29.09.2023 | 1. SFL
Pripravljeni na novo futsal sezono

V Sodražici so se minulo soboto na Dnevu slovenskega futsala zbrali vsi akterji slovenskega futsala, ki so potrdili pripravljenost na začetek nove klubske sezone.

Danes se začenja 1. SFL, jutri Ženska futsal liga in tekmovanji mladih U19 (v nedeljo) in U15 (v soboto).

Za vsakogar nekaj

V Sodražici so se zbrali trenerji, ki so se udeležili licenčnega seminarja Futsal Uefa B in Futsal C za sezono 2023/2024. Uvodoma so slušatelji poslušali Gorana Ivančića, ki je predstavil sodoben pogled na igro v sistemu 4:0. Temu so sledila najnovejša navodila na sodniškem področju, predstavila sta jih Štefan Tivold in Silvo Borošak, Dušan Razboršek je pripravil predavanje Razvojna pot igralca futsala od 7. do 13. leta, Urban Bajc je predstavil delo na trening kampu vratarjev v Italiji, Drago Adamič pa analizo zadnjih dveh evropskih prvenstev članic, vse to pa je primerjal z žensko člansko reprezentanco.

„Potrdim, lahko, da smo s trenerskim seminarjem lahko zelo zadovoljni, prisotnih je bilo več kot 80 trenerjev. Na seminarju je vladala disciplina, trenerji so bili prisotni in so pozorno spremljali dogajanje. Upam, da smo našli za vsakega nekaj, da so si trenerji našli primerno tematiko, ki jim v tem trenutku pride prav. Veseli me, ker so bili vsi predavatelji iz futsala, pravi strokovnjaki. Imeli smo srečo pri izbiri tujega predavatelja Gorana Ivančića, ki je res navdušil dejansko vse prisotne. Predstavil je sodoben pogled na igro v sistemu 4:0.  V Sloveniji je taka postavitev bolj redkost kot pravilo. Kot sem videl, so se trenerjem med in po tem predavanju neki strahovi izgubili. Trenerji so videli, da ta igra obstaja, da je res spektakularna in zanimiva. Prepričan sem, da je to ta teden že kdo na treningu tudi preizkusil. Vsa gradiva bodo na voljo trenerjem. Drago Adamič je predstavil ženski futsal, Urban Bajc je predaval o futsal kampu v Italiji, sam pa sem govoril o razvojni poti: kako naj bi se mladi futsal igralci pravilno razvijali. Svoje so dodali še sodniki, ki so predstavili novitete, ki čakajo trenerje,“ je po koncu v imenu licenčnega seminarja povedal Dušan Razboršek.

Svoje izobraževanje oz. predavanje pred začetkom sezone so opravili delegati, ki jim je v soboto predaval Andrej Narat (vodja tekmovanj 1. SFL in 2. SFL, ŽFL, Pokal Terme Olimia in superpokal).

Najprej fizični test, potem analiza

V Sodražici so se zbrali sodniki in kontrolorji. Z delom so prvi začeli sodniki, ki so opravili test fizične pripravljenosti, temu pa so sledila predavanja.
„Kot vedno so sodniki najprej uspešno izvedli preizkus telesne pripravljenosti pred novo sezono. Temu je sledilo nadaljevanje z analizo videoposnetkov minule sezone. Bilo je kar nekaj dobrih stvari, žal tudi nekaj odklonov, ki pa niso vplivali na sam potek prvenstva. Na analizi so bili poleg sodnikov tudi kontrolorji sojenja. Tu bi še poudaril, da sem predaval tudi trenerjem, ki so pokazali zavidljivo futsal znanje. Imeli smo tudi konstruktivno debato, za kar se trenerjem zahvaljujem,“ je povedal Silvo Borošak, predsednik SO pri komisiji za futsal.

Svoje izobraževanje so opravili tudi časomerilci.

„Časomerilci v Sloveniji izhajajo iz domačih klubskih vrst, da prihranimo nekaj finančnih sredstev. Kar je prav. Dosedaj nismo imeli težav ali bili deležni pritožbe, kar pomeni, da časomerilci svoje delo opravljajo zelo dobro. Opozoril pa sem jih na elemente začetka igre, žoga v igri in žoga iz igre. Izrazil sem tudi težnjo, da so časomerilci še posebej pozorni na dogajanje v zadnji minuti. Najboljše je, da tekmo še posebej v manj preglednih dvoranah spremljajo kar stoje,“ je pojasnil Silvo Borošak, ki so mu prisluhnili časomerilci.

Prvi Dan slovenskega futsala je potekal 1.9. 2007 na Škofijah, gostitelj pa je bil KMN Tomi Press Bronx ob 20-letnici delovanja. Letošnji dogodek, gostitelj The Nutrition Extrem, je bil že 17. po vrsti.

Dan slovenskega futsala med letoma 2007 – 2023:
2023 Sodražica
2022 Spodnji Duplek
2021 Dobrepolje
2020 Vrhnika
2019 Vrhnika
2018 Ljutomer
2017 Ljutomer
2016 Litija
2015 Vrhnika
2014 Litija
2013 Podčetrtek
2012 Kobarid
2011 Laško
2010 Sežana
2009 Rogatec
2008 Laško
2007 Škofije

Tekst: D.P.
Foto:  Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | 1. SFL
  V Sodražici, Dobrepolju in na Vrhniki
  Derbi sredine prvenstvene lestvice gosti Sodražica, saj k The Nutrition Extremu prihaja KMN Sevnica, Siliko na Vrhniki pričakuje KMN Bronx Škofije, Dobrepolje pa gosti KMN Meteorplast Šic Bar.
 • 01.12.2023 | 1. SFL
  Prva evropska točka Dobovca
  Futsal prvak Dobovec je v 2. krogu elitne skupine lige prvakov s kosovsko Prištino igral neodločeno 3:3. To je prva točka v tem delu tekmovanja za Dobovec, po sredinem porazu v 1. krogu proti Benfici s 3:4. Ta pa ne bo dovolj za napredovanje na zaključni turnir.
 • 30.11.2023 | 1. SFL
  Prenosi futsal tekem na televiziji
  V mesecu decembru bomo futsal tekem vnovič spremljali v neposrednem prenosu. Tako bo v petek, 8.12., ob 20.30 na Šport TV-ju prenos derbija med Dobovcem in Silikom.
 • 29.11.2023 | 1. SFL
  Dobovec navdušil proti Benfici in klonil v zadnji minuti
  Dobovec, slovenski prvak v futsalu, je v 1. krogu elitne skupine liga prvakov izgubil proti portugalski Benfici s 3:4 (0:2). Tekma skupina B je bila na turnirju na Kosovu, ki ga gosti Priština.
 • 29.11.2023 | 1. SFL
  Proti Benfici pokazati več kot pred mesecem dni
  Slovenski državni prvak Dobovec danes v Prištini začenja elitni del lige prvakov. Uvodoma se bodo varovanci trenerja Kujtima Morine pomerili s portugalsko Benfico.
 • 28.11.2023 | 1. SFL
  Dobovec na turnir elitnega dela futsal lige prvakov
  Jutri, v sredo, se začenja elitni del futsal lige prvakov. V 23. sezoni klubskega futsal tekmovanja naslov prvaka brani španska Palma. Svojega predstavnika med 16 klubi ima tudi Slovenija. Aktualni državni prvak Dobovec se je že sedmič uvrstil med 16 najboljših v Evropi.
 • 24.11.2023 | 1. SFL
  Tri gostujoče zmage, remi v Ljutomeru
  S tekmami 8. kroga se je začela 2. tretjina rednega dela 1. SFL. Vodilni dvojec FK Dobovec in FK Siliko je slavil v gosteh, do zmage tudi The Nutrition Extrem, remi v Ljutomeru.
 • 24.11.2023 | 1. SFL
  Za točke tudi v Kobaridu, Sevnici in Ljutomeru
  Tekma meseca, prenos na futsal.si, bo v Dobrepolju, kjer domačin v derbiju čaka The Nutrition Extrem. Derbi vrha bo v Kobaridu, saj k Oplastu prihaja Siliko. FK Dobovec bo generalko za ligo prvakov opravil v Sevnici, KMN Meteorplast Šic bar pa doma gosti KMN Bronx Škofije.
 • 23.11.2023 | 1. SFL
  Derbi kroga pred kamerami in v spletnem prenosu
  Tekma meseca, prenos na futsal.si, bo v Dobrepolju, kjer domačin v derbiju čaka The Nutrition Extrem. Derbi vrha bo v Kobaridu, saj k Oplastu prihaja Siliko. FK Dobovec bo generalko za ligo prvakov opravil v Sevnici, KMN Meteorplast Šic bar pa doma gosti KMN Bronx Škofije.
 • 21.11.2023 | 1. SFL
  Oplast po preobratu, Siliko dobil derbi
  Zmagi sta ostali doma: Oplast je po preobratu in zaostanku 0:3 s 5:4 ugnal Dobrepolje, Siliko pa je Dobovcu prizadejal prvi letošnji ligaški poraz, za nameček pa je sploh prvič doma v 1. SFL ugnal Dobovec.

DELI NA