03.10.2019 | Ženska A
Pripravljene na Nizozemsko

V murskosoboški Fazaneriji je vse pripravljeno za spektakel. Jutri, v petek, 4. oktobra, ob 19. uri slovenska ženska članska reprezentanca igra tekmo 3. kroga kvalifikacij za Euro 2021. Varovanke selektorja Boruta Jarca se bodo pomerile z Nizozemsko, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Franciji klonila šele v finalu. Nizozemke pa so aktualne evropske prvakinje, ki so v kvalifikacijski skupini s Slovenijo, ki je kvalifikacije začela s porazom in zmago – 0:1 proti Rusiji, 5:0 proti Kosovu.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021:

3. krog, Murska Sobota, 4.10.
Slovenija – Nizozemska (19.00)

4. krog, Kocaeli, 8.10.
Turčija – Slovenija (19.00)

Članska reprezentanca Slovenije:
Dominika Čonč (AC Milan ITA), Pamela Begič (Apollon CIP), Kaja Eržen (AS Roma ITA), Kristina Erman (Ferencvaros MAD), Mateja Zver (SKN St. Polten AVT), Sara Agrež (Turbine Potsdam NEM), Zala Meršnik (Turbine Potsdam NEM), Lara Prašnikar (Turbine Potsdam NEM), Lara Ivanuša (UPC Tavagnacco ITA), Nika Babnik (UPC Tavagnacco ITA), Maja Zajc (NK Krim), Evelina Kos (ŽNK Olimpija), Ana Milović (ŽNK Olimpija), Zala Vindišar (ŽNK Olimpija), Špela Kolbl (ŽNK Pomurje Beltinci), Kaja Korošec (ŽNK Pomurje Beltinci), Sara Makovec (ŽNK Pomurje Beltinci), Anja Prša (ŽNK Pomurje Beltinci), Špela Rozmarič (ŽNK Pomurje Beltinci), Lana Golob (ŽNK Radomlje/ZDA), Zala Kuštrin (ŽNK Radomlje), Sara Ketiš (Bari ITA).

Pohvala dekletom

V tem drugem kosu kvalifikacij se Slovenija jutri meri z Nizozemsko, v torek, 8.10., pa jo čaka gostovanje v Turčiji. „Komaj čakamo tekmo! Vse gre po planu. Dekleta delajo zelo zavzeto, odgovorno in disciplinirano. Pričakujem dober odpor proti aktualnemu prvaku Evrope. Večkrat sem že povedal, da je taka tekma privilegij,“ napoveduje selektor Borut Jarc, ki več kot leto in pol uspešno vodi reprezentanco, v katero sta se po poškodbi vrnili Lana Golob in Sara Agrež, še vedno pa sta na prisilnem počitku Izabela Križaj in Adrijana Mori.

Začeli avgusta

Kljub temu se Slovenija odkrito spogleduje s premiernim nastopom na prvenstvu Stare celine. Anglija bo leta 2021 gostila 13. evropsko prvenstvo za članice, sodelovalo bo 16 reprezentanc. Domačinke so na tekmovanje uvrščene neposredno, ostalih 47 reprezentanc pa se meri v kvalifikacijah, ki so se začele avgusta letos.

Zmorejo tudi proti tako močnim

„Nizozemke so favoritinje, mi se ne ubadamo preveč z njimi, ker vemo, kako kvalitetna ekipa so. Taktično se bomo dobro postavile in skušale doseči gol iz protinapadov. Da lahko igramo proti močnim reprezentancam, smo potrdile proti Rusiji. Če se vse udejani, kot smo si zamislili, potem lahko tudi proti Nizozemski vknjižimo dober rezultat,“ napoveduje izkušena kapetanka Mateja Zver, ki verjame, da bodo na štadionu Fazinerija precej ljudi. „Prekmurci imajo radi nogomet, na tekme Mure redno in pridno prihajajo. Prepričana sem, da jih bo veliko z nami tudi v petek,“ sklene kapetanka reprezentance.

Brez pritiska in odgovorno

„Take tekme je najlepše igrati, pritiska ni, na drugi strani pa evropske prvakinje in svetovne podprvakinje. Vsak sanja, da bi enkrat odigral tako tekmo, dobile smo priložnost. Pričakujem, da je pred nami super tekma, v kateri lahko mi le in samo pridobimo, nimamo pa kaj izgubiti. Pomembno bo, da bomo odigrale brez strahu. Zakaj pa ne bi navdušile in presenetile,“ dodaja Dominika Čonč, vezistka italijanskega Milana.

„Bi se kar podpisala pod izjavo Dominike. Želja pa je, da se pokažemo v najboljši možni luči in na koncu z dvignjeno glavo zapustimo teren. Jasno nam je, da ne bomo igrale brezglavo, ampak da bo treba pametno odigrati kot ekipa,“ pristavi Lara Prašnikar, ki navdušuje v nemški ligi v dresu 1. FFC Turbine Potsdam.

Začeli z zmagama

Nizozemke so kvalifikacije začele z dvema zmagama – s 3:0 so bile boljše od Turčije, s 7:0 so ugnale Estonijo in tako napovedale kandidaturo za 1. mesto in neposredno uvrstitev na Euro 2021, kjer želijo braniti naslov, ki so ga osvojile 2017., ko so v finalu s 4:2 porazile Dansko. Nizozemke na mednarodni reprezentančni sceni članic navdušujejo od leta 2009, ko so bile tretje na EP na Finskem, leta 2013 so obstale v skupinskem delu. Prihodnje leto bodo prvič nastopile na olimpijskih igrah, letos pa so bile drugič (prvič 2015.) na svetovnem prvenstvu. Od leta 2017 je selektorica reprezentance Sarina Wiegman. Gre za dolgoletno reprezentantko, ki je leta 2001 kot prva v izbrani vrsti dosegla 100 nastopov v dresu z državnim grbom.

Članska reprezentanca Nizozemske:
Lineth Beerensteyn (Bayern München), Dominique Bloodworth (VfL Wolfsburg), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (Real Betis), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Inessa Kaagman (Everton), Fenna Kalma (FC Twente), Danique Kerkdijk (Brighton & Hove Albion), Lize Kop (Ajax), Desiree van Lunteren (Ajax), Vivianne Miedema (Arsenal), Liza van der Most (Ajax), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Arsenal), Katja Snoeijs (PSV), Sherida Spitse (Vålerenga), Sari van Veenendaal (Atlético Madrid), Ashleigh Weerden (FC Twente), Lynn Wilms (FC Twente)

V gostujoči vrsti manjkajo Stefanie van der Gragt(Barcelona), Kika van Es (Everton), Jackie Groenen (Manchester United), Lieke Martens (FC Barcelona) in Shanice van de Sanden (Olympique Lyon), vseh pet okreva po poškodbah.

Dvakrat boljše

Slovenija in Nizozemska sta se merili že v kvalifikacijah za Euro 2013. 1:3 in 0:2 je bilo za Nizozemke.

S Slovaške

Znana je tudi sodniška četverica za petkovo tekmo, vse štiri sodnice prihajajo s Slovaške: Petri Pavlikovi bosta asistirali Maria Sukenikova in Miroslava Pastoreková, četrta sodnica bo Zuzana Valentová.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.

DELI NA