01.02.2010 | NZS
Pregled meseca: Ponovno reprezentančne aktivnosti

Mesec februar bo ponovno zaznamovala kopica reprezentančnih aktivnosti, saj se po dolgem premoru ponovno zberejo Kekovi fantje, ki se bodo v začetku marca pomerili s Katarjem.

Do konca meseca je sicer še precej časa, delo na Nogometni zvezi Slovenije pa kljub reprezentančnim premorom ne pojenja. Tako se ravno danes v Zurichu mudi delegacija NZS v sestavi Boštjan Gasser in Miha Košorog, ki sta se udeležila Fifinega Kit Daya, kjer predstavniki vseh reprezentanc mednarodni nogometni zvezi predstavijo drese in opremo v katerih bodo reprezentance nastopile na prihajajočem Mundialu. Dogodek je seveda zaprtega tipa, saj so predstavitve reprezentančne opreme odvisne od vsake reprezentance oziroma opremljevalca opravljene v kasnejšem terminu.

Prve dni februarja (4. in 5.) se bo na Brdu odvijal seminar TMS za klube 2. lige. Gre za "Transfer Matching System", ki ga uvaja UEFA za laže spremljanje prestopnih aktivnosti. TMS naj bi sčasoma izkoreninil vse nepravilnosti pri prestopih nogometašev po vsem svetu, zato UEFA apelira na vse nogometne zveze, da v svojem okolju sistem vpeljejo čim bolj uspešno.

V nedeljo, 7. 2. bo v Slovenija izvedela, s katerimi nasprotniki bodo Kekovi varovanci nastopali v kvalifikacijski skupini za Euro 2012. Žreb bo potekal v Varšavi, poleg selektorja Keka pa se ga bodo udeležili še predsednik Ivan Simič, generalni sekretar Dane Jošt, sekretar A reprezentance Boštjan Gasser in podpredsednik NZS Stane Oražem.

Med 6. in 12. se bodo na seminarju ZNSS v turški Antalyji mudili nekateri sodniki s slovenske A1 liste, tisti, ki pa v Turčijo ne bodo potovali, bodo seminar opravili med 26. in 28. 2., ko se bodo v Portorožu dobili tudi kontrolorji ZNSS.

Še en datum zanimiv javnosti glede "sodniških zadev" bo 18. 2., ko se bodo v sklopu seminarja za medije dobili predstavniki ZNSS, ZNPL in slovenskih medijev. Na sedežu ZNPL bo podpredsednik NZS Rade Mijatovič slovenskim novinarjem predaval na temo modernih trendov sojenja v nogometu. ZNSS in ZNPL želita na ta način javnosti na nekoliko zanimivejši način prikazati pravila nogometne igre.

Še pred tem bo na Bledu med 15. in 16. 2. potekal Top Executive Programme (TEP), na katerem se bodo dobili najvišji funkcionarji z območja bivše Jugoslavije, dodani bodo še Slovaki, ki bodo skupaj razglabljali o problemih in nogometnih trendih v tem delu Evrope. Na TEPu bo prisotnih tudi nekaj pomembnih funkcionarjev s strani UEFE: Slovenijo bo tako ponovno obiskal Theodore Theodoridis, ki je pri Uefi vodja National Associations Departmenta, poleg njega pa še Marc Esselink, Alex Phillips, Pascal Torres in Simon Patrick.

18. 2. se bo na svoji 12. seji ponovno zbral Izvršni odbor NZS, vse oči javnosti pa bodo uprte v izbor novega/starega Generalnega sekretarja NZS. Ravno v tem terminu pa se bo v Južnoafriški republiki mudila delegacija NZS v sestavi dr. Matjaž Vogrin, Boštjan Gasser, Matjaž Kek, Aleš Zavrl in Matjaž Krajnik), ki se bo udeležila Fifinega seminarja za države udeleženke v Sun Cityju, ter opravila še dodatne oglede Port Elisabetha in Hyde Parka v Johanesburgu. Delegacije bo svoje oglede opravljala med 19. in 22. 2.

Reprezentančne aktivnosti (sicer mlajših) reprezentanc se bodo začele že sredi februarja, sezono pa bodo otvorili reprezentanti do 20 let, ki se bodo 17. 2. pomerili z Italijo v tekmovanju Mirop Cup. Med 22. in 27. 2. se bo reprezentanca do 18 let udeležila turnirja Roma Caput Mundi, med 18. in 23. 2. pa bo selektor Miloš Rus svoje fante (reprezentanco do 16 let - letnik 94) odpeljal na priprave v Strunjan, po njihovem odhodu pa bo, prav tako v Strunjanu, vadila reprezentanca U15 (letnik 95) s selektorjem Milošem Kostičem (od 23. do 28. 2.).

Prav 28. 2. pa je datum, katerega imata na svojem koledarju označenega tako selektor Matjaž Kek, kot selektor U21 Tomaž Kavčič. A reprezentanca se bo zbrala na Ptuju pred prijateljsko tekmo s Katarjem, fantje pa bodo prvič skupaj po tem, ko so se uvrstili na SP 2010. V Solkanu pa se bodo na isti dan zbrali reprezentanti U21, ki se bodo v začetku marca na prijateljski tekmi pomerili z Nizozemsko.

Tekst: NZS/MK
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 30.11.2023 | NZS
  Po 41. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je na 41. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Na prvi seji po uvrstitvi na Evropsko prvenstvo 2024, so člani obravnavali selektorsko piramido ženske in dekliških reprezentanc, mlajših moških reprezentanc in futsal reprezentanc, spremembe pravilnika o registraciji in statusu igralcev, ter spremembe pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti.
 • 28.11.2023 | NZS
  Usposabljanje trenerjev pod okriljem NZS
  Vsak zadetek več, vsak meter, vsak delček sekunde prednosti pri odzivu na dani položaj oziroma vsak napredek, ki pomaga, da si boljši od tekmeca, ima temelje v strokovnem gradivu in znanju, v dojemanju znanstvenih uvidov in ob enem sposobnosti prenašanja tega znanja tistim, ki jim je namenjeno, na vseh nivojih, v vseh sredinah. 
 • 12.10.2023 | NZS
  Sofinanciranje klubov za vzgojo reprezentantov
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na torkovem izvršnem odboru sprejel pomembno spremembo v povezavi s sofinanciranjem klubov z reprezentanti v tekmovalni sezoni 2023/24. Poleg višje vsote razpoložljivih sredstev bodo le-ta zdaj na voljo tudi slovenskim klubom, kateri so vzgojili reprezentante, ki sedaj igrajo v tujini.
 • 11.10.2023 | NZS
  Komisija za pritožbe NZS odločila o pritožbi NK Rogaška
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je sprejela končno odločitev v primeru pritožbe NK Rogaška zoper prvostopenjsko odločitev o registraciji tekme Prve lige Telemach med Koprom in Rogaško v korist FC Koper s 3:0 potem, ko gostujoči klub ni izpolnjeval pogoja doma vzgojenih igralcev. Pritožba Rogaške je bila zavrnjena kot neutemeljena.
 • 10.10.2023 | NZS
  39. seja Izvršnega odbora NZS: Pomoč klubom po poplavah v središču pozornosti
  Danes je na sedežu Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju potekala 39. seja Izvršnega odbora NZS za mandatno obdobje 2020-2024. Med ključnimi točkami dnevnega reda je bila pomoč klubom zaradi škode na nogometni infrastrukturi ob avgustovskih poplavah. Izvršni odbor NZS je izrazil globoko sočutje vsem klubom, ki so bili prizadeti zaradi naravne nesreče in se zavezal k aktivnemu pristopu pri iskanju rešitev za obnovo infrastrukture. Poleg tega je bilo na seji obravnavanih še več drugih pomembnih točk, med drugim finančne spodbude klubom, katerih igralci sodelujejo v aktivnostih slovenskih nogometnih reprezentanc, predlog o ukinjanju pravila gola v gosteh v tekmovanjih pod okriljem NZS ter črpanje UEFA HatTrick sredstev za infrastrukturo.
 • 16.09.2023 | NZS
  V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav
  Nogometni zvezdniki na čelu s predsednikom Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil pobudnik akcije, so v Stožicah igrali dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.
 • 14.09.2023 | NZS
  Delovna skupina podala poročilo o preučitvi razmer v ženski reprezentanci
  Delovna skupina, ki je bila zadolžena za preučitev razmer v ženski reprezentanci, pod vodstvom predsednice Maje Berger Levičar, je vodstvu Nogometne zveze Slovenije poslala obsežno poročilo o razmerah v ženski reprezentanci ter v zvezi s podanimi ugotovitvami podala priporočila.
 • 01.09.2023 | NZS
  Vodja tekmovanj sprejel odločitev o tekmi 6. kroga PLT
  Vodja tekmovanj NZS je v skladu s tekmovalnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije sprejel odločitev, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med FC Koprom in NK Rogaška registrira z rezultatom 3:0 za domačine, saj ekipa NK Rogaška ni zadostila pravilu doma vzgojenih igralcev in je na tekmo prijavila le sedem nogometašev, ki izpolnjujejo pogoj, ki je v veljavi od začetka letošnje sezone.
 • 30.08.2023 | NZS
  Čeferin zvezdnike nogometa povabil na dobrodelno tekmo v Ljubljano
  Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je odločil za akcijo pomoči žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. V petek, 15. septembra, ob 20. uri bo stadion v Stožicah na njegovo pobudo gostil dobrodelno tekmo s svetovnimi zvezdniki nogometa.
 • 25.08.2023 | NZS
  V prodaji vstopnice za žensko A, U21 in futsal A reprezentanco
  V pestrem nogometnem septembru bodo aktivne številne slovenske reprezentančne selekcije. Slovenska A-reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, medtem ko ženska A-reprezentanca pričenja s tekmovanjem v Uefini ligi narodov. Nov cikel čaka tudi slovensko reprezentanco do 21 let, ki odpira kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, futsal A reprezentanco pa čakajo tekme v elitnem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024.

DELI NA