20.01.2012 | 1. SŽNL
Pregled 1. SŽNL: Pomurje pred Krko

Ženski nogomet v slovenskem nogometnem okolju postaja vedno bolj priljubljen. Na klubski ravni je v ospredju ligaško tekmovanje članic, ki je bilo kot slovensko državno prvenstvo za ženske prvič organizirano v tekmovalnem letu 1992/1993, danes pa na najvišji ravni poteka pod nazivom Slovenska ženska nogometna liga.

Število sodelujočih klubov se je skozi leta spreminjalo, v zadnjem obdobju pa se je ustalilo pri 8 klubih, kolikor jih v dvokrožnem tekmovalnem sistemu z dvokrožno končnico tekmuje tudi v sezoni 2011/2012. Z ženskimi in dekliškimi ekipami v okviru tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije nastopajo ekipe iz 11 klubov, za naslov državnih prvakinj v članski kategoriji pa se bori 8 ekip: Velesovo Kamen Jerič, ŽNK Dornava, ŽNK Jevnica, ŽNK Krka, ŽNK Maribor, ŽNK Rudar Škale, ŽNK Slovenj Gradec in ŽNK Teleing Pomurje.

Zanimivost letošnjega tekmovanja v Slovenski ženski nogometni ligi je izredna izenačenost ekip, saj petouvrščeno ekipo od jesenskih prvakinj ŽNK Teleing Pomurje ločita le dve točki. Najboljše rezultate na državnem nivoju sicer dosega trenutno drugouvrščena ekipa ŽNK Krka, ki je naslov državnih prvakinj osvajala v zadnjih petih sezonah, skupno pa je naslov osvojila že osemkrat.

Vsekakor se nam v letošnji sezoni najprej obeta ogorčen boj za uvrstitev med štiri najboljše ekipe, ki se bodo nato v končnici med seboj pomerile po dvakrat ter odločile, katera ekipa bo postala državni prvak za tekmovalno leto 2011/12 ter Slovenijo zastopala v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakinj.

Stanje na lestvici fair play je nekoliko drugačno, saj v spoštovanju FIFA športnih, moralnih in etičnih načel prepričljivo vodi ekipa Velesovo Kamen Jerič. Na začelju te lestvice se nahajajo aktualne državne prvakinje, ki so poleg igralk ŽNK Dornava prejele največ kartonov - 16 rumenih in 2 rdeča.

Fair play lestvica

 

1

Velesovo Kamen Jerič

7

2

ŽNK Rudar Škale

18

3

ŽNK Slovenj Gradec

27

4

ŽNK Teleing Pomurje

28

5

ŽNK Jevnica

29

6

ŽNK Maribor

39

7

ŽNK Dornava

45

8

ŽNK Krka

55

Ogled jesenskih tekem letošnje sezone je predstavljal posebno doživetje tudi zaradi velikega števila zadetkov. Na štiridesetih tekmah, ki so se odigrale v desetih krogih, je bilo doseženih kar 231 zadetkov, kar pomeni v povprečju skoraj šest zadetkov na tekmo. Kot najuspešnejše strelke jesenskega dela prvenstva so se izkazale Tanja Vrabel (ŽNK Teleing Pomurje) z 22 zadetki, Natalija Golob (ŽNK Slovenj Gradec) s 17 zadetki, Tjaša Tibaut (ŽNK Teleing Pomurje) in Kaja Jerina (ŽNK Jevnica) z 12 zadetki ter Moira Murič (ŽNK Rudar Škale) z 11 zadetki, vse razen slednje pa so uspešno nastopale tudi v reprezentančnem dresu.

Na tekmah Slovenske ženske nogometne lige je v jesenskem delu prvenstva nastopilo 160 igralk, sicer pa je pri Nogometni zvezi Slovenije v vseh starostnih kategorijah trenutno registriranih kar 1393 igralk. Število registriranih igralk pa iz leta v leto narašča.

Izenačenost tekmovanja vpliva na zanimanje javnosti ter na obisk tekem SŽNL. Jesenski del prvenstva SŽNL 2011/2012 si je namreč ogledalo 3250 gledalcev, kar je izjemen porast glede na povprečen obisk med sezonama 2000/2001 in 2010/2011.

Tekst: NZS/BK
Foto: Fotolife

SORODNE NOVICE

 • 20.07.2024 | 1. SŽNL
  Jona Javorič okrepila ŽNK Radomlje
  »Domov se vračam z zelo dobrimi občutki. Zelo sem vesela, da sem spet na domačem igrišču. V klubu se je zgodilo veliko pozitivnih sprememb in videli bomo, kaj bo prinesla nova sezona,« je Jona dejala po povratku v Športni park Radomlje.
 • 19.07.2024 | 1. SŽNL
  Sara Makovec okrepila Muro
  Doslej je v 1. SŽNL odigrala 144 tekem in ob tem dosegla kar 135 zadetkov. V pokalnem tekmovanju je na 18 tekmah dosegla 19 zadetkov. Je tudi redna članica slovenske ženske reprezentance, za katero je zbrala 42 nastopov in prispevala dva zadetka
 • 09.07.2024 | 1. SŽNL
  Matej Mavrič Rožič novi trener članske ekipe ŽNK Radomlje
  »Imam oris tega, kaj se dogaja v ženskem nogometu, čeprav še ne toliko, kot bi si želel. Prvi cilj je, da se v prihodnje dodobra spoznamo. Ne glede na vse, pa je imperativ to, da ekipo pripravimo do točke, da bo lahko konkurirala za visoka mesta. To bo šlo skozi določen proces, želim pa si, da bi se držali zastavljene strategije,« je za spletno stran kluba dejal novi strateg Radomljank.
 • 09.07.2024 | 1. SŽNL
  Aljaž Gornik po novem športni direktor ŽNK Radomlje Medex
  Aljaž Gornik, trener z najdaljšim neprekinjenim stažem v zgodovini članske ekipe rumenosrčnih, bo odslej opravljal naloge športnega direktorja ŽNK Radomlje Medex.
 • 05.07.2024 | 1. SŽNL
  Kvalifikacije za ligo prvakinj začenjajo na Cipru
  V polfinalu skupine 6 se bodo merile z ekipo Glentoran Women FC (Severna Irska). V primeru zmage jih čaka finale in boljši iz para Apollon Ladies FC (Ciper) – Pyunik Women (Armenija).
 • 04.07.2024 | 1. SŽNL
  Prvakinje v pričakovanju žreba lige prvakinj
  Žreb se bo z neposrednim prenosom na spletni strani UEFE pričel ob 13. uri. To bo že 24. sezona najmočnejšega ženskega klubskega tekmovanja v Evropi. Naslov prvakinj brani Barcelona.
 • 19.05.2024 | 1. SŽNL
  Za konec gostujoči zmagi, Sara Makovec prva strelka
  Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja, je bila v Murski Soboti. Aktualne državne prvakinje ŽNK Mura Nona so z zmago sklenile izvrstno sezono, ki so jo kronale z 11. naslovom državnih prvakinj. V nedeljo sta bili še dve tekmi: ŽNK Olimpija Ljubljana je s 3:0 ugnala ŽNK Radomlje Medex, v prestavljeni tekmi pa je v ligi za razvrstitev Primorje Gaia Naturelle v gosteh s 3:1 premagalo Ptujčanke.
 • 19.05.2024 | 1. SŽNL
  Še zadnji dejani sezone članic
  V petek se je začel 24., tudi zadnji krog SŽNL Triglav Zdravje. Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja, je bila v Murski Soboti. Aktualne državne prvakinje ŽNK Mura Nona so z zmago sklenile izvrstno sezono, ki so jo kronale z 11. naslovom državnih prvakinj.
 • 18.05.2024 | 1. SŽNL
  Z 20. zmago kronale šampionsko sezono
  Varovanke trenerja Vladimirja Kokola so tudi na zadnji tekmi upravičile vlogo favoritinj in z jubilejno 20. zmago sklenile sezono, v kateri so zbrale 61 točk, Olimpija s tekmo manj 51. Ljubljana bo sezono končala na 3. mestu (41 točk), Radomlje Medex pa na 4. (28 točk s tekmo manj).
 • 17.05.2024 | 1. SŽNL
  Pred kamerami Planet TV-ja generalka na finale pokala
  Uvodna tekma, pred kamerami Planet TV-ja, bo v Murski Soboti. Aktualne državne prvakinje ŽNK Mura Nona bodo gostile ŽNK Ljubljano. V nedeljo sledi še tekma ŽNK Radomlje Medex – ŽNK Olimpija Ljubljana ter zaostala tekma 21. kroga: WFC Drava Ptuj – Primorje Gaia Naturelle (15.00)

DELI NA