09.10.2012 | U19
Primož Gliha: "Želimo dobiti vsako tekmo."

Slovensko reprezentanco do 19 let v sredo čaka pričetek novega kvalifikacijskega ciklusa. V Slovenski Bistrici in Bakovcih se bodo za napredovanje v Elite Round merili z reprezentancami Rusije, Švedske in Walesa. Pred pričetkom turnirja smo se pogovarjali s selektorjem Slovenije, Primožem Gliho.

Slovensko reprezentanco do 19 let čaka prvi kvalifikacijski turnir, z reprezentancami Rusije, Švedske in Walesa se boste borili za napredovanje v Elite Round. Kakšne so želje ob dejstvu, da v žrebu niste dobili lahke skupine?

Primož Gliha: Želje pred začetkom kvalifikacij so jasne, vedno in vsakič bomo tekmo poskušali zmagat, tudi če imamo težko skupino. Švedi so Skandinavci, s katerimi imamo mi v vseh selekcijah največ problemov, Rusi so ekipa, ki je sestavljena iz velikega števila igralcev, ki igrajo po ruskih klubih in zaradi tega tudi eni prvih favoritov, Wales pa igra nogomet na svoj način. Neustrašni, trdi fantje, s katerimi se bomo morali zelo potruditi, če bomo želeli tekmo dobiti. Normalno pa je, da je pred tekmo vse vedno izključno v naših rokah.

Ekipo ste vodili na dveh tekmah proti Poljski, kako dobro ste uspeli spoznati fante? To so fantje, ki večinoma že igrajo za svoje klube v članski konkurenci.

Primož Gliha: Zelo pozitivno za slovenski nogomet v prihodnosti je, da ti fantje, ki tvorijo reprezentanco do 19 let, že igrajo prvoligaški nogomet v članski konkurenci. Moramo pa se zavedati, da so to igralci, ki so še mladinci in bi morali, kar se tiče njihove starosti, še igrati mladinsko ligo. Posledično to pomeni, da so ti fantje zelo obremenjeni. Zadnjih šest mesecev so igrali amaterski nogomet, potem so naredili velik preskok, kar je za njih zelo dobro, obenem pa so preobremenjeni. Gre pa za zelo zanimivo skupino igralcev, ki ima dober karakter, ki želi zmagovati, čeravno so bili v kvalifikacijah U-17 na Cipru, kjer so bili v skupini z Italijani in Francozi in niso uspeli preseči kvalitete proti kateri so igrali. Mi bomo poskušali narediti vse, bolj pomembno kot to, kako dobro kdo koga pozna, pa je psihičen vidik - kako so fantje psihično stabilni in kako z njimi delati. Jaz sem z njimi šesti delovni dan, zelo veliko sem se pogovarjal s trenerji v klubih, sem optimist in vedno želim tekmo dobiti.

So kakšni igralci, ki v tej generaciji posebej izstopajo?

Primož Gliha: Težko je te stvari napovedati, saj se skozi sistem fant sam najde. Ob dobrih igrah, ga skupina sama “vrže na površje”. Fantje do dobri nogometaši, a v življenju se morajo še veliko naučiti. To so v večini fantje, ki so stari osemnajst let, tu je še enkaj mlajših, ki smo jih potegnili iz mlajše generacije iz preprostega razloga, ker smo vsi tukaj zato, da delamo igralce za A reprezentanco.

Miha Zajc je prejšnji teden opozoril nase ob debiju v dresu Olimpije, ko je proti Muri dosegel dva zadetka. To je verjetno pozitivna novica pred začetkom kvalifikacij?

Primož Gliha: Vrašanje koliko. Vancaš Požeg je preutrujen. Balkovec je preutrujen. Nogometaši Domžal imajo to srečo, da dobijo ogromno priložnosti, na drugi strani pa to posledično pomeni, da so preobremenjeni. Absolutno je dobro, da igralci igrajo, da se jim da možnost, vendar doziranje je za njih zelo pomembno. To je zanje zelo visok ritem, zavedati se moramo, da je ta prehod iz otroškega ritma v profesionalni nogomet zanje velik psihološki problem. Lahko pride do zasičenosti in posledično, v najslabšem primeru, do težje poškodbe. Ta pa lahko fantu obrne življenjski tok dogodkov.

Če se vrneva na prvi obračun z Rusijo, bo uvodna tekma ena najpomembnejših v teh kvalifikacijah?

Primož Gliha: Seveda, tekma z Rusijo bo morda najbolj pomembna v teh kvalifikacijah. Tu je tekmovalni ritem, na prijateljskih se kot trener lahko poigraš in preizkušaš različne rešitve. To pa je tekmovanje. Razlika med igralci samimi je v tem, da so nekateri tekmovalci inželijo zmagati tekmo, drugi pa so samo dober igralski potencial. Tisti, ki so tekmovalci, ki želijo zmagati, tekmovati z nasprotnikom, so v perspektivi uspešnejši in posledično imajo kasneje tudi večjo tržno vrednost.

Slovenija bo prvo svojo tekmo odigrala že jutri ob 15. uri v Slovenski Bistrici ko bo nasprotnik Rusija, vstop na štadion pa je prost, vse tri tekme pa si boste premierno lahko ogledali tudi v video prenosu z eno kamero in komentatorjem na www.nzs.si in naši Facebook strani.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Sportida

SORODNE NOVICE

 • 07.12.2023 | U19
  Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
 • 21.11.2023 | U19
  Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
 • 18.11.2023 | U19
  Slovenija remizirala tudi z Irsko
  Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
 • 16.11.2023 | U19
  Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
  Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 
 • 14.11.2023 | U19
  Žlogar: Pred nami je težek turnir, zavedamo se svoje kvalitete
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let je tik pred začetkom uvodnega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Na prvem srečanju jih čaka Belgija, selektor Anton Žlogar pa pred uvodnim obračunom deluje samozavestno.
 • 06.11.2023 | U19
  Žlogar: tudi mi posedujemo kvaliteto
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo v novembru sodelovala v uvodnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo potekalo v letu 2024 na Severnem Irskem. Anton Žlogar je objavil seznam nogometašev, ki bodo branili barve Slovenije.
 • 12.09.2023 | U19
  Žlogar: Zaključen turnir nam je prinesel veliko dobrih stvari
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnjo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Varovanci Antona Žlogarja so morali tokrat priznati premoč Islandiji. 
 • 09.09.2023 | U19
  Slovenija remizirala z Mehiko
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Z Mehiko so se varovanci Antona Žlogarja kljub vodstvu razšli z neodločenim izidom 1:1. 
 • 06.09.2023 | U19
  Slovenija boljša od Savdske Arabije
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Od Savdske Arabije so bili varovanci Antona Žlogarja boljši s 3:0. V soboto proti Mehiki.
 • 28.08.2023 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za mednarodni turnir
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let bo v sklopu mednarodnega Slovenia Nations Cup 2023 prihodnji mesec v Brežicah in Ljubljani odigrala tri prijateljske tekme. Nasprotniki bodo Savdska Arabija, Mehika in Islandija.

DELI NA