02.09.2021 | 1. SFL
Pred začetkom 27. sezone 1. SFL

V petek, 3. septembra, se začenja 27. sezona 1. SFL. V njej se bo za naslov državnega prvaka merilo devet ekip, naslov brani FK Dobovec. Uvod v futsal sezono je bil narejen minulo soboto z že 15. Dnevom slovenskega futsala, kjer je Litija prišla do jubilejne 10. superpokalne lovorike.

V letošnjem elitnem članskem futsal tekmovanju bo nastopilo devet ekip, KMN Sevnica je pred žrebom odpovedala nastop v 1. SFL za letošnjo sezono, ekipa iz Sevnice bo tekmovanje nadaljevala v 2. SFL. Ob tem velja omeniti še dve spremembi pri sestavi:  v tekmovanje za sezono 2021/22 se ni prijavila ekipa KMN Tomaž Šic Bar, novinec v 1. SFL pa je KMN Meteorplast Šic Bar, ki pa je v 1. krogu prost. V 1. SFL bo nastopala tudi ekipa Dobrepolja, ki je sicer izpadla, a je bila naknadno povabljena k sodelovanju, kar pa so v Dobrepolju sprejeli.

Tudi letos bomo tekmovanje spremljali prek Futsal Magazina, povzetkov golov, prisotnosti na Šport TV-ju, hkrati pa bo vsak mesec na sporedu tudi tekma meseca. Prek aplikacije Futsal semafor bomo še naprej spremljali v živo tekme članskih tekmovanj.

1. SFL, 1. krog, 3.9.
ŠD Mlinše – FK Siliko (20.00)
FK Dobrepolje – KMN Bronx Škofije (20.00)
KMN Oplast Kobarid – FC Litija (20.00)
Hiša daril Ptuj – FK Dobovec (20.00)

Dosedanji državni prvaki:
FC Litija: 10
Dobovec: 4
KMN Oplast Kobarid: 2
KMN Puntar: 2
Proen Maribor 2
Gip Beton MTO: 1
Pelikan Celje: 1
Mila Juventus: 1
Mizarstvo Krošelj: 1
Gorica: 1

Format tekmovanja

Po izstopu KMN Sevnica iz tekmovanja je jasno, da v sezoni 2021/22 iz 1. SFL neposredno ne izpade nobena ekipa. Devetouvrščena ekipa se bo za prvoligaški status pomerila z drugouvrščeno ekipo 2. SFL. Komisija za futsal je sprejela tudi sklep, da je tudi v sezoni 2022/2023 sistem tekmovanja 1. SFL nespremenjen, torej redni del, liga pa se sklene s končnico osmih najboljših zasedb po rednem delu.

Zadržali ekipo in ambicije

Začenjamo pri prvaku FK Dobovec. Upravi je uspelo, da je zadržala ekipo iz minule šampionske sezone, ko je Dobovec osvojil dvojno domačo krono in igral na zaključnem turnirju lige prvakov. V svojo ekipo so dodali nadarjenega Denisa Kneževiča, ki je prišel iz KMN Sevnica. Ekipa trenerja Kujtima Morine ohranja visoke ambicije: dvojna krona doma ter preboj med 16 najboljših ekip v ligi prvakov.

Prenovljeni do prve lovorike

Nadaljujemo pri Litiji, ki pa je doživela precej sprememb. Poslovil se je trener Senudin Džafić, ki ga je nadomestil Andrej Dobovičnik, asistiral mu bo Bojan Žunko, za golmane skrbi Vojko Majcen. Poslovili so se Matej Fideršek, Igor Bratić, Josip JurićJonhn LennonArnonTimi Debeljak, Nik Jelič in Marko Djeković. V matični klub se je vrnil Igor Osredkar, kapetan futsal reprezentance. Iz Sevnice sta prišla Domen Krnc in Uroš Martič, z Vrhnike se je v Litijo preselil golman Nejc Berzelak, moštvu so dodali dva Brazilca Allexa in Jedija, iz Silika se je v Litijo preselil še Admir Ćosić. Litijani so sezono začeli z osvojenim superpokalom.

Ciljno izbrali

Kot zadnji so pripravo na novo sezono začeli na Vrhniki v ekipi Silika, ki ga bo šesto sezono vodil trener Mile Simeunovič. »Ekipo smo osvežili, tako kot to mora biti. Vedno pred začetkom sezone dodamo enega ali dva igralca,« pove trener Vrhničanov in spomni, da se je poslovil trojec Nejc Berzelak, Admir Ćosić in Stefan Popović. Novinci so štirje: Marko Mohorič, Marko Djeković, Uroš Đurić in Tomas Marolt. »Ciljno smo izbirali igralce. Z Marko Mohoričem se pogovarjamo že nekaj let, tokrat sva se uspela dogovoriti. Navezan je na svoje brate, na Škofjo Loko, sedaj nam je uspelo, da smo ga pripeljali. Je talentiran in dober igralec, zdaj naj to potrdi še pri nas. Uroš Đurić je opozarjal nase, tak igralec paše v naš sistem. Verjamem, da bo potrdil svoje kvalitete. Z nami je tudi Tomas Marolt, s katerim smo bili v stiku več kot pol leta. Smo klub, ki rad pomaga in ponudi priložnost: tako smo naredili v primeru Stefana Popovića. Tomas je sidraš, prav to potrebujemo. Marko Djeković je bil že lep čas moja želja,« dodaja Simeunovič.

S Škofij v koprsko Bonifiko

V prenovljeni zasedbi, tako na klopi kot na parketu, pa začenjajo v taboru FC Bronx Škofije. Za trenerja so imenovali nekdanjega reprezentanta Damirja Pertiča, ki bo nadomestil Marka Hrvatina, ki se bo kot trener preizkusil v Italiji. Pertič ob tem izpostavi pohvale vredno delo in sodelovanje s kineziologom Matejem Klevo, ki je že pred sezono opravil vse meritve sposobnosti igralcev, in manualnim terapevtom Blažem Valenčičem, ki bo skrbel za sanacijo manjših težav in poškodb. Pertiču bo asistiral Nebojša Vajić. Nekaj novosti je tudi v igralskem kadru: Uroš Đurić se je preselil na Vrhniko, Borut Kolar si je vzel premor od futsala, Nik Klinc se je selil v Italijo. Novinci so štirje: Dejan Bojkić in Marin Mandir sta dejansko povratnika v klub, vračata se iz Italije oz. Avstrije. Nemanja Jakovljević in Nikola Ećimović sta novinca na slovenski prvoligaški futsal sceni. Do sedaj sta igrala za NK Korte. Bronxi bodo vsaj leto dni igrali in trenirali v koprski Bonifiki, saj se na Škofijah gradi šola, športna dvorana Burja pa služi za nadomestne učilnice.

V pripravah kar trije z zlomom roke

Pred ŠD Mlinše je 2. sezona med prvoligaši. V nečem so v Mlinšah že prvi, že drugič zapored. Vnovič so kot prvi začeli priprave, prvi trening so opravili 26.7. »Naša največja okrepitev je dejstvo, da smo ohranili jedro ekipe, da praktično nadaljujemo v isti postavi, kot smo sezono sklenili. Izjemi sta le dve: Matic Lokovšek se vrača v Avstrijo, kjer bo igral v futsal ligi prvakov. Novinec povratnik pa je Kristijan Šmid (letnik 1997), ki je za nas že igral,« pojasni trener članov Gregor Ceglar. So pa imeli nekaj smole v zadnjih tednih, saj so se kar trije njihovi igralci zlomili roke! Nik Smrkolj, Nejc Vozelj, Janez Močnik Guna so na prisilnem okrevanju, prav tako še vedno počiva Staš Kazič. Najbolj pa so v Zasavju veseli, ker se po poškodbi vrača kapetan Janez Dolinšek, ki s svojo pozitivo in izkušnjami daje ekipi dodatno energijo in kvaliteto pri prekinitvah. Mlinše po 2. krogu 1. SFL odhajajo na Hrvaško na minipriprave, kjer se bodo pomerili tudi z udeležencem lige prvakov najboljšo hrvaško ekipi Olmissumom.

Pogrešal je klubsko sceno

V spremenjeni zasedbi sezono pričenja tudi Oplast iz Kobarida. Namesto dosedanjega trenerja Zorana Teska na klop prihaja Matej Kavčič, ki je največje trenerske uspehe beležil na klopi Puntarja, vrsto let pa je bil pomočnik Andreju Dobovičniku v članski reprezentanci. Ekipo pa so v Posočju okrepili tudi s tremi igralci. V klub se po nekaj letih igranja za Litijo in Ptuj vrača domačin David Lah, drugi novinec v ekipi je reprezentant Slovenije do 21 let Vanč Florjančič, tretji novinec Jan Žnidaršič prihaja iz Ajdovščine. Klub sta zapustila Marko Mohorič in Anže Širok. »Oplast mi je predstavil zanimivo zgodbo, pa tudi klubska scena mi je malce manjkala, zato sem se relativno hitro odločil, da se spoprimem z novim izzivom,« pove trener Kavčič, ki pravi, da bi rad v zimskem prestopnem roku ekipi dodal še kakega igralca. »Sicer pa imamo mlado in pripravljeno ekipo, ki veliko zna,« navrže Kavčič.

Odmevna okrepitev s Hrvaške

V novi podobi sezono začenjajo tudi na Ptuju. Trener je ostal hrvaški strokovnjak Robert Grdović. Moštvo so zapustili Vanč Florjančič, David Lah, Mitja Gašparič in Jurček Klinc ter Žan Krajnc. Novinci so Urban SenekovičMarko Senekovič, Timi Debeljak, golman Klemen Anžel, hrvaški igralec Dario Markić (v sezoni 2017/2018 26 tekem in 18 golov v dresu mariborskega futsal kluba) in Nik Jelić. S člansko ekipo bo treniral tudi nadarjeni mladinec Luka Pišek.

Veseli, ker sta okreval Klinc in Strnad

Sezone se veselijo tudi v Dobrepolju. »Veseli smo, da smo poleg. Verjamem, da bomo pokazali še več kot v lanski sezoni, ki je bila za nas prva,« pravi trener članov Dani Kaljevič, pri delu mu bo asistiral Saša Đorđević. V klubu so veseli, ker sta poškodbi sanirala Gregor Klinc in Kevin Strnad, pripeljali so novinca Denisa Galeta, ki je nazadnje igral v Sevnici. Dobrepolje lahko pohvali, da je minulo soboto zgledno gostil Dan slovenskega futsala.

Priložnost mladim

V sezoni 2021/22 bo Prlekijo v 1. slovenski futsal ligi (SFL) zastopal ŠD KMN Meteorplast, ki si je nastop v eliti zagotovil kot prvak 2. SFL. V članski konkurenci bo ekipa nosila ime Meteorplast ŠIC bar, prvenstvene tekme pa bo igrala v dvorani ŠIC Ljutomer. Trener ostaja Tomislav Novak, ekipa pa je že doživela nekaj sprememb. Zaradi poškodbe bo dalj časa odsoten Domen Školiber, po polletni odsotnosti se v ekipo vrača Matic Goznik, novinci pa so Urban Goričan, Mitja Gašparič, Žan Krajnc, Jan Vajs, Andrej Fajfar in Miha Prijol. »Cilj je obstanek v ligi, želimo pa dati priložnost čim več mladim igralcem, da začutijo prvoligaški utrip,« doda predsedik Saša Makoter. Meteorplast ŠIC bar je v 1. krogu 1. SFL prost, v 2. krogu pa bo 10. septembra 2021 v Ljutomeru gostil ŠD Mlinše.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Mislijo na svojo igro, spoštljivo o Oplastu
    V petek, 19.4., se s tekmama v Rogaški Slatini in na Vrhniki začenja polfinale 1. SFL. Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem.
  • 18.04.2024 | 1. SFL
    Pripravljeni na prvo polfinalno tekmo na Vrhniki
    „To je res, a smo jim na nek način dobro parirali, bili smo blizu, a vendar daleč. Niso nas „razvozili“. Ko nam je zmanjkalo moči, so v zaključku naredili razliko in zmagali. Verjamem pa, da smo se iz vsega tega tudi sami kaj naučili in da bomo to s pridom izkoristili v polfinalu,“ se nadeja Jelič, ki tudi odkrito pove, kako bi lahko povzročali težave Siliku.
  • 16.04.2024 | 1. SFL
    Sanirali poškodbe in okrepili samozavest
    Polfinalna para sta FK Dobovec – KMN Oplast Kobarid in Siliko Vrhnika – THE Nutrition Extrem. V polfinalu in finalu končnice za državnega prvaka se igra na tri dobljene tekme iste ekipe. Ob tem velja dodati, da je KMN Oplast Kobarid prvič v finalu po sedmih letih (leta 2017 je osvojil na koncu bron), THE Nutrition Extrem pa igra sploh prvi finale v zgodovini moške 1. SFL.
  • 08.04.2024 | 1. SFL
    Siliko praznoval 10 let uspešnega delovanja
    „Imam občutek, da smo v desetih letih presegli, kar smo si na začetku drznili predstavljati. Mogoče celo prehitro. Zato so tudi včasih pričakovanja nekaterih prevelika in nerealna,“ je dodal glavni trener Mile Simeunović.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    THE Nutrition Extrem četrti polfinalist
    Nocoj smo na tekmi v Ljutomeru dobili še četrtega polfinalista v 1. SFL. FK Dobovcu, FK Siliku in KMN Oplast Kobarid se je pridružil še THE Nutrition Extrem, ki je z 2:1 v zmagah izločil KMN Meteorplast Šic Bar. Nocoj je bilo v Ljutomeru 3:4 za ekipo trenerja Nika Jeliča.
  • 05.04.2024 | 1. SFL
    V ŽIVO: V Ljutomeru za polfinale
    Nocoj spremljamo 3. polfinalno tekmo 1. SFL; za zadnje prosto mesto v polfinale se merita KMN Meteorplast Šic Bar in THE Nutrition Extrem.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    V Ljutomeru o zadnjem polfinalistu 1. SFL
    Po dveh tekmah četrtfinala je rezultat v zmagah izenačen na 1:1, zanimivo pa je, da sta dosedanji tekmi pripadli gostujočima ekipama. V Ljutomeru je bilo 1:4, v Sodražici pa 4:6 (1:1) po streljanju kazenskih strelov. Zmagovalec petkove tekme se bo uvrstil v polfinale, kjer se bo pomeril z vrhniškim Silikom. Drugi par polfinala tvorita FK Dobovec in KMN Oplas Kobarid.
  • 04.04.2024 | 1. SFL
    Vzpodbude NZS za futsal klube v sezoni 2023/2024
    Letošnja sezona bo za klube malce drugačna, saj so klubi s strani Nogometne zveze Slovenije deležni finančnih vzpodbud. Le te je potrdil Izvršni odbor NZS na 36. seji dne 21. 6. 2023.
  • 29.03.2024 | 1. SFL
    Oplast v polfinale, Bronx obstal, KMN Meteorplast podaljšal serijo
    KMN Oplast Kobarid je postal 3. polfinalist. Po zmagi v Sevnici se je ekipa trenerja Jake Sovdata pridružila Dobovcu in Siliku, ki sta si mesto v polfinalu zagotovila kot 1. in 2. ekipa rednega dela. Oplast se bo v polfinalu merili z Dobovcem. Četrtega polfinalista bomo dobili v petek, 5.4.
  • 28.03.2024 | 1. SFL
    V Sevnici in Sodražici za polfinale 1. SFL, v Oplotnici za popolnitev
    Petek prinaša tri tekme: v Sevnici in v Sodražici bosta Oplast ter THE Nutrition Extrem lovila mesto v polfinalu. KMN Sevnica in KMN Meteorplast Šic Bar pa bosta na vsak način hotela podaljšali četrtfinale. V Oplotnici pa bo povratna tekma za popolnitev 1. SFL za sezono 2024/2025. KMN Bronx Škofije prihaja na povratno tekmo s prednostjo desetih golov.

DELI NA