20.01.2012 | 1. SŽNL
Pregled 1. SŽNL: Pomurje pred Krko

Ženski nogomet v slovenskem nogometnem okolju postaja vedno bolj priljubljen. Na klubski ravni je v ospredju ligaško tekmovanje članic, ki je bilo kot slovensko državno prvenstvo za ženske prvič organizirano v tekmovalnem letu 1992/1993, danes pa na najvišji ravni poteka pod nazivom Slovenska ženska nogometna liga.

Število sodelujočih klubov se je skozi leta spreminjalo, v zadnjem obdobju pa se je ustalilo pri 8 klubih, kolikor jih v dvokrožnem tekmovalnem sistemu z dvokrožno končnico tekmuje tudi v sezoni 2011/2012. Z ženskimi in dekliškimi ekipami v okviru tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije nastopajo ekipe iz 11 klubov, za naslov državnih prvakinj v članski kategoriji pa se bori 8 ekip: Velesovo Kamen Jerič, ŽNK Dornava, ŽNK Jevnica, ŽNK Krka, ŽNK Maribor, ŽNK Rudar Škale, ŽNK Slovenj Gradec in ŽNK Teleing Pomurje.

Zanimivost letošnjega tekmovanja v Slovenski ženski nogometni ligi je izredna izenačenost ekip, saj petouvrščeno ekipo od jesenskih prvakinj ŽNK Teleing Pomurje ločita le dve točki. Najboljše rezultate na državnem nivoju sicer dosega trenutno drugouvrščena ekipa ŽNK Krka, ki je naslov državnih prvakinj osvajala v zadnjih petih sezonah, skupno pa je naslov osvojila že osemkrat.

Vsekakor se nam v letošnji sezoni najprej obeta ogorčen boj za uvrstitev med štiri najboljše ekipe, ki se bodo nato v končnici med seboj pomerile po dvakrat ter odločile, katera ekipa bo postala državni prvak za tekmovalno leto 2011/12 ter Slovenijo zastopala v kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakinj.

Stanje na lestvici fair play je nekoliko drugačno, saj v spoštovanju FIFA športnih, moralnih in etičnih načel prepričljivo vodi ekipa Velesovo Kamen Jerič. Na začelju te lestvice se nahajajo aktualne državne prvakinje, ki so poleg igralk ŽNK Dornava prejele največ kartonov - 16 rumenih in 2 rdeča.

Fair play lestvica

 

1

Velesovo Kamen Jerič

7

2

ŽNK Rudar Škale

18

3

ŽNK Slovenj Gradec

27

4

ŽNK Teleing Pomurje

28

5

ŽNK Jevnica

29

6

ŽNK Maribor

39

7

ŽNK Dornava

45

8

ŽNK Krka

55

Ogled jesenskih tekem letošnje sezone je predstavljal posebno doživetje tudi zaradi velikega števila zadetkov. Na štiridesetih tekmah, ki so se odigrale v desetih krogih, je bilo doseženih kar 231 zadetkov, kar pomeni v povprečju skoraj šest zadetkov na tekmo. Kot najuspešnejše strelke jesenskega dela prvenstva so se izkazale Tanja Vrabel (ŽNK Teleing Pomurje) z 22 zadetki, Natalija Golob (ŽNK Slovenj Gradec) s 17 zadetki, Tjaša Tibaut (ŽNK Teleing Pomurje) in Kaja Jerina (ŽNK Jevnica) z 12 zadetki ter Moira Murič (ŽNK Rudar Škale) z 11 zadetki, vse razen slednje pa so uspešno nastopale tudi v reprezentančnem dresu.

Na tekmah Slovenske ženske nogometne lige je v jesenskem delu prvenstva nastopilo 160 igralk, sicer pa je pri Nogometni zvezi Slovenije v vseh starostnih kategorijah trenutno registriranih kar 1393 igralk. Število registriranih igralk pa iz leta v leto narašča.

Izenačenost tekmovanja vpliva na zanimanje javnosti ter na obisk tekem SŽNL. Jesenski del prvenstva SŽNL 2011/2012 si je namreč ogledalo 3250 gledalcev, kar je izjemen porast glede na povprečen obisk med sezonama 2000/2001 in 2010/2011.

Tekst: NZS/BK
Foto: Fotolife

SORODNE NOVICE

 • 21.11.2021 | 1. SŽNL
  Upravičile vlogo favoritinj
  Pomurke so v 12. krogu SŽNL opravile s Ptujčankami (8:0), Radomlje so s 4:0 odpravile ŽNK Cerklje, najvišja zmaga kroga pripada Ljubljani, ki je s z 11:1 odpravila krimovke.
 • 21.11.2021 | 1. SŽNL
  Pika na i jeseni v SŽNL
  Z današnjim 12. krogom se formalno končuje z ligaškim ženskim klubskim nogometom za leto 2021. Pred nami so tri tekme – v Bratoncih, Ljubljani in Radomljah. V prihodnjih tednih bodo klubi odigrali še preložene tekme, v leto 2022 pa bodo s prvimi tekmami za točke vstopili 13. marca.
 • 14.11.2021 | 1. SŽNL
  Gostje do popolnega izkupička
  Predzadnji krog SŽNL v letu 2021 je postregel s štirimi zmagami gostujočih ekip. Kar 11 golov so dosegle Pomurke, polčas v Ajdovščini pa se je končal z 0:0.
 • 14.11.2021 | 1. SŽNL
  Pred kamerami udejaniti načrt s treninga
  Današnje tekme se v ekipi iz najstarejšega mesta v Sloveniji veselijo. »Kljub temu, da gre za favoriziranega, močnega nasprotnika menim, da smo dobro pripravljene tako kondicijsko kot tudi tehnično, vendar še je veliko prostora za izboljšave. Iz treningov in tekem vidimo velik napredek in mislim, da smo v dobri formi,« pove Nuša o stanju ekipe.
 • 13.11.2021 | 1. SŽNL
  Nedelja v znamenju prenosa s Ptuja
  V nedeljo je na sporedu 11. krog SŽNL. Za prvoligaške točke se bo igralo v Velesovem, Ljubljani, Ajdovščini in na Ptuju, kjer bodo tudi kamere Sportkluba. Le ta bo prenašal tekmo med ŽNK Doxakey – ŽNK Olimpija Ljubljana.
 • 07.11.2021 | 1. SŽNL
  Tri tekme, tri zmage ostale doma
  V 10. krogu so se novih treh točk veselili v taborih ŽNK Radomlje, ŽNK Nona Pomurje Beltinci in ŽNK Olimpija Ljubljana. Tekma v Ajdovščini je bila preložena.
 • 07.11.2021 | 1. SŽNL
  Radomljanke niso pozabile poraza v 3. krogu
  Danes so na sporedu tri tekme 10. kroga SŽNL. Tekmo iz Bratoncev boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani Nzs.si, za tem pa ob 14. uri sledita še dve tekmi: v Ljubljani Olimpija gosti Krim, v Radomlje pa odhajajo igralke ŽNK Ljubljana.
 • 06.11.2021 | 1. SŽNL
  Pred kamerami resno, v mislih tudi prestopni rok
  Tokratni 10. krog SŽNL prinaša tri tekme. Začenši s tisto v Bratoncih, kjer bodo tudi kamere NZS-ja. Od 11. ure naprej bo na spletni strani Nzs.si prenos tekme med ŽNK Nona Pomurje Beltinci in ŽNK Cerklje.
 • 31.10.2021 | 1. SŽNL
  Popolna prevlada gostij
  Deveti krog SŽNL je postregel s štirimi dobrimi tekmami in štirimi zmagami gostujočih vrst. V medsebojnih tekmah so vse bolje uvrščene ekipe svojo kvaliteto potrdile na terenu. S tremi goli se je na lestvici strelk na vrhu utrdila Ana Milović.
 • 31.10.2021 | 1. SŽNL
  Dopoldan dve in prenos, popoldan še dve
  Pred kamerami se ob 11. uri merita ŽNK Doxakey in ŽNK Radomlje. Ob isti uri se bo pričela tudi tekma ŽNK Cerklje – ŽNK Olimpija Ljubljana. Popoldan sta na sporedu še tekmi ŽNK Ljubljana – ŽNK Nona Pomurje Beltinci ter Krim – Primorje Gaia Naturelle.

DELI NA