24.08.2018 | 2. SNL
Prekmurski, a tudi bratski derbi

Spopad Mure in Nafte je v minuli sezoni poskrbel za vrhunec drugoligaškega dogajanja, kljub napredovanju črno-belih med prvoligaše, pa v Prekmurju niso ostali brez lokalnega derbija. Za dvig strasti bodo ob Lendavčanih poskrbeli Beltinčani, ki bodo Nafto gostili v nedeljo.

V beltinški »šumi« bomo priča še enemu zanimivemu dogodku. Ne bomo videli zgolj spopada lokalnih rivalov, na igrišču si bosta nasproti stala tudi brata. Florijan Raduha bo branil lendavsko mrežo, starejši Patrik pa bo pomemben domače zvezne vrste. Nogometaša, ki sta si še malce več kot leto nazaj delila garderobo matičnega kluba iz Odrancev, sta razkrila pričakovanja pred nedeljskim spopadom.

Prednost je dobil starejši Patrik, ki se je v Beltince preselil to poletje, potem ko je vodstvo prvaka 3. SNL vzhod iz sosednjih Odrancev pritegnilo kar trojico igralcev. »Pričakujem in želim si polnih tribun. Upam, da bodo gledalci prišli na svoj račun, da bodo videli dobro tekmo. Upamo, da bomo dobili dvoboj, čeprav se zavedamo, da nas čaka zahtevna naloga, saj je Nafta papirnati favorit. Igramo na domačem igrišču, zato se zagotovo ne bomo predali vnaprej,« mlajšemu bratu sporoča 28-letni vezist.

Svojo računico imajo tudi Lendavčani, ki v treh krogih nove sezone, tudi po zaslugi vratarja Florijana Raduhe, še niso oddali točke. »Pripravljamo se tako kot na vsako drugo tekmo. Na vsako preizkušnjo se dobro pripravimo, verjamem pa, da je pred nami težka tekma. Nenazadnje gre za derbi, a se zavedamo svoje kakovosti. Poznamo naše cilje, zato moramo v povezavi z našimi ambicijami to tekmo tudi dobiti,« ciljev ni skrival Florijan, ki se je v Lendavo preselil lansko poletje, v krstni drugoligaški sezoni pa je zbral 21 nastopov.

V Lendavi že pred začetkom sezone niso skrivali svojih ciljev, bolj skromni so v Beltincih. »Naš cilj je v prvi vrsti povezan z obstankom. Kar bo boljše od tega, pa bo le še dodatno priznanje za celoten klub. Ekipa je sposobna izboriti obstanek, premoremo dobro ekipo, ki jo tvorijo domači fantje,« je optimističen vezist rumenih. Nafta se je medtem že zavihtela tik pod vrh lestvice, ki ga Lendavčani tvorijo z Dravo in Bravom: »Moramo se zavedati, da je prvenstvo še dolgo in so premiki na lestvici še vedno možni. Potrebno bo biti osredotočen do zadnjega kroga, nikogar ne bomo smeli podcenjevati. Ob Bravu in Dravi velja izpostaviti še Radomlje in Tabor, ki imata dobri ekipi. Videli bomo, kako bo na koncu.«

Ekipi Beltincev in Nafte sta med poletjem doživeli nekaj kadrovskih sprememb, zato so se v Lendavi odločili, da nogometaše za nekaj dni odpeljejo na priprave v Slovenj Gradec. »Namen priprav na Koroškem je bil prav to, da se še bolje spoznamo in povežemo. Dobro se razumemo, v moštvu vlada dobro vzdušje, po nekaj tekmah pa bomo odpravili še malenkosti glede uigranosti in nato bo steklo,« ugotavlja prvi vratar modrih, ki se jim je poleti priključilo nekaj uveljavljenih imen, med novinci pa sta nase že opozorila Alen Ploj in Dino Cvrtila.

V Beltincih pred novo sezono niso posegali po znanih okrepitvah, vodstvo kluba je k sodelovanju privabilo okoliške mladce. Patrik je eden redkih članov ekipe, ki se lahko pohvalijo tudi s prvoligaškimi izkušnjami. V preteklosti je že igral v modrem dresu, tedaj pa se je v Lendavi igral še prvoligaški nogomet. Nekdanji član Maribora, Nafte, Mure in Odrancev poudarja, da so močan adut Beltincev tudi izkušnje stratega Zlatka Gaborja: »Zgolj dobra in močna skupina, ki drži skupaj, lahko ustvari dober rezultat. Mi smo čvrsta skupina. O trenerju Gaborju ni potrebno izgubljati besed, čeprav prvič igram pod njegovim vodstvom. Ima veliko izkušenj, je velik profesionalec, na vsak trening in nasprotnika se odlično pripravi, zato je močno orožje našega moštva.«

Za brata Raduha bo nedeljski derbi zagotovo nekaj posebnega, saj si bosta v tekmovanjih pod okriljem NZS prvič stala nasproti. Je zato že zaznati kaj zbadanja? »Zafrkavanja s strani brata ni, bi pa bilo lepo, da zmagamo, saj je po zmagah slajše. Ne obremenjujem se s tem, če mi bo brat zabil zadetek, saj na igrišču ni prijateljev in bratov. Igram za svoj klub, če me bo premagal, mu bom čestital, a bom sam storil vse, da zaklenem svoja vrata in ekipi pomagal do zmage,« je jasen 21-letni vratar.

Podobnega mnenja je tudi Patrik, ki pa ob tem pravi, da se zadetka za bratovim hrbtom ne bi veselil: »Kot je dejal že Florijan, na igrišču pozabimo na prijateljske vezi. Podpihovanja strasti ni, za nekaj dobre volje pred tokratno tekmo skrbi zgolj starejši brat Borut (op.p. prav tako nekdanji vratar), a vse zgolj v šali. Tudi sam se s tem ne obremenjujem. Na igrišču bom dal vse od sebe, da zmagamo. Seveda pa se bom potrudil, da dosežem zadetek, če se bo ponudila priložnost. Na koncu bo najpomembnejša zmaga.«

Florijan in Patrik se bosta za zmago udarila na igrišču, za koga pa bo navijala družina? »To je vprašanje za njih, morda bodo porazdeli navijaški delež,« sta za konec ostala skrivnostna. Derbi, ki ga bo zaznamoval tudi bratski spopad, boste lahko v nedeljo spremljali tudi na Sportklubu.

Tekst: PDo
Foto: PDo, ND Beltinci/Gregor Čiček, Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.03.2024 | 2. SNL
    Prekmurski derbi vodilnih drugoligašev v Lendavi
    Drugoligaši marčevski spored preizkušenj zaključujejo s 23. krogom, vrhunec katerega bo prekmurski derbi vodilnih klubov 2. SNL. Lendavčani bodo Beltinčane gostili v sobotnem večeru, obračun prve in druge ekipe prvenstva bodo pospremile tudi kamere Sportkluba.
  • 25.04.2023 | 2. SNL
    Prekmurski derbi Nafte in Beltincev vrhunec 27. kroga
    Drugoligaši se bodo od aprila poslovili s tekmami 27. kroga. Vodilna Rogaška bo v petek gostila Biljence, Kidričani pa se bodo v soboto doma udarili z Dobljani. Vrhunec kroga bo večerna nedeljska tekma, v prekmurskem derbiju se bodo srečali Lendavčani in Beltinčani.
  • 30.10.2021 | 2. SNL
    Nafta dobila prekmurski derbi, severnoprimorski pripadel Gorici
    Vodilni Triglav je premagal tretje Ravenčane, Nafta pa je na domači zelenici z golom Nermina Haljete dobila prekmurski derbi z Beltinci. Severnoprimorski derbi Primorja in Gorice je po desetletju čakanja in enajstmetrovki Etiena Velikonje pripadel zasedbi iz mesta vrtnic.
  • 13.03.2019 | 2. SNL
    Prekmurski derbi tudi pred televizijskimi kamerami
    V Radomljah se bosta v soboto udarili prva in tretja ekipa prvenstva, veliko pozornosti pa bo zagotovo pritegnil tudi prekmurski derbi Lendavčanov in Beltinčanov. Prekmurski spopad boste lahko spremljali tudi na Sportklubu.

DELI NA