01.02.2010 | NZS
Pregled meseca: Ponovno reprezentančne aktivnosti

Mesec februar bo ponovno zaznamovala kopica reprezentančnih aktivnosti, saj se po dolgem premoru ponovno zberejo Kekovi fantje, ki se bodo v začetku marca pomerili s Katarjem.

Do konca meseca je sicer še precej časa, delo na Nogometni zvezi Slovenije pa kljub reprezentančnim premorom ne pojenja. Tako se ravno danes v Zurichu mudi delegacija NZS v sestavi Boštjan Gasser in Miha Košorog, ki sta se udeležila Fifinega Kit Daya, kjer predstavniki vseh reprezentanc mednarodni nogometni zvezi predstavijo drese in opremo v katerih bodo reprezentance nastopile na prihajajočem Mundialu. Dogodek je seveda zaprtega tipa, saj so predstavitve reprezentančne opreme odvisne od vsake reprezentance oziroma opremljevalca opravljene v kasnejšem terminu.

Prve dni februarja (4. in 5.) se bo na Brdu odvijal seminar TMS za klube 2. lige. Gre za "Transfer Matching System", ki ga uvaja UEFA za laže spremljanje prestopnih aktivnosti. TMS naj bi sčasoma izkoreninil vse nepravilnosti pri prestopih nogometašev po vsem svetu, zato UEFA apelira na vse nogometne zveze, da v svojem okolju sistem vpeljejo čim bolj uspešno.

V nedeljo, 7. 2. bo v Slovenija izvedela, s katerimi nasprotniki bodo Kekovi varovanci nastopali v kvalifikacijski skupini za Euro 2012. Žreb bo potekal v Varšavi, poleg selektorja Keka pa se ga bodo udeležili še predsednik Ivan Simič, generalni sekretar Dane Jošt, sekretar A reprezentance Boštjan Gasser in podpredsednik NZS Stane Oražem.

Med 6. in 12. se bodo na seminarju ZNSS v turški Antalyji mudili nekateri sodniki s slovenske A1 liste, tisti, ki pa v Turčijo ne bodo potovali, bodo seminar opravili med 26. in 28. 2., ko se bodo v Portorožu dobili tudi kontrolorji ZNSS.

Še en datum zanimiv javnosti glede "sodniških zadev" bo 18. 2., ko se bodo v sklopu seminarja za medije dobili predstavniki ZNSS, ZNPL in slovenskih medijev. Na sedežu ZNPL bo podpredsednik NZS Rade Mijatovič slovenskim novinarjem predaval na temo modernih trendov sojenja v nogometu. ZNSS in ZNPL želita na ta način javnosti na nekoliko zanimivejši način prikazati pravila nogometne igre.

Še pred tem bo na Bledu med 15. in 16. 2. potekal Top Executive Programme (TEP), na katerem se bodo dobili najvišji funkcionarji z območja bivše Jugoslavije, dodani bodo še Slovaki, ki bodo skupaj razglabljali o problemih in nogometnih trendih v tem delu Evrope. Na TEPu bo prisotnih tudi nekaj pomembnih funkcionarjev s strani UEFE: Slovenijo bo tako ponovno obiskal Theodore Theodoridis, ki je pri Uefi vodja National Associations Departmenta, poleg njega pa še Marc Esselink, Alex Phillips, Pascal Torres in Simon Patrick.

18. 2. se bo na svoji 12. seji ponovno zbral Izvršni odbor NZS, vse oči javnosti pa bodo uprte v izbor novega/starega Generalnega sekretarja NZS. Ravno v tem terminu pa se bo v Južnoafriški republiki mudila delegacija NZS v sestavi dr. Matjaž Vogrin, Boštjan Gasser, Matjaž Kek, Aleš Zavrl in Matjaž Krajnik), ki se bo udeležila Fifinega seminarja za države udeleženke v Sun Cityju, ter opravila še dodatne oglede Port Elisabetha in Hyde Parka v Johanesburgu. Delegacije bo svoje oglede opravljala med 19. in 22. 2.

Reprezentančne aktivnosti (sicer mlajših) reprezentanc se bodo začele že sredi februarja, sezono pa bodo otvorili reprezentanti do 20 let, ki se bodo 17. 2. pomerili z Italijo v tekmovanju Mirop Cup. Med 22. in 27. 2. se bo reprezentanca do 18 let udeležila turnirja Roma Caput Mundi, med 18. in 23. 2. pa bo selektor Miloš Rus svoje fante (reprezentanco do 16 let - letnik 94) odpeljal na priprave v Strunjan, po njihovem odhodu pa bo, prav tako v Strunjanu, vadila reprezentanca U15 (letnik 95) s selektorjem Milošem Kostičem (od 23. do 28. 2.).

Prav 28. 2. pa je datum, katerega imata na svojem koledarju označenega tako selektor Matjaž Kek, kot selektor U21 Tomaž Kavčič. A reprezentanca se bo zbrala na Ptuju pred prijateljsko tekmo s Katarjem, fantje pa bodo prvič skupaj po tem, ko so se uvrstili na SP 2010. V Solkanu pa se bodo na isti dan zbrali reprezentanti U21, ki se bodo v začetku marca na prijateljski tekmi pomerili z Nizozemsko.

Tekst: NZS/MK
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 01.02.2020 | NZS
  Uspešen zaključek Uefa CFM izobraževanja
  V sredo se je v Ljubljani zaključilo devetmesečno Uefa CFM izobraževanje (Certificate in Football Management), ki ga je letos gostila Nogometna zveza Slovenije.
 • 22.01.2020 | NZS
  Poslovil se je Peter Žagar
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je v 81. letu starosti umrl Peter Žagar, ki je v nogometu pustil neizbrisen pečat kot generalni sekretar NK Olimpija, generalni sekretar AŠZ Olimpija in dolgoletni sodelavec Nogometne zveze Slovenije.
 • 10.01.2020 | NZS
  NZS in Big Bang izbrala prva eReprezentanta Slovenije
  Na Brdu pri Kranju se je konec decembra s finalnim dogodkom zaključil izbor »Postani eReprezentant«, ki sta ga organizirala Nogometna zveza Slovenije in Big Bang.
 • 20.12.2019 | NZS
  NZS zaključila leto s tradicionalnim novoletnim sprejemom
  Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani priredila tradicionalni novoletni sprejem, na katerem so se spomnili dogodkov iz minulega leta ter napovedali tudi pestro dogajanje v letu 2020.
 • 23.10.2019 | NZS
  Pričakujemo le spoštljiv odnos
  Na Nogometni zvezi Sloveniji smo ogorčeni nad izjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleša Cantaruttija, ki je na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez izjavil, da je zadovoljen, da se slovenski nogometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti na UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020. Kot razlog je Cantarutti navedel, da bi se v primeru uvrstitve preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet in ne v ostale športe.
 • 04.10.2019 | NZS
  Urbanistično arhitekturna delavnica študentov v NNC Brdo
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se danes zaključuje petdnevna urbanistično arhitekturna delavnica – Športni parki 3, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije, Inštituta za športne gradnje (IŠG) in Fakultete za arhitekturo (UL FA).
 • 01.10.2019 | NZS
  Licenčni seminar za klube SŽNL
  V ponedeljek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal licenčni seminar za klube SŽNL.
 • 28.09.2019 | NZS
  Zapustil nas je Suad Beširević
  Nogometna Slovenija žaluje. V 57-letu starosti je umrl Suad Beširević, ki je v slovenskem nogometnem prostoru pustil neizbrisen pečat.
 • 24.09.2019 | NZS
  Slovenija ponovno v ligi C
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) je na zasedanju v Ljubljani spremenil sestavo lige narodov. Po novih kombinacijah bo Slovenija v ligi narodov jeseni 2020 namesto v najnižji ligi spet v ligi C.

DELI NA