Prek Madžark želijo v evropsko elito

V Gornji Radgoni se bosta jutri za prosto mesto v ligi prvakinj pomerila domači klub ŽNK Nona Pomurje Beltinci in madžarski predstavnik Ferencvaroš. Tekmo bomo od 13. ure dalje spremljali tudi v neposrednem prenosu na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.

Kvalifikacije za ligo prvakinj, 2. krog, 18.11.
ŽNK Nona Pomurje Beltinci – Ferencavaroš (13.00) (prenos na spletni strani Nzs.si)

Trikrat že

Pomurke ciljajo na 2. uvrstitev v redni del lige prvakinj. Dosedaj so tam igrale v sezoni 2014/2015, pred tem so dvakrat v ligi prvakinj igrale nogometašice ŽNK Krka. Leta 2004 so Novomeščeke bile med 16 najboljših v tedaj še v t.i. Uefinem ženskem pokalu (predhodnica današnje lige prvakinj), pred desetimi leti so Dolenjke prišle med 32 najboljših v Evropi.

Tudi tri slovenske reprezentantke

V letošnji ligi prvakinj sodeluje 62 ekip. Debitanti v ligi prvakinj so ALG Spor, Benfica, CSKA Moskva, Ramat HaSharon, Kamenica Sasa, Lanchkhuti, Okzhetpes, Racing FC Union in Vålerenga. Dvaindvajset zasedb si je že zagotovilo mesto v šestnajstini finala tekmovanja, 40 ekip pa se v dveh krogih kvalifikacij meri za 10 prostih mest. Prvi krog kvalifikacij se je igral prvi teden novembra (Pomurke so bile s 3:0 boljše od črnogorskih predstavnic nogometašic Breznice), drugi krog je na vrsti 18. in 19.11., šestnajstina finala se igra decembra.

V igri za napredovanje so ostale tudi tri slovenske reprezentantke: Lara Ivanuša s Ferencvarošem gostuje pri Pomurju, St. Pölten Mateje Zver igra proti ruskemu CSKA-ju, litovska Gintra Maje Zajc pa doma gosti norveško Valerengo. Mateja in Maja igrajo 19.11., Lara 18.11.

Bauer hvali gostje

„Jesenski del prvenstva smo zaključili, zdaj pa se bomo popolnoma posvetili sredi in Champions Leauge ter ekipi Ferencvaroša,“ pa pred tekmo leta napove trener Pomurk Sandi Bauer. „Madžarske so zelo kvalitetna ekipa z odličnimi posameznicami. V zadnjem letu ali dveh so vložili v klub in akademijo ogromno denarja, se povezali z moško ekipo in prav tako - kot skoraj po vsej Madžarski - ji ogromno pomaga država. Finančni vložek v klub in ekipo je približno od 10- do 15-krat višji kot pri nas. Vendar ne igrajo ne denar in ne finance na igrišču, ampak 11 proti 11. Komaj čakamo, da pride sreda in da se tekma začne. To je enkratna priložnost za dekleta, da naredijo lepo zgodbo najprej zase, za klub in za ženski nogomet v Sloveniji na sploh,“ začne Bauer v izjavi za klubsko Facebook stran.

Format, ki ustreza

„Treba pa je poudariti, da se gremo borit in pokazati, kaj znamo, ampak brez kakršnega koli pritiska, pritiska obvezne zmage. Cilj teh mladih punc je napredovati iz tekme v tekmo, iz izkušnje v izkušnjo in dozoreti. Dekleta so v povprečju stara nekaj manj kot 21 let in naša nedeljska jubilantka (Tjaša Tibaut je igrala 300. tekmo v SŽNL; op..a) je pokazala in dokazala, da se da poleg nogometa na visokem nivoju oddelati tudi na igrišču. Upam, želim in trdno sem prepričan, da bomo ostali skupaj vsaj še nekaj let in z vsemi ostalimi klubi, ki delajo dobro in nas silijo k dobremu delu tudi pri nas, da smo lahko samo še boljši. V sezoni 2021/22 pa je format lige prvakinj veliko bolj podoben "pravemu" nogometu v ligi prvakov, se pravi igranje v skupinah, je medijsko podprt, viden vsem, finančno podprt in glede na to, da smo si praktično že zagotovili tudi naslov in sodelovanje v ligi tudi za naslednjo sezono, še toliko bolj delamo na tem, da ostanemo skupaj in zdravi ter potem uspemo še bolj,“ nadaljuje Bauer, ki dodaja:

Tekma, ki je nagrada

„Je pa v sredo tekma namenjena izključno puncam kot nagrada za vrhunsko delo skozi celotno leto, kot nagrada za vsa odrekanja v času, ko se vrstnice in tudi igralke drugih klubov lahko mogoče malo odpočijejo, mi delamo še naprej in to je tekma, za katero se trenira in trpi na treningih. Še enkrat pa ponavljam, je samo tekma in delali bomo to, kar najbolje znamo, igrali bomo nogomet in se ne bojimo nikogar, kajti mi smo eno in skupaj smo najmočnejši.“

Tekst: D.P., ŽNK Pomurje
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 24.11.2020 | Mednarodna tekmovanja
  Pomurke proti nekdanjim evropskim podprvakinjam
  O napredovanju odločata dve tekmi, doma in v gosteh. Sprva se bo igralo v Gornji Radgoni (9. ali 10.12.), povratna tekma bo 15. oz. 16. decembra na Danskem.
 • 18.11.2020 | Mednarodna tekmovanja
  Pomurke drugič v zgodovini v ligi prvakinj
  Dvaindvajset zasedb si je že zagotovilo mesto v šestnajstini finala tekmovanja, ostalih deset bodo dali današnji in četrtkovi obračuni. Šestnajstina finala bo na sporedu od 8. decembra naprej, žreb parov pa bo 24. novembra.
 • 16.11.2020 | Mednarodna tekmovanja
  V sredo pred kamerami po ligo prvakinj
  ŽNK Nona Pomurje Beltinci se bo v sredo, 18.11., v 2. krogu kvalifikacij boril za uvrstitev med 32 najboljših v Evropi. Prenos tekme bo na spletni strani Nogometne zveze Slovenije začel pa bo se nekaj trenutkov pred 13. uro.
 • 06.11.2020 | Mednarodna tekmovanja
  Za napredovanje proti Madžarkam
  Tekmice sta dobili tudi preostali dve slovenski reprezentanki. St. Pölten Mateje Zver bo doma gostil bolgarski CSKA, litovski Gintra Universitetas Maje Zajc pa norveški klub Valerenga. V 1. krogu se je od tekmovanja poslovil Slovan Bratislava, kjer igra Timea Rojnik.
 • 04.11.2020 | Mednarodna tekmovanja
  Pomurke korak bližje ligi prvakinj
  Slovenske predstavnice ekipa ŽNK Nona Pomurje Beltinci so se s prepričljivo igro in zmago (3:0) uvrstile v 2. krog kvalifikacij za ligo prvakinj. V petek, 6.11., žreb na sedežu evropske nogometne zveze, Pomurke bodo preboj med najboljših 32 v Evropi lovile 18. oz. 19. novembra.
 • 04.11.2020 | Mednarodna tekmovanja
  Lara Ivanuša zadela, Pomurke po 2. krog
  Varovanke trenerja Sandija Bauerja od 13. ure dalje gostijo črnogorske predstavnice ekipo Breznice, prenos tekme bo na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 03.11.2020 | Mednarodna tekmovanja
  Pomurke pred kamerami po 2. krog
  V sredo, 4. novembra, se bodo na evropski sceni predstavile tudi igralke ŽNK Nona Pomurje Beltinci. Vodilna ekipa SŽNL in slovenski predstavnik v letošnji izvedbi lige prvakinj bo jutri na domačem terenu gostil črnogorsko ekipo Breznica Plevlja.
 • 22.10.2020 | Mednarodna tekmovanja
  Pomurke proti Črnogorkam
  Tekmece so dobile tudi naše igralke, ki uspešno nastopajo v tujini. St. Pölten Mateje Zver bo gostil Mitrovico (Kosovo), v slovenskem obračunu se bosta pomerila litovski Gintra Universitetas Maje Zajc in slovaški Slovan Bratislava, kjer igra Timea Rojnik. Ferencvaroš z Laro Ivanuša gosti Racing FC Union Luxembourg.
 • 13.10.2020 | Mednarodna tekmovanja
  Dobovec med evropsko klubsko elito
  Evropska nogometna zveza Uefa je obelodanila, da bo čez dva tedna, 27.10., opravila žreb predkroga letošnje futsal lige prvakov. V tekmovanju bo nastopilo 55 klubov, 46 od teh v novembrskem predkrogu.

DELI NA