10.06.2019 | Ženska A
Prek Črne gore pogleduje v pomembne kvalifikacije

V sredo se bo zbrala ženska reprezentanca, ki jo v nedeljo, 16.6., ob 17.30 v Dravogradu čaka zadnja tekma pred skorajšnjim začetkom kvalifikacij za Euro 2021. V slovenski vrsti bo uspeh odvisen tudi od igre naše zvezne vrste, kjer ima pomembno vlogo 26-letna Mariborčanka Dominika Čonč.

Prijateljska tekma, Dravograd, 16.6.
Slovenija – Črna gora (17.30) (videoprenos na spletni strani www.nzs.si)

Pohvala ekipi in stroki

Dominika se veseli nove reprezentančne akcije. „Smo prava ekipa, vse igralke smo se dobro ujele med sabo. Ne glede na starostno razliko. Med nami je najstarejša in najbolj izkušena Mateja Zver, ki pa se odlično znajde med mladimi igralkami, ki točno vedo, kdaj je hec in kdaj se trdo dela,“ pove Dominika, ki ob tem pohvali še strokovni štab, ki ga vodi selektor Borut Jarc. „Stroka svoje delo opravlja fenomenalno. Vedo, kako manevrirati, predvsem pa so vsi zelo dostopni. Tudi smejemo se precej, a je jasno, kdaj se dela resno in zavzeto,“ pojasni Dominika, ki se tudi sama želi, da vzpon ženskega klubskega in reprezentančnega nogometa dobi dodatno potrditev. Igralke ne skrivajo, da bi rade naredile korak bližje k evropskemu prvenstvu, ki bo 2021. „Čas bi že bil, da storimo korak naprej. V zadnjem letu smo naredili nekaj dobrih potez, napredek je opazen in očiten,“ meni Dominika, ki pa se zaveda, da je v ekipi tudi nekaj (individualnih) rezerv.

Izjemna ameriška izkušnja

„Predvsem tu mislim na pripravljenost posamezne igralke. Naloga vsake od nas je, da pride na priprave oz. na kvalifikacije v maksimalno možni dobri fizični formi,“ je jasna Dominika, ki je sklenila sezono v Španiji, kjer je igrala za Malago. Zbrala je 30 nastopov, dosegla je dva zadetka. V Španiji je igrala že lani, ko je branila barve Espanyola, pred tem je bila tudi na Danskem (Fortuna Hjørring v sezoni 2016/2017). „Odkar vem zase, sem si želela na tuje. Sprva je bila možnost, da odidem v Združene države Amerike, kjer sem združila igranje nogometa s šolanjem na univerzi UT Martin,“ Dominika o tem, zakaj jo je gnalo na tuje. Kot smo že rekli, med letoma 2011 in 2014 se je šolala v ZDA in igrala.

„Ne znam si niti predstavljati, kaj ti lahko taka izkušnja prinese. Enostavno moraš poizkusiti. Prej rabiš starše za vse, potem pa si primoran narediti vse sam. Naučiš se jezika, spoznaš druge kulture, ko ti je hitro vse normalno oz. vse tako jemlješ ter dojemaš. Tudi strpnejši postaneš, dobiš neko širino, zagotovo pa sem v času študija in igranja v ZDA dobila številne prijatelje s celega sveta,“ Dominika hvali izkušnjo v Severni Ameriki. Pove, da je v času igranja za univerzitetno ekipo precej trenirala in dela na sebi tudi sama. S tem nadaljuje in se ji obrestuje, v pomoč pa ji je tudi njena ekipa.

Ko se je vrnila v Evropo, je sprva igrala za Maribor, potem za Pomurje in vnovič za Maribor.

Dve sezoni v Španiji

Danes je v Španiji. „Glede na individualno statistiko sem s to sezono precej bolj zadovoljna. Tudi minutaža je bila lepa. Malce manj pa sem bila zadovoljna, ker smo se borile za obstanek. Sem pa igrala v španski ligi, ki je vsako leto boljša in močnejša, predvsem pa zanimivejša, iz leto v leto pa se izboljšujejo tudi pogoji za delo igralk, s pomočjo sindikata so določili tudi minimalno plačo,“ Čončeva po dveh sezonah na Iberskem polotoku. Mlada ekipa Malage, leta 1998 so igralke tega kluba osvojile špansko dvojno krono – državni in pokalni naslov, je zasedla 15. mesto in se po leto dni vrača v 2. ligo. Med sezono so imeli precej težav s poškodbami, Dominiko pa je trener koristil na številnih igralnih mestih, vse pa v odvisnosti od sistema igre, za katerega se je strateg Antonio Contreras Olivera. odločil. Kje bo Dominika nadaljevala svojo športno pot, bo znano v prihodnjih tednih.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 29.06.2020 | Ženska A
  Konec v Nemčiji, začetek na Norveškem
  Medtem ko je Turbine Potsdam s štirimi našimi reprezentantkami zasedel 4. mesto v nemški ligi, pa Kristina Erman začenja prvenstvo Norveške.
 • 23.06.2020 | Ženska A
  Slovo Lare in Pamele, Zala obranila mrežo
  V Nemčiji so bile minuli vikend na sporedu tekme 21. kroga, vnovič pa je zaigrala le Zala Meršnik, ki je začela v prvi postavi tekmo Duisburg – Turbine Potsdam. Meršnikova se je izkazala, gola ni prejela, tekma se končala z rezultatom 0:0.
 • 09.06.2020 | Ženska A
  Konec v Italiji, v Nemčiji le Meršnik
  Predčasno pa je konec sezone v Italiji. Prvakinj ni, najboljše pa je pred prekinitvijo kazalo zasedbi Juventusa (44 točk), ki si je zagotovila mesto v novi izvedbi lige prvakinj. Drugo mesto v ligi prvakinj naj bi pripadlo Fiorentini (35 točk).
 • 04.06.2020 | Ženska A
  Kapetanka ostaja v Avstriji, tekme tudi na Norveškem
  Po marčni prekinitvi tekem so se nogometašice spet vrnile na igrišča. Minuli vikend so s tekmami nadaljevali v Nemčiji.
 • 27.05.2020 | Ženska A
  Slovenija nadaljuje proti Turčiji
  Jeseni se bodo nadaljevale kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic, ki bo leta 2022 v Angliji. Slovenija tekmuje v skupini A, kjer po šestih odigranih tekmah z devetimi točkami zaseda 3. mesto.
 • 31.03.2020 | Ženska A
  Članice še nikoli tako visoko na Fifini lestvici
  Reprezentanca, ki jo od januarja 2018 vodi selektor Borut Jarc, se je decembra lani prvič zavihtela na 50. mesto, zdaj pa je šla še stopničko višje.
 • 28.03.2020 | Ženska A
  Spremenjen urnik kvalifikacij članic
  Zavoljo težav, ki jih je povzročil koronavirus, je že bilo prestavljeno moško člansko evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Zdaj pa je tudi jasno, da se obetajo spremembe v urniku ženske članske reprezentance,
 • 10.03.2020 | Ženska A
  Hvaležni za podporo Slovenski vojski
  Že v ponedeljek so nas obiskali slovenski vojaki, člani 40. slovenskega kontingenta Kfor (sile Kosovo Force pod vodstvom Nata). Ob tej priložnosti so naši reprezentanci izročili posebno spominsko obeležje, ki nas bo še lep čas spominjalo na pozornost na Kosovu.
 • 10.03.2020 | Ženska A
  Uspešne tudi v Prištini
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v šesti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 v Prištini premagala Kosovo s 3:0 (2:0). Naslednjo tekmo bodo izbranke selektorja Boruta Jarca igrale 10. aprila v Murski Soboti proti Estoniji.
 • 10.03.2020 | Ženska A
  Prva strelka ve, kaj zmorejo
  „Kljub visoki zmagi je jasno, da imajo v svoji ekipi par neugodnih posameznic, ki znajo igrati,“ opozarja Lara Prašnikar, ki pravi, da v naši vrsti treme in pritiska ni čutiti.

DELI NA