29.09.2023 | 1. SFL
Pripravljeni na novo futsal sezono

V Sodražici so se minulo soboto na Dnevu slovenskega futsala zbrali vsi akterji slovenskega futsala, ki so potrdili pripravljenost na začetek nove klubske sezone.

Danes se začenja 1. SFL, jutri Ženska futsal liga in tekmovanji mladih U19 (v nedeljo) in U15 (v soboto).

Za vsakogar nekaj

V Sodražici so se zbrali trenerji, ki so se udeležili licenčnega seminarja Futsal Uefa B in Futsal C za sezono 2023/2024. Uvodoma so slušatelji poslušali Gorana Ivančića, ki je predstavil sodoben pogled na igro v sistemu 4:0. Temu so sledila najnovejša navodila na sodniškem področju, predstavila sta jih Štefan Tivold in Silvo Borošak, Dušan Razboršek je pripravil predavanje Razvojna pot igralca futsala od 7. do 13. leta, Urban Bajc je predstavil delo na trening kampu vratarjev v Italiji, Drago Adamič pa analizo zadnjih dveh evropskih prvenstev članic, vse to pa je primerjal z žensko člansko reprezentanco.

„Potrdim, lahko, da smo s trenerskim seminarjem lahko zelo zadovoljni, prisotnih je bilo več kot 80 trenerjev. Na seminarju je vladala disciplina, trenerji so bili prisotni in so pozorno spremljali dogajanje. Upam, da smo našli za vsakega nekaj, da so si trenerji našli primerno tematiko, ki jim v tem trenutku pride prav. Veseli me, ker so bili vsi predavatelji iz futsala, pravi strokovnjaki. Imeli smo srečo pri izbiri tujega predavatelja Gorana Ivančića, ki je res navdušil dejansko vse prisotne. Predstavil je sodoben pogled na igro v sistemu 4:0.  V Sloveniji je taka postavitev bolj redkost kot pravilo. Kot sem videl, so se trenerjem med in po tem predavanju neki strahovi izgubili. Trenerji so videli, da ta igra obstaja, da je res spektakularna in zanimiva. Prepričan sem, da je to ta teden že kdo na treningu tudi preizkusil. Vsa gradiva bodo na voljo trenerjem. Drago Adamič je predstavil ženski futsal, Urban Bajc je predaval o futsal kampu v Italiji, sam pa sem govoril o razvojni poti: kako naj bi se mladi futsal igralci pravilno razvijali. Svoje so dodali še sodniki, ki so predstavili novitete, ki čakajo trenerje,“ je po koncu v imenu licenčnega seminarja povedal Dušan Razboršek.

Svoje izobraževanje oz. predavanje pred začetkom sezone so opravili delegati, ki jim je v soboto predaval Andrej Narat (vodja tekmovanj 1. SFL in 2. SFL, ŽFL, Pokal Terme Olimia in superpokal).

Najprej fizični test, potem analiza

V Sodražici so se zbrali sodniki in kontrolorji. Z delom so prvi začeli sodniki, ki so opravili test fizične pripravljenosti, temu pa so sledila predavanja.
„Kot vedno so sodniki najprej uspešno izvedli preizkus telesne pripravljenosti pred novo sezono. Temu je sledilo nadaljevanje z analizo videoposnetkov minule sezone. Bilo je kar nekaj dobrih stvari, žal tudi nekaj odklonov, ki pa niso vplivali na sam potek prvenstva. Na analizi so bili poleg sodnikov tudi kontrolorji sojenja. Tu bi še poudaril, da sem predaval tudi trenerjem, ki so pokazali zavidljivo futsal znanje. Imeli smo tudi konstruktivno debato, za kar se trenerjem zahvaljujem,“ je povedal Silvo Borošak, predsednik SO pri komisiji za futsal.

Svoje izobraževanje so opravili tudi časomerilci.

„Časomerilci v Sloveniji izhajajo iz domačih klubskih vrst, da prihranimo nekaj finančnih sredstev. Kar je prav. Dosedaj nismo imeli težav ali bili deležni pritožbe, kar pomeni, da časomerilci svoje delo opravljajo zelo dobro. Opozoril pa sem jih na elemente začetka igre, žoga v igri in žoga iz igre. Izrazil sem tudi težnjo, da so časomerilci še posebej pozorni na dogajanje v zadnji minuti. Najboljše je, da tekmo še posebej v manj preglednih dvoranah spremljajo kar stoje,“ je pojasnil Silvo Borošak, ki so mu prisluhnili časomerilci.

Prvi Dan slovenskega futsala je potekal 1.9. 2007 na Škofijah, gostitelj pa je bil KMN Tomi Press Bronx ob 20-letnici delovanja. Letošnji dogodek, gostitelj The Nutrition Extrem, je bil že 17. po vrsti.

Dan slovenskega futsala med letoma 2007 – 2023:
2023 Sodražica
2022 Spodnji Duplek
2021 Dobrepolje
2020 Vrhnika
2019 Vrhnika
2018 Ljutomer
2017 Ljutomer
2016 Litija
2015 Vrhnika
2014 Litija
2013 Podčetrtek
2012 Kobarid
2011 Laško
2010 Sežana
2009 Rogatec
2008 Laško
2007 Škofije

Tekst: D.P.
Foto:  Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 23.02.2024 | 1. SFL
  Dobovec vodi, Dobrepolje prvič premagalo KMN Meteorplast
  Aktualni državni prvak Dobovec je slavil zmago v Sevnici (5:1), ob porazu Silika v Kobaridu (6:3) pa se je Dobovec spet zavihtel na vrh. V derbiju spodnjega doma prvenstvene lestvice so tri točke ostale v Sodražici (2:0), FK Dobrepolje pa je v 10. medsebojni tekmi prvič porazilo KMN Meteorplast Šic Bar.
 • 23.02.2024 | 1. SFL
  Derbi v Sodražici
  Vodilni Siliko gostuje pri Oplastu v Kobaridu, Dobovec odhaja v Sevnico, KMN Meteorplast ŠIC Bar doma gosti FK Dobrepolje. Derbi spodnjega lestvice bo v Sodražici, kjer bo 6. THE Nutrion Extrem gostil 7. ekipo lige, KMN Bronx Škofije.
 • 16.02.2024 | 1. SFL
  Škofjotom derbi, zmagali prvi trije
  Za nami je 17. krog 1. SFL, največ zadovoljstva pa v taboru KMN Bronx Škofije. Škofjoti so s 4:3 premagali Dobrepolje in se utrdili na 7. mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije, Dobrepolje ostaja osmo. Treh točk so se veselili še prvouvrščeni: FK Siliko, FK Dobovec in KMN Meteorplast Šic bar.
 • 16.02.2024 | 1. SFL
  Derbi v Dobrepolju
  Vodilna ekipa lige FK Siliko na Vrhniki gosti THE Nutrition Extrem, drugouvrščeni FK Dobobvec v Rogaški Slatini KMN Oplast Kobarid. Derbi spodnjega doma prvenstvene lestvice bo v Dobrepolje, kamor prihaja KMN Bronx Škofije, v Ljutomeru pa se bosta pomerila KMN Meteorplast Šic bar in KMN Sevnica.
 • 09.02.2024 | 1. SFL
  Popoln krog gostujočih ekip
  Vse tri so se končale z zmago gostov: vodilni FK Siliko je s 3:1 slavil na Škofijah, KMN Meteorplast Šic bar je po preobratu zmagal v Kobaridu (2:4), Dobrepolje pa v Sevnici do 2. zmage sezone, 3:5 je bilo.
 • 09.02.2024 | 1. SFL
  Na Škofijah, v Kobaridu in Sevnici
  Petek prinaša tri preostale tekme. KMN Bronx Škofije pričakuje Siliko Vrhnika, KMN Sevnica FK Dobrepolje, KMN Oplast Kobarid pa z novim trenerjem KMN Meteorplast Šic bar.
 • 08.02.2024 | 1. SFL
  Dobovec slavil pred kamerami Šport TV-ja
  Petek prinaša tri preostale tekme. KMN Bronx Škofije pričakuje Siliko Vrhnika, KMN Sevnica FK Dobrepolje, KMN Oplast Kobarid pa z novim trenerjem KMN Meteorplast Šic bar.
 • 08.02.2024 | 1. SFL
  Pred razprodano dvorano in TV kamerami proti prvaku
  V Ribnici je vse pripravljeno za nocojšnji spektakel, tekmo 16. kroga 1. SFL. Domači THE Nutrition Extrem gosti FK Dobovec, tekmo pa boste lahko spremljali tudi v neposrednem prenosu na Šport TV-ju.
 • 07.02.2024 | 1. SFL
  Kamere Šport TV-ja v Ribnici
  V četrtek se začne, v petek pa se bo sklenil 16. krog 1. SFL. Jutri bodo kamere Šport TV-ja v Ribnici, kjer bo domačin The Nutritin Extem gostil državnega prvaka FK Dobovec. Tekma se začne ob 20. uri.
 • 05.02.2024 | 1. SFL
  Trenerska menjava v Kobaridu
  KMN Oplast Kobarid zaseda 5. mesto na prvenstveni lestvici 1. SFL. Ekipo iz Kobarida pa v nadaljevanju sezone ne bo več vodil trener Matej Kavčič.

DELI NA