno. Nimam nobenih posebnih zahtev, razen, da vsi skupaj svoje delo opravljamo dobro.

Tekst: Naš Nogomet / MaK
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | NZS
    Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
  • 21.03.2024 | NZS
    Po 45. seji IO NZS
    Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
  • 20.03.2024 | NZS
    Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
    Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
  • 20.03.2024 | NZS
    Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
    Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
  • 05.03.2024 | NZS
    Posvet NZS o varnosti na stadionih
    Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
  • 29.02.2024 | NZS
    Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
  • 26.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
    Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
  • 22.02.2024 | NZS
    NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
  • 19.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
    Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
  • 18.02.2024 | NZS
    Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
    Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.

DELI NA