Pred zaključnimi obračuni

Zadnje nogometno dejanje koledarskega leta 2009 je bil vsakoletni žreb Hervis pokala Slovenije. Na že tradicionalni prireditvi pod okriljem Nogometne zveze Slovenije je ples kroglic določil štiri četrtfinalne pare - zanimiv bo štajersko-šaleški derbi, drugoligaš proti vijoličastim.

Med osmimi kandidati, ki se bodo letos prvič pomerili v četrtfinalu (novost tega leta), izstopa drugoligaš Triglav Gorenjska, medtem, ko se bo za pokalni naslov borilo še sedem prvoligašev: Nafta, Maribor, CM Celje, Rudar Velenje, Interblock in HIT Gorica. Med tistimi, ki so napredovali manjkajo Luka Koper, Olimpija in Labod Drava, ki so v osmini finala priznali premoč svojih nasprotnikov. Zanimivo je bilo na večnem derbiju, kjer so vijoličasti izločili zeleno-bele.

Najtežjega nasprotnika (vsaj na papirju) je dobil drugoligaš, ki se bo spopadel s petkratnim zmagovalcem iz štajerske prestolnice. Kljub izžrebanim parom, ki jih je določil A reprezentant Rene Krhin, so v drugoligaškem taboru zadovoljni z razpletom. »Igramo Gorenjci proti gorenjskim Štajercem, saj za Maribor nastopa veliko naših bivših igralcev. To bo odlična priložnost za nogometni praznik v Kranju. Želimo si uspeha a favorit je v tem dvoboju jasen,« pravi direktor Triglav Gorenjske Miran Šubic in dodaja: »Veseli nas srečanje s klubom, ki ga spoštujemo. Pokalno tekmovanje ima svoje zakonitosti in privlačnosti,« in s tem nakazal, da je mogoče prav vse, tudi presenečenje. Težkega dela, ki čaka nogometaše se zaveda tudi trener, Stane Bevc: »V marcu nas čakajo težke tekme. Dobro se je potrebno pripraviti na nasprotnike.« Prav na Mariborčane pa se bodo morali Triglavani še kako dobro pripraviti, saj so Milaničevi varovanci v izjemni formi, potem ko so v treh odigranih spomladanskih krogih osvojili sedem točk, nazadnje pa so s 3:2 ugnali Dravo.

Intetrblock v nogometno zgodovino?
Branilci naslova, nogometaši ljubljanskega Interblocka želijo še v tretje pokalno lovoriko odnesti v svojo vitrino, a pred tem bodo morali prikazati boljšo igro od Nafte. Žreb je za pomlajeno ekipo vse prej kot lahek zalogaj – v prvi enajsterici se je ustalilo kar nekaj nogometašev, ki so mlajši od 20 let. »Za nas so vsi nasprotniki težki,« priznava športni direktor kluba. »Ne glede na težko prvenstveno pomlad, ki nas čaka, želimo prirediti senzacijo in doseči 'klasični pokalni hattrick'. S tem dosežkom, ki je v nogometnem svetu izjemno redek, bi se za vedno zapisali v vrh slovenske klubske nogometne zgodovine,« še dodaja Nenad Protega. Če gre soditi po zadnji formi so v tem dvoboju sicer favoriti Lendavčani, ki so v spomladanskem delu s 3:1 ugnali Interblock, po drugi strani pa Ljubljančani v prvo srečanje potujejo z boljšo popotnico – varovanci trenerja Lučiča so slavili v Velenju, medtem ko je Gorica v Lendavi strla Nafto z 1:0

Domžalčani se bodo spopadli s tradicionalno neugodnimi Novogoričani. »Maksimalno se bomo pripravili na obe tekmi in naš cilj je zagotovo napredovanje med najboljše štiri ekipe. Kljub vsemu moram reči, da smo dobili zelo kvalitetnega nasprotnika,« je po žrebu povedal trener domžalskega moštva Darko Birjukov. Sicer se vsak obračun začne z izidom 0:0, tako da obstaja 50% možnosti za vsako ekipo v izžrebani četrtfinalni dvojici, toda če gre soditi po trenutni formi so Goričani s tremi spomladanskimi zmagami proti le točki Domžalčanov absolutni favorit. Draž pokalnega tekmovanja pa je prav ta, da favoriti ne slavijo vedno.

Še najbolj razburljivo bo na štajersko-šaleškem derbiju, ki ob večnem derbiju med Mariborom in Ljubljano pomeni eno bolj mikavnih tekem v sezoni. Čeprav so si Celjani želeli Maribor, pa bosta tudi srečanja proti 'knapom' dober izziv. »Osebno sem si želel Maribor, a tudi Velenjčani so kakovostna ekipa. Na obeh obračunih lahko pričakujemo veliko gledalcev, naša želja pa je, da se uvrstimo v nadaljevanje tekmovanja,« je misli potem, ko je izvedel ime nasprotnika, strnil nogometaš CM Celja Sebastjan Gobec. Sicer na Areni Petrol ne morejo biti najbolj zadovoljni z začetkom spomladanskega dela, tudi trener knapov pa je po porazu svojih varovancev proti Interbocku v zadnjem krogu priznal, da ga je bilo po tekmi sram zaradi prikazane predstave rdeče-belih.

Hervis pokal Slovenije odpira pot v Evropo, saj zmagovalec nastopi v predtekmovanju lige Europa. Za laskavi naslov pokalnih zmagovalcev se poteguje še osem moštev. Naslednjo stopničko predstavljajo četrtfinalni dvoboji, ki bodo na sporedu 17. in 24. marca, polfinale sledi 14. in 21. aprila, finale pa 8. maja 2010.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Vid Ponikvar

SORODNE NOVICE

  • 24.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Drugoligaški obračun odločen po enajstmetrovkah, Goričani prvi finalisti
    Nogometaši Gorice bodo 24. maja v Stožicah lovili četrto pokalno lovoriko. Primorci so bili v drugoligaškem polfinalu po enajstmetrovkah boljši od Beltinčanov.
  • 23.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V Novi Gorici in Murski Soboti za pokalni finale
    Kdo se bo 24. maja v Stožicah meril za pokalno lovoriko? Finalista letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bomo dobili v sredo in četrtek, ko bosta odigrani polfinalni tekmi. Goričani bodo v drugoligaškem obračunu gostili Beltinčane, Sobočani pa se bodo dan kasneje udarili s Slatinčani.
  • 08.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Pokal Pivovarna Union: Mura z Rogaško, Gorica proti Beltincem
    Po žrebu sta znana polfinalna para Pokala Pivovarna Union. Mura bo v Fazaneriji gostila Rogaško, Gorica se bo na svojem igrišču merila z Beltinci.
  • 04.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Beltinčani po podaljšku do mesta v polfinalu
    Beltinci so se kot zadnji uvrstili v polfinale Pokala Pivovarna Union, v podaljšku sta mrežo Ilirije zatresla Alan Kaučič in Jan Bruno Kralj.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    V polfinalu dva drugoligaša, Goričani po preobratu izločili Radomljane
    V polfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union bosta zaigrala vsa dva drugoligaša, saj je Gorica izločila prvoligaškega tekmeca. Radomlje so sicer povedle z golom Nina Kukovca , a so Primorci po zaslugi Harisa Kadrića, Luke Baruce in Luke Marjanca prišli do preobrata in visoke zmage.
  • 02.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Slatinčani s tesno zmago v Kranju do mesta v polfinalu
    Nogometaši Rogaške so prvi polfinalisti Pokala Pivovarne Union. Slatinčani so v Kranju z izidom 3:2 premagali ekipo Triglava, ki je po zaostanku dvakrat izničila prednost gostov. Za zmago je v 72. minuti zadel Thalisson.
  • 01.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Še osmerica v igri za pokalno lovoriko
    Aprilsko nogometno dogajanje na sončni strani Alp bodo kot prvi odprli četrtfinalisti Pokala Pivovarna Union. Med torkom in četrtkom bomo dobili štiri polfinaliste.
  • 11.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Izžrebali pare četrtfinala Pokala Pivovarna Union, na Bonifiki obračun dveh nekdanjih prvakov
    Po žrebu v prostorih Nogometne zveze Slovenije so znani četrtfinalni pari Pokala Pivovarna Union.
  • 07.03.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Radomljani slavili v Ljudskem vrtu, Koprčani izločili branilce naslove
    Iliriji in Triglavu so se v sredo v četrtfinalu letošnje izvedbe Pokala Pivovarna Union pridružili še nogometaši Beltincev, Gorice in Radomelj, ki so v Ljudskem vrtu po preobratu izločili Maribor.

DELI NA