Pred tekmo: Rudar Velenje - Olimpija

Prva liga Telekom Slovenije, 14. krog

23. oktober 2016, ob 16:55: RUDAR VELENJE - OLIMPIJA

Stadion: Mestni stadion ob jezeru, kapaciteta 3.500 sedežev (povprečen obisk: 817 gledalcev)

Neposredni prenos: Kanal A

Cena vstopnic:
- v predprodaji: 5 evrov
- otroci do 14. leta: prost vstop
- vabilo osnovnim šolam in okoliškim klubom

 

RUDAR VELENJE:

Prepoved nastopa: Darko Zec in Bojan Vručina

Velenjčani po oktobrskem reprezentančnem premoru niso uspeli ponoviti predstav, s katerimi so prišli do remija z Mariborom in zmage na koprski Bonifiki. Četa trenerja Slobodana Krčmarevića je morala še drugič v letošnji sezoni priznat Domžalčanom, ki so do treh točk prišli s hitro doseženima zadetkoma v uvodu drugega polčasa. Knapi so se skušali v znane zmagovalne tirnice vrniti med tednom, ko so v prvi tekmi četrtfinala Pokala Slovenije gostili novomeško Krko, a je drugoligaš presenetil in Šaleško dolino po zmagi z 2:0 zapustil z zajetno prednostjo. Velenjčani bodo v prihodnjem tednu položaj prisiljeni reševati na Portovalu, še prej pa Dominika Glavino in soigralce čaka ligaški obračun z vodilno Olimpijo. V domačem taboru tokrat računajo tudi na izdatno pomoč s tribun, na katere so v dneh pred tekmo povabili osnovnošolce in tudi okoliške klube.

Kdo je vroč?

Dominik Glavina je z golom ob koncu dvoboja z Domžalami omilil poraz Rudarja, a ob tem povečal naskok pred zasledovalci. Hrvaški napadalec Rudarja je v letošnji sezoni dosegel že osem zadetkov, dva več od najbližjega zasledovalca. Ta vloga po 13 krogih Prve lige Telekom Slovenije pripada nogometašu tokratnega nasprotnika – Mihi Zajcu.

Ali ste vedeli?

Zadnjo tekmo Rudarja in Olimpije si je v Velenju ogledalo kar 3.000 gledalcev. S ponovitvijo takšnega obiska bi Rudar presegel številko 700 tisoč gledalcev na tekmah PLTS. 742 prvoligaških tekem Velenjčanov si je do sedaj ogledalo 697.477 gledalcev. V povprečju si tekmo Rudarja ogleda 941 gledalcev, najboljši obisk na Stadionu ob jezeru pa datira zdaj že v daljno leto 1995, ko je dvoboju Rudarja in Maribora – z goloma Stjepana Pranjića in Milana Žurmana so ga dobili gostitelji – prisostvovalo kar 3.500 gledalcev. Med deseterico prvoligašev se prav Rudar ponaša z najstarejšo rekordno številko obiska.

 

OLIMPIJA:

Prepoved nastopa: /

Medtem ko Velenjčani po porazu v Domžalah ran niso uspeli zaceliti v pokalnem dvoboju z Novomeščani, je šlo med tednom bolje Ljubljančanom. Olimpija, ki se ji je Maribor s sobotno zmago približal na točko razlike, je po ugnala Aluminij, ki je povedel z golom Žige Škofleka. Za preobrat in prednost pred povratnim srečanjem sta zadela Julius Wobay in Etien Velikonja. Pred sosedskim derbijem z Domžalčani čakata Ljubljančane dve gostovanji, prva v Velenju, kjer so se maja veselili naslova državnega prvaka. V izdihljajih srečanja predzadnje tekme tekmovalnega leta 2015/16 je zmagovalca odločil Rok Kronaveter, ki je minulo soboto omilil poraz z Mariborom. Medtem ko bosta v domačem taboru manjkala Darko Zec in Bojan Vručina, Rok Elsner pred gostovanjem v Šaleški dolini nima pretiranih težav s sestavo začetne enajsterice. Bodo zmaji maščevali poraz s prvega srečanja sezone, ko sta za skalp Olimpije zadela Anže Pišek in Jean-Claude Billong?

Antonio Mlinar Delamea, branilec Olimpije: »V nedeljo nas čaka izjemno pomemben obračun, saj si želimo z novo zmago dvigniti samozavest. Zavedajoč se dejstva, da na zadnjih nekaj tekmah nismo igrali na želeni ravni, želimo med drugim popraviti vtis in se vrniti na zmagovito pot. To bo obenem pravi preizkus za našo psihološko pripravljenost, da dokažemo, da smo iz pravega testa.«

Etien Velikonja, napadalec Olimpije: »Glede na to, da je pred nami zahteven razpored tekem, je najpomembneje, da verjamemo v naše delo in končni uspeh. Kakovost je nesporno na naši strani, samozavest ni vprašljiva, prej ali slej pa bo prišla tudi boljša učinkovitost, saj si na vsaki tekmi pripravimo lepo število priložnosti za dosego zadetka. V Velenje bomo odpotovali z visoko dvignjenimi glavami in veliko željo po osvojitvi novih treh točk.«

Kdo je vroč?

Tako Olimpija kot tudi Rudar imata v svojih vrstah nekaj bivših nogometašev tokratnega nasprotnika. Barve zeleno-belih so v preteklosti branili David Kašnik, Damjan Trifković, Luka Prašnikar in David Kašnik, s statusom nekdanjega knapa pa se lahko pohvalijo Denis Klinar, Aljaž Krefl in Rok Kronaveter. Mariborčan se je prav iz Rudarja prebil v tujino, v nemški Energie Cottbus. Kronaveter je bil v derbiju eden od treh članskih reprezentantov Slovenije, ki so zatresli mrežo, prvi strelec lanskega prvenstva se je veselil drugega zadetka sezone.

Ali ste vedeli?

Zmaji so imeli v derbiju z Mariborom dva jubilanta. Miha Zajc je v tekmi 13. kroga Prve lige Telekom Slovenije presegel mejo 9.000 minut na igriščih Prve lige Telekom Slovenije, še nekoliko bolj okrogel pa je bil dosežek Antonia Mlinarja Delamee. Branilec, ki se je pred meseci, po dolgotrajnem okrevanju zaradi poškodbe kolena, vrnil na nogometna igrišča, je odigral stoto prvoligaško tekmo. Podoben dosežek je sicer uspel tudi velenjskemu vezist Stjepanu Babiću. Nekdanji zmaj je krstne minute v slovenskem prvenstvu vknjižil prav v dresu Olimpije, za tokratna nasprotnika pa je odigral 50 prvoligaških tekem.

 

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.10.2016 | Prva liga Telekom Slovenije
    Rudar in Olimpija brez golov
    Nogometaši Rudarja iz Velenja in Olimpije so se v tekmi 14. kroga Prve lige Telekom Slovenije v Velenju razšli brez golov.

DELI NA