10.06.2019 | Ženska A
Prek Črne gore pogleduje v pomembne kvalifikacije

V sredo se bo zbrala ženska reprezentanca, ki jo v nedeljo, 16.6., ob 17.30 v Dravogradu čaka zadnja tekma pred skorajšnjim začetkom kvalifikacij za Euro 2021. V slovenski vrsti bo uspeh odvisen tudi od igre naše zvezne vrste, kjer ima pomembno vlogo 26-letna Mariborčanka Dominika Čonč.

Prijateljska tekma, Dravograd, 16.6.
Slovenija – Črna gora (17.30) (videoprenos na spletni strani www.nzs.si)

Pohvala ekipi in stroki

Dominika se veseli nove reprezentančne akcije. „Smo prava ekipa, vse igralke smo se dobro ujele med sabo. Ne glede na starostno razliko. Med nami je najstarejša in najbolj izkušena Mateja Zver, ki pa se odlično znajde med mladimi igralkami, ki točno vedo, kdaj je hec in kdaj se trdo dela,“ pove Dominika, ki ob tem pohvali še strokovni štab, ki ga vodi selektor Borut Jarc. „Stroka svoje delo opravlja fenomenalno. Vedo, kako manevrirati, predvsem pa so vsi zelo dostopni. Tudi smejemo se precej, a je jasno, kdaj se dela resno in zavzeto,“ pojasni Dominika, ki se tudi sama želi, da vzpon ženskega klubskega in reprezentančnega nogometa dobi dodatno potrditev. Igralke ne skrivajo, da bi rade naredile korak bližje k evropskemu prvenstvu, ki bo 2021. „Čas bi že bil, da storimo korak naprej. V zadnjem letu smo naredili nekaj dobrih potez, napredek je opazen in očiten,“ meni Dominika, ki pa se zaveda, da je v ekipi tudi nekaj (individualnih) rezerv.

Izjemna ameriška izkušnja

„Predvsem tu mislim na pripravljenost posamezne igralke. Naloga vsake od nas je, da pride na priprave oz. na kvalifikacije v maksimalno možni dobri fizični formi,“ je jasna Dominika, ki je sklenila sezono v Španiji, kjer je igrala za Malago. Zbrala je 30 nastopov, dosegla je dva zadetka. V Španiji je igrala že lani, ko je branila barve Espanyola, pred tem je bila tudi na Danskem (Fortuna Hjørring v sezoni 2016/2017). „Odkar vem zase, sem si želela na tuje. Sprva je bila možnost, da odidem v Združene države Amerike, kjer sem združila igranje nogometa s šolanjem na univerzi UT Martin,“ Dominika o tem, zakaj jo je gnalo na tuje. Kot smo že rekli, med letoma 2011 in 2014 se je šolala v ZDA in igrala.

„Ne znam si niti predstavljati, kaj ti lahko taka izkušnja prinese. Enostavno moraš poizkusiti. Prej rabiš starše za vse, potem pa si primoran narediti vse sam. Naučiš se jezika, spoznaš druge kulture, ko ti je hitro vse normalno oz. vse tako jemlješ ter dojemaš. Tudi strpnejši postaneš, dobiš neko širino, zagotovo pa sem v času študija in igranja v ZDA dobila številne prijatelje s celega sveta,“ Dominika hvali izkušnjo v Severni Ameriki. Pove, da je v času igranja za univerzitetno ekipo precej trenirala in dela na sebi tudi sama. S tem nadaljuje in se ji obrestuje, v pomoč pa ji je tudi njena ekipa.

Ko se je vrnila v Evropo, je sprva igrala za Maribor, potem za Pomurje in vnovič za Maribor.

Dve sezoni v Španiji

Danes je v Španiji. „Glede na individualno statistiko sem s to sezono precej bolj zadovoljna. Tudi minutaža je bila lepa. Malce manj pa sem bila zadovoljna, ker smo se borile za obstanek. Sem pa igrala v španski ligi, ki je vsako leto boljša in močnejša, predvsem pa zanimivejša, iz leto v leto pa se izboljšujejo tudi pogoji za delo igralk, s pomočjo sindikata so določili tudi minimalno plačo,“ Čončeva po dveh sezonah na Iberskem polotoku. Mlada ekipa Malage, leta 1998 so igralke tega kluba osvojile špansko dvojno krono – državni in pokalni naslov, je zasedla 15. mesto in se po leto dni vrača v 2. ligo. Med sezono so imeli precej težav s poškodbami, Dominiko pa je trener koristil na številnih igralnih mestih, vse pa v odvisnosti od sistema igre, za katerega se je strateg Antonio Contreras Olivera. odločil. Kje bo Dominika nadaljevala svojo športno pot, bo znano v prihodnjih tednih.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 16.06.2019 | Ženska A
  S suvereno zmago hrabro v kvalifikacije
  Zadnji poraz zasedbe selektorja Boruta Jarca datira v 31. avgust 2018, temu je sledilo pet zmag (Albanija, Črna Gora dvakrat, Srbija, Ukrajina) ter remi s Hrvaško. To pa je bila že šesta zaporedna tekma, ko Slovenija iz igre ni prejela zadetka. Vse skupaj je lepa popotnica pred začetkom kvalifikacij za Euro 2021.
 • 16.06.2019 | Ženska A
  V Dravogradu podaljšati pozitiven niz
  Slovenska ženska reprezentanca z današnjo tekmo proti Črni gori (v Dravogradu, od 17.30 dalje tudi prenos na spletni strani Nogometne zveze Slovenije) končuje sezono 2018/2019, hkrati pa bo tekma zadnji test pred skorajšnjim začetkom kvalifikacij za Euro 2021.
 • 15.06.2019 | Ženska A
  Z razlogom s pravim odnosom proti Črni gori
  „Delamo osredotočeno in zbrano, to je zadnji test pred kvalifikacijami za evropsko prvenstvo. Zato si želim, da čim bolj pripravljene pričakamo jutrišnji obračun,“ pravi 18-letna vratarka Zala Meršnik. Ob tem nas opomni, da so Črnogorke napredovale v primerjavi z letošnjim januarjem, ko je bilo 4:0 za Slovenijo
 • 14.06.2019 | Ženska A
  Za Slovenijo ni lahkih tekem
  V nedeljo bo piko a i sezoni postavila tudi kapetanka ženske izbrane vrste Mateja Zver, ki je v svojo vitrino uspehov dodala še dva: naslova državnega in pokalnega prvaka Avstrije. A poznavajoč Matejo je jasno, da bo pika na i prava, če bo v nedeljo s soigralkami pokazala pravi obraz. Tekmice dobro pozna, s Črno goro se je Slovenija merila januarja letos.
 • 13.06.2019 | Ženska A
  Ni vseeno, kaj bodo pokazale proti Črni gori
  "To je tudi tekma, ki je generalka za kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki jih začnemo konec avgusta,“ se selektor in ekipa zavedajo odgovornosti in pomena tekme s Črno goro, s katero se je Slovenija pomerila januarja in jo tudi suvereno ugnala – s 4:0. Selektor Jarc je jasno opozoril svoje varovanke, da takratna Črna gora ni taka kot današnja.
 • 12.06.2019 | Ženska A
  Danes zbor, v nedeljo generalka
  Danes s svojo akcijo začenja ženska članska reprezentanca, ki jo v nedeljo čaka še tekma s Črno goro, ekipi se bosta pomerili v Dravogradu (ob 17.30 dalje tudi prenos tekme na spletni strani Nogometne zveze Slovenije). Selektor Borut Jarc je bil primoran v dve menjavi.
 • 03.06.2019 | Ženska A
  Po dobri sezoni v Nemčiji po piko na i v reprezentanco
  Po klubskih sezonah zdaj v prvi plan prihaja ženska članska reprezentanca, ki se bo zbrala prihodnji teden, da bi 16. junija opravila generalko za avgustovski začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Za slovenskimi igralkami na tujem so uspešne sezone, tudi za 20-letno Laro Prašnikar, ki je sklenila 3. sezono v vrstah Turbine Potsdam.
 • 24.05.2019 | Ženska A
  Generalka proti Črni gori
  Slovenska ženska članska reprezentanca bo pred avgustovskim začetkom kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2021 prihodnji mesec opravila z generalko. Varovanke selektorja Boruta Jarca se bodo v nedeljo, 16. junija, v Dravogradu pomerile s Črno goro.
 • 17.05.2019 | Ženska A
  V elitno nemško ligo tudi Sara Agrež
  Sara je bila v preteklosti tudi članica reprezentanc do 17 in 19 let, je tudi članska reprezentankta. Svojo športno pot je začela v ŽNK Rudar Škale, potem pa igrala za ŽNK Moje-lece.si Radomlje in ŽNK Telemach GMT Beltinci.

DELI NA