Prenovljeni zmaji za napredovanje potrebovali podaljške

Ljubljančani so se morali pošteno potruditi za preboj v drugi krog kvalifikacij UEFA Evropske lige. Prenovljeni zmaji so vse od pete minute tekme z Vikingurjem igrali z možem več, z golom Finka pa so izenačili šele v 88. minuti. Za napredovanje je v začetku drugega podaljška zadel Bosić.

KVALIFIKACIJE ZA UEFA EVROPSKO LIGO - PRVI KROG:

OLIMPIJA - VIKINGUR 2:1 (0:1, 1:1)

Stadion: ŠRC Stožice, brez gledalcev.
Sodniki: Altmann, Staudinger in Schreiner (vsi Avstrija).
Strelci: 0:1 Karlsson (27.), 1:1 Fink (88.), 2:1 Bosić (106.).
Rumeni kartoni: Andrejašič, Korun; Hlynsson, Jonsson.
Rdeči karton: Ottesen (5.).
Olimpija: Frelih, Ljaskov (od 90. Pavlović), Korun, Samardžić, Andrejašič (od 46. Fink), Elšnik, Ostrc, Bosić, Bagarić (od 58. Blagaić), Caimacov, Vukušić (od 70. Lupeta).
Vikingur: I. Jonsson, Sigurdsson, Arnason, Ottesen, Barkarson, Hlynsson, Magnusson (od 60. Andrason), Agnarsson, Atlason (od 96. Snorrason), Karlsson, Hansen (od 60. Thordarson, od 110. Gudjonsson).

Dodobra spremenjeni Ljubljančani, pri katerih je med sezonama odšlo veliko nosilcev igre, obenem pa jih je pred dnevi doletela še karantena zaradi novega koronavirusa, so se v svojem evropskem uvodu kljub vsemu znašli v vlogi favorita proti klubu, ki še nikoli ni dobili evropske tekme. Čeprav so igrali praktično celo tekmo z igralcem več, pa so rešili svojo kožo v izdihljajih rednega dela in podaljšku.

Trener domačih Dino Skender je moral igrati brez poškodovanih Nejca Vidmarja, Erica Boakyeja in Vitje Valenčiča ter kaznovanega Endrija Čekičija. Toda že po petih minutah se je zdelo, da zeleno-beli ne bodo imeli veliko težav. Tekmec je namreč že v peti minuti ostal brez Sölvija Geirja Ottesena, ki je kot zadnji igralec podrl Dražena Bagarića in dobil rdeči karton. Prosti strel z roba kazenskega prostora je nato izvedel Ante Vukušić, a zadel le vratnico.

Čeravno je bila Olimpija boljša v polju in tudi večkrat poskušala s streli, pa so bili ti večinoma nenevarni. Med boljše sodijo poskus z glavo Radivoja Bosića v 18. minuti ter previsoki streli Angela Ljaskova v 26. in Timija Maxa Elšnika v 31. ter 42. minuti. Za nameček so se gostitelji kljub igralcu več v 27. minuti znašli v zaostanku, ko je za 1:0 poskrbel Ottmar Magnus Karlsson, ki je v mrežo od vratnice malce z leve strani poslal odbito žogo domačega vratarja Žige Freliha.

Ta je moral posredovati tudi kmalu po začetku drugega polčasa, ko je bil spet nevaren Karlsson po strelu s približno desetih metrov. Spet je terensko premoč hitro prevzela Olimpija, ki pa je bila precej jalova, kar se napadalnih akcij tiče. Ljubljančani niso znali prebiti islandske obrambe. Za nameček je moral v 70. minuti zaradi poškodbe iz igre še najboljši strelec prejšnje prvoligaške sezone Vukušić.

V 76. minuti pa je v lepo priložnost le prišel Bosić, a na koncu žogo poslal čez gol. Ta je imel izjemno priložnost tudi v 85. minuti, ko je bil povsem sam štiri metre pred golom, streljal z glavo, a sta gostujoči vratar in branilec preprečila izenačenje. Je pa Olimpija do njega le prišla v 88. minuti, ko je Matic Fink poskusil s podajo z desne strani, eden gostujočih nogometašev pa jo je preusmeril v lastno mrežo. Jakov Blagaić je še v 90. meril previsoko, tako da je sledil podaljšek.

Tudi v tem so Ljubljančani več poskušali, po neuspešnih poskusih Mihaila Caimacova in Finka pa so v 100. minuti tudi zadeli, a avtogol gostov ni obveljal zaradi prepovedanega položaja. Fink pa je podal tudi v 106. minuti z desne, takrat do vtekajočega Bosića, ki je žogo poslal pod prečko za končnih 2:1.

Tekst: STA/PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?
  • 06.04.2024 | Prva liga Telemach
    Bristrić odločil v korist Olimpije
    Nogometaši Rogaške so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 2:3 (1:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Rogaška - Olimpija
    Vroča Rogaška pričakuje Olimpijo, ki še ni opustila sanj o končnem slavju. Kdo bo boljši?
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija zabila tri gole za nove tri točke
    Nogometaši Olimpije so v 28. krogu Prve lige Telemach premagali Koper s 3:2 (2:0).

DELI NA